Dogodilo se na današnji dan 23. Decembar / Prosinac.

Danas je srijeda 23. Decembar / Prosinac  2015.

Otkucavanje  prebačeno na Big Ben.On otkucava dvostruko:

10. 9. 8.  …

3. 2…

Dok se otkucava, mi ćemo vam priopćiti šta se desilo na današnji da u prethodnuim godinama:

1588.- Tokom zasjedanja Skupštine staleža u dvorcu Bloa, po nalogu francuskog kralja Anrija III (Henry), ubijene su vođe katoličke Lige vojvoda od Gize (Guise), njegov brat Luj (Luis) i kardinal od Gize. Kardinal Burbonski uhapšen je i do kraja života bio je u zatočeništvu.

Za neupućene,kardinal je sjedio na dvije stolice i odao je kralju mjesto sastanka.Zbog toga je pošteđen.

1732.- Rođen je engleski pronalazač i industrijalac Richard Arkwright, koji je usavršio i prvi u proizvodnji primjenio mehaničku predilicu, što je imalo presudan utjecaj na procvat pamučne industrije u Engleskoj u 19. vijeku.

1777.- Rođen je ruski car Aleksandar Prvi Pavlovič Romanov,   Za vrijeme njegove vladavine (do smrti 1825) Rusija je teritorijalno proširena. Savezništvo koje je 1807. zaključio s francuskim carem Napoleonom Prvim – protiv kojeg je prethodno ratovao u savezu s Austrijom, Pruskom i Engleskom – iskoristio je da u ratu protiv Švedske otrgne Finsku, koja je 1809. priključena Rusiji kao velika kneževina. Pripojio je i velike dijelove Poljske, a poslije pobjede u ratu s Otomanskim carstvom, i Besarabiju. Savezništvo je raskinuto Napoleonovim pohodom na Rusiju 1812. tokom kojeg je francuska armija pretrpjela uništavajući poraz, a Aleksandar Prvi je trijumfalno ušao u Pariz, gdje su vođeni mirovni pregovori.Marija Valeska se osvetila Napoleonu što je  pokorio Poljsku.Pomutila mu mozak i tijelo pa nije moga smuisleno reagovati po sibirskim hladnoćama.

1790.- Rođen je francuski orijentalista Žan Fransoa Šampolion, osnivač egiptologije. Šampolion je 1822. dešifrovao hijeroglife s ploče pronađene 1799. u egipatskom mjestu Rešid i utvrdio da oni nisu samo simboličko nego i fonetsko pismo.

1804.- Rođen je francuski pisac Šarl Ogisten Sent-Bev, najistaknutiji predstavnik francuske književne kritike. Počeo je romantičarskim pjesmama i romanom “Naslada”, ali se potom posvetio isključivo književnoj kritici i istoriji, koje je obnovio prodornim analizama djela i pisaca. Ostala djela: pjesme “Život, poezija i misli Žozefa Delorma”, kritike “Književni portreti”, “Por-Roajal”, “Razgovori ponedjeljkom”.

1810.-Rođen još jedan egiptolog ,njemac Karl Ričard Lepsijus,osnivač moderne arheologije. Njegove “Egipatske hronologije” utemeljile su naučno izučavanje rane egipatske istorije.

1832.- Francuska je zauzela Antverpen, primoravši Holandiju da prizna nezavisnost Belgije.Inače Belgija je već bila pod vlašću Francuza.

1834.- Umro je engleski ekonomista i demograf Tomas Robert Maltus, poznat po “zakonu stanovništva”. Prema tom zakonu, stanovništvo se uvećava geometrijskom, a proizvodnja hrane aritmetičkom progresijom.

Totalno pogrešan pristup problemu.Stanovništvo se uvećava takarom,a hrana voljom vlastodržaca.

1861.- Otomansko carstvo primorano je da prihvati ujedinjenje Vlaške i Moldavije u državu pod nazivom Rumunija.

Još jedan dokaz da je Turska puhnula u fenjer.Hoće ono ženiti više od jedne žene,plus robinje.

1872.- – Umro je francuski pisac Teofil Gotje (Théophile Gautier), majstor riječi i oblika, preteča parnasovaca, koji je kultivisao “umjetnost radi umjetnosti”. Djela: pjesme “Emalji i kameje”, proza “Gospođica de Mopen”, “Roman jedne mumije”, “Kapetan Frakas”, kritike “Istorija dramske umjetnosti u proteklih 25 godina”, “Istorija romantizma”.

To vam dođe ko umjetnost bez potrošača umjetnosti.Time se hoće reći da pisci pišu radi sebe i svojih shvatanja umjetnosti.

1888.- U trenucima depresije holandski slikar Vinsent van Gog odsjekao je svoje lijevo uvo.

Nije samo depresija kumovala,već i droga.Ne brinite se nije ostao gluh,samo  je morao pobuliti uho.

1918.- Rođen je njemački državnik Helmut Šmit, jedan od lidera Socijaldemokratske partije, koji je poslije povlačenja Vilija Branta od 1974. do 1982. bio kancelar Zapadne Njemačke. Prethodno je u Brantovoj vladi od 1969. do 1972. bio ministar odbrane, a do 1974. ministar privrede i finansija.

On nije bio licemjer ka Brant i nije išao klečati.On je jasno stavljao do znanja da se ne stidi njemačke i svoje  prošlosti,koja je blago rečeno sumnjiva..

1920.- Francuska i Velika Britanija odobrile su konvenciju kojom su određene granice Sirije i Palestine.

Nije objavljeno da je unutar tih granica dobar dio predviđen za budučku fašističku izraelsku državu.Ujedno su potpisima,garantovali osnivanje  cionije.

1921.- Rođen je Adil-beg Zulfikarpašić, bosanskohercegovački političar i privrednik. Studirao u Grazu, Beču i Fribourgu. Diplomirao političke nauke i pravo. Od 1941. godine je učesnik u antifašističkom pokretu. Završio rat kao potpukovnik. Bio je zamjenik ministra trgovine u prvoj poslijeratnoj Vladi Narodne Republike BiH. Godine 1946., emigrira iz Bosne i Hercegovine. Postaje predsjednik Bošnjačkog Liberalnog saveza. Vraća se u Bosnu i Hercegovinu u martu 1990. godine i zajedno s Alijom Izetbegovićem formira Stranku demokratske akcije (SDA), čiji je potpredsjednik. Razilazi se sa SDA (u septembru 1990.) i osniva Muslimansku bošnjačku organizaciju (MBO).

1925.- Rođen je francuski političar Pjer Ežen Beregovua, šef francuske vlade od aprila 1992. do marta 1993, kad je podnio ostavku poslije izbornog poraza socijalista na parlamentarnim izborima. Nekoliko sedmica kasnije se ubio, našavši se pod snažnim medijskim pritiskom zato što je navodno svojevremeno dobio povoljan stambeni kredit.

Nikad nismo čuli za bjedniji i jadniji razlog za samoubistvo.Po tom rezonu skoro sva BH vlastela bi trebala vieš puta izvršiti samoubistvo.Oni više puta dobijaju stanove i to bez kredita.Pljačkom.

1933.- Rođen japanski car Akihito, koji je na presto stupio 1990, posle smrti oca, cara Hirohita.

1935.- Rođen je Sead Fetahagić, bosanskohercegovački pisac kratke priče, romanopisac, novinar, dramski pisac, pozorišni kritičar i publicist. Njegova prva knjiga pripovjedaka ”Četvrtak poslije petka”, izdana 1960 godine, unijela je u bosanskohercegovačku literaturu moderan izraz. Slijedi zbirka priča ”Go čovjek na krečnjaku” (1970) i eksperimentalni roman ”Drugo kraljevstvo smrti” (1990). Pisao je za radio, film i televiziju, a na pozorišnim scenama izvedene su mu komedije ”Kolo oko kaktusa”, ”Znam za jadac”, ”Velika rasprodaja” i ”Kako je počelo”. Bio je dugogodišnji pozorišni kritičar lista ”Oslobođenje”. U ratnom vremenu, koje je proveo u okruženom Sarajevu, istakao se svojim satričnim kolumnama u ”Oslobodenju” i sarajevskom ”Svijetu”.

1943.- Vrhovna komanda savezničkih snaga za Sredozemlje i Nacionalni komitet oslobođenja Jugoslavije postigli su u Drugom svjetskom ratu sporazum o prihvatanju jugoslovenskih izbjeglica. Dogovoreno je njihovo prebacivanje u sjevernu Afriku i stvaranje izbjegličkih kampova.

1947.- Fizičari Badeen, Brattain i Shockley izumili tranzistor.

1948.- Bivši japanski premijer Hideki Tojo i šest visoko rangiranih državnih funkcionera pogubljeni su u Tokiju zbog zločina protiv čovječnosti koje su počinili u Drugom svjetskom ratu.

To je builo vrlo časno.Tako bi i danas trebali raditi svi sudovi svijeta.

1953.- Strijeljan je bivši šef zloglasne sovjetske političke policije NKVD i potpredsjednik sovjetske vlade Lavrentije Pavlovič Berija, koji je uhapšen sredinom 1953, poslije smrti diktatora Josifa Staljina, pod optužbom da je kovao zavjeru da preuzme vlast u SSSR-u. U “velikim čistkama” organizovao je fizičke likvidacije boljševičkih prvaka i od 1938. rukovodio je aparatom na čelu sistema koncentracionih logora u koje su bili zatočeni milioni ljudi. Upamćen je po patološkim sklonostima, uključujući seksualno iskorišćavanje djevojaka i mladih žena, koje je “lovio” krstareći automobilom po Moskvi. Potom bi silovane žene likvidirao.

On je imao toliku intuiciju ili vidovitost da je išao barem sat ispred Staljinovih misli.U Staljinovom poremeženom mozgu se javlja misao ko je slijedeći na redu,Berija je  već završio taj posao.

1963.- u požaru na grčkom putničkom brodu “Lakonija” poginulo 128 osoba, 908 ih spaseno.

1963.-Ciklon na Cejlonu prouzrokovao smrt najmanje 2.000 ljudi.

1966.- Održana je svjetska premijera Sergio Leoneovog filma Il Buono, Il Brutto, Il Cattivo (Dobar, loš, zao).

Počele sezone špagete vesterna koje su rodile Klint Istvuda.

1972.- Umro je ruski konstruktor aviona Andrej Nikolajevič Tupoljev, koji je rukovodio izradom više od sto tipova aviona, uključujući bombardere i džinovski ANT-20. Poslije Drugog svjetskog rata konstruisao je putničke avione, među kojima i “TU-144”, prvi supersonični avion u svijetu.

Postoje iznimke potvrđuju pravilo.Raklo bi se da Andrej Nikolajević nije bio toliko tup kako mu prezime pokazuje.Ipak nepoznavanje životnih činjenica nam nameće rezervu prema izrećenom stavu.

1989.- SAD su ojačale okupacione snage u Panami sa još 2.000 vojnika, tako da je u gušenju neočekivano jakog otpora pristalica nekadašnjeg štićenika Vašingtona, panamskog premijera generala Manuela Antonija Norijege, učestvovalo 26.000 vojnika. Kasnije je otkriveno da su oni počinili mnoge zločine nad panamskim civilima. SAD, zahvaljujući dominantnoj poziciji u svijetu, ni na koji način nisu pretrpjele posljedice zbog zlodjela u panamskoj operaciji.   Neprijatne činjenice privukle ozbiljniju pažnju medija.

Dva su razloga:

-SAD su glavni globalni porobljivači,

-svi mediji su u rukama američkih cionista.

1990.- Slovenija se na plebiscitu izjašnjava za izdvajanje iz SFRJ.

Sretno imk bilo.Mi se uplašili da bi balkanski zakaj,mrgudi mogli ostati u povlaštenom braku sa ostalim balkancima.

1994.- Vlada Republike Bosne i Hercegovine i čelnici Republike Srpske potpisuju, uz posredovanje američkog diplomate Jimmya Cartera, četveromjesečni mirovni sporazum, koji treba stupiti na snagu 1. januara 1995.

Ha.Ha. i Ha.Normalno plan nije saživio.Četnici i EU nisu izvršili plan.Trebalo im  je još jedno masovno klanje.

1995.- U indijskom gradu Dabali, severno od Nju Delhija, u požaru koji je izbio u svečanoj sali, za vreme školske zabave, život izgubilo 538 osoba, među kojima najveći broj dece između pet i 14 godina.

1996.- Tadžikistanski predsjednik Emomali Rakhmonov i vođa opozicije Sayed Abdullo Nuri potpisali su sporazum o prekidu vatre kako bi okončali četverogodišnji građanski rat.

Ljuidi se fino dogovorili o pljačkaškim interesnih sferama,zbog kojih je sukob i izbio.

1997.- Umro je japanski glumac Toširo Mifune, koji je svjetsku slavu stekao tumačenjem uloga samuraja, posebno u filmovima režisera Akire Kurosave. Filmovi: “Rašomon”, “Sedam samuraja”, “Legenda o Musašiju”, “Ponori ljubavi”, “Krvavi prijesto”, “Skrivena tvrđava”, “Jodžimbo”, “Pobuna”, “Admiral Jamamoto”, “Pakao na Pacifiku”, “Crveno sunce”, “Bitka za Midvej”, “Šogun”.

Minljenik Akira Kurosave(Rašomon,Sedam samuraja,Musaši,Jamamoto…)

1998.- Vrhovni sud Belgije presudio da je bivši generalni sekretar NATO pakta Vili Klas kriv za “pasivnu korupciju” u skandalu “Agusta – Daso”, odnosno podmićivanju prilikom ugovaranja vojnih isporuka.

Ako je gen.sek. primao mito,šta mislite kolika je korumpiranost u NATO i adekvatno tome

Usatlim skračenicama:EU,UN…

2000.- Na prvim parlamentarnim izborima u Srbiji, nakon odlaska sa vlasti Slobodana Miloševića početkom oktobra, ubjedljivu pobjedu odnijela je Demokratska opozicija Srbije (DOS).To je bio mali predah za zločinačke partije i SANU.Uplašili se haga.kad je opasnost minula vratili ser na vlast sa istom zločinačkom  retorikom i politikom.

2001.- Nigerijski državni tužilac, Bola Ige, ubijen je u svojoj kući u mjestu Ibadan u jugozapadnoj Nigeriji.

2001.- Haški tribunal je potvrdio i treću optužnicu protiv bivšeg jugoslovenskog predsjednika Slobodana Miloševića, koja ga tereti za genocid, teška kršenja ženevskih konvencija i zločine protiv čovječnosti počinjene u BiH.

Zlikovački jado se ubio i potvrdio uzanse da su svi  zlikovci kukavice biti.Ima drugi izraz,ali to je za mahalskog druženja.

2003.- Savjet bezbjednosti UN-a uveo je sankcije Iranu na trgovinu osjetljivim nuklearnim materijalima i balističkim raketama.

Kasnije će ga ukiniti.Neko je primio mito.

2005.- Posljednji preživjeli član takozvane četvoročlane bande Jao Venjuan preminuo je u Kini. On je proveo 20 godina u zatvoru zbog političkog nasilja tokom kineske Kulturne revolucije (1966.-1976.).

2007.- Uzbekistanski autokratski vladar, Islam Karimov, ponovo je izabran za predsjednika, na izborima koje oporbeni aktivisti nazivaju “nezakonitim” i da su bili “farsa”.

Rođen je novi otac nacije.Uzbekistancima se ne piše dobro.

2008.- Irački parlament usvaja mjere kojima se otvara put trupama iz Velike Britanije, Australije i ostalih zemalja da ostanu u Iraku nakon što istekne mandat UN-a.

2010.- Bivši argentinski diktator Horhe Videla osuđen je na doživotni zatvor zbog zločina tokom vladavine vojne hunte u Argentini. Za zločine tokom vojnog režima od 1976. do 1983. osuđena su i 44 bivša vojna ili policijska zvaničnika.

 

Bookmark the permalink.

Komentariši