Dogodilo se na današnji dan 03. Aprila / Travnja

Danas je Srijeda 3. April / Travanj 2019.

Dani ove godine se podjelili: reciklaža  92/  u pripremi  273 , pa nek vide šta im je raditi.

1512.-Turski sultan Bajazit Drugi abdicirao je u korist sina Selima Prvog.

Šta će, morao. Harem mu se počeo talasati.Čak su i hadumski čuvari imali posla.

1682.- Umro je španski slikar Bartolomeo Esteban Muriljo, koji je najviše slikao religiozne kompozicije baroknog stila, sladunjave u temi i koloritu. Radio je i realističke prizore sa sentimentalnim podtekstom iz života ulične djece, poput slika “Mali prosjak”, “Djeca jedu dinju”.

Sumnjiva nam ta opsesija djecom.

1789.- Američki vojskovođa George Washington položio zakletvu i tako postao prvi predsjednik SAD, nove države na sjevernoameričkom kontinentu.

Ujedno je ustoličio masone za neprikosnovene Vlada re SAD, ovi Kjukluksklan za svoju desnu ruku…takarli vemena za boje.

1807.- U selu Voganj kod Rume počela je Ticanova buna, nazvana tako prema njenom vođi Teodoru Avramoviću – Ticanu. Podstaknuti pobjedama srpskih ustanika nad Turcima i nezadovoljni teškim nametima, seljaci s vlastelinstva grofa Karla Pejačevića podigli su bunu i javili srpskom vojvodi Luki Lazareviću da se Srem digao na ustanak i da želi ujedinjenje sa Srbijom. Austrijska vojska, u jačini gotovo jedne armije, za deset dana je ugušila bunu u kojoj je učestvovalo oko 15.000 seljaka iz 45 sela rumskog i iločkog vlastelinstva. Tican je uhapšen i strijeljan krajem 1807.

1849.- Umro je poljski pisac Juliuš Slovacki, tvorac poljskog romantičarskog pozorišta, majstor jezika i forme. Djela: zbirke pjesama “Poezija” (tri toma), poeme “Anhelli”, “U Švajcarskoj”, “Benjovski”, “Čas misli”, “Kralj-Duh”, drame “Kordijan”, “Fantazi”, “Mazepa”, “Mindove”, “Marija Stjuart”, “Horštinjski”, “Salomejin srebrni san”, tragedije “Baladina”, “Lila Veneda”.

1897.-Umro je njemački kompozitor Johanes Brams, istaknuti kasni romantičar, koji je dosljedno negovao klasičnu muzičku ravnotežu. Kao pobornik oživljavanja oblika klasične i pretklasične muzike komponovao je u tradiciji Johana Sebastijana Baha, Ludviga van Betovena i ranih romantičara, ali s dovoljno originalnosti i snage da postigne jedinstvo krepkosti i nježne melanholije, oporosti i raspjevanosti. Sintetizovao je principe klasike i romantike, pa su ga njegovi sljedbenici nazvali osnivačem njemačke novoklasične škole. Djela: četiri simfonije, kamerna muzika, violinske i klavirske sonate, balade, intermeca i varijacije za klavir, dva klavirska i jedan violinski koncert, vokalne kompozicije (“Njemački rekvijem”), solo pjesme, horovi.

1915.- U Valjevu umrla srpska slikarka Nadežda Petrović, profesor Akademije likovnih umetnosti u Beogradu. Smatra se začetnikom modernog srpskog slikarstva.

1922.- Josif Staljin naslijedio Vladimira Lenjina na čelu SSSR-a.

Počinje tridesetjednogodišnja mora za svakog Sovjeta, pride za mnogobrojne  budale, zaljubljenike u Revoluciju.

1924.- Rođen je američki glumac Marlon Brando, koji je karijeru počeo u pozorištima na Brodveju, ali su mu svjetsku slavu donijele filmske uloge “mladih gnjevnih ljudi” pedesetih godina 20. vijeka. Dobio je nagradu “Oskar” za glavnu ulogu u filmu “Na dokovima Njujorka”, ali je 1973. odbio da primi “Oskara” za glavnu ulogu u filmu “Kum”, protestujući tako protiv politike vlade SAD prema Indijancima. Umjesto da ode na ceremoniju dodjele nagrade, poslao je jednu indijansku glumicu da opiše patnje američkih Indijanaca. Ostali filmovi: “Tramvaj zvani želja”, “Viva Zapata!”, “Julije Cezar”, “Mladi lavovi”, “Jednoooki Džek”, “Pobuna na brodu Baunti”, “Grofica iz Hongkonga”, “Odsjaj u zlatnom oku”, “Posljednji tango u Parizu”, “Apokalipsa sada”.

1930.- Rođen nemački državnik Helmut Kol, kancelar Zapadne Nemačke od 1982. i pri kancelar Nemačke posle ujedinjenja Zapadne i Istočne Nemačke 1990. Na tom položaju ostao 16 godina, do izbornog poraza 1998.

1936.- Pogubljen Bruno Hauptman, otmičar i ubica sina američkog pilota Čarlsa Lindberga, koji je prvi sam preleteo Atlantski okean. Taj događaj bio povod da SAD donesu Zakon o otmici kojim je za kidnapovanje uvedena smrtna kazna.

1941.-Mađarski premijer Pal Teleki izvršio samoubistvo dan pošto je usvojen nemačko-mađarski plan za napad na Jugoslaviju. Teleki bio član delegacije koja je 12. decembra 1940. u Beogradu potpisala Ugovor o večnom prijateljstvu i miru Jugoslavije i Mađarske. Mađarska s Nemačkom 6. aprila 1941. napala Jugoslaviju

1941.- Rođena je u Vogošći kod Sarajeva Jasmina Musabegović (rođena Alić), bosanskohercegovačka književnica. Porodično i djetinjstvom je vezana za Mostar. U Sarajevu je završila studij južnoslavenskih književnosti i francuskog jezika. Piše romane, eseje i bavi se prevođenjem sa francuskoga. Djela: “Snopis”, “Skretnice”, “Most”… Jasmina Musabegović dugi niz godina u sarajevskoj “Svjetlosti” vrlo uspješno je uređivala biblioteku stranih književnosti.

1945.- Eduard Beneš obrazovao je vladu Narodnog fronta Čehoslovačke, prvu poslije oslobođenja zemlje od nacističke njemačke okupacije u Drugom svjetskom ratu.

Veliku, naredbodavnu i izvršnu pomoć su imali od  Red Army.

1948.- Premijerom drame Ivana Cankara “Kralj Betajnove”, koju je režirao Bojan Stupica, svečano je počelo da radi Jugoslovensko dramsko pozorište u Beogradu. Dramski ansambl je u početku je imao 40 članova, direktor je bio pisac Eli Finci, a umjetnički rukovodilac Stupica.

1948.- Počinje realizacija poznatog Marshallovog plana kojim SAD službeno stimulira obnovu poslijeratne Europe, te smanjnje utjecaja komunizma nakon Drugog svjetskog rata

Ipak ova druga stavka je isključivi prioritet. Prva stavka je samo za stvaranje profita Maršala i maršalovih prijatelja.

1975.- Ruski velemajstor Anatolij Karpov postao svetski prvak u šahu, pošto je dotadašnji prvak američki velemajstor Bobi Fišer odbio da brani titulu.

1979.- U Pakistanu pogubljen bivši predsednik Vlade Zulfikar Ali Buto, zbačen sa vlasti vojnim udarom 1977.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija izglasao rezoluciju o prekidu vatre u Zalivskom ratu, naložio razmeštnje mirovnih snaga u regionu i zatražio od Iraka da uništi oružje za masovno razaranje.

1986.- IBM predstavio PC Convertible, prvi prijenosni računar.

1990.- Bugarska je prešla na predsjednički sistem vladavine i za prvog predsjednika parlament je izabrao Petra Mladenova, a Bugarska komunistička partija je promijenila ime u Bugarsku socijalističku stranku, na čijem čelu je takođe bio Mladenov.

Istovremeno je imala tajnu profitersku vlast na čijem je čelu takođe stajao Petar Mladenov.

1991.- Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija izglasao rezoluciju o prekidu vatre u Zalivskom ratu, naložio razmeštnje mirovnih snaga u regionu i zatražio od Iraka da uništi oružje za masovno razaranje.

1991.-. Umro je engleski pisac Graham Green, suptilan analitičar psihe, čije su teme bile bezuspješno traganje za spasenjem i ljubavlju, strah, sažaljenje i nasilje. Djela: romani “Brajtonska stena”, “Moć i slava”, “Suština stvari”, “Kraj ljubavi”, “Gubave duše”, “Komedijaši”, “Monsinjor Kihot”, “Doktor Fišer iz Ženeve”, “Ministarstvo straha”, “Treći čovjek”, memoari “Neka vrsta života”, “Načini bjekstva”, drame, eseji, putopisi.

Dobar je on. Malo naivan i neuk kao većina zapadnjaka, ali se iskreno trudio. Nije baš volio svoju domovinu Veliku Britaniju. Anatemiso je kao zlu prostitutku.

1992.-Komunistički lider i predsednik Albanije Ramiz Aljija podneo ostavku dve nedelje posle izbora nekomunističke skupštine.
1992.- “Srpske odbrambene snage” preuzmaju kontrolu nad Banja Lukom.

Počinje klanje nesrba.

1992.- Pred kasarnom “Mostarski bataljon” eksplodirao kamion cisterna napunjena eksplozivom, što označava početak rata u Mostaru, koji je više od mjesec dana bio izložen teroru rezervista JNA iz Crne Gore.

1992.- Predsjedništvo Republike BiH dalo saglasnost za mobilizaciju teritorijalne odbrane u općinama koje to žele, a radi stabiliziranja političko-bezbjednosne situacije na njihovim područjima.

1995.-Najmanje 150 pripadnika plemena Hutu, mahom žena i dece, masakrirano u jednom selu na severoistoku Burundija.

1996.- U avionskoj nesreći kod dubrovačkog aerodroma “Ćilipi” poginuli ministar trgovine SAD Ronald Braun, svih 29 putnika, uglavnom članovi njegove pratnje, i 6 članova posade.

1999.- Avijacija NATO pakta srušila je dunavski Most slobode koji je povezivao Novi Sad i Sremsku Kamenicu.

1999.- Vojnici Sfora u Štrpcima kod Rudog u Republici Srpskoj onesposobili su dio pruge Beograd – Bar i ubili čuvara pruge Vidoja Tomića.

UN uvijek čini neke bespotrebne gluposti, da bi javnost kontala da nešto rade.

2000.- Na Palama je uhapšen bivši član Predsjedništva BiH i nekadašnji predsjednik Narodne skupštine BiH i Skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik. Optužnica tereti Krajišnika za genocid i zločin protiv čovječnosti, za prekršaje zakona i običaja rata i krupne prekršaje Ženevske konvencije. Krajišnik je pravosnažno osuđen na kazna zatvora od 27 godina, ali mu je kazna smanjena na 20 godina.

Čovjeka zvanog jedna obrva nije mogla mimoići njegova nezaslužena porcija. Kažemo nije zaslužio kaznu izrečenu u Hagu, zaslužio je kaznu po metodama genocidne tvorevine Republike srpske: macola u glavu ili drvosječka sjekira iza vrata.

2006.- Visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc-Šiling donio je odluku da funkcioneri koje su smijenili prethodni visoki predstavnici u BiH, osim smijenjenih zbog nesaradnje sa Haškim sudom, mogu da obavljaju funkcije u javnim preduzećima i ustanovama.

To se po narodskom kaže :  Pipišmanili se zapadnjaci,

Bookmark the permalink.

Komentariši