Putinov sto i šizofrenična paranoja

Jutarnji list - Progovorio stolar koji je napravio Putinov divovski stol:  'Ponosan sam. A znate li tko ga je zapravo naručio?'
Jutarnji list - Mucanje, nervoza i strah: Putin apsurdnim i ljutitim  spektaklom kolegama smjestio klopku

Svi se čude i pitaju za svrhu Putinovog stola za bilatertalne razgovore dugog 6 metara.

Kremlj je otišao do krajnjih granica da zaštiti 69-godišnjeg Putina , pravdajući to Covidom19.

Mi smo mnijenja da je taj sto i stvborene fizičke distance proizvod suštinski mnogo dubljih razloga.

Prateći putinovu biografiju i njegov uspon od gladnog , preplašenog , oskompleksiranog , ambivalentnog dječaćića , do omiljenog cara među najbliskijim saradnicima stvarani su temelji za postaanje šizofrene ličnosti.

Od odnarođenog žbira beskintaroša i beskičmenjaka ,do vladara tog velikog naroda sa ličnim imetkom od 200 milijardi ( do plus beskonačnost) je put popločan nasiljem, kriminalom, ubistvima , represalijama, torturama i progonima.

Ruska država zapada u veliku krizu na svim poljima: ekonomskim, moralnim, kulturnim , privrednim i socijalnim. Narod je gladan i osiromašen. Živi u bezbnađu od danas do sutra.

Stanje u Rusiji se vrtilo u srednji vijek -, u kome postoji i živi samo oligarh i njegova malobrojna svita, na mišićima veoma jakog represivnog bezbjedonosno policijskog aparaza

Putin se izrodio u narodnog neprijatelja br.1.

Njegova diktatura dovela do stepena umišljenja svemogućnosti. Svijet su obišle fotografije na kojima , on, njegovo carsko veličanstvo Vladimir VIII Putin u Kremlju sjedi sam za ogromnim stolom , a preko puta njega na stolicama ma drugom kraju dvorane sjede njegovi najbliži saradnici .članovi Savjeta bezbjednosti.

Slijedilo je narcisoidno pitanje sa očitom sadističkom konotacijom:

Da li neko ima drugačije mišljenje od njega?

Normalno , dočekao ga je muk. Strah se uvukao i među najbliže saradnike.

Oćito je da Rusije nikako ne ide dobro. Putin je stekao ogroman broj protivnika, neistiomišljenika i izravnih neprijatelja.

Svoju jednoumnu vladavinu doživno je zacimentirao i osigurao zakonskim aktima na svim nivoima ,

Postao je neprikosniovenui vladar možda najveće svjetske nuklearne sile.

Ali svjestan je da će jednom morati položiti račune za svoju tiraniju i zlodjela. Svjesnost da svi tirani skončavaju ovako ili onako stvorila je kod Putina parnoičnih strah od trovanja ( atentata ) , koji su omiljeni recepti njegovih ubistvenih tajnih službi

Kažu , mnoge je neprijatelje i nistomišljenike ubio i likvidirao po kratkom postupku. Posebna poslastica je bilo ubijanje disidenata , kritičara i opozicionara nervnim otrovom novičokom.

Kritičar ruskog režima Aleksej Navalni i bračni par Skripal bez sumnje su otrovani nervnim agensom novičok.

Neki drugi , poput službenika ruske tajne službe za unutarnju sigurnost FSB Aleksandar Litvinjenko je umro u egzilu u Londonu od posljedica trovanja radioaktivnim polonijem 210.

E , upravo tu leži tajna stolova i fizičkih distanci izneđu Putina i drugih.

Strah od otrova , bolnog umiranja i smrti.

Putin nije glup. Svjestan je usuda:

“Tko se mača laća , od mača će poginuti.”

Bookmark the permalink.

Komentariši