Dogodilo se na današnji dan 8.Januar / Siječanj

Uvod  – Verzija I.

Pjesma dana

Danas je 08. Januar 2020. Nedelja  je do ponoći , bak koliko mi znamo,  i kako kažu osmi je dan ove godine , a izvjesno i drugi dan Božića , računatog po Pravoslavnoj vjeroispovjesti.

Eto , ne mogu se najbliži religijski srodnici  dogovortiti kad je poslanik rođen. 25.12 . ili  7.1.

I najinteresantnije je to što svi misle da su u pravu. Kao da su pravnici , a ne sveštena lica.

To je zato , da smute narodu mozak da ne primjeti da  je fini i tihi  pomazanik rođen u proljeće, kako najpouzdaniji  izvori kažu, u travnju , oliti aprilu , jopet neki kažu da je rođenje Isusovo  bilo čak i u rumenoj  jeseni.

Sveštena lica su u dgovoru sa paganskim vlastima , četiri vijeka po rođenju Isusa , odredili da njegovo rođenje pada    o Rimskom  paganskom blagdanu Nepobjedivog Sunca .

Nećemo pominjati da se zimski solsticij povezuje sa paganskim običajima čerečenja i komadanja Ozirisa i Dionizija , i njihovom ponovnom rađanju/uskrsnuću, napravili bi dubiozu u svešteničkim hipofizama i kod neukog naroda. I mogo bi nam ko zamjeriti da izmišljamo.

Mi ćemo kratko i jasno –  lažu nas  crkvene institucije. Ih , ko neka novost.

To ništa ne mjenja, desilo se što se desilo. Isus se rodio. I umro ko svaki insan.;kad mu i kako mu suđeno.

Nećemo se sporiti.Svako ima pravo da zanovjeta, da vjeruje šta želi, da bude razuman  ili nerazuman, ili pak da se kreće kao svaki puki kreten. Da proste Kreteni.

Danas vam nisu potrebne ni poete i prevodioci. Samo slavite . Možda jednog dana dođete tobe.

**

Uvod – Verzija II.

Danas je utorak 8.Januar / Siječanj 2018. godine.

Znači to je ,daklen, osmi dan ove godine, a drugi nedelja u ovoj  novog godini  kuluka , za one koji ne slave nije do baš  slavlja.

Ma kakvi kalkulatori,u naske iznad prosječna računica ili se kaže IQ, to već u svojo veljoj pameti nismo prokljuvili.

Dakle valja vam kulučiti još samo 357 dana u ovoj godini. Ako imate posao. Ako ne ,ko vam kriv.

Birali ste i izabrali. Sada vam nude kontejnere svaki četvrti su obnovili, jer se stari izlizali od upotrebe. Tako vam se potrefilo.

Pitate zašto vama , a ne i nama.

Ako niste skontali,nismo vam mi krivi.

I upravo zbog toga vi kulučite,mi ne.

Mislimo na muški dio populusa.

Oni su neuki i kofrče se .U prazno uglavnom i obavezno klepe ušima.

Ako nam se računica uklapa, danas je i drugi dan Pravoslavnog Božića.

Nemojte nam reći da pola pučanstva nije mramorno. Glava im ko komad mramora.

Presaugali.

Hoće oni variti bez maske.

Oprošteno im, trebalo se nadolmiti Isusovom krvlju.

Hem je crveno , hem je kao vino , a možda je i vino , tko će znati.

Ali od dobrog vina glava ne boli.

Siguro nije od onih vina što ih porede sa ženama .

Ta pijača je samo za probrane.

Sveštenstvo i vlastelu.

Za pučanstvo su kiselice od vinskog sirćeta.

Taki običaj uvela sveštena lica , joj,još od davnina.

Normalno uvijek su bili prvi gdje je ića i pića đabalesku, oliti sa grbača najprostijeg puka.

Ovih dana se polako se otvaraju nove računice , iako se stare nisu zamandalile .

Kako ćeš svesti računice pored svih tih silnih slavlja i dugova.

Počelo se Bosninim partizaniskim praznikom : Danom republike BIH.

Nastavilo se danom bivše nam , prelijepe,ali masakrirane Majke Jugoslavije.

Javreji ubaciše Hanuku. (  I Dan JNA se nekad slavio, ali nekako na silu , bez zanosa.)

Zatim Latini proturiše svoje rođenje Isusa.

Nesvrstani zaigraše valcer između dva rođenja najvoljenijeg hrišćanskog Božijeg poslanika.

Slave Novu godinu, iako nova godina počinje minimum u proljeće i nema veze sa Isusovim rođenjem u travnju, oliti Aprilu.

Sada dolaze dvije repeticije.

Ne kažu džab-džabe Repeticio est mater studiorum.

Treba utvrditi gradivo da se Isus zaista rodio ,i k'o i svaki č'oek na dunjaluku, i ispao između majčinih skuta i da se Nova godina zaista desila.

Mnogo se lakše diše.

Praznici će proći , a narod će ostati i kokuz i rahat od pameti.

Kokuz jer ih iscijedi troglavata nacional-fašistička bagra, a rahat od pameti jer i dalje glasaju za satrape i dolme sveštenstvo, koje je prvo na trpezi feudalnih porobljivača Bosne. I umjesto jednog Gospodara, imaju hejbet pogana, što bi u mahali rekli , pogančera za vratom.

Ispada da je bolje i kontejnere prazniti nego u svoje robovlasnike dirati.

Oni će ih braniti od onih drugih robovlasnika i robova u njihovoj vlasti.

Onako usput, neobavezno , šta mislite o štukama i mangama.

Što bi poete rekel:

-Jednom rob ,uvijek rob.A štuke se štukaju.

U prevodu :

-Nikad sluga , uvijek rob do groblja, ili nešto slično,

baš o bosanskoj raji lično.

Mange će kad tad osjetiti miris slobode, raja teško.Stvar navike.

A ciganke pjevaju : H'ebeš štuke,h'ebeš mange.

E, sada je pitanje: Tko su štuke , a tko mange.

Svijetu nikad ugoditi.

A na današnji dan:

1297.- Italijanski plemić Frančeskino Grimaldi uspostavio je u Monaku dinastiju Grimaldi. Prerušen u kaluđera Grimaldi je krišom ušao u tvrđavu Monako koja je bila pod vlašću Đenove, a potom pustio unutra svoje vojnike i zaposjeo tvrđavu. Kao Renije I vladao je do smrti 1314.

1324.- Umro je italijanski istraživač Marko Polo, najpoznatiji evropski srednjovjekovni putnik. Godine 1271. sa 17 godina krenuo je iz Venecije ka Dalekom istoku, a njegovi doživljaji, zabilježeni u djelu “Knjiga svjetskih čudesa” (1298.), kasnije poznatom pod nazivom “Milion”, podstakli su pomorce evropskih zemalja da krenu u potragu za morskim putevima ka Dalekom istoku.

Njegov naslijednik je bio čuveni baron Minhauzen,koji je sve finese svojih fantmozgarija  naslijedio od Pola. .

1537.- Osnovana je Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu.

1589.- Rođen je pisac Ivan Gundulić, čija je poezija prožeta strasnim pozivima na slobodu i borbu porobljenih Slovena protiv Turaka. U najznačajnijem djelu – epu “Osman” opjevao je turski poraz u Hoćimskoj bici 1621. i smrt sultana Osmana Drugog u janičarskoj pobuni godinu dana kasnije, videći u tim događajima predznak propasti Otomanskog carstva i oslobođenja Južnih Slovena. U mladosti je pisao melodrame, pastorale i lirske pjesme, koje su najvećim dijelom izgubljene. Ostala djela: drama “Dubravka”, spjev “Suze sina razmetnoga”.

1642.- Umro je Galileo Galilei, italijanski fizičar i astronom.

1679.- Francuski istraživač Robert Cavelier de La Salle otkrio je vodopade Nijagare.

1713.- Umro je italijanski kompozitor i violinista Arkanđelo Koreli, osnivač bolonjske violinske škole. Jedinstvom emotivnosti i uravnotežene forme uspostavio je ravnotežu s obiljem baroknih ukrasa u svojoj muzici, postigavši klasičnu smirenost. Znatno je uticao na Johana Sebastijana Baha. Djela: 12 končerta grosa, sonate za violinu, tri sonate.

1867.- Afroamerikanci dobili su pravo glasa u Washingtonu.

I od tada žive u getima i svako malo dobijaju pravo na batine i smrt.Čudi me da afroameri ne izađu na ulice i kažu: Dosta više,zatrpaste nas sa prava.Vratite nas na plantaže.Tamo bar možemo pjevati i nemati majmuna na leđima.

1870.- Rođen je španski general Migel Primo de Rivera i Orbaneha, profašistički vojni diktator Španije od septembra 1923. do januara 1930. Njegov režim je pokušao da ujedini Španiju geslom “Jedna zemlja, jedna vjera, jedna monarhija”, ali nije uspio da stvori prihvatljiv politički sistem, pa je podnio ostavku pod pritiskom armije, čiju je podršku izgubio.

To je bio probni balon za generalisimusa Franka,koji nije pokušao da ujedini Španiju geslom

„Jedna diktatura,jedan Vatikan,jedna monarhija u sjeni“.

1896.- Umro je francuski pisac Pol Verlen, koji je poeziju obogatio novom muzikalnošću, a lirski izraz novim nijansama. Njegova poema “Pjesničko umijeće” prihvaćena je kao manifest simbolizma (“Romanse bez riječi”, “Galantne svečanosti”, “Elegije”, “Mudrost”).

1899.- Rođen je cejlonski državnik Solomon Bandaranaike, osnivač i vođa Partije slobode i premijer Cejlona od 1956. do 1959, kad je ubijen u atentatu. Zalagao se za ukidanje stranih vojnih baza, nacionalizaciju stranog kapitala i vanblokovsku spoljnu politiku. Na premijerskom položaju 1960. ga je, poslije pobjede na izborima, naslijedila udovica Sirimavo.

1902.- Rođen je ruski političar Georgij Maksimilijanovič Maljenkov, koji je 1953. na položaju premijera naslijedio preminulog Josifa Staljina. U februaru 1955. dao je ostavku i postao jedan od potpredsjednika u vladi Nikolaja Bulganjina, a u junu 1957. smijenjen je s funkcije u vladi i isključen iz Politbiroa i Centralnog komiteta vladajuće Komunističke partije SSSR pod optužbom da je učestvovao u zavjeri za obaranje Nikite Hruščova.

Nije ni Nikita političar vesla siso,za razliku od Nikite javne ličnosti koji je bio toliko blesav da je cipelom bubnjao za govornicom UN.Šta aznamo.Možda je to bio najiskreniji govor u UN.

1923.- Nakon izvještaja Reparacione komisije krajem 1922. da Njemačka kasni sa isporukama uglja na ime ratne odštete Francuskoj i Belgiji, francuske i belgijske trupe ušle su u Rursku oblast. Kriza je sporazumno riješena sredinom 1924., a u julu 1925. Francuzi su počeli da evakuišu trupe iz Rura.

1926.- Abdul Aziz ibn Saud postao je kralj Hedžasa, a naziv zemlje promijenjen je u Saudijska Arabija.

On , njegova aristokrastija i njihovi  nasljednici hule na boga.Sebi su dozvolili  više žena nego im Kur'an i šeriat dozvoljavaju.I ne samo to.Tlače i narod i nisu milosrdni,i jošte su se prodali

Americi i petro dolaru.(Arabian Standard Oil (CASOC) osnovana 1936. – Arabian-American Oil Co./Saudi Aramco).Zaboravljaju na sudbinu Kurejševića.

1935.- Rođen je američki muzičar Elvis Presley, “kralj roka”, izuzetno popularan pedesetih i šezdesetih godina XX vijeka. Prodao je više od 150 miliona ploča i igrao u dvadesetak filmova. Umro je 1977. od prekomjerne upotrebe alkohola i droge.

Ma hajte molim vas. Mi  smo ga susretali do prije nekoliko godina.Nostalgija čini svoj.Vratio se u Ameriku.

1942.-Rođen je Stepjan Hawking  , istaknuti engleski fizičar. Reputaciju jednog od vodećih svjetskih naučnika XX vijeka stekao je nakon objavljivanja knjige o porijeklu univerzuma “Kratka istorija vremena” (1988.).

Čovjek koji se protivi osjećajima.Čitav njegov život govori o milosti  Stvoritelja na kojeg se on ljuti.

1944.-U Veroni   počeo je dvodnevni proces šestorici članova Velikog fašističkog vijeća – uključujući bivšeg šefa diplomatije Galeaca Šana, zeta diktatora Benita Musolinija, koji su pred slom fašističke Italije u Drugom svjetskom ratu izglasali nepovjerenje Musoliniju. Nacistička tajna služba je u posljednji čas pokušala da spase Šana, ali je akciju zaustavio Adolf Hitler i sva šestorica su strijeljana.

1947.- U londonskom Brextonu rođen je David Bowie “rock kameleon”, vrhunski interpretator i autor, poznat po cijelom nizu pjesama i albuma.

1959.-General Šarl de Gol postao je prvi predsjednik Pete republike Francuske.

To mu je bila nagrada za učestvovanju o pokretu otporaSvo rano vrijeme 1940.-1945. Prvoeo u Londonu ispijajući skoč sa Čerčilom.Zato mu se od pica onako rascvjetala kešina.

1959.- Fidel Castro, kubanski revolucionar, generalni sekretar Komunističke partije Kube i predsjednik Kube, triumfalno ulazi u Havanu i postaje novi kubanski vođa.

Postaje babo Kube Kastro I.Odredio sebi  pravo na svaku kubanku koju odabere i osniva dinastiju.Sada je na vlasti njegov brat Kastro II sa istim pravima.

1973.- Američki i sjevernovijetnamski pregovarači Henri Kisindžer i Le Duk To obnovili su u Parizu pregovore o okončanju Vijetnamskog rata.

Mi se čudili što Henrica nije dobio Nobelovu nagradu za taj mir.Nobelova komisija je uvidjela svoju grešku i dala mu nagradu za mirovno posredovanje u Slučaju Izraes i ostali.Tamo se još uvijek debelo takari i nikad neće prestati.

1976.- Umro je kineski državnik Ču En Laj, jedan od najistaknutijih rukovodilaca Kineske revolucije, premijer od 1949. do 1959. 1993.-

1981.- U Provansi u Francuskoj viđen je NLO.

Denike zaboravio na dogovoreni susret i opet izvisio.NLO iz ljutnje nije ostavio traga o svom boravku.

1993.-Ubijen je Hakija Turajlić, bosanski političar, ekonomista, koji je bio prvi ratni potpredsjednik Vlade BiH. Ubijen je na punktu kojeg su držali pripadnici srpskih vojnih formacija na putu ka sarajevskom aerodromu.

1996.-Ruski kosmonaut Valerij Poljakov ostao na svemirskoj stanici Mir do 22. marta 1995., odnosno rekordnih 437 dana u svemiru.

Kažu da su mu se  kosti udova razvukli haman ko žvakača.

1981.Umro je francuski političar i državnik François Mitterrand, prvi socijalista koji je 198 izabran za predsjednika Francuske. U Drugom svjetskom ratu bio je jedan od vođa francuskog Pokreta otpora, a od 1971. vođa Socijalističke partije.

I prvi koji je ispred Zapada javno stao na stranu onih koji su ubijali jednu zemlju i jedan narod.

1998.Akcije na berzama u Džakarti strmoglavo su pale, što je označilo početak velike privredne i finansijske krize u Indoneziji. Kriza je ubrzo zahvatila većinu ekonomija azijskih zemalja.

1998.- Arapski terorista Remzi Ahmed Jusef osuđen na doživotnu robiju kao organizator podmetanja eksploziva 1993. u Svetski trgovinski centar u Njujorku, kada je poginulo 6 ljudi. Dve zgrade Centra s preko 100 spratova srušene 11. septembra 2001. u samoubilačkom napadu otetim avionima.

Nas nije zabrinula blaga kazna.Nas nije zabrinulo ni to što se  Remzi ne nalazi na spisku ni jedne „vaspitne“ ustanove u SAD.Nas je zabrinulo što su izvkeštaji o „terorističkom“ napadu frizirani.

2002.- . U Albaniji u 117. godini umrla Ćerime Hasan Bardi, jedna od najstarijih Albanki i jedna od nekoliko osoba na svetu koje su živele u 3 veka.

2003.-Skupština Crne Gore izabrala je novu republičku vladu čiji je premijer Milo Đukanović.

Time je Radončić dobio još jednu šansu za finansijsku konsolidaciju.

2003.-Nakon nekoliko napada na pripadnike američkih vojnih snaga, u Kuvajtu je objavljen religiozni proglas koji zabranjuje ubijanje ne-muslimana, čime su ojačani postojeći zakoni.

2004.-Umro je duhovni vođa egipatske zabranjene organizacije Muslimanska braća, Ma'mun al Hodeibi (83).

Bookmark the permalink.

Komentariši