Na današnji dan 12.Septembar / Rujan

Danas je  Utorak 12.Septembar / Rujan 2023. godine.

Kako nam se prisnilo, danas bi , ko  rečemo biva , trebao nazočiti od 00  do  00 uri 255. dan ove smiješne godine.

Vi se čudite kako godina može biti smiješna , i mi bi da u noj ne persistiraju kreature poput Dpdika,Izetbegovićs i Čovića ( i njihovi uvlakaća do za vrat) , koji nas svaki svjetovni dan nasmijavaju svojoj neinteligencijom i poganlucima.

A da šta će drugo pogan raditi , nego pogančiti i bogohuliti.

I još nam je smješnije to što hudi narod ćutke gleda kako ih bagra i fukara  porobljava i bez po muke uz nacionalističke povike i laži u torove baš ko najgluplje hajvane , bez ikakvog otpora utjeruje.   I što je još smješnije ne trebaju im ulari i oglavi iako im non stop rade o glavi.

Taki vam je naš narod. Naučio da ga zbijaju se čopor nalik amebama.

Amebe se razmnožavaju diobom stanica. Kad ameba dosegne određenu veličinu, dolazi do dijeljenja stanica i od jedne amebe nastanu dvije. U nepovoljnim uvjetima ameba se začahuri i živi tako dok ne nastupe povoljni uvjeti.

Nesreća za ljude je što mogu proživjeti vijek a da se ne steknu uslovi povoljni za život. Zato pažljivo sa restom od 110 dana.

Što bi rekle poete  :

-Bolje biti ameba , nego insanski hajvan u nacionalističkom toru.

U prevodu:

– Čak i ameba misli svojom citoplazmom.

A zapisano je , i od neba i od ljudi:

490.-p.n.e.Na istočnoj obali Atike kod Maratona Atinjani pobedili desetostruko brojniju vojsku persijskog cara Darija. U bici poginula 192 grčka vojnika, a Persijanaci imali oko 6.000 mrtvih. Vest o pobedi u Atinu doneo glasnik Filipid, pretrčavši 40 kilometara, posle čega je umro od premora. Po tom događaju nazvana najduža trka u atletici.

Glupan! Što nije uzeo taksi ili barem kakvu kljusinz , ako nije mogo naći kakve taljige.. Narod bi mu sve platio u dukatima. Vako , hem rikno, hem  navuko hejbet blentovija da  ničim , osim glupošću izazvani trče razdaljinu ,koju ni jedan razman konj ne bi sebi dozvolio za galopiranje; normalno da se konjski mozak pita ..

1185.- U pobuni u vizantijskom Konstantinopolju svrgnut car Andronik I Komnin dok je se na presto popeo Isak II Anđeo čime je posle nešto više od veka vladavine svrgnuta i dinastija Komnina i zamenjena novom dinastijom Anđela.

Baš su „ pametni „ ovi prepisivači, Jah, u kojem će Konstantinapolju biti svrgnut Andronik I Komnin nego u bizantinskom. Neće valjda u kineskom ili gluho bilo u Antartičkom Konstantinapolju.

1683.– Poljski kralj Jan III Sobjeski potukao tursku vojsku i razbio dvomesečnu drugu opsadu Beča, čime je sprečen prodor Turske u srednju Evropu.

Bitka prelomnica za Osmanlije.Bilo je pitanje vijeka kada će carstvo riknuti.

1772.- Rusija osvojila persijsku oblast uz Kaspijsko more, uključujući grad Baku.

Još nismo načisto : Da li je Kaspijsko more – jezero ili je Kaspijsko jezero – more i kakve to veze ima sa Perzijsko – Ruskim ratom.

1801.- Ruski car Aleksandar I Pavlovič anektirao gruzijsku kraljevinu.

Džab – džabe mu. Ni Staljin tu ništa nije mogao pomoći. Stodevedeset godina kasnije Jelcin i Gorvačin su rasturili SSSR da bu Geirgia mogla biti nezavisna.

1848.-Švajcarska usvojila nov Ustav kojim je postala federalna unija s jakom centralnom vlašću.

I još postoji i to kao veoma respektabilna i veoma bogata zemlja.A Bosna i Hervegovina muke muči iako je deset puta bogatija od Švicarske.Ali u Švajcarskoj su se ujedinili pamet i lova, a u bosni nacionalizam i fukara.

1878.- Egipatski obelisk poznat kao „Kleopatrina igla“, napravljen od mermera iz Asuana oko 1475. p. n. e., postavljen u Londonu.

Ni ova ni „ Kleopatrine igle „ iz pariza i Njujorka nisu Kleopatrine. Ova je napravljena tisuću ljeta prije u vrijeme vladavine Tutmosa III iz XVIII dinastije.

1888.- Dogodio se sukob između cara Franje Josipa I i đakovačkog biskupa Josipa Jurja Strossmayera poznat pod nazivom bjelovarska afera.

Franjo Josip I. prigovorio je biskupu Štrosmajeru što je poslao brzojavnu čestitku u Kijev prigodom 900. godina pokrštavanja Rusa.Jugoslovenstvu skloni Hrvatmu je odgovorio:”Moja je savjest čista!”, te se udaljio od cara okrenuvši mu leđa.U to doba smatrano neviđenom uvredom.  Taj nesporazum je  nazvan  “bjelovarska afera”.

1890.-Britanska Južnoafrička kompanija osnovala grad Solzberi koji je postao glavni grad Rodezije.

Interesantno , na globusu ne nađosmo ni Rodeziju ni Solzberi. Tek nam unuci prosvijetliše ,da je to vjerovatno Zimambve i njen glavni grad Harare. Baš su pametna ova djeca.

1916.- Na Kajmakčalanu počela ofanziva srpske vojske protiv Bugara i Nijemaca u Prvom svjetskom ratu. Završena 30. septembra 1916, kao prva pobjeda srpske vojske posle povlačenja preko Albanije.

1919.- Italijanski paravojni odredi pod komandom pesnika Gabrijela D'Anuncija su zauzeli Rijeku.

Valjda zbog toga i još mnogo toga talijanski desničari polažu pravo na Rijeku i veći dio Dalmacije.

1940.-Tražeći izgubljenog psa, grupa tinejdžera otkrila pećinu Lasko, kod mesta Montinjak u Dordonji u Francuskoj, čuven arheološki lokalitet s crtežima iz paleolita.

Nažalost nama se nika dnije zagubio pas.Možda bi u tom slučaju mi otkrili Atlantidu.

1943.- Nemački komandosi su oslobodili iz pritvora bivšeg italijanskog diktatora Benita Musolinija.

Bolje da nisu . Tri godine kasnije je naglavaške obješen.

1953.- Nikita Hruščov izabran za prvog sekretara Centralnog komiteta KP SSSR.

Nasljednik gruzijskog revolucionara , markiste, i kasnijeg „voljenog „ doživotni diktator SSSR-a je imao običaj lupati cipelom o govornicu UN.

1968.- Čovjek je prvi puta pretrčao 200 m za manje od 20 sekundi – 19,92 sec: John Carlos, USA, američke kvalifikacije za Olimpijske igre 1968, u Echo Summitu, USA.

1968.-  Albanija saopštila da napušta Varšavski pakt.

Enver Hodža je više volio svoj samostalni totalitaristički satrapski put. Staljin u malom.

1970.-Palestinski otmičari u Jordanu digli u vazduh tri aviona oteta šest dana ranije, posle poletanja iz Njujorka ka Evropi. Prethodno oslobodili putnike u zamenu za palestinske zatvorenike, među kojima otmičara četvrtog aviona Lejlu Halid.

1974.- Vojnim pučem svrgnut sa vlasti etiopski car Hajle Selasije, koji je 1928. posle smrti Menelika II postao kralj, a 1930. car Etiopije.

Ničija nije do zore gorila.A eto Hajle Selasijeva je , eto, gorila 46 godina.Jako dugo.

1980.-U vojnom puču pod vođstvom generala Kenana Evrena u Turskoj oborena vlada Sulejmana Demirela.

Erdogan je na sličan način pokušao inscenirati svrgavanje samog sebe.

1989.- U poljskom parlamentu prihvaćena vlada jednog od lidera pokreta „Solidarnost“ Tadeuša Mazovjeckog, čime je formalno okončana vladavina komunista u Poljskoj.

Sada Poljskoj vladao nacionalisti , haman fašističkih prerogativa.

1991.-Srpske snage pogodile Vinkovce s preko 500 projektila, nakon ultimatuma zapovjednika vojarne kapetana Đorđevića koji je najavio da će Vinkovce sravniti sa zemljom.

Ih samo 500 granat. Sića rekle bi Sarajelije.

1994.-U Poljskoj održane prve zajedničke vojne vežbe snaga NATO i bivšeg Varšavskog pakta.

1998.- Održani treći Opšti izbori Bosni i Hercegovini.

Nastavak strahovlade tronacionalističke bagre i gukare.

1998.- Vođa PKK Abdullah Öcalan uhapšen je u Rimu.

Zatim je uredno predat Turskoj koja se pobrinula da osnivač Kurdistanska radnička stranka

završi iza rešetaka za dugo vrmena..Imao je sreće. Dobro je prošao. Nisu ga opamteli po kratkom postupku, kao milione njegovih sunarodnjaka u genocidnom rješavanju kurdskog probleme u Turskoj

1999.- Indonezija prihvatila raspoređivanje mirovnih snaga UN u Istočnom Timoru.

Indonezija je 1976. Operacijom Komodo  je krajnje brutalno okupirala , od Portugalaca tek   stečenu slobodu Istočnog Timora i vladala željeznim , krvavim , stiskom. , tako da je već od veljače 1976. ubijeno nekoliko desetaka tisuća civila i slomljen je pokušaj otpora indonežanskoj vojnoj nazočnosti. Trinaest godina torture se  po Indoneziju neslavno završio.Doživjela je . vojni ,politički i nadasve ekonomski krah.

2000.- U eksploziji automobila koji je uleteo u podzemnu garažu u zgradi Berze u Džakarti, 15 ljudi poginulo, a više desetina povređeno.

Niko ne preuzima odgovornost.Čak ni vlada.

2001.- NATO se prvi put u svojoj 52 godine dugoj istoriji pozvao na član 5. Povelje NATO o zajedničkoj odbrani, čime je stvorena mogućnost kolektivnog vojnog odgovora na napade u SAD. U govoru naciji, predsednik SAD Džordž V. Buš rekao da su SAD napadnuta i da će iskoristiti sva svoja odbrambena sredstva kako bi terorizam bio pobeđen.

Teoretičari zavjere kažu da su „ameri“ sami sebe napali d abi isprovocirali zajednički mogućnost arijevskog zapada da napadaju koga im ćeif i kada im se prohtije.

Bookmark the permalink.

Komentariši