Dogodilo se na današnji dan 31. Maj / Svibanj

Danas je Srijeda 31. Maj / Svibanj 2023.

Pretpostavljamo , ako se dobro izrazimo i pravilno obrnemo konopce u ruci i začvorimo ih , kao Inke , možemo sasvim slobodno kasti da je prohujalo 150 ovogodišnjih dunjalučkih dana.

Kad te iste čvorove odvežemo , ponovo dobijemo ravne konopce za steranje veša ili ljudskih gluposti To  nimalo ne pomaže kako da dokučimo koliko dana ima do kraja ovog ljeta.

Ipak , ako je jednom data pamet ona ne lapi dok ti je Nebo ne oduzme i mi skontali štos kako na jednostavan način izračunati ovaj preostali dio dana.

Od ukupnog broja godišnjih dana, a kažu da ih je ove godine samo 365 , oduzmemo čvornato izračunate prohujale dane , i to je to.

Nije da nismo pametni, ali jazuk se hvaliti , mogli bi nas počet kopirati i gdje bi nam onda kraj bio?

Ne znamo, a vjerovatno ni vi. Zapravo samo sudba može sa sigurnošću zakantat i zapisat šta će biti. Nadmao se da će kao i uvijek biti milostiva.

Da ne bi bilo zabune , sa očevidnim retardiranim poštovanjem prema dunjaluku  , ipak osjećamo dužnost da vam saopštimo da vam  se   do kraja takarli 2023. godine  restovalo  okruglo 215 dana.

Što ti je na priliku posebna ova  viša matematika.Ne mo'š joj pera odbiti. Baš kao ni anamo onoj.

Ono kojoj, nećemo danaske širiti trač i opijenost imamo pametnijeg posla.

Što bi poete reklo:

-Ko o čemu, dunjaluk uvijek sprema razglebati o njoj.

U prevodu:

-Više konkretitacije , a manje razglabanja. da ne bi bili glabanja.

Daklen, vrlo pametno i svrshisodno natezanje na djelu.

A na današnji dan ;

1594.- Umro je italijanski slikar Đakopo zvani Tintoreto , jedan od najvećih majstora 16. veka, čuven po veštini postizanja izuzetnih svetlosnih efekata bojom (“Tajna večera”, “Poslednji sud”) .

Pravo prezime mu je bilo Robusti , ali su ga savremenici zapamtili kao – „ malog od boje“  odnosno Tintoreto , sina bojađije vune. U ateljeu je   držao podsjetnički zapis “Mikelanđelov dizajn, Ticijanov kolorit”. Ikao je bio poznat po brzom maniru slikanja.nije s epribližio slavi iola.

1740.- Umro je pruski kralj Fridrih Vilhelm Prvi. Diplomatskim i ratnim poduhvatima značajno je proširio i ojačao zemlju.

Interesantana stvar ,  nasledio ga je sin Fridrih Veliki, pozntiji kao  Drugi. Valjd aje to po rodoslovu, odnosno po rođenju.I sasvim je u redu . jer ne bi biološki, biblijski i kurturološki u redu da sin bude , Prvi a babo Drugi.

1793.- Hapšenjem žirondinaca u Francuskoj je počela vladavina jakobinskog terora.

Evidenrni dokaz da vlast kvari i  mijenja ljude i čini ih neljudima.

1809.-Na brdu Čegar kod Niša u Prvom srpskom ustanku poginuo je srpski vojvoda Stevan Sinđelić. Da bi zaustavio Turke koji su prodrli u srpsko utvrđenje, on je zapalio skladište municije i izazavo eksploziju u kojoj su poginuli srpski i turski vojnici. Turci su glave srpskih ustanika ugradili u Ćele-kulu.

Hroničar zaboravio zapisati da su u toj bitki Turci pobijedili Srbe, što sasvim dovoljno otvara mogućnost da SANU proglasi bitku na Čegaru pobjedničkom i da započnu novi niz ratova za zaistrebljenje  „turska“ i poturica.

1809.-Umro je austrijski kompozitor Jozef Hajdn. Napisao je više od 100 simfonija, više gudačkih kvarteta, klavirskih sonata, a prema njegovom “Carskom kvartetu” nastala je himna Austrije (“Simfonija rastanka”, “Oksfordska simfonija”, oratoriji “Stvaranje sveta”, “Godišnja doba”).

Muzikolozi tvrde da je volio čopiti iz  baština pučke muzike susjednih držabva, nešto nalik Goranu Bregoviću ili Dini Merlinu.

Ipak  108 simfonija, 24 klavirska koncerta, 5 koncerata za violončelo, mnoštvo komornih skladbi za različite instrumente i ansamble, tridesetak opera, oratoriji, mise, kantate   čine jedan od najbogatijih opusa u povijesti skladateljstva uopće.

1819.- Rođen je američki pisac Volt Volter Vitmen, jedan od najznačajniji pesnika američke književnosti, čija je zbirka pesama “Vlati trave” imala presudan uticaj na moderno pesništvo. Neshvaćen od savremenika u svojoj zemlji, prvo priznanje dobio je od engleskih “prerafaelista” i pokreta za “slobodan stih” (vers libre) u francuskoj poeziji.

Totalno sumnjiv tip. Ne smijemo se drugačije izraziti , jer bi nas odmah žigosali kao mrzitelje pedera.

1859.-Počeo je da radi veliki sat (Big Ben) na kuli britanskog parlamenta u Londonu.

Za nevjerovati i danas radi na isti način, bez ikakvih zaostataka u vremenu.

1902.- Mirom u Verenigingu završen je britansko-burski rat u kojem su poginula 5.774 Britanca i najmanje 4.000 Bura.

Time je otvoren put rasizmu , apartejdu i genocidu  u Južnoj Africi.

1910.-Ujedinjenjem britanskih kolonija Natal, Transval i Rt Dobre Nade, osnovana je Južnoafrička unija sa statusom britanskog dominiona.

Time je i zvanično potvrđena i ozvaničena  podvučena konstatacija iz prethodnog poglavlja.

1924.- Kina je priznala SSSR.

1930.- Rođen je američki filmski glumac, režiser i producent Klint Istvud. Karijeru je počeo ulogama u italijanskim “špageti-vesternima” Serđa Leonea (Sergio), da bi potom postao zvezda Holivuda i uspešan režiser (“Za šaku dolara”, “Prljavi Hari”).

1931.- U Bahreinu je pronađena nafta – prvo nalazište petroleja u nekoj arpaskoj zemlji.

Onda je krenulo i definitivno porobljavanje , genocid  , sakaćenje i ubijanje Levanta, koje nikad ne prestaje.

1938.- Prvi put je prikazan film na televiziji. Bio je to film “Povratak Skarlet Pimpernel” koji je prikazala američka televizijska kuća NBC.

1939.-Danska je s Nemačkom potpisala pakt o nenapadanju. U aprilu naredne godine nemačke trupe okupirale su Dansku.

1961.- Južna Afrika je proglasila republiku s predsednikom Čarlsom Robertsom Svartom na čelu i napustila Britanski komonvelt.

1962.-U Izraelu je obešen nemački ratni zločinac Adolf Ajhman, šef Gestapoa, nakon što je sud utvrdio da je kriv za smrt nekoliko miliona Jevreja u Drugom svetskom ratu.

Od 1948. Izrael sa Palestincima i arapima radi iste , po nekima i još stvari kao Ajhman i Nacisti u vrijeme holakusta. I normalno nikom ništa.Nijedan cionista nije obješen ili strijeljan, još manje upućen u gasnu komoru , na električnz+u stolicu ili giljotiran.

1970.-U zemljotresu jačine 7,9 Rihterove skale u Peruu poginulo je više od 70.000, a 600.000 ljudi ostalo je bez domova. Potpuno su razoreni gradovi Jungaj, Huares i Čimbote.

1991.- U Lisabonu je potpisan mirovni sporazum o Angoli, kojim je posle gotovo 16 godina okončan građanski rat.

1992.-U organizaciji Centra za antiratnu akciju održane su u Beogradu demonstracije više desetina hiljada građana koji su nošenjem crnog flora dugog 1.300 metara izrazili svoje saućešće sa žrtvama rata u Bosni i Hercegovini.

Baš demokratski labuđi pjev.

1006.- Bosanski Hrvat Dražen Erdemović priznao je pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu da je učestvovao u masovnim pogubljenjima Muslimana u Srebrenici. To je bilo prvo priznanje krivice pred Haškim tribunalom.

Nemamo pojma zašto se izbjegava riječ genocid. Valjda su ljudi,političati i novinari nepismeni ili neinteligentni i ne znaju zaviriti u riječnik i pogledati riječ : GENOCID.

1997.-Ukrajina i Rusija potpisale su sporazum o strateškom partnerstvu.

U tom partnerstvu Ukrajina je izgubila mnogo teritorije.Tek toliko da se zna ko je stariji

partner.

2001.- Agent FBI, veteran Robert Hansen, optužen za špijunažu, izjavio je da nije kriv. Američka vlada optužila je Hansena da je 15 godina prenosio strogo poverljive informacije Moskvi za sumu od 1.400.000 dolara i određenu količinu dijamanata.

2003.- U gradu Marfiju u severnoj Karolini uhapšen je Erik Robert Rudolf osumnjičen za postavljanje bombi na klinici za abortuse, u noćnom klubu za homoseksualce, kao i u Atlanti, tokom Olimpijade 1996. godine.

Da je Erik živio u Lutovo doba bio bi spašen od progona, pod uslovom da se ne bi okretao.

2003.-Sletanjem na aerodrom Šarl de Gol u Parizu, supersonični avion “Konkord” francuske kompanije Er Frans obavio je svoj poslednji let. Četiri takva aviona biće izložena u muzejima u Francuskoj, a peti na tom pariskom aerodromu.

2005.- “Vašington poust” je potvrdio da je bivši zamenik direktora FBI Mark Ferlt bio poverljivi izvor koji je tim novinama dostavio informacije koje su dovele do afere Votergejt i ostavke predsednika SAD Ričarda Niksona 1974. godine.

2007.-Uhapšen je haški optuženik, penzionisani general Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir i isporučen Haškom tribunalu, pred kojim je optužen za zločine nad Muslimanima u Srebrenici i Žepi 1995. godine

Optužen je  za GENOCID  gospodo kukavički i zlonamjerni hroničari.

Bookmark the permalink.

Komentariši