Na današnji dan 17.Septembar / Rujan

Danas je Nedelja  17. septembar /rujna 2023. stađuna  Gospodnjeg.

Računajući današnji 270 dana –  niks. Ne sumnjajući da će se vratiti ,gluho bilo da se ne vrate , predviđamo da do kraja godine ima joj 1o5 dana.

Računicu nas učile knjigovođe i prešpisivači. Nema da se maši. Ništa drugo i ne znaju. Mi tako i tako. Nije da se falimo. Nikad ne mašimo. Tačno u sridu.

Joj , skoro da smo pametni. Tko da zna.?  Šta bi bi, a šta će biti i ne pitajte. Nije dobro.

Mislimo jednog dana , kada dođe  oni vakat.

Nama treba predevarat i ovaj dan , pa noć. I idući i tako redom.

A u tim danima nanijetili puno ljubavi i takara.

Joj jeste vi,  svašta vam na um pada.  Mi govorimo o sekiraciji, takav vakat, takarli nekakav došo.

Vi mislili mi   onako po bosanski ,  koliko sati toliko … devera po glavi ,  jednog stanovnika.

Opet, mislimo treba se ponekad malo i odmoriti.

Ma ko frštulji odmor.  To je za besposlene.  Odmorićemo se tamo gdje se  insan nikad ne umara.  Ovdje se može na čas odmoriti  samo da bi se opet …, zaleglo.

Čuj molim te odmor!  Kaki je to način?

Đardini vabe i mirisom magijaju , a tamo neki bi se odmora faćali.  Idite  boni pa se liječite. Hoćete da se čuvarice đardina i srca naših, razboli od našeg odmora.

A tijelo drhti, pusto se biba i doziva:

-Dođi mili uberi me.

Nije da se nema izbora. Ali budaletinama.

Nama je  zaroniti u đardin , kao u ocean i mahnitati,   u ljepoti   rajskih đardina. A oni nama nemojte zgriješiti.  Hadumi.Šta oni znaju? Kada je ljubav bila grijeh?

Uranjajući ne bojimo se grijeha .

Što bi poete rekle:

Uranjajte , mili , samo uranjajte. U uranjanju je spas. Normalno ko preživi prebibavanje.

U prevodu:

Bibaj se , bibaj. Do sudnjeg dana se bibaj , jer milina je , ne da mi se buditi  bez tebe.

A hroničari lagano po hronologiji, iako nam se nelad čini da dosta toga propuštaju.

1631.-U Tridesetogodišnjem ratu Šveđani i njemački protestanti pod komandom švedskog kralja Gustava Adolfa pobijedili  vojsku Svetog Rimskog Carstva,  (Katolička liga) pod vođstvom grofa Tillya kod Leipziga.

1665.-U Londonu izbila epidemija kuge u kojoj je umrlo oko 70.000 ljudi.

1787.-  1787. Delegati 12 od tadašnjih 13 država SAD-a potpisali su Ustav SAD-a. Uz kasnije dodate amandmane, taj ustav je i sada na snazi i najstariji je važeći ustav u svijetu. U njemu je prvi put primijenjena ideja francuskog filozofa Montesquieua o podjeli vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku.

1796.-Prvi predsednik SAD Džordž Vašington uputio američkom narodu oproštajnu poruku i povukao se na svoje imanje. Za predsednika izabran 1788.

1809.-Mirom u Fredrikshamu završen švedsko-ruski rat u kom je Rusija osvojila Finsku.

1859.-Joshua A. Norton proglašava samoga sebe carem Nortonom I. Sjedinjenih Američkih Država.

Kažu bio je prvi demokrata među carevima. Htio iskorijeniti zlo i bezvlašće bijelih arijevaca , posebnim težištem na anglosaksonske potomke. Međutim upitna je bila njegova psihološka komaptibilnost sa stvarnošću.

1889.-Povodom 500. godišnjice Kosovske bitke u kraljevini Srbiji ustanovljen „Orden kneza Lazara“, koji su mogli da nose samo vladar i punoletni prestolonaslednik.

1900.- Britanska kraljica Viktorija I Aleksandrina potpisala dokument kojim je Australija ušla u Komonvelt kao federalna unija šest bivših britanskih kolonija.

To je ona kraljica koja je za mužem žalovala 40 godina tako što se valjala  po štalama i dolovima sa konjišarem Džonom Braunom.

1914.-Srpski premijer Nikola Pašić sa albanskim političarem Esad-pašom potpisuje u Nišu tajni sporazum o savezništvu između Srbije i Albanije.

Nismo sigirni da li sporazum još uvijek vrijedi obzirom da su kosovski Albanci osnovali Republiku Kosovo.

1918.- Prvi svetski rat: Posle trodnevne ofanzive Prva i Druga srpska armija uz pomoć dve francuske divizije probile Solunski front u Prvom svetskom ratu. Nemci i Bugari bili primorani da se povuku. Proboj Solunskog fronta omogućio srpskoj vojsci povratak u domovinu i, kao jedna od najuspešnijih operacija u Prvom svetskom ratu, doprineo konačnom slomu Centralnih sila.

1931.-U Sarajevu osnovan Fudbalski klub Željezničar.

1931.- Kompanija “RCA Viktorr” predstavila prvu long-plej gramofonsku ploču na 33 obrtaja u hotelu „Savoj“ u Njujorku.

1934.-  Sovjetski Savez se pridružio Ligi naroda (protivili su se Nizozemska, Švicarska i Protugal).

1939.- Drugi svetski rat: Sovjetska Crvena armija ušla u Poljsku sa istoka, zaposela krajeve zapadne Belorusije i Ukrajine i zarobila 217.000 Poljaka. Nemci napali Varšavu iz vazduha i sa kopna.

A onda pokolj!Narodni komesar za unutrašnje poslove SSSR-a Lavrentij Berija je 5. ožujka 1940. godine poslao dokument (794/B) Josipu Staljinu u kojem je   izjavio da NKVD smatra da je razborito da se:

-strelja 14 700 vojnih zarobljenika i 11 000 zatvorenika, bez saslušanja, bez iznošenja optužbi i bez odluke o okončanju istrage

Pakt Hitler – Staljin niej bio dugog daha. Uskoro Nijemci sami sebi  potpisuju smrtnu poresudu, napadajući SSSR.

1944.- Drugi svetski rat: Spuštanjem britanskih padobranaca kod grada Arnema u Holandiji počela Operacija Market Garden u Drugom svetskom ratu, s ciljem uspostavljanja mostobrana na reci Rajni i zaobilaženja nemačke linije odbrane. Savezničke trupe naišle na neočekivano jak otpor Nemaca, a operacija propala uz velike gubitke saveznika.

1961.- Obješen bivši turski premijer Adnan Menderes, kojeg je u maju 1960. oborila vojna hunta generala Džemala Gursela i osudila na smrt zbog izdaje reformskih principa Kemala Ataturka.

1978.- U Camp Davidu su egipatski predsjednik Anwar al-Sadat i izraelski premijer Menechem Begin potpisali, uz posredovanje SAD, “Campdavidski sporazum”, kojim prestaje ratno stanje između dviju država.

1980.-  Bivši diktator Nikaragve general Anastasio Somoza Debayle ubijen je u atentatu u Paragvaju, gdje je živio u izbjeglištvu poslije zbacivanja sa vlasti u julu 1979.

1995.-Armija BiH počela akciju zauzimanja dijela Bosanske Krajine.

I sve je išlo po planu.Trebala se osloboditi Čitava BiH , ali međunarodnoj zajendici je trebala genocidna tvorevina Republika srpska kao stalni i potencijalni uzročnik mogućih novih  ratova na Balkanu.

1995. Monstrumi izvršili  masakr u Oborcima kod Donjeg Vakufa.

Pripadnici 1. krajiškog korpusa Vojske RS, streljali su 28 ljudi iz Mrkonjić Grada, od kojih su 24 bili Bošnjaci, a 4 Hrvati.

1997.- U blizini Fojnice, u centralnoj Bosni, srušio se helikopter Ujedinjneih nacija u kom su poginuli 12 predstavnika UN i pomoćnik predstavnika UN za Bosnu i Hercegovinu Gerd Vagner.

2081.- Okružni sud u Beogradu obustavio je krivični postupak protiv čelnika zapadnih zemalja i NATO-a zbog avionapada na SR Jugoslaviju 1999. Postupak je obustavljen nakon što je javni tužilac odustao od optužnice, a Vrhovni sud Srbije ukinuo presudu kojom su optuženi osuđeni na po 20 godina zatvora.

2004.Ministri odbrane pet zemalja EU (Holandija, Francuska, Italija, Španija i Portugal) potpisali su sporazum o osnivanju Evropske žandarmerije sa sjedištem u Vicenzi, na sjeveroistoku Italije.

2007.-U Zagrebu umrla Ljiljana Molnar-Talajić, Ljiljana Molnar-Talajić (Bosanski Brod, 30. prosinca 1938. – Zagreb, 17. rujna 2007.) bila je bosansko-hercegovačka i hrvatska operna pjevačica, sopran i glazbena pedagoginja.Nastupala je u najvećim svjetskim opernim kućama:  Bečka državna opera, milanska Scala, Metropolitan.

Bookmark the permalink.

Komentariši