Homerove takarli priče / Igrokaz na dan 5. Maj / Svibanj

Danas je 5.   Maj  / Svibanj 2024. godine.

Počesto ovi datum zapadne petkom..A petak je čuven po hejbet značajki:

-Počinje vikend , ali samo onim srećnicima koji znaju omastiti brk ili su sami sebi gazde . Oni koji kuluče i oni koji ne rade , njima svaki dan isti,

-rimuje se za riječ metak . ma dobro pane tu neko jalovo zrno iliti ćorak. Jazuk kolateralis,

– hadumi i prepisivači ne znaju za petak. Njima je svaki dan isti , jer iz dana u dan prepisuju,

-kažu mere biti i baksuzan dan . Napriliku , većini potonje opisanih na veliku nepriliku , zlo i sramotu . Jednog petka sastala se družba od 13 insana . Jazuk broj u takarli dan . Svi baksuzno završili. Kako ne bi !? Hoće se njih 13 sastati u petak , na 13 dan nekog mjeseca o kome su se crkve razišle i među sobom i sa historijom , pa ga mi ne možemo prijaviti , jer zarobljeni u dobrotu i um svoj ne širimo lažne glasine. Sad zamislite 13-tog nekog mjeseca u trinaest sati po hebrejskom lunarnom ciklusu , sastala se družba akšamlija , trinaestorica njih . 13 akšamlije , a ženska ni za iladža . Jazuk , garant ! Nit su prave akšamlije , nit đuvegije ; nist su age , nit su se na Ilidži kraj Sarajeva zapili , al vinopije dobre jesu , a poneki i izdajice . Mere biti svih njihke dvanaest u judejske japanke , odnosno apostolke obuveni,

-nova zapadna demokratija označila da je petak dan kad njihovi robovi mogu u mehane, jel krčme jal bircuse stampedat , da utole čemer kuluka , sve dok se u jeftinoj pijači i brlji ne obaljeste i ubarabate . Tada ih higijeničari ili grobari metlom il lopatom kupe , i u ćenife ili smeće pokrajnjih sokaka bacaju .

-petak je dan kada kuluk robinje kraj penđžera čame i đardine svoje neljubljene , nemilovane oplakuju u začudnom čekanju, nerazumom obdarene i isprane moždane šupljine svojih izabranika,

-petak je dan kad pametne ljube ( mahom onih iz prethodne stavke ) svojim đuvegijama krišom noći milodarje i još štošta dijele . I onda se svi malograđani i sveštena lica čude i sude , prstom upirući na nemoral i čuveni cognak curvoasije . Mi nikako da skontamo što su im krive azijske slatkice .

-petak bi se trebo prozvati blagdanom Metkovanja ili Metkovdan , ali bolje što nije . To bi to bila još jedna izvlakuša za prepisivače , blečke i hadume,

-petak je …

Ma dosta više , uduni , već jednom , dobri čovječe zatrpa nas blacki petkom . Ima li još kojijeh dana u hefti?

Nuto njihke , a ja jako započeo . E vala ću još o petku i metku u nastavku pismena , a vi to nećete ni anlaisati.

Ovog petka su se vako dani  podijelili:

124  dana  adio za navik. aha , samo se vi dekomodirajte.

Ništa novo reklo bi se . Historia est magistra vita nikad nikog išta da nauči. Svako svakom bijedu krca , upucava i takari . Gluhi i čoravi , a bome i naopaki vakat prihajo .

Ali , repeticio est mater studiorum ponekad  prepoznamo u danima koji se vrnu .

241 narednih dana , kažu , čeka ista sudba .

Mere bit da bidne, mere bit da ne bidne. Ali, uglavnom bidne.

A jopet  tko da zna? Ko da je dane briga za historiju ? Nju pišu pobjednici . A dani su čudo , ka perpetum mobile . Neprestano se rotiraju i vraćaju . I za sobom neštedimice povlače pučanstvo . Al’ dani se vrate još ljepši , umiveniji i mirisniji . Al hajvanski insani ne. Natakare se za vik vikova.

Jednog petka kazahu : Boj se Danajaca kad ti ljepote šilju!

Mi dodajemo i Trojanaca kada ti u posjetu hode.

Potonji ljepote helenske kradu. A Helena ko Helena, uvijek je svrbilo , još od dvanaeste kuke .

Tada je oteo ona nezasita švalerčina Tezej . I njoj svrabež otad nikad nije minuo . Čak ni kada je otišla na Jelisejska polja. Ma ne Pariška ,već na Ostrvo blaženih ,kada je za dva cigla srebrenjake o vaktu prevežena.

Nemojte se ništa više pitati ni čuditi !

Sve sama bruka i sramote . I tek pokoji takar.

U Helenin život su upetljali svi grčki i perzijski bogovi i poneki titan . Za egipatske , asirske, vavilonske nismo sigurni , jer nam nije dojavlljeno. A bome se bukadar što naivnih i pravdenih(?), što dobrih, što ljubomornih i zlih boginja i žena u (i)storiju o petku uvališe. A i prepisivači su prvine zatajili i o svom se jadu zabavili. Znate onu o ludom i zbunjenom, Hej ,deset godina prepisivanja o jadu , zlu , čemeru jednog rata i netakarenju , bez smisla i sadržine.

Moštel dumati ljudi dobri , a bome , poneki i zlohudi. Joj hajvana rajo draga .

Ne bi mi ni dan , ma ni sekunde ratovali , sve da nam je Helena mati bila. Nju zasvrbilo , sa đuvegijom se magle njegovim dvorima faćala , a mi da se rana il kakvog većeg jada dofaćamo i naj”'grabusimo. Nismo ahmaci . Nije čudo što se Ahilej opoganio . Svi osim Homera nasjeli na šuplju o Ahilejevoj ranjivosti. Jedino mahalaši i ‘omer skontaše da je ona pogan Patroklo bio njegova (ahilova ) peta. I u zajednički grob im kosti sprcaše. Pogan , pa to ti je.

U Helenin dever takar pohitiše hejbet kraljeva i švalera da ih ni ‘omer nije izbrojati moga. Modru rijeku Skamander silni bozi izabraše za sakupljanje krvi i lešina , i vidanje rana mahnitova . A oni ubleha Prajs nam Skamander za Neretvu našu tali . Jošte Stolac drevni , mu ko Troja dođe. Ono ima tu nešto. Paris mora da je našem bogumil Muji neki rod. Vazda se kod nekih krlajica , polubožica uvaljivali. E vala ne rekosmo vam zbog čega !Ma nismo mi toliko loši! Zbog recki , eto zbog čega.

Prema našim izvorima tih deset godina se nigdje osim ispod Troje , čini nam se , nije riknjavalo . Rijeku Stiks je Zevs natandario pored Skamandera da bi mrtvima i Ahileju bila bliže. Avaj , uzalud . Stiks vječnost darova čednim dušama , a smrt pogančerima.

Jedino znamo da su starogrci , napriliku Danajci , sebe metaforisali u drvenom poklonu i zanavijek ostali upamćeni kao loši i ljubomorni ljubavnici i pogančeri . Jer da nisu , niti bi im se žene tandarale i bježale sa tujinima, niti bi zbog njih ratove vodili.

A jopet ,  vrhovni žrec sa Olimpa , otac Helenin , braneći njenu čast , istragom kaznio Trojance . Sve to  slijepi ‘omer na šargiji poetski  iskanto i zamuhuro . Toliko belajli baksuzluka da čojku mozak , jal stane jal provrije , i u Stiks il’ Skamander obeznanjen se zavali i pamet ladi .

Što bi poete  rekli:

-David je uvijek takario Golijata, baš ka’ Tezej i Paris Helenu i  Menelaja.

U  prevodu :

-Pročitajte i vi nešto  , budite malo pametniji , i vidjećete ,  da ih još uvijek deru i taslače , ko Mojsije nekog  rogatog hajvana.

Bookmark the permalink.

Komentariši