Na današnji dan 9. Oktobar / Studeni

 

Danas je Ponedeljak 9. Oktobar / Studeni  2023. potrebite godine , skontane i debelo okrvavljene po hrišćanima.

Ako bi vam rekli da je ovo 282. dan te iste prijeke godine vi biste nam povjerovali. Taki ste vi. Ha vam neko nešto kaže, vi klepite ušima i povičete uglas:

-Tako je.

Normalno , kako poetesa reče ,ovo je jedna od  zemalja seljaka na brdovitom Balkanu.

A opet kad bi vam rekli da do kraja ove mutne godine ima jošten samo 83.dana bili bi sumnjičavi. Nikad niste vjerovali u proroke, većme u nacionalističku bagru i fukaru.

No kako vjerovali , tako i dobili.Duplo golo. A dvije nule to vam je oznaka za WC. A u njemu vam nema mjesta za proročanstvo , već samo za obećanja i darove nacionalitičke pljaččkaške bagre i fukare.

I tako izrazi  upotrebljeni za ovu godinu : potrebita , prijeka i mutna dolaze tobe.

Potrebita ; jer vam treba malo pameti , a bome i   nafakekoju vam mafija pljačka.

Prijeka; jer se nadate da je prelomna o da se više neće ponoviti  ( a ono suđaje vrte glavom : Aha, kako ne ).

 

Mutna; jer vam stomak mutan od gladi , pa vam se zmaglio vid i ne vidite šta vam vaši idoli rade. Znate onu : lov u mutnom. E nije ta! Ova je deranje kože na suho sa pristankom insankih kurbana.

Što bi poete rekle:

-Bekan jednom , kurban uvijek.

U prevodu.

Bilo jendom u jednoj zemlji seljaka na brdovitom Balkanu,

rodi se nacije hajvana i svi postadoše kurbani u jednom danu.

 

Ipka to ne smeta heoničatima da prikantaju birvaktile zbivanja na ovom datumu:

 

1547.- Rođen je slavni španski književnik Migel de Servantes. Bio je najpre pomorac i sekretar rimskog kardinala Akvivija, a potom i vojnik. Njegov književni rad veoma je bogat i raznovrstan. Prva dela, roman “Galatea” i nekoliko pesama i pozorišnih komada, doživela su osrednji uspeh, da bi kasnije objavio svoje najbolje delo, “Don Kihot”, roman koji najvernije oslikava njegovu umetničku genijalnost u opisivanju, pripovedanju, dijalogu i nenadmašnom, duboko ljudskom humoru. Posle “Don Kihota”, najbolja dela su mu: “Uzorne pripovetke”, “Blaženi raspusnik”, “Pedro de Urdemalos”…

1701.- U Nju Hejvenu, u američkoj državi Konektikat, osnovan Univerzitet Jejl.

1854.- . Rođen je srpski fizičar i pronalazač Mihailo Pupin, čije je najveće otkriće, samoindukcioni kalemovi (“Pupinovi kalemovi”), omogućilo prenos telefonskih razgovora na veliku daljinu. Iz rodnog Idvora u Banatu je 1874, posle školovanja u Pančevu i Pragu, otišao u SAD, gde je završio Kolumbija univerzitet u Njujorku na kojem je kasnije bio profesor teorijske fizike i 40 godina predsednik Instituta radio-inženjera.   Otkrio je i sekundarne radijacije rendgenskih zraka, elektromagnetske detektore i napisao univerziteski udžbenik termodinamike. Za naučni rad dobio je 1920. Edisonovu medalju, a za autobiografsku knjigu “Immigrant to Inventor”, kod nas prevedenu pod naslovom “Od pašnjaka do naučenjaka”, Pulicerovu nagradu 1924. Njegovo ime nose fizičke laboratorije Kolumbija univerziteta.

1892.- Rođen je u Travniku  bosanskohercegovački i jugoslovenski pisac Ivo Andrić, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1961, član Srpske akademije nauka i umetnosti, briljantan stilista. Studirao je književnost i istoriju u Zagrebu, Beču, Krakovu i Gracu i doktorirao istoriju u Gracu 1924. godine delom “Razvoj duhovnog života u Bosni pod uticajem turske vladavine”. U Prvom svetskom ratu hapšen je i interniran, a između dva svetska rata bio je ambasador Jugoslavije u Berlinu. U mladosti je pisao pesme (“Nemiri”, “Lirika”). Pripovedač snažne imaginacije i izuzetan poznavalac Bosne, njenih ljudi i suštine dominantnih religija, odlikovao se vanrednom čistotom jezika i brušenim stilom, prefinjenim psihološkim analizama, dubokim poniranjem u probleme egzistencije i umećem da magijom reči dočara ljudsku i društvenu panoramu minulih vekova. Koristeći narodna predanja, legende, istorijsku faktografiju, bogatstvo mašte i osećanja sveta, podigao je monumentalnu književnu građevinu. Dela: romani “Na Drini ćuprija”, “Travnička hornika”, “Gospođica”, “Prokleta avlija”, “Omer-paša Latas” (nedovršen), zbirke pripovedaka “Nemirna godina”, “Žeđ”, “Jelena, žena koje nema”, “Znakovi”, “Deca”, “Kuća na osami”, putopisi i skice “Staze, lica, predeli”, meditativna proza “Znakovi pored puta”, “Ex ponto”, “Eseji, kritike, članci I i II”, “Sveske”.

1915.- Nemačke i austrougarske trupe su, posle ogorčenog otpora brojčano slabije srpske vojske, uz to neuporedivo slabije opremljene, posebno artiljerijom, okupirale Beograd u Prvom svetskom ratu.

1934.-Ubijen je jugoslovenski kralj Aleksandar I Karađorđević, “kralj Ujedinitelj”, prva žrtva fašizma, kojem je – u planovima za razbijanje Jugoslavije – smetala njegova jaka ličnost. Atentat u Marseju, u kojem je ubijen i šef francuske diplomatije Žan Luj Bartu, organizovale su hrvatske ustaše i italijanski fašisti, a pasoš nađen kod ubice izdat je u Zagrebu na ime Petra Kelemana.

“Čuvenom“ Agrarnom reformom“ otimačinom i pljačkom raskućio sve muslimane Kraljevina Jugoslavije.

1940.- Nacisti su bombardovali katedralu sv. Pavla u Londonu. Ova katedrala iz 17. veka više puta je pretrpela značajna oštećenja.

1944.- Počela je Treća moskovska konferencija na kojoj su britanski premijer Čerčil (Churchill) i lider SSSR Staljin razmatrali problem Poljske, Grčke i Jugoslavije i dogovarali se o uređenju Evrope posle Drugog svetskog rata.

1946.- Prodato je prvo električno ćebe. Cena mu je bila 39.50 $.

Na ovim prostorima nikad nije saživjelo.Tko zna zašto? Strah od struje?

1949.- Otvoren je fudbalski stadion JNA.

Sada na njemu igra Partizna. Ne bi nas čudilo da u neko dogledno vrijeme promjeni naziv u četnik.

1962.- Uganda stekla nezavisnost posle gotovo 70 godina britanske kolonijalne uprave.

1965.- Singl Bitlsa “Yesterday” dolazi na prvo mesto top-lista i tu se zadržava naredne četiri nedelje.

1967.-  U Boliviji je ubijen argentinski revolucionar Ernesto “Če” Gevara (Che Guevara), simbol revolucije u Južnoj Americi. Kao beskompromisni borac za pravdu stekao je veliku popularnost širom sveta, posebno među mladima. Učesnik Kubanske revolucije, ministar u Kastrovoj vladi (Castro) (1961-65), postao je u novembru 1966. lider gerilaca u Boliviji, u oktobru 1967. je zarobljen, a potom ubijen.

1974.- Umro je nemački biznismen Oskar Šindler, zaslužan za spasavanje preko 1.200 Jevreja od holokausta. Iako član nacističke partije, rukovodio je fabrikom emajla u Krakovu za vreme nemačke okupacije Poljske u kojoj je zapošljavao Jevreje koji su živeli u getu. Kada je geto likvidiran, on je ubedio naciste da dozvole da se njegovi radnici prebace u obližnji radni kamp Plaszow, spasavajući ih tako deportacije u logore smrti. Godine 1944. svi Jevreji u Plaszow-u poslati su u Aušvic, ali je Šindler uz veliki rizik po sebe, podmitio zvaničnike da poštede njegove radnike i da premesti fabriku na neku bezbedniju lokaciju u okupiranoj Čehoslovačkoj. Do kraja rata, on je ostao bez novca, ali je spasao 1.200 ljudi. Godine 1962. proglašen je pravednim hrišćaninom od strane Yad Vashem-a, izraelske agencije za spomen na holokaust. Prema želji, sahranjen je u Izraelu, na katoličkom groblju na planini Zion.

2001.- U SAD registrovani prvi slučajevi antraksa. Zbog sumnji da je reč o bioterorizmu, federalni biro (FBI) preuzeo istragu o ovoj smrtonosnoj bolesti.

Normalno svaki globalni  izvor terorizma potiče od CIA , SAD i cionista.

2007.- Severna Koreja izvršila prvu nuklearnu probu u svojoj istoriji, što je međunarodna zajednica oštro osudila.


											
Bookmark the permalink.

Komentariši