Frka Frkica – Peta epizoda / Treći dio

Vrijeme kao da stoji. Život nikako da ponovo  krene . Mrtvaja . Čega god se prihvate stere ih pomisao o uzaludnosti. Nekako im mnogo toga nema smisla.A opet osjećaju da ništa nije bez svrhe. Da sve ima svoje odgovore. Shvate ,da nisu toliko pamenti koliko misle da jesu. Ima mnogo toga što ih može poremetiti i izgirati. A to nije baš veselo. I tjera na razmišljanje . a kad čovjek počne razmišljati … , uh tek onda boli glava. I zato ni neće da misle. Od misli im otekne um i crne misli se roje.

 No , mladost osjeća damare .Život cvate u njima. Znaju sve što je živo , živjeće dok mu ima života. Možda se oni zpravo zbog toga bune Život je prelijep , ali ga ljudi zacrne i uprljaju. Ne znaju zašto je to tako. Ne shvataju. Život ih još nije iskvario  da prihvate zlo. Mole se Milostivom da in brani od zla.

Činilo se da su zaboravili presvijetlu i preliejpu Kosaru. Od dostojanstvene i skromne  sahrane , kojoj su prisustvovali majka , dva brata , Luce , Frka Frkica , Dobri i  mahalaši sa ljubama,niko je ne pominje. Niti riječ da zucne. Suzu da pusti. A bol ih dere , proganja i proždire, a oni je ne mogu vratiti ni zaboraviti.

Jednosatvno Kosa je usnila . Nema je .  I to je to. Svaka priča je suvišna.  Prelijepi život opdi dalje. A vi se narode snalazite kako znate i umijete. Ko vam kriv što niste savladali osnovne zakone levitacije i reinkarnacije. Sve bi bilo lakše. A sada se snalazite kako znate i umijete.

A opet ništa , nikakvo znanje i saznanje nije vrijedno ljubavi i milosti Božije . I ljudske.

.Ome nema, Blentoviji se Kosa kasno u umu desila. Odletjela grlica dok je on budalesao. Konta gdje je pogriješio. Tegari dijete krivicu bez krivice. Niko nije kriv. Da nije budaleso ne bi je zabavio , radovao i srećnom činio.Ne bi upoznala toliko dobrih , nježnih i osjećajnih ljudi.

Deba i Lenji se nekako izolovali. Krivicu nisu mogli saprati. Jedino se Mojsije borio sa svojom krivicom i činio sve da se iskupi. Znao je da je debelo ogriješio dušu i da mu se možda neće oprostiti..On , Zlata , Jela Lela Jelena i Herco su pokušavali Frku Frkicu  i Dobrog  da dignu iz „ mrtvih.“..

I pored sveg truda druženje  nije išlo .Sjena Kosarine smrti se navukla nad njihove đardine.Debi i Lenjeg nisu zvali kada su Frku i Dobrog zvali.

Luce je sa distance pazila na njih. Znala da su sada lomni , da ih je zlo nanjušilo , i da će im trebati paska i pomoć da ga izbjegnu . No , znala je da  nije mogla mnogo učiniti. Sada je sve bilo u rukama više sile.

Mahala ima svoje nepisane zakone.Previše oholosti i objesti nme može proći bez posljedica. Sve se vraća . I činjene i nečinjenje. I sve se plaća .A oni su dosta toga poremetili i ugurali mimo svakog reda. Lako je reći sve je igra i zabava. Ali treba biti i časnosti i dostojanstva.  Ii čestitosti. O oni su se i ne htijući znali ogriješiti o zakone , etiku i časnost mahalskog bitka.

Luce je znala da se njen svjetovni dani bliže kraju.vrijeme koje je provele oko mahalaša joj je pomoglo da donese odluku. Ona nije za ovog svijeta.Previše je bola i tragike u njemu. Neprikosnoveno ima ljepote i oaza gdje se neka djeca vole , igraju i jure i zlo kasni.ali kada ih otkrije zalomata se mešu njih.

U stvari , nju su samo Frka Frkica i Dobri vezivali za mahalu. Nije znala šta sa njima. Ako se Frki i Dobrom nešto desi , ne bi sebi mogla oprostiti. A svije tu kome živi bi bio nepodnošljiv. Samo zbog toga se još nije povukla i konačni zavjet dala. Nije znala koliko još vremena ima, ali zna da će se definitvno morati odlučiti.

Fraka i Dobri se osamili ,  svako u svom halvatu . Činilo se da ih nema. Tek bi se pojavili u Zlatinom đardinu , kada bi ih ova pozvala. Njen poziv nisu mogli odbiti.Jela Lela Jelena i Herco bi im svojoj dobroti i srce dali , da su im iskali.Mojsije je pognute glave svirao , samo one stvari koje su im drage bile.Ugađali su im.

Frka i Dobri su im bili zahvalni , ali kad nešto napukne ,praznine se nikad više ne mogu popuniti i zatvoriti.Na frki se vidjelo da je obnevidjela od bola i tuge. Na neprebolnu ranu Kosarinog odlaska se nadovezala nova tragedija. Frka Frkica je obnevidjela od bola , a nije ga mogla nikom ispričati.

I Luce i Dobri su znali da se nešto grozno dešava , da Frka očajnički  traži neki mir koji joj otimaju.Kad bi je pitali šta je muči. Samo bi panično dfosta agresivno odmahivala glavom:

-Nije mi ništa . Sve ovo što se dešavalao me izmorilo.

Nisu joj vjerovali. Ni Luce ni Dobri . I pomno su pazili na nju. Frka Frkica se u neko doba primirila . Na licu joj se pojavila neka konačnost , neka spokojna tuga i odlučnost. Kao da spoznala šta joj je raditi .  

I taman kada su svi mislili da će se stvari kako tako dovesti u neki neophodni minimum normale ,  nad mahalom su se ponovo nadvili tamni oblaci. Sve se istumbalo. I ponovo su vremena postala obijesna i stampedasta.

Zlata po ko zna koji put hoće da sastavi Frku Frkicu i Dobrog., iakao dobro zna da se ništa ne sastavi , što sudba razdvioji ili ne odobri. Mojsije je još uvijek  ka stećak u Zlatinim , pa tako i mahalskim susretima. Naravski pozvala Hecu i Jelu Lelu Jelenu. Igrom slučaja , skoro da se  veče  „ skršenih srdaca „ kako ga Luce nazva poklopila sa Kosinom četrdesetinom. Dan dva  gore dole.

Zna zlata njihovo osnovno pravilo:

–  Mi ne tugujemo,mi ljubav slavimo  i kada nas smrt nečija mori.

Aha kako ne , misli Zlata.Nije insan kamen. Kada ti je sve potaman i ljepota staviš ga u  dđep  da te bar nešto žulja.i nosiš ga neko vrijeme. Kad ti dosati ili se pojave tmurni oblaci , izvadiš ga i baciš što dalje od sebe. Eh , da je tako lako. Čak i mjesto gdje si držao kamen će te još mnogo vremena žuljati. A kako ba nećeš za živim , prelijepim insanom suzu pustiti i tugovati.

A opet , naučila. Ovi mahalaši samo stisnu zube. Prihavte se ćemana . Pa ćemane i ljube u ruke . mere i koja ljuta .Ako ljube izgube , onda snove  i tišinu u srce i snij i snij. I ni jene suze , ni jednog jauka  ne pusti. Ner daj da ti se zlo , dušman  tvojom tugom sladi i raduje.Sviraju , pjevaju , igraju ,  ljepotu i tragove one koje nema  traže  u svakom dahu i trenu prelijepih noći što im Nebo poklanja.

Luce , Frka i Dobri su znali da je to bilo na četerestinu.Da li je dan obaveznog  pomena  imao kakvog uticaja na događaje koji su se izredali kao  po nekoj zacrtanoj neumitnosti nije bilo jasno.Svi su u nislima nosili Kosaru , ali je niko nije pominjao.Niej želio da poremeti noć novih mladenaca.U svakom slučaju činilo se da se bauk predodređenosti nadvio na umilnu noć nad  čudesnom đardinu koji je bio smješten u jednoj prelijepoj ulici niže Bjelavskih mahala.

Ulica je imala simboličan i eopski naziv . Ašikovac.Eh , koliko je ašik ljuba stolovalo u beharli i cvijentim đardinima Ašikovca.Koliko se ljubavi i mladosti ispreplelo i ostavilo traga , irpičanim i neispričanima bajkama i tragedijama u stoljećima prije ove snene zvjezdane noći koja je mirisala na sreću i ljubav.

Dakle , sve se uresilo  po ašik tabijatima svih vremena . I birvaktile i današnjih. I islamskih , i jevrjeskih i krišćanskih. Lijepa , mirisna noć puna zviježđa , cvijeća i utihlih ptiica  Puni purpurni  mjesec je tiho i nestašno blagoslovljenim nebom  plovio , obasjavajući mramorna   zdanje čestočesmenog  šadrvana, koji je gornjim dijelom bio fontana želja. U donjem dijelu

sa isticala   frljavo hera druga slavinom, nalik na žensku dojku koja se u pubertetu malo otela anatomiji.

Raskošno cvijeće , tisuća vrta u tisuću bopja u sjeni jorgovana i jasmina je treperilo i svjetlucalo tragajući i kradući mjesečevu svjetlost   Sum šadrvana i kapljice vode koja se prelivala u tisuće mjesečevih kristalnih iskrica preplavila je đerdin. Huk sove i krik kukavice su ponekad prekidali tišinu koju je nosila čarolija noći.

Kada su Frka i Frkica ušli i baštu zastali su opčinjeni prizorom.Nikad ni jedno pozorište , koliko oni znaju , nije imalo ljepšu , autentičniju i fascinantniju scenografiju.Uz ivičnjak cvijetnjaka postavljen je oveći , svijetlo plavi plišanji otoman , nalik francuskom ležaju, sa puno mekih jastuka i prekrivača.

Frka Frkica takvu ljepotu nikad nije vidjela.A opet malo je to smetalo. Previše je asociralo ne nešto što bi trebalo da se desi.

Dobri je mislio :

-Još mu smao baldahin fali , opa da izgleda kao budoar neke kurtizane.  

No , dobra namjera ,četiri zaista vesela lica  i par stoljetnih  peškuna su ublažili nametljivu asocirajući dojam ležaja.

Dobri se sjeti jedne izreke, ne znajući odakle mu i zašto se baš sada javi:

-Dobre namjere ponekad  prizivaju nevolje!

I Frka i Dobri pomisliše isto:

-Scenografija je pripremljena bez konsultacije sa budućim glavnim akterima. Nisu načisto da li im sve to odgovara. Još uvijek im damarima rumore suze , prelijevaći se u krvotok kao eho jecaja od srca.

Njihova dobrota ih priječi da bilo kakvom rječju , gestom ili pokretom bace sjenu na  zaista mnogo uloženog truda.

Pogledaju se , nasmješe se , stisnu ruke , on je poljubi u obraze , i Zlata i Jela Lela Jelena mu uzeše iz ruku i uvedoše u kuću.

Bookmark the permalink.

Comments are closed