Dogodilo se na današnji dan 24. Februara / Veljače

Danas je 24 Februar /Veljača 2o23. Danas ga nećemo nazvati veljača.Naljutili smo se. Mačori i Kerovi kukaju ,ženke neće da se veljačaju. Nema minusa,nije im hladno i ne trebaju se tjerati da bi se zagrijale.

Petak  je , a petak je uvijek  bio  dan za … recimo  jedan cvijetak , ili po volji više njih , jer počinje vikend. A svaki cvijetak pogađa srce kao tane , neki kažu metak.  Mi više volim tane , jer  ih imamo za sve buduće  dane. Po nekoliko njih za svaki dan.

No vikendi prolaze kao minuti , a radni dani ko hefte. Normalno kome dozvole raditi. Onima koje ne dozvole dani prolaze ko gladne godine, jer ni  u kontejnerima nema više pljesniva hljeba.

Što bi poete rekle:

– Neka , neka . Svako ko se popne mora jednom sići, na priliku u pržun.

U prevodu:

A tada, bezbožnici jadna li vam i kukavna majka i vaskoliki rod.

A u prošlim vaktima:

1389.-Danci su u bici kod Folkepinga porazili Šveđane i zarobili švedskog kralja Alberta, poslije čega je danska kraljica Margaret postala stvarni vladar i Švedske.

Počelo sa ženskim i to kraljičinim takaraom.To nam se sviđa

1443.-Rođen mađarski kralj Matija Hunjadi, poznat kao Matija I Korvin. Sin Janjoša Hunjadija, vojvode iz Erdelja, izabran za kralja 1458, bio poslednji ugarski vladar koji je uspeo da sredi prilike u zemlji i da uspostavi jaku kraljevsku vlast. Uspešno ratovao protiv Turaka i Habsburgovaca, 1486. zauzeo Beč. Reformisao državu, u Bratislavi osnovao univerzitet 1465. i 1472. prvu štampariju. Posle njegove smrti 1490, Mađari izgubili sve teritorije koje je osvojio.

1525.-Španci pod komandom markiza od Peskare pobedili francusko-švajcarsku vojsku u bici kod Pavije u Italiji, upotrebivši prvi put u istoriji ratovanja puške muškete. Poginulo oko 14.000 vojnika, francuski kralj Fransoa I zarobljen.

1786.- Rođen je njemački pisac Vilhelm Grim, skupljač i obrađivač narodnih bajki, koje je, kao i većinu drugih djela, objavio u saradnji sa starijim bratom Jakobom. Izdavao je i njemačke srednjovjekovne književne spomenike i proučavao njemačka junačka predanja.

1831.- Potpisivanjem primirja kod rječice Dancing Rabbit na snagu je stupio prvi iz niza akata o preseljenju indijanskog stanovništva sa svojih dotadašnjih teritorija prema zapadu, čime je započelo sistematizirano etničko čišćenje “Novog svijeta” od domorodačkih naroda.

Na žalost čistokrvnih arijevaca , sami sebi su natovarili veliki belaj. Masovno su „uvozili“ robove. Sada taj problem ne znaju riješiti,osim zatvarati obojene u geta,nalik konclogorima nacističke Njemačke.

1848.-Pod pritiskom naroda i liberalne buržoazije abdicirao je francuski kralj Luj Filip – nosilac režima “građanskog kraljevstva” . i francuska Druga republika je proglašena dva dana kasnije.

Luj Filip je   istog dana pobjegao u Englesku.To je vjerovatno pročitao i kukavica De Gol pa je početkom Njemačkog napada na Francusku,u drugom svjetskom ratu,pod hitno pobjegao u London da   iz fotelje brani Francusku.

1848.-U čast prbjega Luja Filipa,dvojica bradatih humanoida su u Londonu ,na izvornom njemačkom jevrejskom jeziku , su objavili “Manifest komunističke partije”.Zvali su se Karl Marks i Fridrih Engels . Rad im je platio Kongres tajnog radničkog udruženja “Saveza komunista”,  prema odluci sa plenuma održanog u Londonu u novembru 1847 .

Manifest predstavlja jedan od najutjecajnijih svjetskih političkih traktata.  Predlaže pravac djelovanja radi podizanja proleterske revolucije i svrgavanja kapitalizma, i konačno kreiranja besklasnog društva.Uvod počinje pozivanjem na oružje: “Duh ne daje mira Europi – duh komunizma. Također se poziva na povijesnu neminovnost u krilatici „Povijest svih dosadašnjih društava je povijest klasnih borbi“

Nama se sviđa navod:

Sve sile stare Europe su ušle u sveti savez kako bi se oslobodili duha: Papa i Car, Metternich i Guizot, francuski policajci i njemačke policijske uhode.britance i stale ne pominju,jer su im bili dostupni.

Evropa se ni poslije 168 godina ni za jotu nije promjenila.Duh i živote , siluju i uništavaju na sav mah i na svim stranama svijeta.

1852.- Rođen je engleski pisac irskog porijekla Džordž Ogastas Mur, autor realističkih i naturalističkih romana. Djela: romani “Moderni ljubavnik”, “Glumčeva žena”, “Ester Voters”, “Ave”, “Ispovijesti mladića”, “Uspomene iz mrtvog života”, “Salve”, “Vale”.

1868.Kongres SAD pokrenuo, prvi put u američkoj istoriji, postupak impičmenta protiv predsednika države Endrjua Džonsona. Optužen za kršenje Ustava, Džonson primoran da se naredne godine povuče sa predsedničkog položaja.

1871.- U Parizu je revolucionarna narodna garda osnovala privremeni Centralni komitet Pariske komune, zbog opasnosti da se s Komunom obračuna skupština Francuske. Komitet je preuzeo političko rukovodstvo, formirao 270 bataljona, većinom proleterskih, i ubrzo stekao veliku popularnost među Parižanima.

1887.- Pariz i Brisel postale su prve dvije prijestonice, povezane telefonskom vezom.

1920.- Prvi politički program njemačke Nacionalsocijalističke radničke partije, koju je 1919. u Minhenu osnovao Adolf Hitler, objavljen je u 25 tačaka. Program koji je sačinio Hitler kasnije je razrađen u njegovoj knjizi “Majn kampf”, u kojoj je nagovijestio istrebljenje Slovena, Jevreja i Roma.

Na Hitlera drvlje i kamenje sa svih strana.Ništa drugačije od Hitlera  nisu radili Vatikan i zapadna  Evropa svo vrijeme novog doba od  Prvog  Nikejskog koncila 325. godine.

1938.- U Arlingtonu u Nju Džersiju napravljen je prvi proizvod od najlona – čekinje za četkicu za zube.

1938.-U Arlingtonu u Nju Džersiju napravljen prvi proizvod od najlona, čekinje za četkicu za zube.

1942.- Manje od tri mjeseca nakon ulaska u 2. svjetski rat, SAD se suočio s prvom većom panikom na domaćem teritoriju. Tokom noći vojska je zaprimila pozive uznemirenih građana koji su tvrdili da su iznad Los Angelesa primijetili neidentificirane leteće objekte (NLO). Odmah je upozorena protuzračna obrana čiji topovi su tijekom cijele noći pucali u nebo nad ‘Gradom anđela’, a događaj je zapamćen pod novinskim nazivom “Bitka za Los Angeles”.

Bitka za Los Angeles ju u stvari bilo pucanje u maglu.

1945.- Egipatski premijer Ahmed Maher Paša ubijen u Parlamentu, neposredno pošto je objavio deklaraciju o stupanju Egipta u rat protiv Nemačke i Japana.

1945.-Američke trupe u Drugom svetskom ratu oslobodile Manilu, glavni grad Filipina, koji je bio pod japanskom okupacijom.

1945.- Vrhovni komandant Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije Josip Broz se u Drugom svjetskom ratu u Beogradu dogovorio se sa komandantom Četvrtog ukrajinskog fronta Crvene armije maršalom Fjodorom Tolbuhinom i komandantom angloameričke 15. grupe armija feldmaršalom Haroldom Aleksanderom da jugoslovenske snage 30. marta 1945. počnu operacije prema Lici i Gorskom Kotaru da bi privukle njemački 97. armijski korpus i olakšale savezničku ofanzivu prema sjevernoj Italiji.

1946.- Huan Peron izabran je za predsjednika Argentine, započevši prvi od tri mandata na čelu te države.

1966.- U Gani vojnim udarom, dok je bio u posjeti Kini, zbačen je predsjednik Kvame Nkrumah, pod čijim je vođstvom Gana 1957. izborila nezavisnost od Velike Britanije. Vlast je preuzelo Vijeće nacionalnog oslobođenja, na čelu s generalom Džozefom Ankrahom. Svrgnuti predsjednik je otišao u Konakri, gdje ga je gvinejski predsjednik Seku Ture 2. marta 1966. proglasio kopredsjednikom Gvineje.

1 Mostarski teatar mladih je jedna od najvažnijih umjetničkih organizacija za mlade u Bosni i Hercegovini. Osnovan je 1974 kao prvi teatar za mlade u Mostaru i tokom 38 godina je obrazovao i probudio strast prema teatru u hiljadama mladih.

1974.- Osnovan je Mostarski teatar mladih (MTM).

U Mostarskom teatru mladih podržavamo, podučavamo i prikazujemo rad sjajnih izvođača, djece i omladine od 9 do 25 godina iz Mostara i njegove okoline. Njegujemo umjetnički, intelektualni i individualni razvoj djece i omladine kroz dramski odgoj, mogućnosti javne igre i doživljaj živog teatra.

1974.- Pakistan saopštio da je zvanično priznao Bangladeš, bivši Istočni Pakistan, za nezavisnu državu.

1990.- Umro je italijanski državnik Alesandro Pertini, nekadašnji predsjednik Italije, najpopularniji italijanski političar poslije Drugog svjetskog rata. Član italijanske Socijalističke partije postao je 1918, niz godina je proveo u fašističkim zatvorima, u Drugom svjetskom ratu je učestvovao u pokretu otpora, a potom je bio poslanik i senator. Za šefa države je izabran 1978. i tu dužnost je obavljao do 1985, kad se povukao iz javnog života.

1996.-Palestinski islamski teroristi u 2 samoubilačka napada u Izraelu ubili 27 i ranili 77 ljudi.

1998.-Francuski parlament jednoglasno ratifikovao sporazum o sveobuhvatnoj zabrani atomskih proba.

2000.-Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odobrio slanje 5.500 pripadnika mirovnih trupa za nadgledanje primirja u Demokratskoj Republici Kongo.

2001.- Džordž Buš preuzeo je dužnost predsjednika SAD-a, nakon što je na izborima pobjedio Ala Gora.

Nakon ponovoljenog prebrojavanja glasova koje se odigravalo na Floridi gdje je njegov brat guverner i pobjede u predsjedničkoj trci George Walker Bush je pobjedio svog suparnika (Ala Gora) iako je dobio manji broj glasova.
Lopovluk i namještaljka.

Sa terorističkim napadima od 11. rujna 2001. Bushova politika je odjednom dobila smisao i nazvana je borbom protiv terorizma. Bush je pod tim imenom, uz podršku europskih država a najviše Velike Britanije i nekih islamskih država poveo rat protiv Talibana u Afganistanu, koji su u tom trenutku davali utočište terorističkoj mreži al-Qaeda i Osami bin Ladenu (više na Rat protiv terorizma). Broj ubijenih civila u tom ratu se procjenjuje na 18 tisuća.

Lopovluk i namještaljka ,plus genocid.Nuš je trileteralac, kružok koji vodi čovjek koji troši osmo ljudsko srce D.Rokfeler,golden baby Harvarda. To je pravi arijevski skup iako ga vodi Jevrej.No on ima još jednu kvalifikaciju.On je siva eminencija i uzročnik svih SAD i svjetskih pošasti.

2002.- Na Zimskim olimpijskim igrama u Solt Lejk Sitiju (SAD) najviše medalja osvojili su sportisti iz Njemačke: 12 zlatnih, 16 srebrnih i sedam bronzanih, odnosno, ukupno 35 medalja.

2003.- Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj isporučen je Haškom tribunalu.

Na Vojkinu žalost hag nije Zeniki pržun u kojem je on svojevremeno bio prva gospojica..

2008.- Film “Nema zemlje za starce” dobio nagradu “Oskar” kao najbolji film, a njegovi autori – braća Džoel i Itan Koen nagrađeni i za najbolju režiju. Osim toga, osvojio je Zlatne globuse za najboljeg sporednog glumca i najbolji scenarij.

2008.- Fidel Castro povlači se sa mjesta predsjednika Kube nakon skoro pedeset godina liderstva. Naslijedio ga je brat Raul Castro.

Tako se stvara dinastija.I kod nas je slična situacija.Samo ovdje je oca naslijedio sin i tako je osnovana dinastija Izetbegović.Naš deba kaže da bi im više odgovaralo prezime kada bi prvo slovo bilo U umjesto I.Šta vi mislite?Poslije snimke sa vrećom zlata ,mislimo da bi to bilo oprvadano.

Bookmark the permalink.

Komentariši