Dogodilo se na današnji dan 22 . Decembar / Prosinac

Danas je 22.12.2015.Starter u Kejp Kenediju je juče uključen.Počelo je odbrojavanje.

10.  9…

60.- U Rimu su cara Aula Vitelija ubile pristalice Tita Flavija Vespazijana, koji se  proglasio carem.

640.- Saraceni su zauzeli Aleksandriju, dvije godine pošto su otpočeli invaziju na Egipat.

1639.- Rođen je francuski pisac Žan Rasin, istaknuti predstavnik klasicizma, koji je do savršenstva doveo francusku tragediju, uprostio radnju i insistirao na psihološkoj analizi ljudskih, naročito ljubavnih strasti. Pisao je veoma melodičnim stihovima. Djela: tragedije “Andromaha”, “Fedra”, “Britanikus”, “Berenisa”, “Mitridat”, “Atalija”, komedija “Parničari”.

1642.- Rođen je engleski matematičar, fizičar i astronom, Isak Njutn, osnivač moderne fizike. Njegova teorija gravitacije (1666,) smatra se jednim od najvećih dostignuća ljudskog uma. Značajna su i njegova otkrića na području matematike, optike,mehanike i astronomije. Epohalnim djelom smatra se njegov rad pod naslovom “Matematički principi filozofije prirode” (1687.).

1666.- Umro je italijanski slikar Gverčino, pripadnik bolonjske slikarske škole, vodeći barokni majstor. Najviše je oslikavao crkve i palate i posebno je poznat po kompoziciji “Aurora” u rimskoj palati Kasino Ludovizi, koja je jedan od najljepših primjera iluzionističkog slikarstva.

1741.- Švedski fizičar Anders Celzijus objavio je pronalazak skale od sto stepeni za mjerenje temperature.

Zanimljivo,naši toplomjeri rade na celzijuse.

1745.- U Drezdenu je potpisan mirovni ugovor kojim je okončan Šleski rat između Austrije i Prusije.

1790.- Ruske trupe pod komandom Aleksandra Suvorova razbile su Turke i zauzele grad Ismail, važnu luku u delti Dunava.

1858.- Rođen je italijanski kompozitor Đakomo Pučini, čije se opere odlikuju tipično italijanskim karakteristikama: jakim emocijama, patetičnošću i sentimentalnošću. Djela: opere “Boemi”, “Toska”, “Madam Baterflaj”, “Manon Lesko”, “Djevojka sa Zapada”, “Đani Skiki”, “Turandot” (nedovršena).

1880.- Umrla je engleska spisateljica Džordž Eliot, koja je realistički opisivala englesku provinciju. Pri tome je otkrivala duboku osjećajnost, pomiješanu s humorom, i uvjerenje da na ljude blagotvorno djeluju iskušenja i patnje. Djela: romani “Vodenica na Flosi”, “Adam Bid”, “Sajlas Marner”, “Romola”.

Englezi uvijek naopaki bili.Voze desnom stranom,ubijaju princeze,lordovi imaju muške klubove,kraljica je pušila dok je bila mlađa.

Za Eliotovu se šalimo.Zvala se Meri En Evans,ali je smatrala da je, u šovinističkom engleskom društvu  ,bolje djelovati po muškim pseudonimom.

1894.- Francuski artiljerijski kapetan Alfred Drajfus je, na osnovu montirane optužbe da je Njemačkoj prodavao vojne tajne, osuđen na doživotnu robiju. Poslat u jedan od najzloglasnijih zatvora na svijetu – na Đavolskim ostrvima u Francuskoj Gijani.Tamo je guluio i Leptir, U njegovu odbranu ustao je najslavniji pisac tog vremena – Emil Zola – koji je pod naslovom “Optužujem” u otvorenom pismu predsjedniku Republike hrabro i odlučno obrazložio sve činjenice i vatrenim riječima izrazio uvjerenje u Drajfusovu nevinost. Rehabilitovan je tek 1906., vraćen u vojsku i unaprijeđen u čin majora1905.-

1905.-U Moskvi je izbila pobuna radnika, koja je brzo ugušena u krvi.Normalno da su radnici izvisili.Hoće oni bez seljaka na cara. Lenjin je to skonto,pozvo seljake i dobio.

1917.- U Brest-Litovsku u Prvom svjetskom ratu počeli su mirovni pregovori Njemačke i nove ruske vlade, uspostavljene Oktobarskom revolucijom.

1938.- Umro je češki pisac Karel Čapek, poznat po utopističkim romanima “Fabrika apsolutnog” i “Krakatit” u kojima je predočio apsurdnost tehničke civilizacije. U djelu “Razgovori s T.G. Masarikom” iznio je filozofske i političke poglede čuvenog češkog političara i filozofa.

1940.- U saobraćajnoj nesreći je poginuo američki pisac Natanijel Vest, slikar užasa ljudske sudbine. Njegovo šokantno, groteskno, gorko i satirično-komično djelo nastalo je u bolnoj konfrontaciji s najbesmislenijim i najapsurdnijim vidovima američkog društva. Djela: romani “Gospođica usamljena srca”, “Dobar milion”, “Dan skakavca”.

1941.- Prva proleterska brigada Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije imala je svoj prvi okršaj s italijanskim snagama. Od 1948. se taj datum slavio kao Dan Jugoslovenske narodne armije.

A jajo juče bila formirana,normalno prije 74 godine.Taj   dan se  do 1948.godine slavio kao Dan armije.

1942.- Američki bombarderi napali su glavni grad Burme Rangun, koji su u Drugom svjetskom ratu okupirali Japanci.

1942.-Nijemci su u Beogradu strijeljali srpskog kompozitora,dirigenta i muzikologa Vojislava Vučkovića. Bio je profesor muzičke škole “Stanković” i dirigent Beogradske filharmonije, saradnik mnogih listova i časopisa, jedan od pokretača i glavnih urednika Nedeljnih informativnih novina (“Herojski oratorijum”, “Ozareni put”, “Burevesnik”).

1944.- Umro je američki filmski glumac Hari Lengdon, glumac dječjeg lica, jedan od najupečatljivijih likova američke burleske u doba nijemog filma. Najčešće je tumačio sramežljive sanjalice, bojeći svoje likove gorkom i destruktivnom poetičnošću. Filmovi: “Siledžija”, “Dugačke pantalone”, “Troje su već gomila”.

1956.- Posljednji britanski i francuski vojnici, koji su kao agresori učestvovali u Sueckom ratu, napustili su egipatski lučki grad Port Said.Time su spasio0li cionističku fašističku tvorevinu i proširili joj teritorij.

1968.- Sjeverna Koreja oslobodila je 82 člana posade američkog špijunskog broda “Pueblo”, 11 mjeseci pošto je sjevernokorejska mornarica zarobila brod, uhvativši ga u nedozvoljenoj misiji.

1969.- Umro je američki filmski režiser austrijskog porijekla Džozef fon Šternberg, vizuelni perfekcionista, majstor osvjetljenja i kontrasta. Podjednako je upečatljiv u epskim scenama i u krupnim planovima izrazite plastičnosti i senzibiliteta, što je umnogome rezultat sjajne saradnje s glumicom Marlen Ditrih. Filmovi: “Podzemlje”, “Plavi anđeo”, “Maroko”, “Jedna američka tragedija”, “Šangaj ekspres”, “Plava venera”, “Crvena kraljica”, “Đavo je žena”, “Šangajsko podzemlje”, “Makao”.

1975.- Posle opsade sedišta OPEK u Beču palestinski teroristi s taocima odleteli avionom koji im je ustupila austrijska vlada u pravcu Bliskog Istoka.

1978.- Prijevili nam da se te godino  rodio neki bh reper.Pošto ne volimo šuplji rep,odnosno rep koji nije  afro američki ,to ćemo ime preskočiti.

1979.- Umro je američki filmski producent Deril Frensis – Zanuk, koji je 1933. osnovao filmsku kompaniju “Tventi senčeri foks”. Bio je producent niza značajnih filmova: “Plodovi gnjeva”, “Sve o Evi”, “Viva Zapata!”, “Najduži dan”, “Korijeni neba”, “Mladi gospodin Linkoln”.

1980.- Počeo je rat između Iraka i Irana.

1988.- Južna Afrika je potpisala sporazum sa UN, kojim je dala nezavisnost Namibiji, posljednjoj koloniji u Africi, bivšoj njemačkoj koloniji.Od Prvog svjetskog rata pod upravom bkelačkih rasista Južne Afrike

1989.- Svrgnut je rumunski komunistički diktator Nikolaj Čaušesku, nakon 24 godine koje je proveo na vlasti.

1989.- Otvorena su Brandenburški  kapidžik nakon rušenja Berlinskog zida

1989.- Umro je irski pisac Semjuel Beket (Samuel Beckett), dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1969, koji je 1953. dramom “Čekajući Godoa”, najznačajnijim dramskim tekstom epohe, otvorio eru “drame apsurda”. U njegovim djelima dominira raspad građanskog društva, dehumanizujuća slika čovjeka i beznadežna situacija neobičnih bića na kraju svijeta i vremena, što simboliše apsurdnost ljudske egzistencije. Živio u Francuskoj i pisao na francuskom jeziku, smatrajući da se tek na stranom jeziku može pisati bez stila, što je bio njegov ideal. Ostala djela: roman “Marfi”, trilogija “Moloa”, “Malone umire”, “Neimenljivi”, drame “Kraj igre”, “Posljednja traka”, “Igre bez riječi”, “Srećni dani”, “Igra”, “Ne ja”.

Mi čitali knjigu,išli u pozorište ali nismo dočekali ni vidjeli Godoa.Kontali smo i mi pisati na stranom jeziku,kako bi pisali bez stila.Ali pošto nam to dobro ide i namaternjem , Bosanskom jeziku nismo se trudili da učimo strane jezike

1990.- Lech Walesa položio je zakletvu kao prvi predsjednik demokratske Poljske.

1990.- Sabor Hrvatske usvojio novi, tzv. Božićni Ustav, kojim je Republika Hrvatska proglašena za nacionalnu državu hrvatskog naroda, a srpska manjina je izbrisana iz Ustava.

Tako je svojevremeno  i Hitler  uradio.Čekamo kad će Hrvatska uvesti zeleni polumjesec i četiri s ,kako bi jasno odredila nehrvate.Logore imaju .Ne treba ih renovirati,sasvim dobro se održavaju.

1993.- Umro je pisac i likovni kritičar jevrejskog porijekla Oto Bihalji – Merin, koji je s bratom Pavlom 1928. osnovao izdavačku kuću “Nolit” i uređivao književno-politički časopis “Nova literatura”. Zbog procesa Otokaru Keršovaniju bio je prinuđen da emigrira i u Njemačkoj je uređivao časopis proleterskih pisaca “Linkskurve”. Kao aktivni antifašista 1933. je u Parizu osnovao Institut za borbu protiv fašizma, a 1936. je otišao u Španiju, gdje se na strani republikanaca borio protiv fašističkih snaga Fransiska Franka. Likovnim i književnim studijama znatno je doprinio tumačenju i shvatanju savremenog stvaralaštva. Djela: roman “Doviđenja u oktobru”, eseji i umjetnička kritika “Osvajanje neba”, “Misli i boje”, “Susreti sa mojim vremenom”, “Jugoslovenska skulptura XX vijeka”, “Graditelji moderne misli”, “Naivna slika svijeta”, “Prodori moderne umjetnosti”, “Kraj umjetnosti u doba nauke?”, “Maske svijeta”, “Revizija umjetnosti”, “Modern German art”, “Goja i mi”, “Kapričosi”, “Užasi rata”, “Anri Ruso, život i djelo” , monografije “Krsto Hegedušić”, “Gabrijel Stupica”, “Bogosav Živković”, “Vangel Naumovski”, djelo o Španskom građanskom ratu “Španija između smrti i rađanja”.

Mi uvijek nešto skeptični.prošo tolike bune i bunice,oko njega drufari hapšeni,ubijani,a on živ i zdrav iznenada umro u cvijetu mladosti,u 89.godini.

1993.- Južnoafrički parlament sastavljen od belaca okončao eru aparthejda, izglasavši većinom od 237 prema 45 Prelazni ustav zemlje, što je omogućilo održavanje prvih sverasnih izbora u Južnoj Africi.

1993.- Alina Fernandes Revuelta, ćerka kubanskog predsednika Fidela Kastra, napustila Kubu i dobila politički azil u SAD.

1994.- Italijanski premijer Silvio Berluskoni, zbog optužbi za korupciju, podneo ostavku 7 meseci pošto je došao na čelo koalicione konzervativne vlade, 53. od II svetskog rata.

1996.- Gerilci peruanskog levičarskog pokreta “Tupak Amaru” “božićnjim gestom”, kako su ga nazvali, oslobodili 225 talaca u japanskoj ambasadi u Limi, a zadržali još 140.2000.- Svetska zdravstvena organizacija upozorila na mogućnost širenja bolesti “ludih krava” izvan Evrope. Bolest, koja se smatra verovatnim uzrokom nove varijante smrtonosne Krajcfeld-Jakobove bolesti mozga kod ljudi, otkrivena 1986. u Velikoj Britaniji.

2009.- Srbija je formalno podnijela zahtjev za članstvo u EU.

Ne znamo što se mučila,Zali Mara Gatara papira i prorokuje da će i bez molbe uskoro biti primljeni u EU za genocidne  zasluge u nestajanju dobrog dijela jednog naroda.

 

Bookmark the permalink.

Komentariši