Konci i gaće / I grokaz na dan 4. Januar / Siječanj

Danas je Srijeda 4. Januar / Siječanj 2023. ostalo je još 361 dan do kraja godine. To nam govori da su već prošla tri dana ove nove godine , a četvrti se upravo zaletio koncu. Godina polako uzima zamah i grabi mnogo danka.

A opet ima tih riječi koje nas zbunjuju.

Eto recimo ta , napriliku mrska riječ konac.

Neki se naježe kad je čuju. Kraj neki sluti. A niko ne voli nikakave krajeve ili svršavanja / okončavanje bilo čega prije vremena.

I sad vi mislite da ćemo o  vašem seksu ili ne daj nam mili dunjaluče o našem  vođenju ljubavi pričati, zato što uskoro prihaja surbota. I što se neki morebitni  jučerašnji ili sutrašnji dan rimuje  sa zrno. Loša rima, ali vi ćete nadoći na pravu. A i za ostale dane ostane po koje tane.

Ma joj boni ne bili . Danas nanijetili pričati o  koncu koji su u iglu uturi. jar taj konac sve pukotine i poderotine spaja.

Vama jopet naka asocijacija u glavi. Baš ste nevaspitani. Mislite ako igla ima malu rupicu i konac uturimo u nju ,da vas to sjeća na nešto.

Baš ste neki ! Zastranjujete nas. A mi mislimo na obični bijeli konac kojim se krpe poderane bijele žemske gaće.

Šta ? Više niko ne krpi gaće. Ha se rupa probuši baciš gaće. To nam novo.

Jes’ da su naše godpe i  hanume štedjele na koncu i na gaćama.

Oblačile ih što rijeđe jer su imale il duge haljine ili dimije . A pravo da vam rečemo nisu ih imale kad navlačiti. Što će ih navlačiti kad su ih morale svako malo svlačiti. Eh ta lijepa vremena kada su žene bile sretnice, što ne moraju krpiti gaće , jer ih ne moraju navlačiti .  

Uostalom to je muškarački posa. To navlačanje. Voljele one kad ih kaki muškarac dobro nategne , odnsno navlači. Normalno gaće, a ja'šta ste vi mislili. Nekad se dobije koja kila ili kupe one majušne krpice što na ples jedan zovu,  pa je gaće teže navući nego svući. I u oba ta belaja eto ti muškog da pomaže. I šta će nego će žena pozdraviti i zahvaljivati – pomozte dobre  junačine.

A i uturiti konac u iglu nekad je zaludan posao. Što'š se mučiti kad ima ljepšeg uturivanja, oliti navlačenja i izvlačenja.

Sve ostalo je gubitak vremena.

A tek kada bi se počelo pričati o svilenim koncima za vezenje, posebice anterija. Boli glava šta  ubadanje može učiniti sa tijelom žene u anteriji ili bez nje. Mislimo igle sa svilenim koncem na platnu.

No, nemamo vremena da vam sve ispričamo, kažu zapado veliki svijet.

Imamo dvije mogućnosti . Lopatu u ruku i čistiti snijeg.

Ostati u kući i opetovano ubadati. Mislimo sitni štep. Niste čuli za singericu i sitni štep ?.

Tako se to radi. Sitni štep i anterija haman sad pa sad gotova.

Što bi poete rekle:

-Niđe bez veza sa vezom.

U prevodu:

-Koja umije u sve se razumije, a bome i “tvita” k'o singerica.


											
Bookmark the permalink.

Komentariši