Lakrdija na obilježavanju takozvane republike srpsle – Pukni goro

Iz Arhiva

BY ADMIN9. JANUARA 2020.ONI NAMA, MI NJIMA

Lakrdija na obilježavanju   takozvane republike srpske.

Smijurija je  kako je jedna  novokompovana pjesma , najbanalnija i najftinija  kopija, plagijat  , bilo koje pjesme u izvedbi Zvonke Bogdana i pjevača sa panonskih prostora, postala zakletva i simbol genocidne tvorevine.

Robert Pešut Manjifiko, koji je radio muziku za filmove “Montevideo, Bog te video” i “Montevideo, vidimo se”, svojevremeno  je objasnio:

– “Ja sam autor pesme “Pukni zoro” i čuo sam za tu urbanu legendu koja se stvorila oko nje. U stvari, ima više urbanih legendi. Jedna je da je pesma nastala u Prvom balkanskom ratu, a druga da je nastala u Prvom svetskom ratu na Kajmakčalanu. To nas je zabavljalo. Pratiš uspeh pesme koja je izašla iz svojih okvira. Bila je napravljena za film, pa je otišla u kafanu, pa iz kafane svuda. To čovek ne može da prati. To me i raduje i mnogo mi znači. U neku ruku je to jedino što autor poželi. Narod je tu pesmu uzeo kao svoju i to je vrhunac autorstva .”

Nismo sigurni u autentičnost autorstva  , ali znamo da Robert Pešut Manjifiko nije prorok.

Međutim  mi ćemo se usuditi  reći, ovaj lagani panonski potpuri će za desetak godina imati obilježje ruralno-ravnogorsku legendu,  da je pjesma nastala  po završenoj Kosovskoj bitki.

I sada se normalan čovjek pita kako upakovati novokomponovanu jeftinu kafansku pjesmu , prvi balkanski i prvi svjetski rat, sa kosovskim mitom i četničkim klanjima  i prodati to narodu kao himnu nepostojeće države.

Ako laže koza ne laže rog, kaže umni narod.

Dopisano

Provjerite autentičnost pjesme Pukni zoro.


i stotine drugih  pjesama, što Bogdanovih, što drugih izvođaća-

Bookmark the permalink.

Komentariši