Dogodilo se na današnji dan 01. Marta/ Ožujka

Pjesma dana

 

Pjesma dana

Danas je Ponedeljak  01. Mart / Ožujak 2023.

Omjer dana  60 / 305.

Ako ovaj mjesec ne bude žujao ,  kao što prethodni nije veljačao  , loše nam se piše. Mi bi voljeli da se ožujak  bar malo zaveljača.

Veljača u ožujku. Što da ne? Ako lopovska fukara može biti na vlasti i propovjedati religiju ,zašto mi ne bi prozvali malo takara u žujanje. Uostalom zima joj traje.

Mace i kuce su ovog stađuna  nervozne. Tankosava minusa , tankosava takara. Njima se to desi , ali  životinje to nadoknade.

Oni na vlasti nemaju šta nadoknaditi. Njih zanima samo pljačka i pakao/džehenem. Tamo će im sve biti potaman. A i ne brinu se. Imaju mahalaše ,  hamale , borce koji  njihovim ženama redovno nadoknađuju nedostatak crvića njihovih muževa.

Reciprocitet.

Sve vam je u reciprocitetu

To vam je onaj vrlo bitan elemenat  u životu i  univerzumu.

Manjak nečega stvara višak drugoga.

Višak nečega izaziva manjak prvoga .

Reći ćete isti k….

Mi nećemo biti nepristojni. Vjerovatno ste mislili na kupus. Ali i u  kupusu ima mnogo vrsta i , bome , zečeva.

Reciprocitet.

Stalno reciprocitet. K'o  nepodnošljiva , užasna , životinjska rika sa minareta.

A primjeri, reći ćete.

Ih ,ko da ih ne znate!

Što više tetovaža , vulgarozama, trofrtaljnih pantalona i prepisivanja  , to je umnost u većem pličaku neumlja.

Što više  baza  podsjeća na metalni trokrilni ormar , mnogo veća je mogućnost da u nadogradnji struji pupa hava.

Što vam majka šalje više  vreća narodskog zlata , potpuno se smanjuje mogućnost ljudskoga, oliti insanskog. Sve se više liči na zvjerinje iz vatrenih dubina.

Što  ste veća  nacionalistička bagra i fukara ,   šanse da izbjegnu  glavnu ulogu u pržunu  su vam minimalnije i beznačajnije.

Što se više zbijate u prve redove bogomolja i u nacionalističke brloge , manja je mogućnost da vas dotakne Njegova milost.

Što bi poete rekle:

Kad tad!

U prevodu:

Kuku li vama majka koja vas je neljudskošću dojila.

Inače , imamo neke događaje,u kojima baš i nije bilo uobičajenih takarenja:

1498.- Na putu ka Indiji portugalski moreplovac Vasko da Gama iskrcao se, kao prvi Evropljanin, na obale današnje afričke države Mozambik.

1562.-Katolici u Francuskoj masakrirali preko 1.000 protestanata tokom njihove molitve u Vasiju, što je bio početak dugotrajnih borbi i ratova, poznatih pod imenom “protestantski ratovi”, koji su uz prekide 36 godina razdirali Francusku.

Toliko o hrišanskoj milosrdnosti.Kad udari brat na brata, šra mogu očekivati „paganski“ urođenici.

1565.- Osnovan je Rio de Janeiro, prijestolnica karnevala.

1692.- Sarah Good, Sarah Osborne i Tituba dovedene su pred lokalnog suca u Salemu u Massachusettsu, na početak poznatog suđenja vješticama iz Salema. U okolici Salema tijekom tog perioda na sudovima je završilo više od 150 osoba od kojih je 19 osuđeno na smrt.

Ostaje nejasno zašto se očevi,mužebi i sinovi misu pobunili protiv gluposti i nerazuma američkih sudova.Iap se radilo o velikom broju optuženih iz čista mira.

1767.- Španski kralj Karlos III proterao iz zemlje jezuitski red katoličke crkve.

1792.-Rođen je Đoakino Antonio Rosini   italijanski kompozitor koji se smatra jednim od muzičkih velikana 19. veka.

Posebno je poznat po operama kojih je napisao ih je 39, od kojih su najčuvenije: „Seviljski berberin”, „Viljem Tel”, „Pepeljuga”, „Italijanka u Alžiru” i „Otelo”. Muzički je obogatio tradicionalnu italijansku komičnu operu i značajno uticao na nekoliko generacija kompozitora među kojima su Belini i Verdi. Pisao je još kantate, kamernu i duhovnu muziku, gde su mu najpoznatija dela s kraja karijere: „Stabat Mater” i „Petite Messe Solennelle”.

1809.- Švedska, kao prva zemlja u svetu, uspostavila funkciju ombudsmana, osobe koja nadzire rad organa uprave i javnih službi, a postavlja je Parlament. Prvi ombudsman bio je Lars Avgust Manerhajm.

1801.- . Egipatski kralj Mohamed Ali izvršio pokolj nad mamelučkim vođama i time dokrajčio vlast mameluka u Egiptu. Mameluci, potomci ratnih zarobljenika koje su persijski i egipatski vladari uvršćavali u svoje vojske, pretežno telesnu gardu, zavladali Egiptom 1250, kada su oborili dinastiju Ajbeka.

Ovaj Mohamed Ali nije bio bokser niti rod našem dobrici kasijusu Kleju.

1815.- Napoleon Bonaparta vratio se u Francusku sa ostrva Elba, gde je bio prognan posle abdikacije u aprilu 1814. Ušavši trijumfalno u Pariz, preuzeo vlast u zemlji i počeo razdoblje “100 dana”, okončano vojnim porazom kod Vaterloa. Posle druge abdikacije 22. juna predao se Englezima koji su ga internirali na ostrvo Sveta Jelena, gde je umro 5. maja 1821.

1872.- U planinskom području Jelouston u SAD osnovan prvi nacionalni park u svetu.

Naše informacije iz seizmološko-arheološkog društva niso nimalo povoljkne ni dobre.Najkasnije do 1965 godine ,Jelstoun će podivljati i zbrisati po Amerike. Ima samo jednamala šansa da tako što se ne desi. Ali ne smijemo zucnuti ni riječi više.I ovako smo prekršili granice povjerenja alkemičara.

1878.- Završen drugi srpsko-turski rat koji je Srbiji doneo teritorijalno proširenje za četiri okruga i međunarodno priznanje na Berlinskom kongresu, održanom u junu iste godine.

1896.- Bosonogi ratnici, sa kopljima od bambusove trske , abisinskog cara Menelika II potukli italijanske trupe kod Adue, posle čega je Italija morala da prizna nezavisnost Abisinije.

Partizanima nisu tebala ni ta koplja.Bilo je dovoljno da viknu : Ura i eto provijanta,oružja i svega.

1912.- Albert Berry je izveo prvi uspješni skok s padobranom. Iskočio je iz dvokrilnog aviona s oko 450 metara visine u američkom Missouriju.

1916.- Stupila je na snagu naredba njemačke vrhovne komande u Prvom svjetskom ratu o potapanju svih naoružanih trgovinkih brodova zemalja sa kojima je Njemačka bila u ratu.

1920.- Nova socijaldemokratska vlada Čehoslovačke donijela je novi ustav i time zamijenila privremeni ustav usvojen 13. novembra 1918. kojim je konstituisana čehoslovačka država, nastala raspadom Austro-Ugarske poslije Prvog svjetskog rata.

1919.- U Beogradu se sastao prvi jugoslovenski parlament, Privremeno narodno predstavništvo Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, u kojem je bilo 296 poslanika postavljenih ukazom Vlade. Poslanici mahom bili iz ranijih parlamenata jugoslovenskih zemalja, izabrani pre Prvog svetskog rata.

Po ko zna koji put se pitamo ko je nerazumne Srbe , Hrvate i Slovence tjerao da se ujedinjuju , pa da se krvavo, na račun Bosne , razdružuju.

1932.- Kidnapovan 20-mesečni sin američkog pilota Čarlsa Lindberga, prvog pilota koji je preleteo Atlantik 1927. Beba nađena mrtva u maju, a taj dogadjaj je podstakao donošenje tzv. Lindbergovog zakona kojim je na području SAD za otmicu predviđena smrtna kazna.

Čars Lindberg je bio najveći nacista među amerikancima.

1941.- Bugarska u Drugom svetskom ratu pristupila Trojnom paktu i dopustila nemačkim trupama da uđu u zemlju.

1943.- . Britansko ratno vazduhoplovstvo u Drugom svetskom ratu počelo sistematski da bombarduje evropske železničke sisteme na teritoriji pod kontrolom nacističke Nemačke.

1944.- Američke trupe su u Drugom svjetskom ratu izvršile su invaziju na Admiralska ostrva u Tihom okeanu sjeveroistočno od Nove Gvineje, koja su bila pod japanskom okupacijom. Zauzimanje tih ostrva bilo je strateški značajno za savezničke snage u nadiranju ka Filipinima.

Već tada su skužili Bikine na kojima je dosta prelijepog  pijeska za isprobavanje hidrogenske bombe.

1954.- SAD na pacifičkom ostrvu Bikini izvele prvu probu hidrogenske bombe.

Dakle bikini ostao bez vazdušne nevinosti i niko se pametan ne bi trebao tamo okupati bar još jedan vijek,sve da se ostrvo nazove Nudizam.

1956.-Pakistan je proglašen Islamskom republikom.

1959.- Kiparski vođa pokreta za nezavisnost od Velike Britanije, arhiepiskop Makarios, vratio se na Kipar sa Sejšelskih ostrva, gde su ga 1956. proterali Britanci. Potom izdejstvovao pregovore na kojima su krajem godine Velika Britanija, Grčka i Turska postigle sporazum o nezavisnosti Kipra. Od 1960. do smrti 1977. Makarios bio predsednik Republike Kipar.

1966.- Posle tri i po meseca leta, na Veneru se spustila sovjetska automatska stanica “Venera III”, prvi vasionski brod koji je prispeo na neku drugu planetu.

To je bilo kao da su kamen poslali na Veneru.Nikakve koriti.

1991.- Na prvim slobodnim izborima u Albaniji Albanska partija rada, komunisti, osvojila 176 od 250 poslaničkih mesta i zadržala vlast, ali predsednik partije Ramiz Aljija izgubio u svojoj izbornoj jedinici.

1992.- Na referendumu u Crnoj Gori, na koji je izašlo 66,04 odsto birača, 95,94 odsto glasalo za ostanak u Jugoslaviji. Referendum bojkotovali muslimani, Albanci i neke opozicione partije.

Istovremeno, bosanski Hrvati i muslimani izjasnili se na referendumu za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu. Većina građana se izjasnila za nezavisnost Bosne i Hercegovine. Referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine održan je 29. februara i 1. marta 1992. Glasalo je ukupno 2.073.568 glasača (izlaznost 63.6%). 99.7% bilo je za nezavisnost, a 0.3% protiv. SDS je pozvao Srbe na bojkot referenduma i spriječio njegovo održavanje u pojedinim dijelovima zemlje. Referendumsko pitanje glasilo je: Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?

Samo se još u Sjevernoj Koreji i Srbiji dobijaju takvi procenti.Inače brojke govore da se 30% bosanskih pravoslavaca izjasnilo za nezavisnu BiH. Ostalim je prijetnjama smrću zabranjeno za bilo kakvo glasanje.Na prostorima ŞAO – Jao,pao šest vjekova bubrega krajina i vukoderina nije dozvoljeno otvaranja biračkih mjesta.Narodna SANU odluka.

1993.- Američki vojni avioni izbacuju iznad područja istočne Bosne pakete sa hranom i lijekovima, čime je počela operacija “Padobran” u BiH.

Prema informavijama iz trozoza koje su proslijeđivale minderpuze u paketima niček vrijednog za rasopodjelu.A ako je bilo to je rezervisano za vlastodržačke jatake jednočlanog , nebosanskog predsjedništva.

1997.- Albanska vlada i predsednik Republike Salji Beriša podneli ostavke pod pritiskom dvomesečnih nemira izazvanih krahom piramidalnih banaka u kojima je na desetine hiljada Albanaca izgubilo ušteđevinu.

Inače piramidalne šeme su samo dobro naštimane pljačke kojima se osnivači kuvete lovom blentavih naivaca.

2001.- Tužilaštvo Međunarodnog suda za ratne zločine podiglo optužnice protiv više osoba iz Jugoslavije zbog napada na Dubrovnik 1991.

Bookmark the permalink.

Komentariši