Danas je dugo očekivana subota

Danas je dugo očekivana Subota   Olakšali smo vam posao.Vi sada možete sve ostalo izračunati.

A zašto je ovo dugo očekivana subota, a nekima i nije.

Dugo očekivana  subota je uvijek  dugo očekivana, još od farizeja i saduceja, a neki kažu i od Nefertite.

Oklen nam naumpade baš ona, najljepša do svih Evinih kćerki. Možda zato što je radila šta joj i kako joj ćeif.

I nikad nije propuštala ni jednu surbotu. Kažu znala je subotu protegnuti na nekoliko dana.

E sada se neuki pitaju , a što će joj to.

Mi se ne pitamo. Naslijedili smo njene Y hromozome. pa nam subotom zvone poput alarma na uzavrelom kuhalu.

A kada se oni uzburkaju , i nama surbota traje heftu dana. Joj lipote , prelipe i uzbibane šjore i šjorine naše.

Znamo da da nejemate ništa protiv od fešte koja traje čitav tjedan. A voljele bi da imate Nefertitinu , ili barem Lisistratinu moć, pa da se hefta obrne barem na  jedan stađun. E to tek bila fešta od feštanja , a bome i svašta nešto u okviru tih dionizijevih večernjih zavrzlama.

Što bi poete rekle:

Ne bi se znalo  ni ono lud zbunjen…

U prevodu:

– Subota je najdraži dan svim dunjalučanima, čak i ako napokon prosijava.

A ovi prepisivači nam na vrh današnjih takara , valjda iz osvete , natandartili Nerona rođenog , čak 15. decembra:

Kažu jedne subote 37. g. računate po Hristu , rođen je rimski car Lukije Domicije Ahenobarbus, poznat kao Klaudije Kajsar Avgust Germanik Neron, ili samo Neron.

Jedan od najizopačenijih, najomraženijih i najpoznatijih i vladara u rimskoj istoriji. U njegovom slučaju količina zla je proporcionalna slavi. Na prijesto ga je 54. godine  dovela majka Julija Agripina Mlađa, zvana Trovačica.

Da bi njen sin miljenik došao na prijesto prethodno je otrovala cara Klaudija Prvog Tiberija, čija je   četvrta žena bila.

Klaudije vam je onaj , ko fol mutavi car u filmskoj seriji Ja,Klaudije.  Ženio se četiri puta. Valjda mu život dosadio pa se  ženio  dok nije dobio ženu koja će ga otrovati.

Njegov posinak Neron je radio čuda. Vladajući despotski, ubio je mnoge ugledne Rimljane i konfiskovao im imovinu. Pogubio je čak i rođenu majku i vaspitača, filozofa Lukija Seneku.

Prepričavaju da je sa sestrom imao dijete koje je živo izvadio iz utrobe.Normalno jadna žena nije preživjela , a ni dijete. Sestrina smrt ga je slomila.

Tada je došao na ideju da zapali Rim kako bi dobio inspiraciju da napiše pjesmu “Rim u požaru” . Izgorilo je poreko pola   Rima i rimljani su se pobunili. On se  68. ubio prestravljen pobunom pretorijanske garde i erupcijom narodnog nezadovoljstva ( Tako zapisnao ; nemojte da bi nešto sumnjali.) .

Eto zašto  pogančerima subota nije baš najugodnija. Zahvaljujući Neronu , u podsvjesti im strah od narodskog nezadovoljstva.

Bookmark the permalink.

Komentariši