Joan Baez / Iz Arhiva

Joan Baez

 

 

Kao petnaestogodišnja djevojčica je učila o ljubavi,pjesmu i miru od djece cvijeća. Svakim   damarom , svojih latino predaka,  je osjećala nepravde koje tišti čitav svijet.

Rođena je January 9, 1941  Staten Island, New York, U.S.

Da li joj je kosmopolitizam jabuke, u sprezi sa latino bilom ,pomogao da oslobodi glas čežnje i prospe ga širom svijeta?

Da li je bila ponešena poetikom,iskrenošću i ljepotom mladosti, koja je pjesmom i ljubavlju pokušala da  prekine okove i lance  mračnih i neljudskih svijetova koje su gradili Vatikan,SAD i Zapad?

Ili je bila samo krhka djevojčica, koju ljubav i mladost nježnog i iskrenog srca vode na puteve lutanja, sa gitarom u ruci i porukom u glasu?

Ili  je bila samo grlica koja je od bijede svijeta bježala,lepršajući na krilima svojih riječi i nota?

Da, Baezova je sve to i malo više.

Djevojačko srce će jednom pogriješiti.Zavoljeti jednog prevrtljivog Donovana ,koji će joj slomiti srce.

Dvoje se nađu pa se poslije ne nađu. Licencia poetika.

Neka ,šta se tu može.Ali  Đoan  je hrabra  djevojka.

Jedno slomljeno srce nosi mnogo sanja ,poezije i muzike.Mnogo ljubavi u srcu ,to je mnogo sreće za čitav život.Boli ta sreća,itekako boli,ali je potrebna da bi se bol o nekim drugim stvarima prenijela tamo gdje je potrebna.

Plakala je i vrištala za narod Vijetnama,Afrike,Amerika i cijelog svijeta.

U pjesmi se družila sa Komandantom Će Gevarom ,osjećajući da je njegova borba i žrtva pravedna.Mi bi dodali i smrt besmislena.Ko se sada sjeća Će Gevare.Nešto preživjelih savremenika,po koje obijeljelo blesavo dijete cvijeća i pjesme koje se u narodu Amerika pjevaju.

Aprila 1993. Joan Baez je dolepršala u samo  grotlo pakla, gdje se smjestilo  Sveto  Sarajevo Grad čednosti , Bosne zemlje Božije milosti da bar na tren podijeli patnju jednog naroda koji treba nestati.

Bila je prva   od poznatih svjetskih ličnosti koja je to učinila.Ponukala je druga da učine isto.

Licemjerni zapadnjaci su joj navukli zaštitni prsluk.

Gospođice  Baez vas su tada varali.

U Sarajevu i Bosni u to vriujeme se niko nije mogao zaštititi od snajpera i granata bezumnih agresora ,koji su sami za sebe  tvrdili da su veliki srbini.

Neki drugi neuki,oni koji su se ispod mindera i u  podrumima krili , ničim provocirani su rekli :

-Došla je da se promovira.

Gdje im je pamet?

Svjetska diva od pedeset  dvije godine, sa stotinama miliona prodatih ploča,hiljadama koncerata i nebrojeno mnogo pjesama ,dolazi glavu stavljati u ralje pakla,da bi povećala tiraž za par primjeraka.

Idite,boni, pa se liječite.

Žena je došla da zaplače.dfa se isplače ,da se izgrli i izuljubi,da se poklponi senima ubijenih i hrabrošću živih. i zapjeva:

Ima neka tajna veza Sarajevo ljubavi moja.

Hvala ti za posjet u tim teškim trenucima . I za sve ostalo  grlice naša.

Za Nadu,ljubav i vjeru u Jedinog Milosnog koju si nam nosila kada bi se mi ratom zabavili  .

Tebi koja si  imala toliko mnogo  plemenitog dara i glasa da ljudskost i ljubav slaviš , želimo  mnogo godina pjevanja,o nama i sa nama i  o našem turobnom,ali prelijepom svijetu.

 

Bookmark the permalink.

Komentariši