Na današnji dan 27. Avgust/Kolovoz

Danas je nedelja   27. avgust/kolovoz, 2023. godine.

Kažu i pišu ga kao 239.  zaredni dan  u kome se nije desila apokalipsa , ne veliku tugu i jad dežurnih apokaliptičara i Jehovinih svjedoka.

Ako niste upoznati to je ona trula pljačkaška  crkva koja pokrene akciju , skupi samo  stotinjak miliona dolara (tako kažu) i napravi crkvu u obliku domorodaćke kolibe vrijedne par tisuća dolara.

A munjeni narod kliče i arlauče:

-Joj , ista  Neova arka

I normalno umire  od gladi.

Normalno , arlaukanje praznih stomaka neće prestati ni slijedećih 126 . dana  osim kod onima koji umru od gladi.

A napriliku za sve insane ima dovoljno hrane i blagodeti za ugodan život. Ali opravilna preraspodjela dobara , po Božanskom naumu ne nosi kamate i profit.To nikako ne odgovara jevrejima, naftašima, cionistima i ostaloj profiterskoj pogani.

Tako vam stvari stoje na ovom dunjaluku. Pogan i bagra vlada.

Osililo se.

Sve doi jednom.

Đah ovođe ili onođe, a mere bit i dole i gore.

Što bi poete rekel:

-Ko bi gori pržunu pristaje.

U prevodu:

-Ni vreće sa opljačkanim  narodskim blagom tu ne pomažu.

Počinjeno sa starom erom:

55.-pne – Rimski konzul Gaj Julije Cezar iskrcao se u Britaniju sa 10.000 vojnika Sedme i Desete rimske legije.

Tamo zatekao Brite koji nisu bježali od kanibalstva. Čak naprotiv.

1474.-Umro je Mahmud Paša Abogović, turski državnik, vojskovođa, pjesnik i veliki vezir južnoslavenskog porijekla.

1770.- Rođen je njemački filozof Georg Wilhelm Friedrich Hegel. Njegov gigantski rad je sinteza njemačke filozofske misli, a filozofski stav da svijet postoji objektivno, ali ne sasvim nezavisno od ljudske svijesti. Tvorac je sistema apsolutnog idealizma u kojem apsolutno bivstvo ima tročlanu strukturu: ideja – priroda – duh. Prema trijadnoj šemi, razlikuje subjektivni duh (pojedinačna svijest), objektivni duh (društvena svijest) i apsolutni duh (samosaznanje Ideje koja se postiže u umjetnosti, religiji i filozofiji). Osnova svijeta je apsolutna ideja, a ljudski svijet je njen najviši stepen i izraz. Apsolutna ideja postoji samo dijalektički, u kretanju i razvoju, a svijet je proces samorazvitka i samospoznaje Ideje. Priroda u njegovom sistemu ima status “drugobivstvene ideje”, ona je opredmećena Ideja. Djela: “Fenomenologija duha”, “Filozofija istorije”, “Nauka logike”, “Estetika”, “Filozofija religije”, “Enciklopedija filozofskih nauka”, “Filozofska propedevtika”, “Osnovne crte filozofije prava ili prirodno pravo i nauka o državi u osnovnim konturama”.

Zaista je dosta toga nalupao, tako da je i mnogo toga bilo moguće odlupati, odnosno odbaciti.

1789.-Parlament Francuske usvojio je Deklaraciju o pravima čovjeka i građanina.

Koliko li je samo deklaracija o pravima čovjeka i grašana, a ljudi i dan danas žive u veoma nezavidnom , skoro robovlasničkom okruzženju.

1813.- U bici kod Drezdena Napoleon Bonaparta je sa 130.000 vojnika porazio udružene austrijske, ruske i pruske snage od 200.000 ljudi.

Pirova pobjeda pred riknjavu slavnog malenog čovječuljka.

1828.- Urugvaj je zvanično postao nezavisna država na osnovu mirovnog ugovora sklopljenog u Rio de Žaneiru poslije okončanja rata između Brazila i Argentine.

Baš je ovo fino.Brazil i Argentina ratovali, a primirjem Urugvaj stekao nezavisnost.

1890.-Rođen je američki slikar i fotograf Emmanuel Radnitzky, poznat kao Man Ray, koji je 1915. sa francuskim vajarom i slikarom Marcelom Duchampom pokrenuoo dadaizam.

Neodlučnost koji od mnogobrojnih talenata odabrati za glavni umjetnički izraz , kao i lutanje između žanrov, obično vode do umanjenje i genija i slave.

1916,.Umro je bh. književnik Petar Kočić. Po povratku sa studija slavistike u Beču i službovanja u Srbiji i Skoplju, dugo je bio bez posla, osuđivan je i tamnovao je u Banjaluci i Tuzli. U Banjaluci je pokrenuo list “Otadžbina”, koji je često zabranjivan. Jedrim i sažetim pripovijedanjem i svježim poetskim jezikom snažno je prikazao planinski zavičaj, život u njemu i sudbinu seljaka, a u satirama je britko kritikovao prilike u kojima su živjeli bosanski seljaci pod austrougarskom okupacijom. Djela: satire “Jazavac pred sudom”, “Sudanija”, zbirke pripovijedaka “S planine i ispod planine”, “Jauci sa Zmijanja”.

1916.- Italija je u Prvom svjetskom ratu objavila rat Njemačkoj, a Rumunija Austro-Ugarskoj.

U II svjetskom ratu i Italija i Rumunija se priklonili Nječkoj. Ko reče da politika nije prostitutka –  taj je nepismen , jako usporene inteligencije   ili je političar.

1921.-Velika Britanija je postavila Fejsala, sina Šerifa Huseina, vođe arapskih pobunjenika protiv Turaka, za kralja Iraka.

I otac i sin su svojom pohlepom za vlašću  prodali muslimanske interese i postali dio trojanskog konja zvanog Balfourova deklaracija, koja je dovela genocidne cioniste u Plaestinu.

1928.- U Parizu je potpisan Brajan-Kelogov pakt kojim su se zemlje potpisnice odrekle rata kao sredstva nacionalne politike i rješavanja međudržavnih sukoba i obavezale da će sporna pitanja rješavati mirnim putem. Među 63 države potpisnice bila je i Kraljevina Jugoslavija.

Ko ono reče da je politika prostituka? Svaka čast!Nepunih deset godina kasnije nova svjetska kataklizma, još monstruoznija od prethodne.

1936.-  Postignut je sporazum o okončanju britanske okupacije Egipta, izuzev zone Sueckog kanala, u kojoj su ostale trupe Velike Britanije.

1945.-Američke trupe su na kraju Drugog svjetskog rata počele iskrcavanje na tlo Japana.

Dvadesetak  dana prije su te „demokratske „ SAD učinile najmontruoznije, najgenocidnije

zvjerstvo u povijesti svijeta – na nevino i nezaštićeno civilno stanovništvobacili dvije

nuklearne bombe , sa nesagledivim tragičnim i pogubnim  posljedicama po milione rođenih i

nerođenih ljudskih bića.

1946.-Francuska i Laos su zaključili sporazum kojim je Laos postao kraljevina pod francuskom dominacijom.

Nije klasično ropstvo , ali je porobljavanje.

1975.- Umro je posljednji etiopijski car Haile Selassie.

Haile Selassie I., bio je posljednji etiopski vladar (225 po redu) iz Salamonske dinastije.

Salomonska dinastija je povijesna dinastija Etiopije, koja tvrdi da svoje podrijetlo vuče od starozavjetnih kralja Salomona i Kraljice od Sabe, i njihova sina Menelika I., koji je bio utemeljitelj salomonske dinastije.

No , to nije sve!

1930-tih se na Jamajci javlja rastafarijanizam prema kojem je Haile Selasije utjelovljeni bog, izbavitelj i ujedinitelj afričkih naroda i iseljenih Afrikanaca.

“Moramo postati članovi nove rase, koja će nadići sitničave predrasude, dugujući našu krajnju odanost ne nacijama, već našim bližnjima unutar ljudske zajednice.” Haile Selassie I.

1991.-Moldova je objavila nezavisnost od SSSR-a.

1992.-  U Londonu je završena dvodnevna Međunarodna konferencija o bivšoj Jugoslaviji, na kojoj su predstavnici bosanskih Srba prihvatili da teško naoružanje stave pod kontrolu UN.

Kako to na papiru lijepo riše. Licemherju nigdje kraja. Da li je upitno ponabljati ono o politici i prostitutkama?

1994.- U Republici Srpskoj počeo je referendum o mapi teritorijalnog razgraničenja u BiH, koju je podnijela Kontakt grupa. Referendum je trajao do 28. avgusta. Srbi su odbili ponuđeni plan Kontakt grupe, poslije čega je nastavljena ekonomska i politička blokada SR Jugoslavije prema Republici Srpskoj, uvedena 5. avgusta 1994. godine.

Niđta novo na Zapadu , abome ni na istoku. Bosna kao sića za potkusurivanje.

1995.-Izrael i PLO su u Kairu potpisali sporazum o proširenju palestinske autonomije i na Zapadnu obalu. Autonomija je dotad bila predviđene samo za oblast Gaze.

Ha!Ha!  i  Aha!

2004.-Uklonjeni spomenici ozloglašenim ustašama iz Drugog svjetskog rata: Mili Budaku u Svetom Roku i Juri Francetiću u Slunju.

Kamen je lako skloniti.Šta sa zabetoniranom ustaštvom u maloumnim mozgovima? To pirajte oblokanu Grobarku Kolindu Kita…itd.

Bookmark the permalink.

Komentariši