Pred ponoćna Galerija Bosna zemlja Božije milosti

 

Pahulje noćnog nebe                                            Violetni nestašluci

 

 

Predivni život                                                             Poderano jedro

 

 

Naši snovi                                                                     Velovi tuge

 

 

Krv i led                                                                              Dan ruža

 

  

Božija milost                                                                            Cvijetna maglica

 

 

Zvijezdice u violetnom beskraju                                            Sunce i ljubav

 

 

Iskričava tama                                                                        Sunčana staza

 

 

Cvijetna refleksija                                                              Cvijetni vodoskoci

 

 

 

 

 

 

Žene i dani

/Igrokaz na dan 15.Jun/Lipanj

Otpalo je jesenje lišće 164 dana, još se lahuri 201 dan.

Vi ko'no zabrinuti za dane. Mi jok, nismo. Nimalo. Nisu dani insani pa da odu i više se ne vraćju.

I još nešto:

Uz dužno poštovanje prema danima, odaćemo vam milenijumima zapretenu tajnu u seharama mudraca, znalaca i alhemičara.

Dani su isti kao i žene. po svemu i u svemu,i imaju isto porijeklo.

Evo opisa jednog jedinog dana;

Prelijep a krhak,raskošan a nježan,orošen a blistav,plodan a čedan,

zavodljiv a naivan, neuhvatljiv a podatan, radost i tuga…

E sad; sve ove riječi recite o ženi.

I?

Kako vam se čini.

Da li su magi pogriješili?

Ni slučajno.

Ako neko ima drugačije mišljenje, onda ima velike proebleme .

Ili je anamo onaj, evenuh ili merebit da bidne hadum ili cornuto. A more bit da je i ženomrzac jer ne zna zaiskat.

Šta bi sa istovjetnim porijeklom dana i žena ćemo, ako Bog da, drugi put.

Ne valja sve tajne namah otkriti. Nek prepisivači i neuki malo muku muče.

Što bi poete rekle:

Ko ne voli dane , ne voli ni žene.

I obrnuto..Ko ne voli žene svaki dan mu je baksuzan i crn.

U prevodu :

Bez žena kao i bez dana nema života.

Godišnjica – Galerija “Bosna zemlja Božije milosti” – Dejana Talk Show


Malo podsjećanje :

U nedelju 17.Juna / Lipnja je godinu dana od otvaranja

Galerija Bosna zemlja Božije milosti

I  dan za danom ,

njih 365 nas radovaše slikama,

bojama i vizijama

u  prelijepom okruženju

Galerije Bosna zemlja Božije milosti.

Sve prolazi kao san u kojem je dan samo jedan tren,

ispunjen Božjom Milošću i  Ljubavlju.

U preliepom svijetu  boja trepere,

posebni,nježni i prelijepi likovi  bića ,

bez kojih se san o Galeriji ne bi mogao ostvariti.

Hvala im što ispunjavaju svaki tren moga života.

Nema važno ako  neka slika padne,

i staklo il’ okvir se skrše.

Tada se prospu mirisi djevičanskih ljubičica,

a ljubavlju  zašumi Ocean tišine i sna .

Tajne univerzuma (Prenosimo)

*

( Prenosimo)

Nismo, a vjerovatno nećemo nikad zagrebati ni površinu fantastične misterije koju nam nudi beskonačnost svemira. Neobične svemirske pojave, anomalije , forme  ili tijela, koji nas svaki put ,opetovano ,začude i još više potvrde da ne znamo apsolutno ništa o tom velikom, beskrajnom crnilu, samo su neke od fascinantnih tajni univerzuma.

Velika praznina

Svemir se sastoji od zvijezda i planeta, galaksija, maglica, te tamne tvari i energije, ali postoje i mali predjeli u kojima nema gotovo ili apsolutno ništa. Velika praznina milijardu je svjetlosnih godina široka rupa u južnoj hemisferi, koja je već desetak godina, od kada je otkrivena, jedna od najvećih misterija svemira. Neki smatraju da je to mjesto na kojem se drugi svemir sudario s našim, a drugi da je u pitanju “statistička greška” u homogenizaciji nakon Velikog praska. Ipak, većina se i dalje boji nagađati o čemu je tu riječ. Ono što se sa sigurnošću zna jeste da je to područje za do 45 odsto hladnije od prosječne temperature (2,275 K), te je bez ikakvog vidljivog ili mjerljivog materijala koji čini “klasični” svemir. Drugim riječima, neki smatraju da se radi o paklu.

Tamni tok

O crnim rupama, odnosno ogromnoj masi zbijenoj na vrlo malom prostoru, koja uzrokuje toliko jaku gravitaciju da joj čak ni svjetlost ne može pobjeći, znamo zaista malo. Međutim, u svemiru postoji takva pojava, prema kojoj crna rupa izgleda kao malo jači usisivač. NASA je otkrila masivnu svemirsku anomaliju, koja doslovno ždere takozvanu beskonačnost. Naučnici su ovu pojavu nazvali tamni tok. Mišljenja o nastanku ove pojave su podijeljena. Neki misle da je fizikalno neobjašnjivi ostatak Velikog praska, po nekima je to samo vrlo velika crna rupa, dok ima i onih koji smatraju da je to mjesto na kojem drugi svemir pritišće naš.

Prave zvijezde padalice

Naučnici su otkrili hiperbrze zvijezde, odnosno prave zvijezde padalice, koje svemirom putuju brzinom većom i od tri miliona kilometara na sat i vrlo bi lako mogle “zakačiti” i naše susjedstvo. Ta neobična nebeska tijela nastaju kada crna rupa počne žderati binarni Sunčev sistem, prilikom čega jedna od zvijezda biva uvučena u bezdan, dok se druga ispaljuje pri ogromnoj brzini. Ova pojava nije toliko česta i vjerovatno je nećemo doživjeti za našeg života. Neobične pojave, anomalije i tijela dokazuju da ne znamo apsolutno ništa o svemiru.

Planeta od dijamanata

I dok se dijamanti u kori naše planete nalaze u jedva zamjetnim tragovima, postoje cijele planete sastavljene od ovog vrijednog materijala, a jedan od nama najbližih je 55 Cancri e. Planeta koja se procjenjuje na 27 kvintiliona dolara nalazi se oko 40 svjetlosnih godina od Zemlje. Vjeruje se da je ova planeta nekada bila zvijezda u binarnom sistemu, koju je njen veći partner počeo proždirati. Ipak, jezgro sastavljeno od ugljika nekako se uspjelo iščupati, te je, usljed ogromnih temperatura i vrlo visokog pritiska, formiran dijamant. Trenutno čak trećina mase planete otpada na čisti dijamant, dok ostatak čine grafit i neki drugi silikati, koji nisu nimalo atraktivni.

LQG

Mliječna staza je široka oko 100.000 svjetlosnih godina, a u sebi sadrži do 400 milijardi zvijezda i barem 10 puta više različitih planeta, planetoida, mjeseca i sličnih objekata. Toliko je velika da, ako gledamo s jednog njenog kraja na drugi, zapravo gledamo vrijeme u kojem mi kao ljudi još nismo niti postojali. Ipak, veoma je mala u odnosu na LQG (Large Quasar Group), koja je široka čak četiri milijarde svjetlosnih godina. Moderna astrofizika još ne zna uzrok nastanka LQG, niti ima objašnjenje za njeno postojanje. Naime, po nekim saznanjima najveće “nešto” u svemiru ne bi smjelo biti veće od 1,2 milijarde svjetlosnih godina, a LQG je dobro nadmašio tu granicu.

Alkoholna maglica

U središtu naše galaksije nalazi se alkoholna maglica nekoliko miliona puta teža od Sunca, nazvana Sagittarius B2. Naučnici su otkrili da se ovaj oblak plina uveliko sastoji od alkohola koji miriše na rum, te ima ukus malina. Za taj je ukus odgovoran etil-metanoat, a B2 njega i alkohola ima ogromnih 10 trilijardi litara. Naučnike ohrabruje pronalazak organske tvari u takvom obliku, što bi se moglo pokazati kao dobar način razumijevanja nastanka života.

Himiko oblak

Još se ne zna šta se tačno dogodilo odmah nakon Velikog praska, a ne postoji ni previše vidljivih dokaza o tim događajima, možda zato što su takvi objekti prilično maleni, a možda i zato što su od nas udaljeni čak 13 do 14 milijardi svjetlosnih godina. To znači da bi neki od tih svemirskih staraca morali biti prilično veliki da ih ljudski instrumenti zapaze i dobiju mogućnost za proučavanje. Himiko oblak je najveći objekat “ranog” svemira (pojam koji se koristi za sve ono što je nastalo u prvih milijardu godina postojanja). Veličine je kao pola naše galaksije, ali sadrži daleko veću masu, i to oko 40 milijardi naših sunaca. Starost se procjenjuje na oko 800 miliona godina.

Tamna energija

Ne čini samo jedno mjesto ili jedan dio svemira, već prožimlje većinu onoga što mi vidimo, ali i ne vidimo. Tako tamna energija čini otprilike 73 odsto poznatog svemira, od čega na tamnu tvar otpada dodatnih 23 odsto, a opet, nešto je o čemu nemamo gotovo nikakvog pojma. Pretpostavlja se da “tiska” sve oko sebe, uzrokujući udaljavanje galaksija i širenje svemira. Mnogi naučnici smatraju da će upravo ona biti odgovorna za naš kraj, pošto će jednom naš svemir postati prevelik, te će doslovno početi “pucati po šavovima”. Od galaksija pa sve do molekula i atoma, sve će se početi raspadati i nestajati tamo odakle je Velikim praskom i došlo.

Tamna planeta

TrES-2b je naizgled samo još jedna od nedostižnih planeta koje kruže oko neke daleke zvijezde, međutim u sebi ipak krije nekoliko misterija. Naime, TrES-2b je najtamnija ikad otkrivena planeta, koja od svoje površine odbija manje od jedan odsto Sunčeve svjetlosti, što je čini crnjom od ugljena. Nalazi se četiri miliona kilometara od svoje zvijezde i dobija dovoljno svjetlosti da parira i Las Vegasu, te ima površinsku temperaturu od oko 1.000°C, ali je i dalje tamniji od ičeg što postoji. Atmosfera sadrži neke čestice koje zadržavaju svjetlost poput natrijevih i kalijevih para, ali ništa što bi objasnilo ovakav ekstrem.
nezavisne.com

Ruža bez mirisa – Bisera Veletanlić / Song – Lyrics

 

 

sunce-hridi-i-bura  krajolik-iluzija  ljubavni-titraji

 

 

Ruza bez mirisa

 

 

U svoja cetiri zida bolujem

u svojoj tamnoj sobi samujem

to je znak da ludujem

od zelje da te vidim i dodirnem

 

I nista vise ja ne osecam

i niceg ruznog ja se ne secam

to je znak da propadam

jer nemam vise snage da te proganjam

 

Ref.

Kao ruza bez mirisa

i kao jelo bez ukusa

sve je prazno do ludila

nocu samo sat otkucava

(i podseca)

 

Galerija Bosna zemlja Božije milosti u 14 02

 

 

Plavi svijet 

         Plavi svijet                                                                Ljubav i rastanak

Dijete u oblacima    Svijet igre

        Dijete u oblacima                                                                                                             Igra

Ljubičice u polju šarenom  

Ljubičice u polju šarenom                                                           Školjka

ona pod velovima-crvena  jutro predvečerje i noć

Ona pod velovima crvena                                                                         Svijet sklada

 

zeleni zar    Morska milost

Zeleni zarovi                                                                            Jutro , predvečerje i noć

 

 

 

Galerija Bosna zemlja Božije milosti u 13 01

 

 

 

Umorni Mali princ   Zima

Umorni Mali Princ                                                              Zima

 

Umor iza rešetaka    Proljeće

Umor iza rešetaka                                                                      Proljeće

 

Umorni Mali princ i preostala ruža   Ljeto

Umorni Mali Princ i preostala ruža                                            Ljeto

 

Umor i rešetake   Jesen

Umor i rešetke                                                                        Jesen

 

Jelena Tomašević – Košava / Song – Lyrics

 

 

 

 

Plahovitost Slojevi Leptiru moj

Kosava,navikla sam na tu zimu

volela sam u Beogradu.

A bez tebe,bez tebe se srce sledi

izgubi svaku nadu

Lepa sam samo kraj tebe

 

Ref:2x

Zagrli me ti,bar,

ne moras me nikad voleti

dar,ne moras mi nikad kupiti,

daj,samo zagrli me

nesto slazi nocas

kad me tuga potrazi 3x

 

Lepa sam samo kraj tebe

 

Dogodilo se na današnji dan, 15. Jun /Lipanj

Otpalo je jesenje lišće 164 dana, još se lahuri 201 dan.

Vi ko'no zabrinuti za dane. Mi jok, nismo. Nimalo. Nisu dani insani pa da odu i više se ne vraćju.

I još nešto:

Uz dužno poštovanje prema danima, odaćemo vam milenijumima zapretenu tajnu u seharama mudraca, znalaca i alhemičara.

Dani su isti kao i žene. po svemu i u svemu,i imaju isto porijeklo.

Evo opisa jednog jedinog dana;

Prelijep a krhak,raskošan a nježan,blistav,,plodan a čedan,

zavodljiv a naivan, neuhvatljiv a podatan, radost i tuga…

E sad; sve ove riječi recite o ženi.

I?

Kako vam se čini.

Da li su magi pogriješili?

Ni slučajno.

Ako neko ima drugačije mišljenje, onda ima velike proebleme .

Ili je anamo onaj, evenuh ili merebit da bidne hadum ili cornuto. A mere bit da je i ženomrzac jer ne zna zaiskat.

Što bi poete rekle:

Ko ne voli dane , ne voli ni žene.

I obrnuto..Ko ne voli žene svaki dan mu je baksuzan i crn.

O porijeklu dana i žena ćemo, ako Bog da, drugi put.

Ne valja sve tajne namah otkriti. Nek prepisivači i neuki malo muku muče.

U prevodu :

Bez žena kao i bez dana nema života.

1215.- Engleski kralj Džon bez zemlje prihvatio, pod pritiskom plemstva, dokument Magna Carta Libertatum, temelj engleskog državnog uređenja, simbol borbe protiv apsolutizma i jedan od najznačajnijih dokumenata britanske i evropske ustavne istorije.

Čuj bez zemlje, a čitavu Englesku držao u šaci.visokim porezima i nametima.

Šak je i bratu Ričardu Lavljeg srca privremeno oteo krunu dok je ovaj „krstašio“

1467.- Umro vojvoda od Burgundije Filip Dobri, osnivač Burgundije, države koja je u XV veku bila rival Francuske, a od 1678. pripada Francuskoj.

Ja kakvi smo:

Na pomen Burgunduiju na um nam ne pada ništa više od izvrsnog vina.

1520..-Papa Lav X ekskomunicirao Martina Lutera bulom u kojoj je kao jeres osudio Luterove teze o indulgencijama, dogmama i uređenju katoličke crkve. Ideje o reformi crkve sistematizovane u 95 teza Luter je 1517. prikovao na vrata Dvorske crkve u Vitembergu, označivši početak raskola katoličke Evrope.

Martin Luther je pokretač protestanske reformacije u katoličkoj crkvi ,ali je  u ranijim godinama svoga djelovanja bio protivnik teološki motiviranog antižidovstva, te je tada napisao i poznato djelo “Isus Krist je rođen kao Židov” u kojem se zalaže za novozavjetni odnos prema Židovima koji je pozitivan.

Ipak , kasnije antižidovske teze omogućiti stvaranje antisemitske Njemačke evangeličke Crkve (tzv. Deutsche Christen) u doba nacizma, a koja je zastupala izrazito rasističke stavove, predstavljajući se crkvom arijevske rase.

1843.-Rođen norveški kompozitor, pijanista i dirigent Edvard Hagerup Grig, koji je, inspirišući se nacionalnim folklorom, afirmisao norvešku muziku u svetu.

1882.- Rođen rumunski general i državnik Jon Antonesku, diktator pronemačke vlade u Drugom svetskom ratu. Uveo zemlju u Trojni pakt i priključio se napadu na SSSR 1941. 1946. osuđen na smrt kao ratni zločinac i streljan.

Interesantno je da je jedan od njegovih krvnika K+Nikolaje Čaušesku završio na isti način, od ruke „naroda“..

 1904. godine 15. juna, obilježen kao crni dan u historiji New Yorka, na današnji dan dogodio se najveći brodolom u vodama grada. General Slokam, putnički brod koji je prevozio ljude u obilazak New Yorka, odvezao je 1.342 putnika, uglavnom članova luteranske zajednice, na crkveni piknik u Locust Grove, Long Island. Putnici su uglavnom bili Nijemci iz male Njemačke, s područja Manhattana, uključujući veliku grupu žena i djece.

Razlog smrti broda bila je odvratna obuka posade i kapetana broda, prilikom napuštanja luke, nakon 20 minuta starog namještaja počeo je tinjati u jednoj od brodskih prostorija, požar je na vrijeme primijećen, ekipa je brzo izvaljala vatrogasno crijevo, ali kada je pokrenuta voda, crijevo je puklo u nekoliko mjesta, zbog kojih nije bilo moguće ugasiti požar, uslijed čega je brod poplavljen. Trebalo je samo pola sata da vatra uništi parobrod. Više od 1.000 ljudi, većinom žena i dece je poginulo.

1907.- Počela Druga haška mirovna konferencija, na kojoj su 44 države, uključujući Srbiju i Crnu Goru, usvojile 13 konvencija o zakonima i običajima ratovanja. Četvrtom konvencijom osnovan Stalni arbitražni sud u Hagu.

Interesantno je da je u istom tom gradu osnovan sud za ratne tzločine na području Jugoslavije sa posebnim težištem genocid u BiH devedesetih godina, a glavni optuženici su Srbija , Crna Gora i Hrvatska.

Šteta što glavni šiju JNA u Sloveniji Janez Janša nije suđen za veleizdaju jugoslovenskih naroda i sauačešništvu u potonjim zločinima.

1919.-Engleski piloti Artur Braun i Džon Olkok okončali prvi direktan let preko Atlantika.

1920.-Italijanski inženjer, jedan od osnivača bežične telegrafije Đulielmo Markoni, emitovao u Engleskoj prvi muzički radio-prenos, muzičku numeru australijske operske pevačice Neli Melba.

Normalno svijet malo pamti!

Sve reference za radio je pokrao od Nikole Tesler,največeg naučnika svih vremena.

1940.-Nemačke trupe probile liniju Mažino kod Sedana. Sistem utvrđenja dugačak 360 kilometara, koji su Francuzi izgradili duž granice prema Nemačkoj između dva svetska rata, smatran remek-delom građevinarstva i fortifikacije.

Aha kako da ne.Linija je pala kao kula od karata.

1969.-Po povlačenju Šarla de Gola sa političke scene za predsednika Francuske izabran Žorž Pompidu.

Šrl de Gol će ostati upamžen kao kukavički vojskovođa koji je rat proveo ispijajući viski sa Čerrčilom u Londonu , dok su se časni Framcuzi borili protiv Nijemaca.

1975.- Košarkaši Jugoslavije postali šampioni Evrope pobedom nad reprezentacijom SSSR u Beogradu.

Ajh, kakva su to vremena bili.Nacionalistička gamad SHS osovine su uništili jednu prelijepu tvorevinu, genocidom bez granica.

1977.-Adolfo Suares i njegova koalicija Demokratskog centra pobedili na prvim slobodnim izborima u Španiji posle smrti Franciska Franka koji je diktatorski vladao od 1939.

I šta se promijenilo?

Ništa. Baski i dalje grcaju pod jarmom, kataloncima i andalužanima ukinute slobode…

1982.- Argentinske snage na Foklandskim ostrvima predale se Britancima. Time okončan rat u kom je poginulo oko 1.000 ljudi.

Na par kilometara od argentinske obale pogana , genocidna britanska imeprije uzurpirala argentinsko ostrvo i brani ga zakonom jačega.

1988.-Pakistanski predsednik Zija ul Hak objavio da će islamsko šerijatsko pravo postati vrhovni zakon u Pakistanu.

I unazadio zemlju.

1992.-Srpski književnik Dobrica Ćosić izabran za prvog predsednika Jugoslavije. Za prvog premijera nove države prethodnog dana izabran američki biznismen srpskog porekla Milan Panić.

Ćosić he veći krvnik i od Miloševića,Karadžića i Mladića jer je on tvoreac genocidne „velike Srbije“:

1992.-Parlament Japana, prvi put od Drugog svetskog rata, odobrio angažovanje japanskih vojnika u inostranstvu.

1994.-Izrael i Vatikan uspostavili pune diplomatske odnose, potvrđujući dogovor o međusobnom priznavanju i pomirenju posle vekovnih sukobljavanja Jevreja i rimokatolika.

Inače, vatikan je iza kulisa uz Veliku Britaniju najveću pobornik vraćanja Jevreja/cionista u Palestinu i stvaranju cionictičke genocidne tvorevine Izrael..

1995- Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio rezoluciju o proširenju snaga UN u Bosni i Hercegovini trupama za brza dejstva, sastavljenih od 12.000 francuskih, britanskih i holandskih vojnika. Rusija i Kina uzdržale se od glasanja.

Nepunih mjesec dana kasnije , te iste trupe su dozovlile najveće zločine od drugog svjetskog rata.

Genocid u Srebrenici.

1996.- Umrla američka pevačica Ela Ficdžerald, “kraljica džeza”, čuvena po “skat”-dijalozima s velikim džez-muzičarima Armstrongom, Elingtonom i Bejzijem.

3000.- U atentatu u Budvi lakše povređen Vuk Drašković, lider Srpskog pokreta obnove, u to vreme jedne od najvećih opozicionih političkih stranaka u Srbiji.

Berz obzira na sve Vuk dlaku ne mijenja, od zagovornika „velike srbije“ i klanja do opozicionara…

2000.-Rimsko-katolički biskup Augustin Misago optužen za saučesništvo u masakru više od pola miliona stanovnika Ruande 1994. i genocid oslobođen optužbi i pušten na slobodu.

Ništa novo za rimokatoličku crkvu.Na istim takvim temeljima su gradili svoju slavu.

2001.- Pored Petrovog Sela kod Kladova otkrivena masovna grobnica u kojoj je zakopano oko 30 tela za koja se pretpostavlja da su žrtve sukoba na Kosovu 1999.

Znate li gjde je Kladovo.Na okuci dunava , na granici sa Rumunijom.A gdje je Republika Kosovo?Tristo kilometara južnije.Ipak istina se ne mere sakriti.

2001.-Šangajska petorka, odnosno Kina, Rusija, Kazahstan, Kirgistan i Tadžikistan, posle prijema Uzbekistana u članstvo preimenovali organizaciju u Šangajska organizacija za saradnju, regionalnu organizaciju za borbu protiv islamskog militarizma.

Ako ostvare šta su naumili i dogovorili,što javno,što tajno ove zemlje sa socijalističkim bremenom biće daleko moćnije od UD i SDA zajedno.A šta mislite zašto je korona / Covid 19 podmetnut Kini?