Dogodilo se na današnji dan 4. Jul / Srpanj

Danas je Četvrtak  4. Jul / Srpanj 2019. godine

Juli je sedmi mjesec godine  i  ima 31 dan.

Obično je najtopliji mjesec na našim meridijanima-.

Srpanj je slavenski naziv koji je dobro sačuvan u bosanskom jeziku.

Nazvan je po žiteljima i njiihovom srpu jer je kod balkanaca ipak najviše seljaka.

 

Danas  je već drugi dan  kojim smo zakoračili u dugu polovicu godine , kada je omjer prohujalih dana veći od onih koji nam dolaze.

Prošlo je 184 dana , preostalo je 181 dana.

 

Što bi poete rekle:

Kapljica odi tragovima kiše

Ili u prevodu:

Milina je

Lipo mije

More mome ubavo

Ne da mi se iz sna budit

Ljubim je zauvik

La vita è bella

I dan je prekrasan

Nažalost mora se raditi , iako je većina insanki i inasana , ovog podneblja,  u duši velike poete.

I želimo da ovaj ovaj dan  i svaki naredni ,srcem  posvetitie sebi i voljenima ,

Neka to bude  dani  dani ljubavi.

Vašpa duša samo  nježne riječi riječi   za snove  ima.

Žao nam , što u vaše snove banemo  sa novostima iz birvaktile dana

1054.Kineski astronomi promatraju “novu zvijezdu”, eksploziju supernove iza koje je ostala maglica Rakovica.

1190.-engleski kralj Ričard I Lavlje Srce i francuski kralj Filip II krenuli su u Treći krstaški rat. Njima se u tom ratu pridružio i nemačko-rimski car Fridrih I Barbarosa.

1546.-Rođen Murat III, sultan Osmanlijskog carstva.

1631.-U Parizu počela da radi prva u svijetu agencija za zapošljavanje.

1776.-Kongres predstavnika 13 američkih kolonija, pobunjenih protiv Velike Britanije, potpisao “Deklaraciju nezavisnosti”, u kojoj su iznesene demokratske težnje nove nacije, i proglasio nezavisnost SAD. SAD su nezavisnost izvojevale 1781. pobjedom nad britanskom kolonijalnom vojskom.

1790.- Rođen George Everest, britanski geodet u Indiji.

1798.-Napoleon Bonaparta u pohodu na Egipat, tada tursku provinciju, zauzeo Aleksandriju.

1799.-Rođen András Bartay, mađarski kompozitor.

1807.-Rođen italijanski revolucionar Giuseppe Garibaldi, vođa oslobodilačkog pokreta za ujedinjenje Italije. Izveo je 1860. godine legendarni pohod na Siciliju i sa hiljadu “crvenokošuljaša” oslobodio ostrvo, a 7. septembra 1860. trijumfalno ušao u Napulj. Uveo je političke reforme, dijelio zemlju seljacima, ali je umjesto da proglasi republiku dobrovoljno ustupio vlast, smatrajući da će Savojska monarhija ujediniti Italiju. Pokušao je 1862. i 1867. da oslobodi Rim od papske vlasti, ali je oba puta uhapšen. Društvo srpske slovesnosti, preteča Srpske akademije nauka i umjetnosti, 1864. godine izabralo ga je za člana.

 

 

1826.- Umro američki državnik Thomas Jefferson, osnivač Demokratske stranke, predsjednik SAD od 1801. do 1809. Tokom rata za nezavisnost SAD bio je predsjednik odbora koji je pripremio “Deklaraciju nezavisnosti”, proglašenu 4. jula 1776. Pustio je na slobodu sopstvene robove, ali nije uspio da izdejstvuje ukidanje ropstva. Od francuskog cara Napoleona Prvog Bonaparte, koji je bio u novčanim neprilikama, 1803. je kupio Luizijanu.

1865.- U Londonu izlazi knjiga Lewisa Carrolla “Alisa u zemlji čuda”.

1872.- Rođen Calvin Coolidge, američki političar i predsjednik.

1900.-Rođen američki muzičar afričkog porijekla Louis Armstrong Armstrong, najveći trubač u istoriji džeza. Tokom karijere duge više od pola vijeka proslavio se i kao pjevač neponovljivog hrapavog i toplog glasa, a mnogobrojne turneje širom svijeta, uključujući Beograd, donijele su mu nezvaničnu titulu “ambasadora dobre volje”. Snimio je i više filmova, u kojima je takođe iskazao raskošni talenat izuzetnog zabavljača.

1910.-Umro italijanski astronom Đovani Virđinio Skjapareli, direktor Milanske opservatorije, koji je otkrio “kanale” na Marsu i asteroid Hesperiju. Proučavao je i vezu između kometa, meteora i meteorskih rojeva i odredio rotaciju Merkura i Venere.

1927.-Rođena italijanska filmska glumica Gina Lollobrigida, prva velika zvijezda italijanske kinematografije poslije Drugog svjetskog rata. Filmovi: “Fanfan Lala”, “Ljepotice noći”, “Hljeb, ljubav i mašta”, “Trapez”, “Solomon i kraljica od Sabe”, “Carska Venera”, “Ana iz Bruklina”, “Provincijalka”.

1927.-  Rođen Neil Simon, američki književnik.

1933.-SSSR sa Čehoslovačkom i Jugoslavijom potpisao “Konvenciju o definiciji agresora”, koja je trebalo da omogući efikasnije otkrivanje agresorskih postupaka radi preuzimanja mjera posredstvom Društva naroda. To je bio prvi sporazum Jugoslavije i SSSR.

1934.- Umrla Poljakinja Marie Curie, koja je dva puta dobila Nobelovu nagradu. Sa suprugom Pjerom Kirijem je iz rude urana izdvojila nove elemente – radijum i polonijum. Prva je žena koja je stekla akademsku titulu pariske Akademije medicine i postala šef katedre za fiziku na Sorboni. Bila je osnivač i direktor Instituta za radijum u Parizu. S Pjerom je 1903. podijelila Nobelovu nagradu za fiziku, a 1911. sama dobila Nobelovu nagradu za hemiju. Poslije Pjerove smrti 1906. otkrila je radioaktivnost torijuma. U čast bračnog para Kiri jedna mjerna jedinica u fizici dobila je naziv “kiri”.

1941,- Politbiro Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu u Beogradu donio odluku o oružanom otporu protiv njemačkog okupatora.

1943.- pod nerazjašnjenim okolnostima u avionskoj nesreći u Gibraltaru poginuo je poljski general i političar Vladislav Sikorski, šef vlade u emigraciji i tokom Drugog svetskog rata vrhovni komandant Poljskih oružanih snaga na Zapadu.

1946.-Filipini stekli nezavisnost, poslije 47 godina pod kolonizacijom SAD.

1972.-Sjeverna i Južna Koreja ugovorom se odrekle upotrebe sile u rješavanju sporova i načelno se saglasile da rade na ponovnom ujedinjenju Koreje mirnim putem, bez miješanja spolja.

1976.- Izraelski komandosi upali na aerodrom “Entebe” u Ugandi i oslobodili 102 taoca iz francuskog putničkog aviona koje su oteli pripadnici palestinskih oružanih formacija. Službeno je saopšteno da su poginula četiri izraelska vojnika, sedam od deset otmičara i dvadesetak vojnika Ugande koji su pokušali da spriječe izraelsku akciju.

1993.-Srpski ekstremist u Banjaluci srušili džamije “Gazanferija” i “Jama”

1994.-Predsjednik Francuske Fransoa Miteran kao prvi strani državnik govorio u parlamentu Južne Afrike, formiranom poslije ukidanja režima aparthejda.

1997.-Američko vasionsko samohodno vozilo “patfajnder” spušteno na Mars.

1998.-Japanska svemirska sonda “Nozomi” lansirana prema Marsu.

2001.- u cilju okončanja 18-godišnjeg građanskog rata, tokom kojeg je živote izgubilo blizu dva miliona ljudi, sudanska vlada prihvatila je libijsko-egipatsku mirovnu inicijativu. Međutim ona nije dovela do prekida rata.

 

Bookmark the permalink.

Komentariši