Ebanovina i demokratija / Igrokaz na dan 5. Mart / Ožujak

Danas je Nedelja  5. Mart / Ožujak 2023. godine, kojeg karatkterišu 65 pet prošlih i 30o preostalih  , a vrlo okruglih dana , sa mjestimičnim čoškastim izljevima, do kraja godine.

Danas ćemo izdvojiti jednu crticu koja se dogodila na današnji dan.

1872.-Američki inžinjer George Westinghouse patentiro je zračnu kočnicu koja je omogućila razvoj željezničkog prometa.

Do tada se kočili balvanom ili većom pritkom od hrastovine ili ebanovine. Neki tvrde da su gospoda u nedostatku ebanovine , koja je bila i skupa i lako pucala ,ptraktikovala da im afro-amerikanci zalegnu ispred vozila da  bi mogli stati. Kao što vidite anglo sasi i arijevci  mogu biti veoma maštoviti.

Ebanovina je opći naziv za vrlo gusto i crno drvo. U strogom smislu dobiva se od nekoliko vrsta drva iz roda Diospyros. no i drvo dobiveno iz nekoliko drugih crnih ili tamnih stabala (potpuno rodno nepovezanih) ponekad se naziva ebanovinom. Raste u suptropskim i tropskim krajevima, a najpoznatija ebanovina dobiva se od roda Diospyros ebenum koj obiluje u južnoj Indiji i na Šri Lanki. Ovo drvo naziva se cejlonskom ebanovinom.

Ebanovina se vrlo cijeni kao ukrasno drvo, budući kako je riječ o jednom od najcrnijih poznatih vrsta drva, koje se lako obrađuje te ima finu teksturu i veliku gustoću zbog koje tone u vodi. Pojedine vrste drva iz roda Diospyros daju posebni prugastu ebanovinu koja nije u potpunosti crna, već se sastoji od svijetlijih i tamnijih pruga.

Zbog karakteristične crne boje, ebanovina se koristila u magičnim obredima, a koristili su je i masoni. Prema legendama, kralj podzemnog svijeta Pluton imao je prijestolje od ebanovine. Najpoznatije vjerovanje tvrdi da ebanovina štiti od straha zbog čega su se dugo vremena od ovog drveta pravile kolijevke.

I sada dolazimo do pente.

U Sjedinjenim američkm državama i naZapadu se više cjenila ebanovina nego ljudi koji su imali kožu boje ebanovine.

Historija nas uči d aje Vatikan slao svoje zle horde da obojene uče krstu. Ko odbije bivao je obojen, bičem , krvlju,vatrom i dimom.

Gordi albion je satro Aboriđane, Maore i druge “azijate” želeći im pobijeliti boju kože.

Recimo belgijski kralj Leopold II je govorio da je mrtav crnac najbolji podanik krune. Njegov moto je

uz sveopšto odobravanje i rados prihavaćeno na svim meridijanima ” kolijevke civilizacije.”

Anglosasi i Kju- Klus – Klanovci se i dan  danas sa  i sa nostalgijom  sjećaju ( a u potaji praktikuju)

dana kada jesamo mrtav Indijanac bio dobar indijanac., i kada je na lomači spaljeni “crnjo” bio jedino bolje truplo od posječenog drveta ebanovine.

Mislite d aće to ikad prestati.Dok je Vatikana i Zapada i arijevskih nauka izmiljenih iz “kolijevkecivilizacije”, ne postoje nikakve , ni teoretske šanse.

Što bi poete rekle :

– I oni nas uče demokratiji i civilizaciji, zaboraljajući da je demokratija  božanska kategorija.

U prevodu:

-Kako radiš to i zaradiš.A pržun je vječan.

Bookmark the permalink.

Komentariši