Dogodilo se na današni dan 1. Septembar / Rujan

Rekoše nam danas je Petak , 1. Septembar/Rujan, 244. dan 2023. godine. Šta ćemo, moraćemo prihvatiti zdravo za gotovo ili se kačiti. A to nam , u svijetu koji je pun kačenja , nimalo ne odgovara.

Još će nas preduhitriti i reći da do kraja godine nedostaje još 121 dan.  Tako kažu brojači ovogodišnjih dana. Obzirom da nemamo vremena ,  moraćemo da im vjerujemo.

Dakle i zvanično smo u drugom danu poslijednje trećine , ove prolazeće godine.  Samo pažljivo, nemojte da naletite na bodiček , može biti vrlo takarli i možete se žestoko nataslačiti.

No , niko vam ne mre zabraniti da se takarite i taslačite kako i koliko vam volja. Ono u smislu ta ružiti se i u grubo tesajte, ali što nježnije.

E svašta, znamo da ste vi pomislili na…

Ma radite šta vam volja, nemojte pomisliti da vam mi tako nešto branimo. I mi samo zbog sevdaha i tog ruženja živimo.

A pametni ovi Kroatjanci. Oni čitav mjesec rujanju posvetili. Lijepo je to rujati, isto kao takariti.

Ali ga ne šmekamo.

Čuj molim te? Jedan mjesec godišnje rujati. Ma sve da se i praši od rujanja , da proste prašovićke , mjesec dana je ipak samo jedan mjesec.

A kod nas đardini rujaju dvanaest mjeseci. Hjteli mi uvesti i trinaesti. Nismio uspjeli. Kažu ima dovoljno dana . Ako vama treba više vremena , a vi prebacujte normu.

Valja im ta , evo pet poštenih. Ipak za hamalenje zaradismo trinaestu i četrnaestu plaću. U naturi, bezbeli.

Jeste li svjesni kako je lijepo ružiti se svako malo. Ljudi se svađaju , bjesne , grube riječi govore, umjesto da se samo ruže.

Nama draga ona sevdalinka : Mehmeda je stara majka karala. Kako nam neće biti draga. I Hankiji . A ona uvijek kahrali kad je neko ne ruži. To znači da je dan prošao bez takara.

I zato ona pjeva :

MEHMEDA JE STARA MAJKA KARALA

Mehmeda je stara majka karala

Mehmeda je stara majka aj karala

sine Meho ziv ne bio u majke

sine Meho ziv ne bio aj u majke

Odkud tebi te rumene jabuke

odkud tebi te rumene aj jabuke

Dale mi ih po mahali djevojke

Dale mi ih po mahali aj djevojke

A najljepšu ta lijepa Zlatija

A najljepšu ta lijepa aj Zlatija

Što je moćan ovi narodni pjesnik.

Svu filozofiju života u par stihova sprco.

Moćna je i ta riječ – sprco. Ispade , da je nama svaka mahalska močna.

I šta tu ima majka Mehu ružiti. Šta je briga oklen mu i ko mu jabuke slasne , rumene i grešne poklanja.

Pravi majko slatko, biće ih još. Pusti sina da odi spit . Umorio se . Trebalo je dvadeset četiri jabuke, ono minimum , za obnoć ubrati.

Joj lijepo li je brati! Te jabuke da prostiš.

I svaka djevojka iz mahale je prilijepa , tako da se nekad nije imalo vremena kući odit, već hamala zvati da nosi jabuke kući. A ti samo nastaviš hamaliti , blažen međ đardinskim voćem.

Onda , oni meni : radi nešto, man se šuplje!

Odakle mi vrijeme frajeri jadni?

Ima li prečeg i ljepšeg posla nego grešne , a rumene brati: jabuke da kako.

Joj , kakva je pusta. Hem se biba , hem drtulji , ko rumen pred branje.

Što bi pjesnik reko:

Ružila me , ne ružila,

ne kuni me ne ruži me majko,

ja brez lijepih i rumenih ne mogu.

U prevodu:

???

E , ako vam za ovo treba prevod , baš ste prave , pravcate hablečine.

****
Hroničari bilježe po ho ruk sistem:

1159.- Umro papa Adrijan IV, rodjen kao Nikolas Brejkspir, jedini Englez koji je biran za poglavara katolicke crkve. Izabran 1154.

1531.- U Svajcarskoj poceo rat Ciriha, centra svajcarske reformacije, i katolickih kantona. Posto su bolje organizovani katolicki kantoni pobedili u bici kod Kapela, sediste protestantizma premesteno u Zenevu.

– Gutit će se oni još dugo vremena. Krstaški ratovi su im u krvi.

1715.- Umro francuski kralj Luj XIV, nazvan “Kralj Sunce”. Na presto stupio 1643. kao petogodisnjak, regentkinja bila njegova majka Ana Austrijska, ali je stvarnu vlast vrsio do svoje smrti 1661. kardinal Mazaren. Tokom njegove vladavine Francuska postala ekonomska i kolonijalna sila i centar evropske kulture. Sagradio Versaj, simbol apsolutisticke monarhije.

-Nikad ništa lijepo o kraljevima . Naš Moto. Ali Versaj je zaista prelijepo zdanje. Vrijedi, ako ni zbog čega , zbog njega otići u Pariz.

1822.-.Rodjen je politicar i svestenik Hajram Rouds Revels, prvi crnac koji je postao clan Kongresa SAD.

– Jednom normalnom svijetu to ne bi bila nikakva hroničarska zabilješka.

  1. – Rođen je njemački kompozitor Engelbert Humperdinck, profesor Kozervatorijuma u Barseloni, Kelnu, Frankfurtu na Majni i Berlinu. Romantičnom operskom pričom “Ivica i Marica”, prožetom narodnim motivima, odupro se vagnerijanstvu i označio novi putokaz razvoja njemačke opere. Ostala djela: opere “Kraljevska djeca”, “Trnoružica”, te horske balade i solo pjesme.

-Iako je bio u Barceloni , jije od monih Hamperdika koji pjevaju – Blue Spanish Eye

1873.-U Kninu je rođen Dinko Šimunović, hrvatski književnik koji je pažnju kritike privukao nedovršenom pripoviješću “Mrkodol” u zadarskom Lovoru, a ubrzo se uvrstio u vodeće noveliste hrvatske moderne.

– A dovršene , šta sa njima , a prekrasne su. Duga prvenstveno ( stvar ukusa). I mnog je prelijepih žena u Dinknoj  lirici.

1875.-.  Rodjen je pisac Edgar Rajs Barouz, poznat po seriji popularnih pustolovnih romana o Tarzanu, prevedenih na oko 60 jezika.

-Ja Tarzan ti Đejn.

1900.-Velika Britanija je anektirala Južnoafričku uniju, koju je obrazovala nakon pobjede nad Burima (Afrikanerima), spajanjem dotadašnjih britanskih kolonija Kepland i Natal sa do tada slobodnim burskim državama Transval i Oranje. Od 1960. Unija mijenja ime u Južnoafrička republika.

– Dakle , kao što je poznato  Britanci, Prije njih Vatikan, Španci  i ostali zapadnjaci  su izmislili taj rasizam i genocid . Aparthejd je  samo inačica.

1916.- Bugarska je u Prvom svjetskom ratu objavila rat Rumuniji.

1923.-U zemljotresu koji je potpuno razorio japanski grad Jokohamu i gotovo unistio Tokio poginulo najmanje 142.000 ljudi, a 2,5 miliona ostalo bez domova

1928.-Albanija proglašena kraljevinom sa Zoguom Prvim na prijestolu.

-Poslije njega  je vladao nekrunisani kralj Enver Hođa, „ revolucionar“.

1939.- Njemačka je napadom na Poljsku započela Drugi svjetski rat, okončan šest godina kasnije slomom Njemačke, Italije i Japana i njihovih saveznika. U ratu u kojem je učestvovala 61 država poginulo je oko 50 miliona i ranjeno više od 35 miliona ljudi. Samo u Evropi materijalna šteta je procenjena na oko 277,7 milijardi dolara prema cijenama iz 1938., a u Jugoslaviji na 46,9 milijardi dolara.

-Sve pomnožite sa minimum dva  i eto pravog bilansa.

  1. – U nacističkoj Njemačkoj svi Jevreji su morali da nose oznaku – žutu zvijezdu.

– Zvijezda je bila i šestzorikraka. Niste valjda  mislili da će nositi srnu svastiku ili crvenu petokraku. To je za probrane.

1945.- 1945.-Skupstina Srbije usvojila Zakon o administrativnoj podeli Srbije, cime su uspostavljene Autonomne Pokrajine Vojvodina i Kosovso i Metohija.

– Ne znamo ili smo slijepi ili posenilili. Ne vidimo dvije pokrajine. Samo jednu , a i ona dokle će ne zna se.

1961.-U Beogardu, u tadašnjoj Federativnoj Narodnoj Republici Jugoslaviji, počela prva konferencija Pokreta nesvrstanih. Učestvovalo je 25 zemalja, a tri su imale status posmatrača (Brazil, Bolivija i Ekvador).

-Dok bijaše dobar li i sterilan bijaše.

1962.- Snažan potres pogodio je sjeverozapadni dio Irana, poginulo je oko 12.000 ljudi.

1969.- Pukovnik Muammar al-Gaddafi (1942.- 2011.) libijski državnik i vođa dolazi na vlast.

-Pukovnik je došao na vlast , ali je kasnije postao diktator i  babo tlačitelj naroda.  Kao u Bosni. Sistem zlatnih kašika.

1970.-Umro je François Mauriac, francuski književnik.

1972.- Velemajstor Robert Fiser u mecu u Rejkjaviku pobedio ruskog velemajstora Borisa Vasiljevica Spaskog rezultatom 12,5:8,5 i postao 11. prvak sveta u sahu. Titulu izgubio bez meca 3. aprila 1975, kada je odbio da prihvati uslove Medjunarodne sahovske federacije, a za prvaka sveta proglasen ruski velemajstor Anatolij Karpov.

-Eh , Bobi  Bobi. Mogo je još koju godinu vladati crno-bijelim kvadratićima.

1982.- Umro poljski lider Vladislav Gomulka, vođa Poljske radničke partije od 1943. do 1948. i od 1956. do 1970.

1983.- 1983.- Sovjetski borbeni avion blizu poluostrva Sahalin oborio juznokorejski avion “boing 747”, u kom je poginulo svih 240 putnika i 29 clanova posade.

-Nikom ništa, Ni saučešće porodicama ubijenih.

1993.-U Ženevi odbačeni planovi  o okončanju rata u BiH.

-Koliko su turističkih aranžmana na različitim destinacijama iskoristili nacističke narodne vođe  domovine nam BiH. Nije im bilo u interesu da se dogovore svek do nisu dogovorili način pljačke narodnoe iumovine.

1994.-Umro je književnik Vladimir Bulatović Vib, satiričar, dramski pisac, novinar. Bio je dugogodišnji urednik u kući “Politika” i urednik “Politikinog Zabavnika” u njegovim najslavnijim danima. Jedan je od najvećih satiričara u historiji srpske književnosti. Najprestižnija nagrada koja se dodjeljuje za stvaralaštvo iz oblasti satire nazvana je po njemu – Vibova nagrada. Djela: “Budilnik”, ” Mjenjačnica ideala”, Veliko spremanje”, “Korak nazad”, “Šta je pisac htio da kaže”, “Dežurno uvo vremena”.

1999.-Visoki predstavnik za BiH Volfgang Petrič donio odluku o izmjenama i dopunama Zakona o Radio-televiziji RS, kao prelaznu mjeru kojom se naziv Srpska radio-televizija zamjenjuje nazivom Radio-televizija Republike Srpske.

-Nije đubre nego pas obavuio nuždu.

2001.-Bivša kolonijalna sila Njemačka izvinila se afričkim državama koje su bile žrtve ropstva i kolonijalizma.

– Baš nas ganu ti genocidni stvorovi i pošasti.

2003.-Holandija je postala prva zemlja u kojoj je dozvoljeno medicinsko korištenje marihuane radi ublažavanja patnji oboljelih, posebno kod najtežih bolesti poput side i raka.

2004.- Zbog ratnih zločina, učešća u etničkom čišćenju protiv nesrpskog stanovništva u ratu u Bosni i Hercegovini, Radoslava Brđanina Haški tribunal osuđuje na 32 godine zatvora.

Aaa

2000.-.Na predizbornoj konvenciji u beogradskom centru “Sava”, pred vise od 3.000 gradjana, lideri Demokratske opozicije Srbije potpisali dokument “Ugovor sa Srbijom” kojim su se obavezali da ce, ukoliko dodju na vlast, uspostaviti demokratsku vlast u Srbiji.

-Mrtvo slovo na papiru.

Bookmark the permalink.

Komentariši