Basna o trudnicama i okruglim brojevima

Čitavu prošlu  noć nismo oka sklopili. Zadeverali se . Svi su brojevi svrshishodni prelijepi. Kako god ih čojk obrne metaforični su simbolični i poetični. Ali ponekad se zakofrče i uzjogune pa ih ne mereš ufrštuljit , ni da ti je Maršal Tito živ.

Evo , ova šestica i deveteca kad se spoje nas totalno izluđuju. Navode nas na razmišljanje , a mi ne volimo brez potrebe dumat. Imamo preča posla. Napriliku … , to mere sačekat drugi put.

Da li je  96-ica  okrugao broj kao što je 69-tka .

Dumali i dumali i dohavizali se. Vidi molim te , lipo! Kad ova dva broja spojiš pa okreneš naopočke isti su a različiti.

Dobro , nismo baš sami dumali i nismo sami skontali. Pomogla nam jedna grlica. bez njene pomoći nikkog hajra. Teorija je teorija , a terija bez prakse je okrugla nula.

Evo recimo – teoretski hadum zna kako se prave djeca. bar je to moro pročitati u onim desankinim romanima. Ali kako je praksa čitav život bježala od njega , njegov praktični učinak je ništica.

Nećete vjerovati ,ali ova naša suradnica je bila plaho susretljiva i skoro da nam je preuzela incijativu u obrtanju prosto proširenih činilaca. Normalno u graničnim okvirima vezanih za osnovne zakone komutacije , asocijacije i varijacija na datu temu.

Brojeva 6 i 9 naravski i sasvim izvjesno , i dakako!  A ća ste vi skontal?  Niste valjda pomislili da smo isprazni  pozeri ili seksualni manipulatori. kojima je ćeif nevine misli ljepota svezat u čvor?

I sada vi, u inat nama , zato što niste skontali provjeru okretaljki sa 69 na  96 , mislite da nijedan od tih brojeva nije okrugao broj.

Na volju vam!

Šestice i devetke su okrugli brojevi    , isto  kao trudne žene , kako god ih  natandarili.

Vama trudnice nisu okrugle?

Baš ste levati, ili u najmanju ruku  čudni insani. Zapitate li se kada , kako blago zaobljene  netrudnice postaju okrugle trudnice  obajene ? Jašta nego im rode pelenaju djecu.

Joj ,mile naše trudnice.

Hem lijepe, hem punačke , hem okrugle ko  Viljamovke.

Ma nije nam naum pala viljamovka radi cuge . Jok , nikako.

Nego radi krušaka .

Naravno onih rumenih, zdravih i oblih. Merak ih pomilovati po stomaku.

Trudnice , dabome.

Ne kruške. One su za havljanje ili za kazana.

I što ste zapeli za viljamovku, ko da nema drugih rakijetina.

Ima rakije i od šljive, i od duda, i kurza, višnjevače, čak i jabuke. O vinovih hejbet da ne pričamo

Neki su  pokušali praviti brlju  i od tikvenjače i krompira.

Ništa, tankosava.

A neki pametnjakovići pokušali jagode nagovoriti da se pretvore u rakiju.

Ono mere, ali skuplja pita  no tepsija. I mora se namah piti i mozak u kašu smekšati . Lako kvarljiva roba.

Isto ko ulične  prodavačice. Naravno cvijeća ili rakije , a šta ste vi mislili?

Neke ženske prodaju rakiju na trotovaru. Mere bit da bidne, ali mi ne nalećesmo na take žemske ( osim za ratnog vakta ; gluho i ćoravo bilo , ne ponovilo se ) .

Insan ko insan, samo što nije hajvan. Nikad se pameti dozvati i o šestici i devetki elaborat spraviti , ko mi učeni mahalaši.

Počeli dumati od čega se sve rakija može praviti. Samo što nisu počeli peći rakiju sirnicu ili burek rakiju. Sa pitom krompirušom nisu imali fajde . To smo vam iskantali.

Kontaju neuki pite se peku isto ko rakija. A nikako nije isto.

Evo na primjer pite se peku u tepsiijama i rerni od špahreta. Najbolji je fijaker. Normalno ne onaj sa konjima. Ko je ikad vidio konjima pod guzove zapalit vatru, Onaj sa konjima je za trudnice i lijenčine – akšam age , Fazile, Emine i Koštane.

A od rakije iz fijakeru niko ne bi hajra imo. Ne onom sa konjima. E to je duga i drga priča, a bome ponekad i belajsuz dogodovština. Ono kad kočijaš poviče curik , zategne kajase , konj naglo zastane a inercija  … ma ća vam ga imam ćakulat , oliti pripovidat ; skontajte sami.

A nekima , jope’ ,brlja draža od svih pita. Ili bilo kakvog ića. Čak ni vodu ne begenišu. Ni za kupanje.

Njih ćete lako prepoznati. Suhi ko ljeskova grana usred zime. I modri, haman ko ledenjak sa Antartike u po noći punog mjeseca. .

Kako ne bi bili modri? Rakija im udari jal na jetru jal na bubrege. I jene i druge. Pride i na mozak.

Koincidencija. Crna i bijela đigerica. Crni i bijeli bubrezi. Reš pečen i pohovani mozak. Specijaliteti za meze. Nećemo širit priču. Jazuk.

I oni modri se malo naglije  istope. Valjda i njih zahvatilo ovo globalbno zatopljavanje.

Pa kopne ko jetre i bubrezi natopljeni u čisti alkohol, a mere i ko mozak u  formaldehid .

Što bi poete rekle:

-Zlo se zlim vraća ćim ne vjerujete teoriji o okruglosti sparenih činilaca , hoće se reći komutaciji brojeva brojeva 6 u 9 , i 9 u 6 .

U prevodu:

-Wilijamka i žena nemaju nikakve veze. Osim što su oble, rumene, sočne, jedre, slatke…i mogu se konzumirati do besvijesti . Svaka na svoij način , dakako.

Vako se može čitav dan , a bome najpoželjnije je kao uvertiru za obnoć. Bolje prestati dok je vakat. Ima se pametnijeg posla sa ženama raditi. Recimo – redovno i ex plicite obnovljat teorijsku praksu o oblinama, pardon okruglinama brojeva i trudnica i njihovog prihološko-sociološkog uticaja na priraštaj stanovništa i sveukupnu težinu zemljinog omotača.

Ha, šta vi mislite?

Valja ova?

*

Dopisano

Sa računicama u budućim danima je meni lako.

Zapišem ih i čekaju svoj red. A ono što je zapisano ne može mi pobjeći. A bome ni ja zapisanom. Stići će me kad tad! I jeno i drugo .

Moj jedini problem je što ponekad ne uspijevam stići prošle dane. Ne mogu ih dotaknuti i pomilovati . U zagrljaj jamiti , na srce priviti …

Migolje , lepršaju i bježe ljubavima i ljepoti prelijepog života , nalik snovima koji sa osekama novih dana nestaju…

Gospode Milostivi Hvala ti.

Bookmark the permalink.

Komentariši