Dogodilo se na današnji dan 11 Jul / Srpanj

Danas je utorak11. Jul / Srpanj 2023. godine 191 dan ove godine a  preostalo je  krhkih 174 dana.

Jako brzo lete dani. Naš kao i preklani i svih prethodnih stađuna.    Ne mre ih čovjek ni ni prebrojat kako treba.

Što bi poete rekle:

Brojali ne brojali odoše u nepovrat.

I svaki put odnesu dio nas. Do jednom , kad nas ščole cijele.

U pevodu:

Volite se ljudi. I ono što neizostavno ide uz ljubav.

Izdvajamo:

Na današnji dan 11. Jula / Srpnja 1995. godine desio se Božanskom i ljudskom umu nezamisliv

G E N O C I D  !11 Jula 1995. počela je  dugo pripremana egzekucija , silovanje,mučenje i ubijanje 11.ooo djece,žena, ljidi i staraca koji su počinili pripradnici srpskog naroda nad bosanskim muslimanima.

U Ž A S !

Ne možemo reći gdje će im duša, jer je nemaju. Već se u paklu zabavila o svom jadu. A i tijela će im uskoro crkavati u paklenim mukama i na ovom i na onom svijetu.

Milostivom Božijem zakonu nema izmjene;

jer Bosna je zemlja Božije milosti.

A historičari su se dogovorili sa  hroničarima da zabilježe:

1274.-Rođen je Robert Brus, kralj Škotske. (†1329.)

1533.-Papa Klement Sedmi zaprijetio engleskom kralju Henriju Osmom da će ga ekskomunicirati iz rimokatoličke crkve ako ne obnovi brak s Katarinom Aragonskom, od koje se razveo u maju 1533. Henri Osmi je ignorisao prijetnju, raskinuo sve veze s Vatikanom i 1534. osnovao anglikansku crkvu, proglasivši se za njenog poglavara.

1690.- U bici kod Bojna, u “Slavnoj revoluciji”, engleski kralj Vilijam III Oranski pobijedio je katoličke snage Džejmsa II. (Ovaj dan protestanti u Severnoj Irskoj, “Oranžisti”, obilježavaju nizom parada i marševa, što izaziva revolt katolika i dovodi do sukoba sa policijom).

1804.-Bivši potpredsjednik SAD Aron Ber ubio bivšeg ministra finansija Aleksandera Hamiltona, u dvoboju izazvanom političkim rivalstvom i međusobnim optužbama.

Uvijek je bilo glupih ljudi.

1844.- Rođen srpski kralj Petar Prvi Karađorđević, kralj Srbije od 1903. do 1918. A od 1918. godine do smrti (1921.) bio je na čelu Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

1871.-Rođen je Stjepan Radić, hrvatski političar i pisac, osnivač Hrvatske seljačke stranke, ministar prosvjete u vladi Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca od novembra 1925. do februara 1927, kada njegova stranka ponovo prelazi u opoziciju. Umro je od rana zadobijenih u atentatu koji je nad njim i još dvojicom poslanika HŠ-a u Skupštini u Beogradu izvršio 20. juna 1928. radikalski poslanik Puniša Račić.

Nekad se srbalji i kroatji ozbiljno pokrhaju , nekad ko fol, da zamažu oči, kao recimo 1991.-1995.

1876.-U crnogorsko-turskom ratu od 1876. do 1878. Crnogorci u boju na Fundini u Kučima do nogu potukli odred od oko 6.000 turskih vojnika.

1882.-Gušeći arapsku pobunu u Egiptu, britanske trupe napale Aleksandriju, a zatim zauzele Kairo i svu zemlju. Potom je na međunarodnoj konferenciji utvrđen sporazum o bezbjednosti Sueckog kanala, za Veliku Britaniju izuzetno značajnog plovnog puta zbog britanskih kolonija u Aziji, pa su od tada Britanci, zajedno sa Francuzima, nadzirali kanal, čime je Egipat potpao pod punu zavisnost od velikih sila. Egipat je tek 1956. preuzeo kontrolu nad Sueckim kanalom.

1920.-Rođen američki filmski i pozorišni glumac ruskog porijekla Taiđe Kan, poznat kao Jul Briner, fizički izuzetno upečatljiv, snažna ličnost jake volje i magnetske glumačke privlačnosti. Igrao je u mnogim filmovima, ali je vjerovatno najviše upamćen po ulozi u muzičkom filmu “Kralj i ja”, za koji je nagrađen “Oskarom”, a i u pozorištu je godinama igrao u istoimenoj predstavi. Ostali filmovi: “Deset Božijih zapovijesti”, “Anastasija”, “Braća Karamazovi”, “Solomon i Saba”, “Sedmorica veličanstvenih”, “Taras Buljba”, “Zapadni svijet”.

Najpoznatiji čelavac ikada.

1921.-Održano je prvo zvanično prvenstvo Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca u vaterpolu. Pobjedilo je Somborsko sportsko društvo.

1921.- Poslije pobjede revolucije privremena narodna vlada proglasila je nezavisnost Mongolije pod nazivom Narodna Republika Mongolija.

1927.-Rođen je Teodor Mejmen, američki fizičar, konstruktor prvog lasera.

1935.-Umro francuski oficir jevrejskog porijekla Alfred Drajfus, koji je 1894. lažno optužen da je Njemačkoj odavao vojne tajne i osuđen na doživotnu robiju samo na osnovu sumnji i izjava grafoloških stručnjaka. Poslat je u jedan od najgorih zatvora na svijetu – na Đavolskim ostrvima u Francuskoj Gijani. U njegovu odbranu ustao je najslavniji pisac tog vremena Emil Zola, koji je pod naslovom “Optužujem” u listu “Oror” objavio otvoreno pismo predsjedniku Republike. Tek u julu 1906. kapetan Drajfus je rehabilitovan, vraćen u vojsku i unapijeđen u čin majora.

1937.-Umro američki kompozitor, porijeklom ruski Jevrejin, Džordž Geršvin, koji je u klasičnu muziku unio elemente folklora, popularne muzike, crnačkih duhovnih pjesama i bluza. Djela: opera “Porgi i Bes”, simfonijska fantazija “Amerikanac u Parizu”, “Klavirski kloncert u f-duru”, kompozicije za klavir i orkestar, “Melanhonična rapsodija”, muzika za filmove.

1960.-“Premijer” provincije Katanga Moiz Čombe – eksponent belgijskih i drugih zapadnih kompanija u Kongu – proglasio “nezavisnost” te rudnim blagom prebogate kongoanske provincije.

1978.-Od eksplozije cisterne s tečnim gasom u španskom mediteranskom turističkom kampu u mjestu San Karlos de la Rapita poginulo najmanje 180 ljudi.

1979.-Američka vasionska stanica “Skajlab” se poslije šestogodišnjeg kruženja oko Zemlje raspala prilikom prizemljenja.

1982.-Umro Mehmed-Meša Selimović, jedan od najvećih jugoslovenskih književnika 20. vijeka. Završio je Filozofski fakultet u Beogradu i do Drugog svjetskog rata bio je profesor u gimnaziji u rodnoj Tuzli. Po izlasku iz ustaškog logora 1943. otišao je u partizane, a poslije rata je bio direktor drame Narodnog pozorišta u Sarajevu, umjetnički direktor “Bosna-filma” i glavni urednik izdavačke kuće “Svjetlost”. Djela: romani “Derviš i smrt”, “Tišine”, “Tvrđava”, “Magla i mjesečina”, “Krug” (nedovršen), zbirke pripovijedaka “Prva četa”, “Tuđa zemlja”, “Djevojka crvene kose”, studija “Za i protiv Vuka”, eseji “Pisci, mišljenja, razgovori”, memoarska proza “Sjećanja”, nekoliko filmskih scenarija.

Čovjek koji je zbog vehte Razije Lagumđije pobjegao u Beograd.

1987.-UN su proglasile za petomilijarditog stanovnika planete novorođenog dečaka u Zagrebu Mateja Gaspara.

1989.-Umro engleski pozorišni i fimski glumac, režiser i producent Lorens Olivije, jedan od najvećih tumača likova iz djela Viljema Šekspira, prvi glumac kojem je za života dodijeljena plemićka titula. Dobitnik je najvećeg broja nagrada “Emi” za TV stvaralaštvo, nagrađivan je na festivalu u Kanu, dobio je nagradu “Oskar” za film “Hamlet”. Ostali filmovi: “Henri Peti”, “Ričard Treći”, “Princ i igračica”, “Tri sestre”, “Orkanski visovi”, “Rebeka”, “Ledi Hamilton”, “Keri”, “Otelo”, “Spartak” , “Kartum”, “Ponos i predrasuda”, “Bani Lejk je nestala”, “Maratonac”.

1991.-Avion s muslimanskim hodočasnicima iz Nigerije srušio u plamenu u gradu Džeda u Saudijskoj Arabiji, što nije preživio niko od 261 putnika i članova posade.

1995.-Vojska Republike Srpske zauzela zaštićenu zonu Srebrenica, a potom i Žepu (25. jula). Snage Vojske Republike Srpske su na tom području izvršile ratni zločin genocida i ubile oko 7.000 Bošnjaka.

Ne gospodo hroničari  ne govorite istinu do sada su  iskopana tijela preko 875o ubijenih Bosanaca,

i u Srebrenici je učinjen genocid od strane vojski genocidnih tvorevina  takozvane Jugoslavije i

takozvane repiblike srpske.

1996.- Sudsko vijeće Haškog tribunala potvrdilo je optužnice za ratne zločine i genocid protiv predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića i vojnog komandanta Ratka Mladića. Sud je za njima raspisao međunarodne potjernice.

2000.-Uz posredovanje predsjednika SAD Bila Klintona, u Kejmp Dejvidu su počeli pregovori o pitanju suvereniteta nad Jerusalimom između izraelskog premijera Ehuda Baraka i palestinskog vođe Jasera Arafata.

To pitanje će moći riješiti jedino Sudnji dan.

2001.- U Kambodži je odobreno donošenje zakona koji bi omogućio suđenje bivšim liderima Crvenih Kmera, tokom čije vladavine je ubijeno 1.700.000 ljudi.

Gospodo ubijeno je malo više od 3.000.000 nevinih ljudi. (neki izvori navještaju i cifru od 5.000.000 mrtvih i pobijenih)

2002.- Italijanski parlament je odobrio muškim nasljednicima krune da se vrate u zemlju, čime je okončan 56-godišnji egzil kraljevske porodice zbog saradnje sa fašistima.

2003.-Na osmu godišnjicu genocida u Srebrenici, u Potočarima kod tog grada sahranjeni su posmrtni ostaci identifikovanih 282 osobe bošnjačke nacionalnosti, ubijenih u ljeto 1995.

2003.-Savjet bezbjednosti UN odlučio da mandat SFOR-u produži za još 12 mjeseci.

2004.-Na devetu godišnjicu genocida u Srebrenici, u Memorijalnom centru Potočari sahranjeni su posmrtni ostaci 338 osoba bošnjačke nacionalnosti, ubijenih u ljeto 1995. U tom centru je do tada pokopano ukupno 989 identifikovanih tijela.

2004.-Boris Tadić preuzeo dužnost predsjednika Srbije.

Bookmark the permalink.

Komentariši