Dogodilo se na današnji dan 11.01.

Danas je Srijeda 11.Januar / Siječanj 2023.

Evo na priliku , po našoj neobaveznoj računici  računici   ovo je 11.   dan  u godini   ,  do kraja te iste godine ostalo je još 354 dana. Čini se da hin je hejbet , ali to je očas posla i evo nas , ako Bog da u  u 2024. Nažalost ili na radovanje ne stižemo k njoj svi.

Kao i obično dan traje non stop. Od 00 – 24 h. Čak i ponedeljkom… i srijedom … surbotom pogotovo.

Nažalost neki insani neće dočekati ovo  non . Biće stopirani.  Ako je utjeha mnogi će prvi put osvanuti u novom prelijepom danu.

Vi se pitate kako to prelijepi dan. E,  pa to vam je lako odgovoriti. Svaki da je prelijep,  ako se zna živjeti, pa vi vidite šta vam je raditi.

Lako vam je to provjeriti. Saberete gornja dva broja i imate ukupan zbor dana ove  neprestupne godine. A  dane prestupne godine dobijete ako na dane  “normalne“ godine dodate samo jedan jedincati dan. Čuj normalne godine , a dozvolile sebi da bude levat i imaj jedan dan manje. Ili su mange. Zamorno im se sa ljudima bakćati 366 dana svake godine.

Ma nije godina levat. Sve godine isto traju, jer su lijepe, pametne i korektne. Nego ljudi ne znaju računat i dijeliti godinu kako treba. Lakše im zaokruživati. Pa jednoj godini uvalili dan više, nek se ona snalazi kako zna i bude nenormalna, odnosno prestupna. Kao ona nešto prestupila. Ko ono u atletici ili pak penalno.

Kada  je godina  prestupnik , zar je ne bi trebalo u neki kazamat uvaliti. Ko sve ove što vješto izbjegavaju kaznione. A kako izbjegnuti zatvor? Uvaliti se u nacionalističke vladajuće strukture među bagru i fukaru koja pljačka vlastiti narod.

Mogu do jednom . A tada i na ovom i na onom dunjaluku  im fasuje veliki belaj. Ako ovaj i preskoče , onaj sigurno neće. Đabe njima što imaju riđu bradu , ili su pijačarska fukara ili neosuđeni robijaš; isto im slijedi.

A ,  sada dolazi onaj teži dio. Kako znamo da godina ima dana koliko ima. E to mi ne znamo. To su neki uzeli linijar i šestar , nešto vrtili , mrgodili se i (na)pravili  se veoma  važni i jako pametni. Izdeklamovaše nam broj zemljanih dana.

Ajd ,  nekako mogu proći sa zemljanim danima, jer su zemljani. Ali kako znaju koliko dana ima Mars ako nisu Marsovci.

A šta ga mi znamo. Možda su i oni pali sa Marsa zajedno sa našim gulikožama i plačkašima.

Što bi poete rekle:

Ako si pao sa Marsa ne brini se ideš u pržun.

U prevodu :
Vrelina Marsa je mala maca prema pržunu koji čeka   ovdašnju troglavatu nacionalističku bagru.

A jopet ne meremo dušu griješiti pa reći ovi istoričari samo lažu. Potrefe i oni koju istinitu.

Vrijeme ne stoji a već smo klepili lijevo krilo onih vremema u kojima se dešavalo.

347.- Rođen je vizantijski car Flavije Teodosije I, nazvan Teodosije Veliki, posljednji vladar jedinstvenog Rimskog carstva (379.-395.). Želeći da uspostavi što čvršće državno jedinstvo proglasio je hrišćanstvo državnom religijom i zabranio paganske kultove. Poslije njegove smrti vlast su preuzeli njegovi sinovi, na Zapadu Honorije, a na Istoku Arkadije.

Tako svijet polako ulazi u mrak neznanje i  inkvizicije.

1503.- Rođen je italijanski slikar i bakrorezac Đirolamo Frančesko Marija Macola, poznat kao Parmiđanino, najznačajniji predstavnik manirizma u gornjoj Italiji. Otkrio je nove mogućnosti u tehnici bakropisa. Poznat je kao portretista i slikar fresaka u Parmi, Rimu i Bolonji.

1569.- U Engleskoj, pod patronatom kraljice Elizabete I, u katedrali svetog Pavla u Londonu prvi put organizovana lutrija. Prihod korišćen za obnovu utvrđenja, luka i druge javne radove.

Za to je bilo dovoljno 20%.Ostali prihodi išli kruni.Njihovo pučanstvo je dobro priošlo.Naše lopovske troglavcate krunađije i svojta i svita ostavljaju svom narodu 1o%.

1735.- Umro crnogorski vladika Danilo I Petrović, osnivač dinastije Petrovića, koji su kasnije postali i svetovni vladari. Zavladičio ga srpski patrijarh Arsenije Čarnojević 1696. u Sečuju. Na poziv Rusije ušao 1711. u rat protiv Turske, a 1718. učestvovao u mletačko-austrijskom ratu protiv Turaka. Učvrstio odnose s Rusijom posetom caru Petru Velikom 1715. i znatno podigao ugled Crne Gore. Posle smrti ga nasledio sinovac Sava Petrović.

Lik vladike Danila u genocidu protiv poturica opevao vehti hadum Njegoš u “Gorskom vencu”.

  1. Rođen je američki filozof i psiholog Vilijam Džejms, tvorac personalističke verzije pragmatizma, prema kojoj u osnovi istinitog saznanja leži “volja za vjerovanjem”. Djela: “Pragmatizam”, “Principi psihologije”, “Volja za vjerovanjem”, “Eseji o radikalnom empirizmu”, “Razlike u religioznom iskustvu”.

1843.- Austrijski car Ferdinand I je u vrijeme najvećeg uspona Ilirskog preporoda zabranio upotrebu ilirskog imena, posebno u “novinama i javnim spisima”.

Tako se to radi sa „urođenicima“.Moraju imati podobna,krštena imena,ne neka „paganska“ imena koja se Vatikanu ne sviđaju.

1886.- U Njujorku je počeo prvi šahovski meč za prvaka svijeta između Vilhelma Štajnica i Johana Cukertorta, koji je dobio Štajnic rezultatom 10:5, uz pet remija. Titulu je odbranio 1889. i 1892. u mečevima protiv Mihaila Čigorina, ali je 1894. poražen od Emanuela Laskera. Napisao je “Udžbenik modernog šaha”, koji se smatra osnovom moderne šahovske strategije.

1919.- Rumunija je anektirala Transilvaniju koja je bila u sastavu Austo-Ugarske monarhije do njenog raspada 1918. Mirom u Trianonu 1920. Transilvanija je formalno dodijeljena Rumuniji.

Rumuni se očito nisu bojali vampira.Jedan ih zavaro pa umjesto imena Drakula odabarao ime Nukolau.I imao je drakulicu, Elenu.

1922.- Kanađanin, Leonard Tomson (14) bio je prvi pacijent koji je, od šećerne bolesti, izliječen insulinom.

1928.- Umro je engleski pisac Thomas Hardy. Važio je za najboljeg engleskog pisca svoga vremena, nazivan “posljednjim velikim viktorijancem”, ali je zbog slobodumnog stava o ljubavi i braku dolazio u sukob s društvenim konvencijama (“Pod zelenim drvetom”, “Daleko od razuzdane gomile”, “Povratak domoroca”, “Tesa od D'Arbervilovih”, “Neznani Džud”).

Iako je bio tankosava sa dlakama na glaci kao „debeli“ nije u rodu sa Oliverom Hardijem.Nismo provjerili ,ali vidimo da ima brkove ala Dali  i pogled lukave lije.

1942.- – Jugoslovenska izbjeglička vlada u Londonu   za ministra vojske, mornarice i vazduhoplovstva postavila Dragoljuba – Dražu Mihailovića, pukovnika jugoslovenske vojske i vođu četnika u okupiranoj zemlji.

Šta ga mi znamo.Možda je u Srbiji postavljen za predsjednika.Po profilu je idealni vođa.Koljač i zlotvor.Komunacija sa mrtvima i poraženima se uspostalja preko gusala još od Kosova 1389. godine. Vole nekrofili mrtvace.Naučno dokazano.

1942.- Za vrijeme Drugog svjetskog rata Japan osvaja Kuala Lumpur, glavni grad Malezije smještene u jugoistočnoj Aziji.

1946.- Ustavotvorna skupština u Tirani je proglasila Narodnu Republiku Albaniju.

Stvoreni su uslovi za stvaranje babe nacije.Odlučili da bude hodža koji se odreko džamije. Ih to ko neki fol.Hođe imaju veze sa pravom religijom ko neko ko se razumije u nešto savim krivo.

  1. U peruanskim Andima snježna lavina zatrpala je cijelo selo, život je izgubilo preko 3000 ljudi.

1966.- Umro je švajcarski skulptor i slikar italijanskog porijekla Alberto Đakometi, čije obimno, raznovrsno i osobeno djelo predstavlja izraz gotovo svih dominantnih strujanja umjetnosti 20. vijeka. Od 1931. radi nadrealističke prostorne konstrukcije i ekstremno izdužene bronzane ljudske likove (“Kola”, “Projekat za jedan trg”, “Sedam figura i jedna glava”).

  1. Nigerijska armija je poslije 32 mjeseca borbi u građanskom ratu u kojem je poginulo milion i po ljudi, ugušila je pobunu secesionista u provinciji Bijafra. Vođa pobunjenika general Čukvuemeka Odumegvu Odžukvu napustio je zemlju dan poslije pada Overija, glavnog grada Bijafre.

Kazna armije je bila da pola Bijafre umre od gladi.Un skupljala paketiće i dala ih novoj vlasti da ih oni distribuiraju.“Vrlo pametno i racionalno“.

  1. Ispred Skupštine Crne Gore održan je masovni miting građana na kojem je zatraženo smjenjivanje državnog i partijskog rukovodstva. Pod velikim dvodnevnim pritiskom demonstranata to rukovodstvo je podnijelo ostavke, a na političku scenu Crne Gore stupila je grupa mladih političara na čelu s Momirom Bulatovićem i Milom Đukanovićem.

Mlađahni se uhvatili u kolo sa nacionalističkim koljačima iz drugog oka u glavi.Jal dobrovoljno ili ne to nije bitno.

1998.- Naoružan napadač, islamski fanatik, ubio najmanje 22 i ranio 51 šiitskog muslimanskog vernika tokom molitve u džamiji u pakistanskom gradu Lahor.

2000.- Predsednik Alžira Abdelaziz Buteflika doneo opštu amnestiju za pripadnike Islamske armije spasa i zauzvrat tražio raspuštanje njihove organizacije.

2001.- Vlada Burundija i pobunjenička grupa Hutu, jedna od dvije etničke manjine, postigli su dogovor o povlačenju svojih trupa iz Demokratske Republike Kongo.

2001.- Vlada Hrvatske donijela je odluku o preuzimanju i korišćenju dokumentacije bivšeg predsjednika Franje Tuđmana, prema kojoj će ove dokumente preuzeti Državni arhiv, što, prema hrvatskim zakonima, znači da oni neće moći biti korišćeni dok ne prođe 30 godina od njihovog nastanka, osim u posebnim slučajevima kada to odobri Vlada.

2002.- Dvadeset talibana i pripadnika al-Qaide, prvih uhapšenih u Afganistanu, stigli su u bazu američke mornarice u zaljevu Guantanamo na Kubi.

2002.- Moskovski sud donosi odluku o zatvaranju ruske televizijske mreže TV6, jedinog nacionalnog kanala koji je izvan kontrole Kremlja.

Mi se zabrinuli šta su mafijaši do tada radili.

2003.- Indijska vlada i pokret Naga, jedan od najstarijih separatističkih pokreta u Aziji, postigli su dogovor da petogodišnji prekid vatre postane stalan.

2004.- Iranske zakonodavne izbore tvrdolinijaši dovode u krizu diskvalificirajući stotine liberalnih kandidata, uljučujući i više od 80 zastupnika koji su u savezništvu sa reformnim predsjednikom Mohammadom Khatamijem.

Tako to ilmije rade.

2007.- CIA je skinula oznaku tajne sa dokumenata koji opisuju ulogu Tomislava Merčepa u Hrvatskoj, kada je počinio i direktno naredio brojne zločine nad Srbima.

Kasnili su 12 godina.Ne znamo zašto.Ionako svijet zna detalje pokolja 700.000 nehrvata.Rok za objavu je istekao 1995.-

2007.- JK Rowling završila je posljednji roman iz serijala nazvan Harry Potter i darovi smrti.

Još jedna debilna knjiga koju zapad redovno puši.To im prešlo u naviku od od 381. godine.

Joanne Kathleen Rowling, poznatija kao JK Rowling, britanska je književnica, najpoznatija kao autorica serije romana o mladom čarobnjaku Harryju Potteru koji su prodani u više od 400 milijuna primjeraka diljem svijeta. Prva knjiga u seriji, Harry Pottter i Kamen Mudraca iz 1997., ostvarila je izvanredan uspjeh, obraćajući se istodobno djeci i odraslima. Knjiga je osvojila mnoge nagrade, uključujući British Book Award. Uslijedili su i nastavci: Odaja tajni, Zatočenik Azkabana, Plameni pehar, Red feniksa, Princ miješane krvi. Filmska verzija prvog nastavka snimljena je 2001. godine i postala jedan od najgledanijih filmova u svijetu. Ostali su nastavci također vrlo uspješno ekranizirani.

2008.- Umro je ser Edmund Hilari Novozelanđanin, prvi čovjek koji je osvojio vrh sveta Mont Everest i ušao u legendu kao jedan od najvećih avanturista 20. vijeka.

Bookmark the permalink.

Komentariši