Kod nas u Bosni…

Kod nas u Bosni Zemlji Božije Milosti i Sarajevu Gradu čednosti sve je umilnije i plemenitije , bremenito od Božćije Milosti i Ljubavi ljubavi još od Ezela vakta.

Nebo je čistije, cvijeće mirisavije,  ptice lepršavije , rijeke   modrije, sunce  sjajnije, mjesec  blistaviji, maglice svjetlucavije, duše prozračnije.

Tek koliko u Bosni prelijepih žena blaženog srca ima, um da stane. Koliko nevinosti i snenosti Bosna ima , nutrina da se razigra  i pleše  kao dašak mjeseca ; što u izmaglici purpur sunca, na počinak kreće. Svaka žena je ruža, modra rijeka, kristalni izvor , koji se sanja, i kada kiša lije i snijeg leprša . Njene su oči sjaj neba koji blista od čistoće i nevinosti njene duše, njene su ruke lagana krila anđela što miluju djetinje lice , tijelo ne hoda već treperi i titra i muškarac se u njihovoj nježnosti gubi.

Svaki je Bosanac Bošnjak , Bogumil i pjesnik, jer ga  preuzvišena ljubav prema Bogu Jedinom i ljepoti koju je on Bosni svojoj darovao , na lijepe riječi i milost upućuje. Bosancu su riječi kao snovi koje sanja, kao žena koju voli. Svaka je riječ ljepša od one prethodne, pa slijedeća i tako redom dok ne poteku ko potoci što u  rijeke, jezera, mora svoju ljubav prelijevaju.

Iza tih riječi se skrivaju čednost i ljubav.I čestitost i iskon Kamenih spavača.

I hajd ‘ ne zaljubi se u tu Božju ljepotu i milost.

Hvala Gospode milosti i ljubavi pun.

Amin za vjeke vjekova.

Alelujah.

Bookmark the permalink.

Komentariši