Dogodilo se na današnji dan 21. Januar / Siječanj

 

Danas je Subota  21.Januar / Siječanj 2023.

I pazite molim vas koje li slučajnosti! To je ujedno dvadeset prvi dan Januara ,  cjelkovite  i nedjeljive 2023.

Dani lete ko listići gregorijanskog kalendara koji još uvijek važe.

Još 344 dana je do kraja ove sezone.

Šta znamo, papa samo donese bulu i može sve prekrajati. Fino sebi natakarili:( Gospodari) grada i svijeta.

Ili ako ne razumijete Bosanski jezik – mere i na Latinskom ( Dominus) Orbi et urbi.

Ovo dominus se vremenom sakrilo , da bi se iz sjene provlačilo i podrazumjevalo.

I tako ako kažu Orbi et urbi , pape se pozovu uglavnom na prežvakane gluposti i misle da su podarili pamet svijetu. A uglavnom su to licemjerna  svetogrđa i bogohuljenja.

 

Pratite dešavanja u Vatikanu i vidjećete Sodomu i Gomoru, u pravom smislu.

Prepoznaćete Bludnicu sa sedam bregova iz Otkrovenja.

Osjetićete  seni milijardu  pobijenih  Indijanaca, Afrikanaca, Maora, Aboriđana, Azijata, Bogumila,Patarena,Protestanata i svih onih koji nisu po mjeri arijsvke crkve, kako obezglavljeni  defiliraju Trgom Svetg Petra i optužuju.

 

Ali silnike nije briga ; nikad bila.

Svoje licemjerne igre i krvave ratove nastavljaju, plašeći , zavađajući i istrebljujući narode, samo da bi ostali Domine.

Možda i mogu na ovom svijetu, no pržun i vatreni pokrovi i plaštovi se brižljivo i pomno spremaju za sve njih.

Bez izuzetka.

 

Što bi poete rekle:

-Kad tad.

 

U prevodu:

-Pakao je bahpravedniji  pravedni zakon za bludicu sa sedam brijegova!

 

A prethodnim vaktima se dešavalo:

1277.- Rođen je Galeazzo I Visconti, milanski regent 1322 – 1328.

1338.- Rođen je Carlo V, zvan Mudri, francuski kralj.

Kraljevi su imali razne dodatke imenima – co name što bi rekli truhlači:  lijepi,nosati,gologuzi, ružni, nevaljali, zločasti,veliki, sifilistični,anamo oni,dobri,ludi,mali…ali svi odreda firauni i fukara.

1763.- Rođen je Augustin Robespierre, francuski političar

Šest riječi  hroničara za jednog od začetnika moderne Francuske.Mi ćemo dodati osnovne generalije.   Maximilien François Marie Isidore de Robespierre; Арас, 6. мај 1758 — Париз, 28. јул 1794) bio je jedan od najpoznatijih vođa Francuske revolucije.Zvali su ga nepotkupljivi ,zbog moralne posvećenosti revoluciji.Istaknuti član Komiteta javnog spasa i jedan od pokretača Vladavine terora.Vladavina je okončana njegovim hapšenjem i pogubljenjem.Njegova politika je bila vođena idejama Žan-Žak Rusoa i prosvjetiteljstva.Nažalost giljotina je neumoljiva i gasi sve ideje i svjetla.

1774.- Umro je Mustafa III, sultan Osmanlijskog carstva.

1793.- Giljotiran francuski kralj Luj XVI. Revolucionarni Konvent svrgnuo ga sa prestola u septembru 1792, a potom osuđen na smrt zbog veleizdaje.

1899.- Tvrtka Opel započela je s proizvodnjom automobila.

1905.-  Rođena je Wanda Wasilewska, poljska književnica.

1911.- U Monte Karlu održan prvi auto-reli.

1919.-U Dablinu Kongres partije Šin fejn usvojio rezoluciju o nezavisnosti Irske. Britanija je ignorisala taj dokument i dala Irskoj status dominiona 1921, a tek 1949. priznala joj samostalnost, ali bez Alstera.

Ulster, (irski: Cúige Uladh) je jedna od četiri tradicionalne irske pokrajine.Ovaj izraz se često upotrebljava i kao sinonim za Sjevernu Irsku iako Sjeverna Irska pokriva samo dvije trećine Ulstera. Prostire se na području od 24.481 km², a prema popisu iz 2006. godine provincija je imala 1.993.918 stanovnika. Najveći grad je Belfast u kojem živi četvrtina od ukupnog broja stanovnika. Ulster se sastoji od devet grofovija. Od toga šest grofovija (Antrim, Armagh, Down, Fermanagh, Londonderry/Derry i Tyrone) tvore Sjevernu Irsku, odnosno ostala su u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva nakon Englesko-irskog sporazuma iz 1921. Ostale tri grofovije (Cavan, Monaghan i Donegal) ulaze u sastav Republike Irske. Približno polovina stanovništva Ulstera živi u grofovijama Antrim i Down

1924.- Umro je Vladimir Ijič Lenjin (1870.- 1924.) u Gorkom pored Moskve. Bio je ruski revolucionar, državnik,  filozof, teoretičar marksizma, sa velikim uticajem na međunarodni radnički pokret.

Pokretač Oktobarske revolucije,prvi vođa Sovjetskog sojuza,onaj koji je zano da će Staljin raditi to što je radio i upozorio Dumu ali džab-džaba.

1924.Rođen  je Benny Hill, britanski komičar.

Možda se Lenjinova duša preselila u njega jer je Lenjin postao prvorazredni  komičar svojim upozorenjima o Staljinu.

1933.- Umro je engleski pisac irskog porijekla Džordž Ogastas Mor, autor realističkih i naturalističkih romana. Djela: romani “Moderni ljubavnik”, “Glumčeva žena”, “Ester Voters”, “Ave”, “Ispovijesti mladića”, “Uspomene iz mrtvog života”, “Salve”, “Vale”.

Porijeklo mu dalo izvjesni senzibilitet nesvojstven suhoparnim Englezima.

1936.- Edvard VIII postao kralj Velike Britanije posle smrti oca Džordža V. Abdicirao u decembru iste godine da bi mogao da se oženi Amerikankom Volis Simpson.

Glupan.Talar je takar,ali kruna je kruna.Kad imaš krunu,niko ti ne može zabraniti takar.

 

1938.- Umro francuski filmski režiser Žorž Melijes, pionir svjetskog filma, u krajnjoj bijedi, u vrijeme komercijalnog procvata filma. Domišljat i tehnički obrazovan, prenio je na film pozorišnu podjelu na činove, scenografiju, konstimografiju, način glume i maskiranje. Pronašao je sistem korišćenja trikova, što mu je omogućilo da u ateljeu snima filmove fantastike. Snimio je oko 500 filmova, uključujući “Put na Mjesec”, preteču svemirskih filmskih avantura. Ostali filmovi: “San astronoma”, “Put u nemoguće”, “Guliverova putovanja”, “Halucinacije barona Minhauzena”, “Osvajanje Sjevernog pola”.

Vi se za glavu fatate.Vidi čove snimio po tisuće filmova.Zaboravljate ,u njegovo doba je bio film sve što se snimi,od minut do 15 minuta.Duže trajanja filma je već bila grandioznost.

1941.- Rođen je Plácido Domingo, španski tenor.

1942.- Mađarski fašisti su   u Novom Sadu sproveli raciju i u naredna dva dana ubili i bacili u Dunav 1.300 novosadskih Jevreja, Srba i Roma.

1942.- Njemačke snage pod komandom Ervina Romela počele su kontraofanzivu protiv savezničke vojske pod britanskom komandom u sjevernoj Africi .

1948.- Umro italijanski kompozitor njemačkog porijekla Ermano Volf-Ferari, obnovitelj italijanske komične opere, koji je komponovao uglavnom prema komedijama italijanskog pisca Karla Goldonija. Djela: opere “Četiri grubijana”, “Radoznale žene”, “Škola za očeve”, “Suzanina tajna”, kantate, instrumentalne kompozicije.

1950.- Umro je George Orwell, književnik, novinar i socijalista, najpoznatiji po alegorijskim političkim romanima Životinjska farma i 1984. Potonji, koji opisuje futurističko pokvareno društvo, doveo je do upotrebe pridjeve “orvelovski” za opis totalitarnog mehanizma kontrole misli. U knjizi Homage to Catalonia/Kataloniji u čast, opisao je svoje divljenje očitom nedostatku klasnog društva u revolucijom zahvaćenim područjima Španjolske koje je posjetio. Opisao je ono što je vjerovao da je bila izdaja radničke revolucije u Španjolskoj od strane Španjolske komunističke partije, potpomognuta od Sovjetskog Saveza.

1951.- Rođen je Jeff  Koons, američki pop-art umjetnik.

1952.- Rođen je Billy Ocean, trinidadski muzičar.

1954.- SAD su porinule prvu podmornicu na atomski pogon “Nautilus”.

Vadite to smeće iz okeana jer će nestati život na ovoj planeti.

1956.- Rođena je Geena Davis, američka glumica.

1959.- Umro američki filmski režiser i producent Sesil Blaunt de Mil, poznat po istorijskim spektaklima i melodramama.

1976.- Dva anglo-francuska “konkorda” istovremeno poletela iz Pariza i Londona na prvim redovnim putničkim linijama tog supersoničnog aviona.

1976.- U SSSR-u je  prvi put dozvoljena  prodaja zapadnih listova, uključujući “Njujork tajms” i “Fajnenšenel tajms”.

1976.- Umrla je Agatha Christie, britanska spisateljica kriminalističkih romana, a pisala je i ljubavne romane pod pseudonimom Mary Westmacott. Nazivana je i “kraljica krimića”, a po njoj se dodjeluje i nagrada Agatha – nagrada za kriminalistički roman.

1986.- U eksploziji automobila-bombe u istočnom Bejrutu u blizini sedišta hrišćanske partije Falanga predsednika Libana Amina Džemaila, poginule 22 osobe, 102 povređene.

1993.- Hrvatske snage napale teritoriju Republike Srpske Krajine u zonama pod zaštitom Ujedinjenih nacija u nameri da zauzmu Maslenički most, aerodrom “Zemunik” kod Zadra i branu Peruća.

1997.- Njemački kancelar Helmut Kohl i premijer češke, Vaclav Klaus, potpisuju deklaraciju o pomirenju, gdje Njemačka izražava žaljenje zbog okupacije Čehoslovačke (1938.-1945.) a Češka zbog protjerivanja Njemaca poslije Drugog svjetskog rata.

Recoprotitet je da se nasmiješ od bruke.

1998.- Na poziv kubanskog predsjednika Fidela Kastra papa Jovan Pavle Drugi počeo petodnevnu posjetu komunističkom karipskom ostrvu, koju su svjetski mediji ocijenili “kao istorijsku”.

U svejtskim medijima je sve „historijsko“.Otprilike sistem: neko rokno na Bjelavama u Čaršiji zemljotres.

1998.- Predstavljena konvertibilna marka, jedinstvena valuta u BiH.

Nije jedinstvena.Dodik svoje KM polaže u zlato ili  švicarce,a RS za kredite MMF.

2000.- Prvi oficiri Kosovskog zaštitnog korpusa položili zakletvu u Prištini. KZK formiran transformacijom OVK koji je od 1996. vršio oružane napade na policijske stanice Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije na Kosovu, a tokom 1998. i 1999. ušao u otvoren sukob sa srpskim snagama bezbednosti. Srbi sa Kosova odbili da uđu u KZK.

2002.- U Los Anđelesu je u 81. godini umrla Pegi Li, legenda džez i pop muzike.

2002.- Kanađanka An Karson prva je žena koja je osvojila književnu nagradu T.S. Eliot za najnoviju zbirku poezije koja je objavljena u Velikoj Britaniji i Irskoj.

2003.- Umro je Albert Hiršfeld, karikaturista poznat po svojim karikaturama od braće Marks do Džeja Lenoa. Njegove karikature je sedam decenija objavljivao “Njujork Tajms”.

2006.- Umro je Ibrahim Rugova (1944.- 2006.) kosovski političar i državnik, jedan od najznačajnijih političkih predstavnika kosovskih Albanaca. Protivio se Miloševićevoj centralizaciji Srbije i ukidanju kosovske autonomije. Osniva prvu kosovsku političku stranku – Demokratski savez Kosova.

 


											
Bookmark the permalink.

Komentariši