Premijer Australije Scott Morrison – Sjećanje na Genocid

 

Premijer Australije Scott Morrison  istupio je pred svjetsku javnost vrlo poučn0m, dirljivom i iskren0m

porukom/pismom u kojem izražava žaljenje za pogubljenim ,odajući počast žrtvama genocida u

Srebrenici i izražava duboka sućut i poštovanje prema preživjelim žrtvama, koje su izgubile svoje

najmilije.

 

Saopštenje za svjetski javnost  premijera Autralije , uvaženog gospodina Scott Morrisona prenosimo u cijelosti:

*

Svake godine 11. jula cijeli svijet se sjeća se genocida u Srebrenici. Mi žalimo za ljudima koji su izgubili svoje živote i odajemo poštovanje onima koji su preživjeli i pokazali hrabrost i nesalomljivost. Zajedno, mi se obavezujemo da osiguramo da se takvi tragični događaji nikada ne budu zaboravljeni i da lekcije iz tog vremena budu naučene. Takvo zlo nikada se ne smije ponoviti niti jednom narodu.

Povrh svega, kao Australijanci, mi smo posvećeni principima prihvatanja, poštovanja i inkluzije. Svako od nas ima ulogu da osigura da ova velika zemlja ostane na mjestu gdje je svako prihvaćen, gdje naše razlike nas ne dijele već obogaćuju.

Ovo je obećanje dato Australiji i zašto ljudi iz cijelog svijeta sada zovu ovu zemlju svojim novim domom. Mi smo jedna od najmirnijih i harmoničnih multikulturnih društava na Zemlji.

Obraćam vam se u ime Vlade Australije i naroda i upućujem najiskrenije saučešće svima koji su izgubili svoje najmilije u Srebrenici. Želim vam da pronađete smiraj u današnjim komemoracijama, znajući da će njihova sjećanja zauvijek ostati u našim srcima.

*

Tako to rade časni ljudi!

Bookmark the permalink.

Komentariši