Dogodilo se na današnji dan 18 Decembar / Prosinc.

Danas je nedelja 18. Prosinac / Decembar 2022.

Otperjala 252 prekrasna dana   i mnoštvo neispunjenih , pobjeglih  snova.

Hoćete se vi nećkati!

Ma zgrabite san , kakav je ,  da je , vaš je i živite ga.

U svakom snu ima mjesta bar za još jedno.

Ako ste pametni proširite ga za još neka bića.

I eto ljepote i radosti.

Cicijašiti na snovima je osobina neukih i blesavih insana,

koji se vrte kao ringišpil, u krug , ili raspamećeni pas za buvom u repu ,  ne znajući rašta su se rodili.

Imate još samo trinaest dana da skrpite koju želju i odsanjate bar jedan nedorečeni san.

Ne plašite se!

Nije broj trinest baksuzan, ni slučajno .

Licemjeri i sveštena lica ga skrojili po odjeći neodlučnih i malo tanje bogobojaznih, koji vjeruju šta im se kaže  ,  laže, i napiše a i bulazni.

A idu blagdani.Mnogo njih

I molimo vas, danas nemojte dopustiti da  dnevni mediji ,u ove nježne blagdanske dane banu u svetost vašeg doma ,među vaše boje, svjetlosti i valere i snove.

Oni bi vam unjeli krv kojim neljudi rijeke i mora boje.

Ili bi vam morbidno  dočarali kolone izgladnjele dječice što umiru od gladi.

Oni nikad nemaju vremena za  život i ljubav.Tamo gdje su oni   smrt je iskupljenje i olakšanje.

O tim sumornim nijansama  pišemo svakodnevno.

Ali kao što rekoše Krstitelj Isusa Hrista i poete:

-To je jecajući  vapaj  izgubljenih u pustinji zla.

U prevodu:

-Ni Isus nije volio blećke u svom stadu. Ne morate nam vjerovati ; pitajte Mariju Magdalenu .

1398.-Tatarski vojskovođa Timur Lenk zauzeo je indijski grad Delhi.Ti tatari su bili strašni i veoma hrabri ratnici.Njima uopšte nije bilo birno da li je protivnik bio jači,brojniji ili naoružanij.Napadali su na sve strane svijeta.Na Kinu ,Indiju ,rsuke oblasti ,Evropu,Vizantiju.

1737.- Umro je Italijan Antonio Stradivari, najpoznatiji svjetski graditelj violina i drugih gudačkih instrumenata, koji je napravio oko 1.100 violina, viola i gitara. S njegovim potpisom sačuvano je oko 500 violina, 12 viola i 50 violončela. Stručnjaci nisu pronikli u tajnu savršenstva rezonance njegovih violina. Zna se da je drvo kupovao u Dalmaciji, uglavnom jelovo i vrbovo, ali se ne zna hemijski sastav laka – od svijetlocrvenog do tamnocrvenog – kojim je premazivao instrumente.

Kažu da nijedan violinista nije bio vrhunski ako nije svirao njegovu violinu.

1803.- Umro je njemački pisac, istoričar, filozof i protestantski teolog Johan Gotfrid fon Herder, koji je djelom “Ideje o filozofiji istorije čovječanstva” znatno uticao na mladog Johana Volfganga Getea, na književni pokret “šturm und drang” i njemački romantizam. Kao filozof pokušao je da izmiri materijalizam Baruha de Spinoze s idealizmom Vilhelma Lajbnica. Bio je protivnik formalizma Imanuela Kanta. Jedno od njegovih glavnih djela je zbirka narodnih pjesama “Glasovi naroda u pjesmama”, uključujući i “Hasanaginicu” u Geteovom prevodu.

Ako je bio učitelj Geteu i „štrum i drungu:u“ onda je bio trubadur.

1856.- – Rođen je engleski fizičar Džozef Džon Tomson, predsednik Kraljevskog društva u Londonu, profesor Univerziteta u Kembridžu, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1906. Otkrio je 1897. elektron, takođe atomističku strukturu elektriciteta i dao naučni osnov provođenja elektriciteta kroz gasove.

1865.- Finalni udarac robovlasništvu zadala je ratifikacija trinaestog amandmana na Ustav, SAD , kojim je ukinuto ropstvo.

Ono kad bi se šalili.Ropstvo nikad nije ukinuto.To kaže i papa Franjo:

U svjetskom gospodarskom sustavu kojim vlada profit, razvili su se novi oblici ropstva koji su u određenom smislu gori i nehumaniji od prošlih, upozorio je Sveti Otac u subotu 18. Travnja 2014., u govoru sudionicima plenarnoga zasjedanja Papinske akademije društvenih znanosti.

1879.- Rođen je švajcarski slikar Paul Kle (Klee) koji je prvi u ekspresionističko slikarstvo uneo irealni svet i predstave iz podsvesti i sna, anticipirajući time nadrealizam. Pripadao je grupi “Plavi jahač” koju su vodili Valerij Kandinski i Franc Mark (Franz Marc).

1903.- Američko-panamskim ugovorom zona Panamskog kanala stavljena je pod kontrolu SAD.

Panamci su se oparili.U prosjeku je renta bila dva dolara na sat.Ako imate vremena za bacanje,možete uzeti papir i olovku,ako imate digitron,još mbolje i računajte.

1907.- Rođen je Vlado Šegrt, partizanski komandant i narodni heroj Jugoslavije. U svom selu organizovao je prvu partizansku četu i s njom izveo prve akcije protiv neprijatelja. Bio je neobično hrabar i postao čuven zbog svog junaštva. Sa Savom Kovačevićem izvodio je napade na italijanske kolone na granici Hercegovine i Crne Gore. Ostale su upamćene pobjede partizana koje je Šegrt predvodio na Italijane i četnike u Gacku i Nevesinju. U teškoj i slavnoj borbi za Prozor izveo je niz podviga. Šegrtova Deseta heregovačka brigada i njen mostarski bataljon prvi su prodrli u grad. Prošao je gotovo sve veće bitke NOB-a, od rodnog Trebinja, do Bosne, Hrvatske i Slovenije. O hrabrosti i vojničkoj umješnosti ovog slavnog Hercegovca, jedne od najlegendarnijih ličnosti u BiH iz Drugog svjetskog rata, pisali su, između ostalih, Vladimir Dedijer i Koča Popović. Šegrt je za vrijeme rata bio komandant čete, komandant bataljona, komandant odreda, kasnije komandant brigade i komandant Dvadeset i devete hercegovačke divizije. Iz rata je izašao kao general. Za narodnog heroja proglašen je 20. decembra 1951. godine.

1911.- Rođen je francuski filmski režiser Žil Dasen, koji je u filmove kriminalističkog žanra unosio elemente društvenog angažmana. Početkom pedesetih godina 20. vijeka je u vrijeme makartističke desničarske histerije optužen za antiameričku djelatnost i onemogućen da radi u SAD, poslije čega je otišao u Evropu i snimao filmove naizmjenično u Francuskoj i Grčkoj. Filmovi: “Naci agent”, “Brutalna snaga”, “Goli grad”, “Rififi”, “Onaj koji mora da umre”, “Zakon”, “Nikad nedjeljom”, “Fedra”.

1911.-Rođen je Jure Kaštelan, jugoslovenski pjesnik.

1913.- Rodio se, u njemačkom gradu Lübecku, Willy Brandt, političar i kancelar Savezne Republike Njemačke od 1969. do 1974. Zadivio je svijet kada je 1970. kleknuo pred spomenikom žrtava nacizma u Varšavi i zamolio za oproštaj u ime njemačkog naroda. Sljedeće godine dobija Nobelovu nagradu za mir.

Jedno klečenje i nobeloba nagrada.

Povelje Kulina bana 826 godina nudi sve moguće humanistićke poruke,pa ništa.Dolaui iz Bosne kojoj pape ne mogu ni ime izgovoriti.

1916.- Francuzi su kod Verdena, snažno utvrđene tačke na Zapadnom frontu, poslije desetomjesečne bitke u Prvom svjetskom ratu potukli Nijemce, koji su prethodno pokušali proboj masovnom ofanzivom, uz do tada neviđenu artiljerijsku pripremu. U ovoj – najmasovnijoj i najkrvavijoj bici rata – poginulo je 543.000 Francuza i 434.000 Nijemaca.

Ravno milion mrtvih.Dodajte tri puta toliko ranjenih i razmislite o zlu koji se može javiti u čovječijem umu čoviječijem.Danas nećemo pominjati Aušvice i Hirošime.Suviše boli toliko nestalih ljudi.Uvijek u ime nekog novog svjetskog poretka.

  1. – Edvard Beneš je izabran za predsednika Čehoslovačke, četiri dana posle ostavke prvog šefa te države Tomaša Masarika (Tomas Masaryk).

Zbog toga nikad nije imao ulicu u Sarajevu.Marjan Beneš prvak Dvrope u Boksu je javno obznanio da je njegova porodica prekinula sve duiplomatske odnose sa Edom.

1940.- Tajnim planom, pod šifrom “Operacija Barbarosa”, vođa nacističke Njemačke Adolf Hitler u Drugom svjetskom ratu naredio je generalštabu njemačke armije da pripremi invaziju na Rusiju.

Njemački nacisti jedino zaboravili da u rusiji zimi pada jako mnogo snijega,a njemci nisu nikakvi skijaši.Oni su dobri ljude trovati Ciklonom B.Zauzvrat Rusi su ih pomeli snježnim ciklonom lačuša.

  1. Rođen je američki filmski režiser Stiven Spilberg, autor niza izuzetno uspješnih filmova. Najuspješniji je sljedbenik teorije da se mitološki obrasci tzv. masovne kulture i njenih medijskih disciplina mogu koristiti kao univerzalno upotrebljivi simboli u planetarnom metajeziku.

Tako nešto podsjeća na Maru i bumbara,ali za izvlačenje love. No lova je lova,a Zapad za morbidetima poput:”Nešto demonsko”, “Duel”, “Teksas ekspres”, “Ajkula”, “Bliski susret treće vrste”, trilogija o Indijani Džonsu, “E. T. vanzemaljac”, “Park iz doba Jure”, “Šindlerova lista”.

1961.- Indijska armija ušla je u Gou, portugalsku kolonijalnu enklavu na zapadnoj obali Indije.

Sto šest godina poslije „ukidanja“ ropstva u SAD portugalci pali na ispistu očuvanja robovlasničkih odnosa.

1970.- U Italiji je stupio na snagu zakon o razvodu braka, uprkos protivljenju crkve.

Nije nam nikad jasno bilo kakve veze ima Vatikan i njegove crkve sa brakom.Šta oni znaju o braku i bračnim odnosima.Nikada njihovi službenici nisu okusili brak.I kako onda hadučari i tetkice mogu nekome braniti nešto u šta nisu upućeni,a odobravati pederluk.

1972.- Amerikanci su u Vijetnamskom ratu otpočeli masovno bombardovanje glavnog grada Vijetnama – Hanoja i tokom 12 narednih dana i noći, nazvanih “božićnim bombardovanjem”, bombe iz džinovskih aviona “B 52” usmrtile su više od 1.600 vijetnamskih civila. Takođe je poginulo ili je zarobljeno 70 američkih pilota.

Neće dugo .Protjeraće njih „žuti“ do obala atlantskog okeana.Možda im pomognu drugi „obojeni“.Živi bili pa vidjeli.

1973.-  – Umro je ruski državnik i visoki komunistički funkcioner Aleksej Kosigin, sovjetski premijer od 1964. do 1980.

1980.- – Umro je južnoslavenski pjesnik i prevodilac Dobriša Cesarić.

1995.- U Bonu održana konferencija predstavnika 31 zemlje i više međunarodnih organizacija o razoružanju i uspostavljanju međusobnog povjerenja zaraćenih strana u BiH.

Na vakat.Skoro cjelokupno Srebreničko muško stanovništvo nije doživjelo da vide to uspostavljanje.Ostali Bosanci ga još uvijek ne vide,jer fukara ne da.

1999.- Predsednica Šri Lanke Čandrika Kumaratunga (Chandrika) povređena je u eksploziji bombe u kojoj je poginulo 33 i ranjeno 137 ljudi. Vlasti u Kolombu optužile su tamilske separatiste za podmetanje bombe.

2000.- U Briselu su obnovljeni pregovori o sukcesiji bivše SFR Jugoslavije, nakon što su nove jugoslovenske vlasti odustale od stava da je SR Jugoslavija jedini naslednik bivše države, koji je tvrdo zastupao bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević. Pregovori su uspešno završeni u maju 2001.

2001.- U Parizu je umro Žilber Beko (Gilbert Becaud) jedan od najuspešnijih francuskih pevača u drugoj polovini 20. veka. On je jedan od onih koji su se grebali za slavu od malenog vrapčića Edit Pjaf.

2003.- – Haški tribunal osudio je Dragana Nikolića, zvanog Jenki, na 23 godine zatvora. On je priznao krivicu za ratne zločine počinjene nad muslimanskim zarobljenicima u logoru Sušica kod Vlasenice, čiji je komandant bio u ljeto 1992.

2003.- Skupština Kosova usvojila je u načelu Zakon o saradnji sa Tribunalom u Hagu.

2005.- U jurnjavi tokom raspodele humanitarne pomoći u indijskom gradu Čenaju (ranije Madras) stradala su 43 beskućnika.

2009.-Umro je Oskar Danon (Sarajevo, 17. veljače 1913. – Beograd, 18. prosinca 2009.) Bio je bosanskohercegovački skladatelj i dirigent jevrejskog porijekla. Studirao je u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji i Pragu.Diplomirao je dirigiranje i kompoziciju na Praškom državnom konzervatoriju i doktorirao filozofiju na Karlovom univerzitetu u Pragu. Kao dirigent radio je u Sarajevu. Poslije Drugog svjetskog rata postaje direktorom Beogradske opere (1944.-1965.) i glavni dirigent Slovenske filharmonije (1970.-1974.). Bio je i dirigent u Beogradskoj filharmoniji i Simfonijskom orkestru Radio Zagreba. S tim orkestrima je kasnije nastupao diljem Jugoslavije i po Europi (Pariz, Wiesbaden, Firenca…). Bio je profesor na Beogradskoj glazbenoj akademiji. Bio je član i bivši predsjednik Udruženja muzičkih umetnika Srbije (UMUS-a). Za člana ANUBiH (Akademija nauka i umjetnosti BiH) izabran je 2008. godine.

2010.- Počeli su masovni protesti u Tunisu koji će dovesti do odlska sa vlasti predsjednika Zine el Abidine Ben Alija dvadeset osam dana kasnije. On je našao skrovište u Saudijskoj Arabiji.

2011.- Umro je Vaclav Havel (1936.- 2011.) češki političar i pisac. Bio je ikona protukomunističkog disidenstva, lider Baršunaste revolucije, deveti predsjednik Čehoslovačke i u dva mandata predsjednik samostalne Češke Republike.

Bookmark the permalink.

Komentariši