Dogodilo se na današnji dan 26.Novembar/Studeni

Danas je Utorak 26. Novembar / Studeni 2019 ,godine i traje koliko mi znamo do ponoći (24 oo h).Kako meteorolozi kažu,a veterinari se slažu da je to 330 dan u godini.onda mi nruke izračunali da je do kraja ovog lita ostalo još tri'set pet snježnih dana.

Oni tako kažu.

Kako oni znaju da je to 2019. godina po bilo kome ili bilo čemu.

Nekome je to prva , nekome 65, rijetkima preko osamdeset,na prste brojeni preko stojanke , a još nam  kažu,  nekome mere biti  511 , 666 ili više godina. Ako toliko doživi. A ne postoji mogućnost,još uvijek.Samo je jedan Metuzalem i par njegovih najdirektnijih potomaka.

Ono mogli su ljudi nakantat hejbet godina. Zauvijek. Možda i u beskonačnost stići. Ali vole voće. Jabuke i tako to. Bitno da je zabranjeno. Što veći veto , to je slađe.

Koga briga za reprekusije. Ne m're se odoljet.  O kaznama poslije , kada glava zaboli. A i mi kontamo, kako ćeš joj ba odoljeti. Obla , sjajna , mehka ko duša,  čvrsta ko kamen. Drhti i biba se ko rosa na jutarnjem povjetarcu. I slasna . Duša čovjeka da zaboli.

Šta to? Kontate vi.

Ma voćka ta. Svaka. Ima ih tone i nijedna ista, a sve nalik jedna drugoj.

Da li ste vi ikad vidjeli dvije iste voćke, pogotovu one zabranjene?

Normalno da niste. I nećete. Doklen god živjeli.

Radi njih čovjeku biva žao ,što ne m're nakupiti Metuzalemove godine, barem.

Joj što bi to bila fešta od vočki. Čovjek da poludi.

Neke blentovije načisto polude. Izguibe se i ne znaju kako brati voćke. Radi njih je  i zmišljena sprava blesimetar. Kad god ne uberu neku voćku, a to im se nikad ne dešava, blesimetar zazvoni. I ne samo zazvoni nego se valja od šege i štanca poruku ko brzojav:

-S.O.S. joj levata S.O.S majko mila, manaite mi S.O.S Nek se blentovije  podave, podave .

Po računici , koju smo blesimetrom provjeravali, danas  je 274,   dan  u godini. Po računici koju nismo blesimetrom  skontali,  do kraja te iste gopdine ostalo je još 91 dan.

Taki vam je i odnos blentovija i onih koji zamalo nisu blentovije.

Pa vi vidite šta vam je raditi.  Ako ste već iz rahatluka radi ljepote prognani , iskoristite vrijeme i naučite se brati voće. To vam je najpametnije. Inače sve ostalo je šuplja priča.

Što bi poete rekle:

Snijeg pade na behar na voće.

U prevodu:

Joj ,levata majko mila. Ne obraše voće na vrijeme.

 

Ko ima volje neka gledi zbivanja na današnji dan.

 

1504.-Umrla je Izabela I ,kraljica iod Kastilje.Udajo

m za Ferdinanda II Aragonskog ujedinjena je Španija. Pod njenim vođstvom1492. Rekonkvista konačno protjerala Maure sa Pirineja.

Majka joj bila imenakinja,ali Izabela od Potugala.Sasvim logično,bila je portugalka.

1744.Umro graditelj violina Đuzepe Gvarneri.

Radio dobre violine ali ga Stradivario vazda takario u kvaliteti i prođi.

1778- Kapeta Kuka prvi evropljanin koji je lejtovao na Havajima,ma ostrvu Maui.Međutim malo se preračunao.Nisu havajčani bili nimalo naivni,slutili su robstvo pa su Kuka koknuli.Obišao čovjek svijet,prošao kroiz ledene vode Beringerovog moreuza,da bi ga zatukli goloruka djeca otoka cvijeća.

1865.-Objavljena morbidna knjiga Alisa u zemlji čuda Luisa Kerola.Na našim prostorima nikad nije bila popularna.

1893.Rođen Mao Ce Tung koji je 1946.proglasio Narodnu republiku Kinu i proveo kulturnu revoluciju uz jaku podršku uvlakača,koji mu napraviše kult ličnosti i proglasiše ga  ocem nacije.

Zapadni izvori kažu,mi nismo nazočili da je“ babo“ pobio desetine miliona „sinova“ koji su imali nešto protiv kulture.U kini ga smatraju herojem jer su njegov teror prebacili na njegovu ženu ,odnosno tzv.“četvoročlanu bandu“ koja je poslata na ahiret.Zapadnjaci ga opet smtraju jednim od najvećim zlotvorima 20.vijeka.

1898.god. Pier i marija Kiri otkrili prvi radioaktivni element radijum i donijeli sebi smrt.Svojim istraživanjima su omogućili zlu da napravi najubojitije oružje koje može jednog dana uništiti ovaj svijet i šire.Nemaju pojma zle zvijeri čime se igraju.

 

1922.Lenjin završio pisanje Pisma kongresu koji još vabe njegov testament.Koji niko nije slušao.kao ni drugi dio kojim je tražio da se staljin smijeni sa mjesta Generalnog diktatora KP Sojuza.Većina tih kongresnika koji nisu poslušali Ilića fino su se proveli jal u Sibiru ,jal u pržunu na drugom svijetu.Toplo hladno biranja,što bi reko konzilij.

1922.-Pljačkaš grobnica egipatskih faraona britanac Hauard Karter otvorio Tutankamonovu grobnicu.Natandario se.Nije znao da će otvoriti i Tutankamonovo proklestvo.Dosadilo faraonima da ih zapadnjaci pljačkaju i porobljavaju nihove potomke pa išaretili prokletsvo,Većina članova karterovog tima i neki od njegove bolnice umrli vrlo brzo na čudnovate i zagonetne načine.

1939 rođena Anna Mae Bulock.Nije ništa u rodu Sandri Bullock.Kad ih pogledamo odmah znamo u čemu je caka nesrodstva.Vi se sada pitate pa ko mu je ta AnaMa-E to vaj je crna pantera roka,Tina Tarner kraljica igre i pokreta,a bome i tijela za stat i gledat,pa onda plakat.Šta vas briga što je ona soul,dance,disko,pop,rok pjevačica, glumica,plesačica i tekstopisateljica i ima osam gremija.

Vidimo ko ručak muškinje se odmah prihvatile goglanja u jutabanja i traže  Tinu na koncertu u Riu.

1939.Počeo finsko -ruski rat.Rusi tražili Kareliju dio finske teritorije.Ruske snage dobro pocuclale finski snjeg i mraz.Bilo je 48.ooo mrtvih rusa po Staljinu,270.po Nikiti Cipelašu Hruščovu i hiljade uništenuih tenkova,Ipak mirom rusi su dobili što su tražili i nikad nisu vratili.

1940.-Nijemci polako počinju da prave uslove za rješavanje jevrejskog pitanja u Poljko,Počinju da prave geto za 500.000 poljskih jevreja.Kažu kraj II rata dočekalo enormno veliki broj živih Jevreja.Njih pet stotina( 500).Njemci su poznati kao sistematični i metodični ljudi,nema kod njih vrdanja.

1942.-u Drvaru osnovan Avnoj sa dr.Ivanom Ribarom na čelu.Njegov sin vidovit bio.Napisao poemu Jama i predvidio da će tako zaglaviti.Obistinilo se.Inače to je zajednički patent ustaša i četnika.Pokolješ ljude pa u jame,što ćeš kopati.Ove genocidne glibonje iz rata 1992.-1995.zaboravili nauk:pa sam trupla isplivavju.Korpus delikti.

1942.premijerno prikazan film Kazablanke sa Bogartom i Ingrid Bergamn i Njujorku.

1942.Norveška poslala 572 svoja Jevreja na banjski oporavak i tuširanje u Aušvic.Ipak joj se mora odati priznanje poslala je samo 767 jevreja od kojih je ostalo samo 25 živih.Neprovjereni izvori kažu da je možda ostao još koji Jevrej kojeg Norveške kvislinške včasti nisu isporučile.

1948.rođena legenda jugoslovenske košarke Krešimir Čosić.

1965.Francuska lansirala svoj prvi vještački satelit.Kada je vidjela koliko je to skup i rizičan posao odustala od daljih slanja.

1968.Pokrajine Jugoslavije Vojvodina i Kosovo dobileautonomiju i status ravnopravnosti sa republikama(skoro)..Kosovo je  iskoristilo pravo na otcepljenje  i ostavila Vojvodinu na cjedilu da se bori sa SANU zvjerinjem.U Srbiji narod još nije obaviješten da Kosovo nije srpsko.Čak ni Dodik to ne zna.akav dojam stičemo.

1968.Umro njemački pisac Arnold Cvajg.Mnogi kritičari smatraju da je njegov roman „Slučaj narednika Grieš“ najbolja njemačka knjiga o drugom svjetskom ratu.

Uz dužno poštovanje Zvajgu,Remarkova djela sa „Na zapadu ništa novo“,“Tri ratna druga“ i ostali iz serijala o I ratu su daleko upečatljiviji i dokumentarniji.O poetici se nećemo sporiti.

1972.Umro Hari Truman predsjednik sad 1945.-53.,odmah nako Ruzvelta..Nije bio ništa u rodu sa prljavim Harijem i Umom Truman.Zato je svoju slavu stekao po trumanovim jajima.

Nema veze ni sa pričom o Klintonu.To su bila jaja u prahu koju su i narodi gladne socijalističke juge vrlo često kušali.

Sem jaja bio vrlo ljuti protivnik radnika i siromašnih.O crncimka i robovlasništvu u SAD se tada nije smjelo progovoriti.Komisija za ispitivanje protuameričke djelatnosti“ /makartizam) je mnoge pogubila,a mnogo vieše jednostavno nestala.Ti zulumi mu malao bili pa uveo SAD u Korejski rat ,koji na žalost korejanaca jo traje.

1978.ajatolahi u Iranu počeli generalni štraj,koji će dohakati šahu Rezi Pahlaviju.Dobiće neodbranjiv mat.

1993.Prvi generalni štrajk  u belgiji poslijepedeset godina.Dobro im išlo, jer je Leopold II Belgijski dobro opljačkao i iscijedio Kongo.Nema veze što je pobio preko dvadeset miliona kongoanaca i odsjekao isto toliko šaka.

 

 

 

Bookmark the permalink.

Komentariši