Dogodilo se na današnji dan 20. Avgust / Kolovoz

Danas je Petak 20. Avgust / Kolovoz, 2023. ljeta Gospodnjeg.

231 dan je otkačio svoja 24 sata.

Dobro smo prošli , oni koji smo prošli. Oni koji nisu , i oni su dobro prošli.

Zakon relativiteta. I parova. Sve je dobro što se dobro svrši.

I plešite , mnogo plešiti. danas je dan za osunčanu lambadu.

Oni nama:

Kakvo vas boni dobro spopalo, a neki , hejbet njih samo nestali?

Hajmo, rečemo vako , na priliku dumat!

Jel se taj neki nestali presto brinuti za dunjalučke more?

Jeste.

Jel se smirio?

Jeste. Osim onih koji se nikad neće smiriti.

Jel im sada lakše?

Jeste, osim onima lakim na nedobru i nečinjenju.

Jel sada uživaju u neradu, džab-džab plodovima i mirisnim vodama  i rijekama meda , mlijeka i vina , koje im teku ispod nogu?

Jeste , uživaju , osim onih koji tamo ne mogu primirisat i koji se sada roštiljaju.

Jel sada oko njih igraju djevojčice i dječaci anđeoske ljepote?

Jeste , dabome da  igraju , osim onima oko kojih vatra pleše.

Jel vi misliti da im je žao što su gore?

Jeste , ali samo zato što vi niste sa njima. Osim oni, koji su se o svojim vatrenim jadima zabavili.

I onda prepisivači kukaju ako neko ode. Kore vesele koji u Božiji nauk vjeruju.

A fino piše :

-Vi mislite da su oni mrtvi. Ne , oni su živi , samo vi ne znate. I nemojte tugovati, veselite se, kod Boga Jedinog su, u milosti i ljubavi njegovoj.

Oprostiće nam oni čija je tuga prevelika.

Jedina utjeha je, da su njihovi najmiliji u dobrim rukama. Da se o njima brine Onaj koji se zove Milost i Ljubav, Gospod naš Jedan Jedini , najveći Oprosnik.

Molimo vas oprostite grijehe drugima. Oprostiće vam se vaši.

****

Eto , sada nam lakše što možemo od srca najaviti dolazak 124 prelijepa dana do kraja ove godine.

Uživajte u njima . Radujte se . Život je ovaj , kako reče Propovjednik, stvoren samo radi zabave i igre. Ostalo je taština i samo taština.

Dobro pogledajte današnji dan. Svi su takvi.

Prelijep je. Vedar i osunčan, Božjom svjetlošću sjaji.

Takva je vaša duša. Ali većina ne zna. I prljaju je jadom i čemerom.

I to nije najgore. Iz zaboravljene , u stranu potisnute , ponižene duše , se može roditi veliko zlo. I rađa se.

Ali nećemo zlom bojiti današnji dan. Ni potonje.

Danas je dan za ljubav i radost. Kao i svi dani u životu.

Poklonite jedni drugima koju lepršavu riječ. Koji mirisni cvijet. Zagrlite one koji su pored vas. Recite im da ih volite. Onima koji su malo dalje poručite da mislite na njih. Pošaljite im riječi milosti , ljubavi i nježnosti.

Ako sijete dobro i ljubav , oni će vam se vratiti.

****

Sjetite se Blekija:

Ako ljubav u srcu osjećaš ,

šta će ti više.

Sve ostalo će se posložiti.

Dobro , on je mahalaš i vi odmah pomislite kako je njegovo posložiti višeslojna i višeznačna riječ.

Pa šta?

Šta ima toliko loše u toj višeslojnosti i slaganju? Ako ćemo iskreno , to slaganje samo ljubavlju, milovanju i milošću odiše.

Eh m da mi se posložiti sa ljepotom

a je u srcu nježnošću nosim.

No, to je stih za neku drugu bajku.
Što bi peote rekli:

-Ljubav nije san ,

ljubav je svaki dan.

U prevodu:

-E, vala , mogli bi i vi nešto prevesti , a ne samo se preslagati.

****

Kako god i o čemu god od hroničara i prepisivača ćo'ek ne mre mrdnuti.

Evo , jope’ svoje tandare :

Joj, jes im jak tandar , bijedan ko sve njihove bljuzgavica! Dame bi rekle prepisivači uvijek imaju PMS.

A di kraja ovog stađuna mormao nakantat još samo 235 puta dva'set četiri sata.

1741.-Ruski moreplovac danskog porekla Vitus Jonas Bering otkrio je Aljasku.

– I time zaradio i more i prolaz za vijek vjekova.

1854.-Umro je nemački filozof Fridrih Vilhelm Šeling, jedan od tvoraca nemačkog idealizma (“Ideje za filozofiju prirode”, “Filozofija mitologije”, “Filozofija i religija”).

-Kakav je njemaki idealizam ( ideal)? Pitajte Getea, Marksa, Engelsa, Ničea, Wagnera i sljedbenike arijevskog kova: Hitlea , naciste , neonaciste i ostalu pogan.

1877.-Rođen je srpski književni kritičar i istoričar književnosti Jovan Skerlić, profesor Beogradskog univerziteta i član Srpske kraljevske akademije.

1901 – Rođen je italijanski pesnik Salvatore Kvazimodo, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1959. (“Vode i zemlje”, “Dati i imati”, “Miris eukaliptusa”, “Život nije san”).

-Joj izopačenih  li roditelja.Maksumčetu dati ime koje će ga žigosati za čitav život.

1940 – U Meksiko Sitiju smrtno je ranjen ruski revolucionar Lav Davidovič Bronštajn, poznat kao Lav Trocki, jedan od vođa Oktobarske revolucije. Ubistvo je planinarskim pijukom (cepinom) izvršio španski komunista Ramon Merkader, po Staljinovom nalogu. Trocki, koji je po dolasku Staljina na vlast bio njegov blizak saradnik, a potom žestok protivnik, podlegao je ranama narednog dana.

-Dugaška je i smrtonosan ta krvoločna vizionarevska ruka.

1941 – U Požarevcu je rođen Slobodan Milošević, od 1997. do 2000. predsednik SR Jugoslavije. Bio je predsednik Srbije u vreme raspada bivše SFR Jugoslavije i krvavih ratova koje je taj raspad izazvao u Hrvatskoj i Bosni (1991-1995). Juna 2001. Isporučen je Međunarodnom sudu za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije u Hagu gde je i umro 2006 godine.

-Samoubica, kasapin, izrod zložinac. I hadum .Pitajte onu sa cvijetom u kosi. .Onu koja se sa narodskim vrećema zlata, gosti sa mlađanim ljubavnicima.

1944.-Rođen je indijski državnik Radživ Gandi, premijer Indije od 1984. do novembra 1989. kada je izgubio na izborima. Ubijen je 21. maja 1991. u atentatu tokom predizborne kampanje, podelivši tako sudbinu majke Indire koja je kao indijski premijer ubijena u atentatu 1984. godine.

1949.- Mađarska skupština prihvatila je sovjetski model državnog uređenja i promenila naziv države u Narodna Republika Mađarska.

-Ha, ha , ha. Prihvatila. Aha. I naručila milione tenkova da im narod gazi.

1968 – Trupe SSSR i drugih članica Varšavskog pakta ušle su u Čehoslovačku da bi onemogućile sprovođenje reformi Aleksandra Dubčeka (“Praško proleće”).

-Tako se se kali socijalizam. Baćuška ne tenk pa siluj, gazi ubijaj. Sve i ime revolucije i slobode..

1975 – SAD su lansirale iz Kejp Kanaverala vasionski brod “Viking I” na Mars, gde je stigao u julu 1976.

-Javio se . Malih zelenih nigdje. Ili su nevidljivi ili šalju pamnoramni epp.

1980.-Italijanski alpinista nemačkog porekla Rajnhold Mesner je prvi uspeo da se sam popne na najviši vrh sveta Mont Everest bez upotrebe kiseonika. Mesner je jedan od retkih alpinista koji je osvojio svih 14 vrhova viših od 8.000 metara – koliko ih ukupno ima na svetu.

Hroničari zaboravljaju bitan detalj. Rajnhold je u osvajanju Mont Eceresta izgubio brata.

Evo detalja: „U jednom trenutku, pripoveda Rajnhold, okrenuo se i više nije video svog brata. Tražeći uokolo, ugledao je samo gomilu snega od sveže obrušene lavine. Na tom mestu je tek 2005. Ginterovo telo i nađeno, nakon što ga je Rajnhold u ekspediciji iz 1971. godine i sam tamo tražio.“

1983..-Umro je Aleksandar Ranković, nekadašnji potpredsednik SFRJ, šef službe Državne bezbednosti i član najvišeg državnog i partijskog rukovodstva. Ranković je do Brionskog plenuma (1. jula 1966) kada je smenjen sa svih funkcija, bio jedan od najbliskijih saradnika Josipa Broza Tita.

-Čovjek po čijom palicom su izvršeni najstraviučniji zločini na područjima bivše Jugoslavije. Od Golog otoka, svih kazamata,genocid nad Mislimanima i Albancima  itd.

1988.-U Titogradu (Podgorici) i Kolašinu počeli su masovni mitinzi protiv tadašnjeg komunističkog rukovodstva Crne Gore. Narednih meseci masovni protesti zahvatili su celu republiku, partijsko i republičko rukovodstvo podnelo je ostavke u januaru 1989, a na vlast su došli Momir Bulatović, Milo Đukanović i Svetozar Marović.

-Skoro trideset godina vlada diktator i kartelist Đukanović. „MILO ĐUKANOVIĆ JE ODAN PORODICI IZ KOJE JE POTEKAO, PA JE NJEGOV USPON PRATILO I NAPREDOVANJE BLIŽNJIH. DA LI JE TO IZRAZ NJIHOVIH SPOSOBNOSTI, KAKO TVRDI PREMIJER CRNE GORE, ILI ČINJENICE DA IMAJU BAŠ NJEGA ZA BRATA, UJAKA ILI OCA „ (Vreme).Vidjećemo da li će osnovati kakvu dinastiju, kao Izeti u Bosni.

1988.-Stupio je na snagu sporazum o prestanku osmogodišnjeg rata Irana i Iraka, koji su posrednici UN postigli sa zaraćenim stranama 8. avgusta.

-Šta reći? Glupost, besmislenost ili pogibeljno i tragično  prepucavanje sunitskih sekti za prevlast?

1991.-U Moskvi je uveden policijski čas, Boris Jeljcin ukazom je preuzeo komandu nad oružanim snagama SSSR lociranim u Rusiji, nakon što su antireformske snage pokušale da u noći između 19. i 20. avgusta izvrše državni udar i obore s vlasti poslednjeg lidera SSSR Mihaila Gorbačova.

-Sovjetskoj javnosti nije predočena stvarna istina. Jelcin i Gorbačov su izvršili državni udar na sovjetskom nivou. Po instrukcijama dežurnog svjetskog teroriste i zločinaca SAD, CIA i njenje mafijačke sabraće ia željezne zavjese.

1991.- Baltička republika Estonija proglasila je nezavisnost od SSSR.

– Samo slijed želja Jelcina, Gorbačova i svjetskog podzemlja.

1994.-U Parizu je umro poznati jugoslovenski reditelj Aleksandar Saša Petrović dobitnik specijalne nagrade Kanskog festivala 1967. za film “Skupljači perja”. Sedamdesetih godina 20. veka pripadao je grupi umetnika “crnog talasa” koji su bili pod snažnim pritiskom tadašnjeg komunističkog režima.

-Sada taj crni talas  vrlo pozitivno zvuči ( i uvijek je ). Poslije je naišao najkrvaviji komunistički talas iz radionice gudlarske akadaemije SANU.

1994.-Na Palama, Republika Srpska i Republika Srpska Krajina proglasile su ujedinjenje i usvojile dokument o prisajedinjenju SR Jugoslaviji.

-Sateliti se uvlačili. Jedan je nestao. Drugi. Tko to zna? Nismo proroci. A opet nismo ni utopisti. Znate onu: Kad tad.

1996.- Ruske trupe opkolile su Grozni, hiljade izbeglica napustile su glavni grad Čečenije. Rat u Čečeniji počeo je u decembru 1994. kada je Boris Jeljcin poslao trupe da uguše pokret za nezavisnost te bivše sovjetske republike.

-Čuveni slobodar Jeljcin ubica majčice sovjetskaje.

1996.-U udesu transportnog aviona “Iljušin 76” ruske kompanije “Sper erlajnz” blizu piste beogradskog aerodroma u Surčinu, poginulo je svih 12 ljudi u letelici. Prethodno je avion, koji je iz Beograda poleteo ka Malti, zbog otkazivanja navigacione opreme i sistema radio veza, kružio nad gradom oko tri sata, pokušavajući da se oslobodi goriva, ali je prilikom prinudnog sletanja promašio pistu.

1998.-SAD su bombardovale jednu fabriku u Sudanu i nekoliko poligona za vojnu obuku u Avganistanu, tvrdeći da su mete povezane sa terorističkim napadima na ambasade SAD u Keniji i Tanzaniji 13 dana ranije u kojima je poginulo najmanje 226 ljudi.

-Tako to rade genicidsci. Avion  , pun bombi pa na naveni narod. Pitajte Hirošimu, Nagasaki, Koreje , Vijetnam…

1998.-U bolnici u Minsteru u nemačkoj pokrajini Severna Rajna-Vestfalija umrla je Raisa Gorbačov, supruga poslednjeg lidera SSSR Mihaila Gorbačova.

-Gorbačov je za svoje zasluge u rušenju SSSR dobio obećane nagrade:“ Od lipnja 1993. Gorbačov je predsjednik organizacije Green Cross International. Tri godine kasnije (1996.) neuspješno se kandidirao za ruskog predsjednika i osvojio samo 0.5 % glasova. Trenutačno je predsjednik Međunarodnog fonda socio-ekonomskih i političkih studija poznatijeg kao Gorbačovljev fond. Dana 20. rujna 1999. doživljava težak udarac jer u Sveučilišnoj bolnici u Münsteru, oboljela od leukemije, u dobi od 67 godina umire Gorbčovljeva supruga Raisa Maksimova Gorbačov.Za svoje zasluge na međunarodnom planu primio je Nobelovu nagradu za mir.“

2003.- Argentinski Senat poništio je amnestije vojnim oficirima koji su mučili i ubijali levičare u periodu od 1976-1983.

-Ponekad i senat radi nešto na svoju ruku.

2006.-Umro je fotograf Džo Rozental autor jedne od najpoznatijih ratnih fotografija sa Ivo Džime, koja pokazuje kako američki vojnici na tom ostrvu, pred kraj Drugog svetskog rata, podižu zastavu. Za taj snimak Rozental je 1945. dobio Pulicerovu nagradu.

-Snimati u paklu Ivo Džime je bio herojski podvig.

2013.-Umro je Elmor Lionard, jedan od najistaknutijih američkih pisaca krimi romana, od kojih su najpoznatiji pretočeni u filmove (Out of Sight”, “Get Shorty” i “Be Cool”.

-Nikad čuli.

Bookmark the permalink.

Komentariši