Dogodilo se na današnji dan, 20. Septembar/Rujan

Danas je Srijeda 20. Septembar/Rujan 2023.ako nas ne lažu.

A lažu vas garant.

Nogatrans  262,a pri šutu  103. dana. Brzo proleću,što jes, jes.

Napriliku 29,78 km/s ili 107 200 km/h.

To vam je lako izračunati ako znate računati ili imate abakus ili špage. A ako imate obadvoje , vi ste na konju.Možete skontati da je jedan zemljani dan isto što 1.000 , a ponekad i 50.000 tisuća dana kako se to u međugalaktičkim prostorima i danima računa. I praviti se učeni i pametni!

I ne možeš dane zaustaviti, ni pera im odbiti.Svake godine se vrate u isto vrijeme.Ma u sekund. Vrlo su pedantni i tačni.Metu sve koji su im na spisku.

Kod dana nema nepoznanica,nepotizma,korupcije i sličnih insanskih rabota. A-a.

Ali bolje vam je ne trsiti se pred danima.U jednom od njih je zapisano vaše ime, sa svim vašim činjenjima ili nečinjenjima. Mnogima  tada ne bi bili u koži.Ima da im koža cvrči ko cvrkutalo na ražnju.

Najtužnije ,svjesni su toga jer ih odaju pojedini znaci njihovg tijela;riđa brada,nemogućnost gledanja sagovorniku u oči,usta bez usana.I u strahu  izbezumljenom kolutanju očima ko u živinčeta pred klanje.

O kriminalu i ostalim užasima nećemo zboriti.Valjda će im se za to suditi na dunjalučkom sudu.

Vi bi upiranje prstom i imena?

Ne mere.Da im podignemo rejting kod braće po pržunu?

Ne ide to!Jer svaki glas za njih je glas za put u jako belajli mjesto.

Ne smijemo vam reći da ste mnogo blesavi ili slijepi. Ili glupi . Mi smo pristojni ljudi. A svaki ih dan gledate i imate more od njih.

I još im aplaudirate glasovima jer “morate” da im vjerujete ,kao svojim izbaviteljima.

I radije ćete pročitati šta se desilo na današnji dan i ovih dana nego početi razmišljati.

Odakle vam misao kad ste dobrovoljno strpani u torove i pustili mozak na pašu.

Što bi poete rekle:

-Tot ili koncentracioni logor su istoznačni sinonimi za ropstvo.

U prevodu:

-Sve sama živinčad za klanje.

480.-U pomorskoj bici kod ostrva Salamina u Egejskom moru Grci pod komandom atinskog vojskovodje Temistokla porazili Persijance koje je predvodio kralj Kserks I, čime je osigurana prevlast Atine na moru.

Temistoklo je poslije pobjede postepeno gubio naklonost i povjerenje atenskog demosa, dijelom zbog svoje arogancije, a dijelom zbog  podmitljivosti. Temistoklov kraj života nije nimalo bio častan i teško da je svoje ogromno bogatstvo bio stekao zakonitim sredstvima,I Diodor Sicilijski i Plutarh spominju da su se protiv Temistokla iznosile optužbe o korupciji. Naposlijetku je oko 471. pr. Kr. Temistoklo protjeran iz Atene ostracizmom.

Valjalo bi ovaj ostracizam,ali doživotni uvesti za sve trenutne političke glavešine i njihove jatake  u BiH,Pa makar sa sobom uprtilu svu opljačkanu narodnu imovinu.

1519.-Portugalski moreplovac Fernando Magelan isplovio iz Sevilje s 5 brodova na put oko sveta. Magelan poginuo u borbi s domorocima na ostrvu Muktan 1521, a u Sevilju se u septembru 1522. vratio samo brod “Viktorija” sa 18 mornara. Tim putovanjem prvi put oplovljena Zemlja.

Džab – džabe mu moreuz.Domoroci ne priznaju moreuze kao dokaz ljudskosti.

1697.-U Rejsvijku kod Haga, Engleska, Španija, Holandija i Nemačko Carstvo potpisali mirovni ugovor s Francuskom, čime je okončan rat Velike alijanse. Veštom diplomatijom Francuska uspela da zadrži gotovo sve osvojene teritorije.

1833.- Rodjen italijanski novinar i pacifista Ernesto Teodoro Moneta, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1907.

Vojnik i revolucionar unatoč snažno izražnom talijanskom nacionalizmu je dobio Nobelovu nagradu za mir 1907. godine. U posljednjim godinama svog života, međutim, Monetino talijansko nacionalizam ponovno se potvrđuje i stavlja se na stranu fašiusta., izražavajući snažnu   javnu potporu i talijanskom osvajanju Libije 1912. i talijanskom ulasku u Prvi svjetski rat 1915. godine.

1842,.Rodjen škotski hemičar i fizičar Džejms Djuer, pronalazač termos-boce. Prvi proizveo tečan i čvrst vodonik.

Boca dobra za izleta i putovanja, i još mnogo toga..Sada se večina pučanstvane ne sjeća termosica, a ostatak nikad nije čuo niti bio upoznat sa njom.

1863.- Umro nemački filolog i pisac Jakob Grim, osnivač savremene germanistike. S bratom Vilhelmom sakupio i objavio čuvene priče i bajke za decu. Prevodio srpske narodne pesme koje je sakupio Vuk Stefanović Karadžić.

Jakob i Vilhem Grin su   pisci horor priča za djecu.

1870.-Snage italijanskog kralja Vitorija Emanuela II ušle u Rim čime je završeno ujedinjenje Italije. Papa Pije IX povukao se u Vatikan i proglasio se zatvorenikom.

Papa Pije IX je učinio sve da se fašisti i nacisti domognu vlasti , iuzeo aktivno ućešće u arijevskom pokretu zapadne evrope.

1928.-Veliki fašistički savet postao vrhovno zakonodavno telo u Italiji, umesto dotadašnjeg Veća poslanika.

Sam naziv – Veliki fašistički savet vam sve govori.

1934.Rodjena italijanska filmska glumica Sofija Šikolone, poznata kao Sofija Loren, dobitnica Oskara 1961. za film “Dve žene”.

Naši izvori tvrde da je 1962. osvojila Oscara za talijansku ratnu dramu La Ciociara/Ćoćara , snimljenu po predlošku istoimenog Moravijina romana, i tako postala je prva glumica u povijesti koja ga je dobila izvan engleskog govornog područja.

1945.- Sveindijski kongres i njegovi lideri Mahatma Gandi i Pandit Nehru odbacili britanski predlog o samoupravi i zatražili punu nezavisnost Indije.

Dobra duša (mahatma – dobra duša)  i Nehru su nenasilnim  protestima uspjeli donijeti nezavisnost Indiji 1947. godine.

1957.-Umro finski kompozitor Jan Sibelijus.

Ciklus od sedam simfonija Jeana Sibeliusa smatra se jednim od veoma važnih trenutaka u evropskoj muzici, a sam kompozitor jedan od velikana klasične muzike 20. vijeka.

1960.-Trinaest afričkih država koje su stekle nezavisnost i bivša britanska kolonija Kipar primljeni u UN.

Zar nismo rekli da vas hroničari lažu.1960. godine je u UN primljeno 16 afričkih zemalaj. Mi niusmo lijeni pa vam ih sve nabrajamo.

Benin,Burkina Faso,Centralno afrička rešublika,Gabon,Kamerun,Republika Kongo,DR Kongo, Madagaskar, Mali,Niger, Nigerija,Obala Slonovače,Senegal,Somalija,Togo i ČAD

1970.-Sovjetski kosmički brod “Luna 16” spustio se na Mesec i pokupio uzorke mesečevog tla..

I nije sreo niti jednog jedinog NLO ili vanzemaljca.I što je jabitnije utvrdio je da su i mjesec i zemlja okrugli.

1976.-Švedska Socijaldemokratska partija izgubila na parlamentarnim izborima, prvi put posle više od 40 godina.

Sasvim je svejedno koja partija vlada,bitno je da je švedska.

1977.-Vijetnam i Džibuti primljeni u UN kao 149. i 150. članica medjunarodne organizacije.

Hroničari ovaj put potrefiše.

1970.-Žan Badel Bokasa, vladar Centralnoafričkog carstva, oboren sa vlasti. Nov šef države, bivši predsednik Dejvid Dako, vratio zemlji status republike. Bokasa 1965. vojnim udarom srušio Daka, a 1976. ukinuo republiku i proglasio se carem.

1981.-Centralnoamerička država Belize na obali Karipskog mora stekla nezavisnost od Velike Britanije.

Robovlasnički sistem na kraju dvadestog vijeka.To može samo trula zapadna imperija.

1984.-U napadu automobila-bombe na ambasadu SAD u Bejrutu poginulo 16 ljudi, ambasador povredjen.

Nismo sigirni, ali pitamo se šta je MOSAD time postigao, osim da je navukao još jednu anatemu kod svih osim kod svojih mentora SAD i CIA.

1989.-Frederik Vilem de Klerk preuzeo dužnost predsednika Južne Afrike.

Frederik Willem de Klerk ulazi u povijest kao predsjednik posljednje bijele manjinske vlade koji je bio dovoljno hrabar da bi vodio bijelu Južnu Afriku iz neodrživog aparthejdskog sustava prema nerasnoj,  prosperitetnoj i demokratskoj Južnoj Africi.Normalno , koliko ima demokratije u bilo kojem dijelu svijeta.

1990.- Parlamenti Istočne i Zapadne Nemačke potvrdili ugovor o ujedinjenju dve države.

Aferim.

1991.-Crnogorski parlament u Žabljaku proglasio Crnu Goru ekološkom državom i prihvatio deklaraciju o zaštiti prirode. Projekat prve ekološke države u svetu prihvaćen 1992. na svetskom eko-samitu u Brazilu pod pokroviteljstvom UN.

Ekolođka orijentacija države neme nikakve garancije protiv organizovanog kriminala, korupcije i sveopće pljačke.

1990.- Multinacionalne snage stigle  u Istočni Timor i zauzele aerodrom u glavnom gradu Dili, pošto su se povukle indonežanske trupe.

2000.- U Moskvi u 65. godini umro ruski kosmonaut German Titov, drugi čovek koji je leteo u svemir. Titov avgusta 1961, u brodu “Vostok 2”, proveo 25 sati u svemiru, obišavši zemlju 17 puta.

Smrt je cijene nezaštićenog boravka kosmonauta u svemiru.

Bookmark the permalink.

Komentariši