Jednostavne računice, a opet ništa brez Muje i Mojsija / Igrokaz na dan 24.Decembar / Prosinac


Pjesma dana

Danas je Subota 24.Decembar / Prosinac 2022. godine  računate po Hristu.

Odrbojavanje se nastaje. pararelno  i jednosmjerno. Jedno se zaustavlja večeras u ponoć-

10. 9. 8 . 7…

3. 2. 1…

Vrlo jednostavne računice.

Sedam dana do Nove godine. Trista pedeset osam dana je otišlo na odmor. Svi osim jednog će se vratiti iduće godine. I to vraćanje počinje odmah kada se i ovih zadnjih sedam izredaju.A i onaj jedan nam se smješi. Odlučio da nam navrne neke od   slijedećih tventi-tventi godina.

Na dan 24.12. svake godine unazad milenij i po i koji dan pride hrišćani idu u Crkve i   tačno u ponoć   počinje slavlje Badnje večeri  i Božića.

Umjesto uobičajenih gužljanja, danas vam predstavljamo jedan  detalj   , uoči   početka ponoćne mise crkvi Sv. Franje u Sarajevu , iz nekih  davnih , nevinih vremena.

Akteri su blentovije našeg serijala Oni jašu… koji nas , povremeno , opterećuju već godinama u 20 08 na ovim stranicama.

” Naglas se smijem i pitam se kakve finte sada blesani rade. ( Luca razmišlja – od sutra neće moći, ne dunjalučkim životom.)

Dobri mi odgovara:

Sada su u Svetog Ante na ponoćki. Mole biskupa  Vilića, k'o panju nasušnu ,  da ne počinje sa ponoćkom , odocnio im jaran Mujo, a brez njega ne m're ništa počet.

Vikar Vilić će pitati :

-Kakav vas Mujo sada spopo? Dobro , možemo sačekati. Šta je vaskoliko pučanstvo spram Muje.

-Kako ba ,  koji Mujo ,to je naš jaran Deba. Onaj malo nahero natakareni Bosanac.

-A koji si mu sad pa ti?

-On je Lenji , Mujin jaran. Ne mre taj ni jedne progovorit bez Debe.  Inače samo šareti. Pantomima živa. I on tandar uvijek sniva. Natandaren načisto.

-A koji si mi ti?

-On je Herco , Lenjeg pajdo. Njega ha , spomeneš , dobri ti ga naš biskupe  ,  herc na mah samo što ne hekne. Ima slabo srce i uvijek ga hekne poslije , ako znaš čega.

-A Brada koji si mu ti?

-On je Mojsije propovjednik i najbolji prijatelj Malog Princa , kojeg od milja zovu Dobri

-Šta će Mojsije večeras ovdje. Zar nije sabat počeo, a i Hanuka je. I  koga zove Dobri ?

-Jes subota je počela. U povjerenju Mojsije je jedini Jevrej koji ne zna beknut hebrejski, pa ga ne primaju među svoje. A njemu milina. Ne bi ni išo. I nije se ogriješio o Boga Jedinog. Oni su . Svako ko se ogriješi o ljudima koje hoće da se mole Bogu jedinom su pogan. A ono dobro maksumče svi mi    zovemo Dobri. samo ga Frka zove Mali Prinče moj. I još poneka. Hejbet njih.

-A koji si mi ti?

-On je Baška Baša,  raspuščenica San, po šogunski. Njegov buket je bruka prava. Mislim kad daruje. Da, ruže  a šta ste vi umislili  Oče biskupe, nešto ste se zarumenuli.

-A koja si mi ti lajavušo jedna, ovo je nebeski hram?

-Ona je Zlata Mojsijeva ljubav. I nije lajavuša , i  ona je Jevrejka. A znate onu svako svoga brani. Nije  Baška Baša Jevrej, ali njeni su svi konzilijaši. Ona im ko starija sestra dođe. Meni mater može biti.

-Koja si ti firaunko jedna.

-Nije ti Lela Jela Jelena  firaunka, mater ti je , preuzvišeni. – ne bi dala Frka na Lelu Jelu Jelenu , koja se izmicala ustranu od Herce. Prevario je , jednom i nikad više.  Za sva vremena.

Uto bi ušo Deba, svi bi se okrenuli biskupu:

-Eto sad možeš početi  misu. Mujo došo.

Deba bi zagalamio :

-Požuri , što si  stao, rista. Zar ne  misliš da docniš , vidiš da te pučanstvo čeka!

Deba bi prišo konziliju i tako tiho da su  ga čak u   Katedrali  mogli razabrat :

–  Izlomih se . Nigdje ne nađoh Dobrog. Mora da su ga one ljepot noge opet privele.  A što se ‘voliki narod skupija. Neće valjda svi u votaži. nema mjesta za sve. Mo'o bi neko riknuti.

…. Tišina….

Mahalaši u vazduhu , u jecaju zvona , u utihlom ezanu ,  u nijemom poju grlica osjećaju plavetna ljepota se večeras  dušom dijeli.

Mojsiju ža , srce ga boli što je ostavio harmoniku u đardinu na dno Bjelava, u kućerku ispod dva jablana…, sad bi je za sva vremena hekno sa vrha ovog svetog hrama , pa makar i on polećeo za njom..

Bookmark the permalink.

Komentariši