Dogodilo se na današnji dan, 19. Septembar/Rujan

 

Danas je Utorak 19.Septembar / Rujan 2023.

Dani  u opoziciji 261,pozicioniranih 104.Brzo proleću,što jes, jes.Eto čini nam se juče je bilo  pet godina od…

Nije bitno od čega, bitno je da se skoro i ne sjećamo tog dana.

Nekako se dani nanižu , jedan na drugi , prolijeću, stvaraju maglu u našem mozgu, a mi nemoćni da ih usporimo , da film života odgledamo onako kako zaslućuje , natenane ili čak malo usporeno.

A onda nas začudi kad nas neki od njih zaboli , do srži i stane nas  vriska, jer smo nemarni bili.

A jopet uvijek ima veoma iritirajućih nerazumnika.Eto , po  kreacionistima  ovaj dunjaluk je star 6006. godina u totalu ili sveukupnosti njihove imbecilne gluposti.

Naša tetka Hankija zan nabrojati pretke do 9999 godine unatrag računato. Što u novoj što u staroj eri.

I još nešto!

Tetka kaže kad bi imala novi abakus ili pravu majansku kanafu mogla bi još hejbet godina nakantat , barem do Kaina.  To joj je prvi rođak koji je u porodičnom stablu namah do praoca i pramajke.

Zato je pomalo nezgodna! Vrlo takarli   insanka. Kako i ne bi bila?Premazana svim mastima, a bome i mirisom mošusne tuberoze.   Nije džaba žena , Evina unuka.

Tetka Hankija nikad nije prežalila  svoj pravi orginalni abakus , kojim je mogla reciklirati godine sad pa sad. Sve od postanja do današnjeg dana. Slomila ga o glavu jednog kreacioniste kad je ustvrdio da joj predak Kain nije roknu brata Abela , već da su tu smisalicu izmislili Cionisti iz samo njima znanih čifutskih razloga.

Našo taj kreacionistički  jado  njoj pričati o njenoj familiji.

Što bi poete rekle:

-Jado uvijek ostaje jado, bilo koje vjere bio.

U prevodu:

-Jadno da ne mere jadnije biti.

 

A da vidimo šta je bilo u ovim što su davno prelećeli preko istorijske piste.

1551.-Rođen je francuski kralj Anri III, poslednji vladar iz dinastije Valoa. Tokom njegove vladavine od 1574. zemlja je bila zahvaćena sukobima rimokatolika i hugenota (francuskih protestanata).

Nije u rodu sa čuvenijim imenjakom Thierry Henry fudbalskim čarobnjakom.Kada bi vam rekli odakle znamo,zaprepastitli bi se.

1802.-Rođen je mađarski revolucionar Lajoš Košut, vođa Mađarske revolucije 1848. i rata za nezavisnost od Austrije, guverner oslobođene Mađarske od aprila do avgusta 1849. Nakon mađarske kapitulacije 13. avgusta 1849. živeo je u izbeglištvu (Turska, Engleska, SAD, Italija) gde je kao vođa emigracije agitovao za nezavisnost Mađarske.

Bila na Bjelavama ulica Lajoša Košuta,sada je Armaganuša. Zašto je promijenjena,ne znamo.Ono da se prije tako zvala ne pije vode.

1814.-U Požeškoj nahiji u Srbiji počela je Hadži-Prodanova buna. Ustanak pod vođstvom igumana Pajsija i Hadži-Prodana proširio se i na Kragujevačku i Jagodinsku nahiju, ali nije dobio podršku Miloša Obrenovića koji je smatrao da je ustanak preuranjen. I pored obećanja da će ustanicima biti oprošteno, Turci su pogubili oko 300 ustanika među kojima i igumana Pajsija, a Hadži-Prodan je prebegao u Austriju.

Hoće se oni preuranjeno buniti.Miloš je uvijek bio pametan čovik. AProdan uvijek ostaje prodan i tako spasi glavu.

1888.-Prvo svetsko takmičenje za izbor lepotice održano je u belgijskoj banji Spa, a prva zvanično najlepša žena na planeti je postala 18-godišnja Kreolka iz Gvadelupe Berta Sukare.

I mi smo glasali za kreolku.Nismo ludi da glasamo za sprčenu Stefanu  Belgijsku.

1911.–Rođen je engleski pisac Vilijam Golding, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1983. Njegov prvi objavljeni i najpoznatiji roman “Gospodar muva” postao je svetski bestseler.

Lako je njemu bilo prolaziti kroz škole.Glavni mu nastavnik bio rođeni otac.I onda kažu nepotizam na Balkanu.

1914.-Počela je bitka na Mačkovom kamenu u Prvom svetskom ratu. Nakon četvorodnevnih borbi, nadmoćnija austrougarska vojska prisilila je Srbe na povlačenje.

Ako vas ko pita gdje je Mačak imao svoj kamen vi mu recite na  Jagodnji koja je niža planina u Rađevini, kako se zove okolina Krupnja, sa najvišom tačkom Mačkov Kamen 923 m. Ovde se odigrala čuvena bitka 1914. god. u sklopu borbi na Drinskom mostobranu.

A ako vam ni sada nije ništa jasno krenite niz drinu do Koviljače,pa prema Zvorniku , ali sa ciljem da kraticom krenete ili prema Valjevu ili Užicu.Vrlo lagano ,  putokaza na sve strane..Tu se nalazi i vrh Košutnja Stopa sa 940 m nadmorske visine.

E ,vala još vam trebamo i mapu crtati.

1922.- Rođen je češki atletičar Emil Zatopek, koji je na Olimpijskim igrama u Londonu 1948. osvojio zlatnu medalju u trci na 10.000 metara, a na Igrama 1952. u Helsinkiju na 5.000, 10.000 i u maratonu. Oborio je 18 svetskih rekorda i pobedio zaredom u 69 trka između 1949. i 1951.

Nije pripadnik   Zapoteka, indijanskog naroda u južnom Meksiku .Pogodite zašto?
1928 – “Parobrod Vili”, prvi animirani crtani film u kojem se pojavio Miki Maus, prikazan je u njujorškom bioskopu “Koloni teatar”.

1939.-Sovjetske trupe stigle su na mađarsku granicu i istovremeno su na severu Evrope okupirale Vilnus (danas glavni grad Litvanije), koji je bio pod poljskom upravom.

Jadna Litvanija.Vazda je tandaraju . I dan danas joj ne daju disati.

1941.-Nemci su u Drugom svetskom ratu zauzeli Kijev, posle bitke koja je trajala 45 dana; britanske trupe ušle su u Teheran.

Nmeojte misliti da ove bitke imaju neke veze osim da su se dogodile istog dana,istog svjetskog rata.

1955.-U Argentini je vojska oborila sa vlasti predsednika Huana Dominga Perona, koji je izbegao i do 1973. živeo u inostranstvu. Po povratku u zemlju, ponovo je izabran za predsednika i bio na čelu države do smrti 1974.

Prvi put predsjednikovao sa Evom,drugi sa Evitom.Izgleda nije ga mogla mašiti ni jedna argentinska Eva.

1957.- Amerikanci su u Nevadi izvršili prve podzemne nuklearne probe.

Do tada su   blentovije radile nadzemne probe.Vrane se u tim područjima još uvijek glasaju kao ovce.

1961.-Građani Jamajke su se na referendumu izjasnili za izdvajanje zemlje iz Zapadnoindijske Federacije.

Nekako im činilo  zgodnije bilo priključiti južnoameričkim narko kartelima.

1985.- U glavnom gradu Meksika Sjudad Meksiku i okolini u zemljotresu poginulo je oko 12.000, a ranjeno 40.000 ljudi.

Prema zvaničnim podacima.A zvanični podaci i istina ne stanuju u susjedstvu.

1989.-U eksploziji aviona DC-10 francuske kompanije UTA, na liniji Brazavil-Pariz, iznad Nigera, za koju je kasnije optužena Libija, poginuli su svi putnici i članovi posade (171).

Tko vam to ide.Potpis MOSADA nije nikad bio vjerodostojan.

1991.-Kolone tenkova Jugoslovenske narodne armije krenule su iz Beograda prema Hrvatskoj, gde su počeli sukobi srpskih naoružanih grupa i hrvatske policije. Hrvatska je 25. juna 1991. proglasila samostalnost i izdvojila se iz SFR Jugoslavije.

1992.-Savet bezbednosti UN iskljucio je SR Jugoslaviju iz svetske organizacije, osporivši joj pravo da automatski nasledi SFRJ. SRJ je ponovo postala članica UN 2. novembra 2000. godine, nakon što je demokratska opozicija preuzela vlast u Srbiji.

Vrlo netransparentno i bijedno od UN.

1994.- Američke trupe iskrcale su se na Haiti u operaciji koju je Vašington označio kao “ponovno uspostavljanje demokratije” u toj zemlji.

Amerikanci po nalogu CIA uvijek „ponovo  uspostavljaju demokratije „ na fašisoidnim osnovama. geneocidne

2000.- U Pragu je počelo petodnevno zasedanje Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke, tokom kojeg se više hiljada demonstranata, protivnika globalizacije sukobilo sa policijom. U sukobima su povređena 142 demonstranta i 123 policajca, a centar Praga je demoliran.

2001.- Islamski sveštenici su pozvali terorističkog lidera Osamu Bin Ladena da dobrovoljno napusti Avganistan, ali mu nisu odredili rok za izlazak iz zemlje. SAD zapretile da će napasti Talibane, ukoliko ne predaju Bin Ladena.

Cirkus živi, oliti sapunica koja je u režiji CIA i Mide  trajala bezmalo deceniju.

2003.-Bivši američki predsednik Bil Klinton posetio je Prištinu gde je proglašen za počasnog doktora prištinskog univerziteta.

2008.-Umro je Mauricio Kagel, jedan od najznačajnijih savremenih kompozitora, koji se bavio filmom, esejistikom, kamernom muzikom, komponovao je za radio drame i imao ključan uticaj u oblasti instrumentalnog teatra.

 


											
Bookmark the permalink.

Komentariši