Promili / Igrokaz na dan 15.Septembar / Rujan

Danas je Srijeda 15.Septembar / Rujan 2023. godine novog vakta.

Na priliku i na vidiku je ostalo još samo  108 dana do kraja ovog kalendara,a biće da se od istog  trga 258 . stranica.

Na volju vam provjeravati.Lako je.Uzmete abakus i zrno po zrno. I nemojte se zbuniti. Ovaj dan je ni am'te ni tam'te. Prolazi , a nije prošao , polako se ispisuje a nije   otpisan.

A historičari ne posustaju i prepisuju,možda nešto i sakriju, na našu sreću nismo nazočili svakom birvaktile vaktu. A kako ćeš nazočiti kad ih ima hejbet, a i neuki se preko reda uguravaju da vide šta je bilo prije nego su oni promilili.

Ovo promilili nema veza sa riječju promil. Ili ima ?  Ko će ga znati ? Jako nezgodna i počesto vrlo respektabilna riječ. A jopet često je ignorišu. A ne bi trebali. Svaka riječ ima svoje mjesto i svoje značenje, pa bilo to nekom milo ili  ne.

U kosmičkim promilima nama zemljanima mrka kapa, a univerzumu praška.

Kad se kaže ne bi taj i taj  dao ni crno ispod nokta nemojte misliti da je škrtac. On samo ne pere ruke redovno.A na kraju krajeva , ti crni  promili ispod noktiju mu dohakaju glave.

Kad kažete ostalo od plaće nešto promila , dođe ti da plaćeš , a komišija ti kaže :

-Ko ti kriv kad nisi nacionalista i fukara.

Kad ti policija uhvati komšiju sa nekoliko izduvanih  promila  valjaš se od šege , jer on jadnik ni kriv ni dužna, radi par čašica sa nacionalističkom bagrom zaglavinjo.

Tri promila na platu platu je marka, tri promila na ukradeno i poljačkano narodno blago , po nalogu tronacionalističke bagre , mogu otplatiti sve kredite koja je ta ista bagra fukara u ime naroda zaduživala narod, a za svoje potrebe.

I dođe ti da plačeš, a oni se smiju.

Međutim , ima ona jedna poetska  pravda ili što bi poete rekle:

-Plako ne plako , riknućeš.

-U prevodu:

-Ko poslijednji plače  taj je ograisao. I vam'te i tma'te. Zatoo , najtijebolje smijeti se poslijednji.

Bookmark the permalink.

Komentariši