Radosna Hanuka !

Jevreji su 7. Decembra otpočeli slavlje praznika Hanuke tradicionalnom paljenjem svijeća. Slavlje će trajati do 14 prosinca.

Hanuka je jedan od najvećih jevrejskih blagdana  slavi se 25. kisleva (sredina prosinca). Tako je bilo po tradiciji.

Svaki jevrejski praznik veže se za dio njihove istorije.Hanuka je praznik radosti , i zato:

Hanuka lesimha/Hanuka na radost

**

Juda Makabejski (Jehudah Ha Makabi) ili po naški Juda Čekić je 167.godine p.n.e. nakon ustanka protiv seleukidske vlasti uspio osloboditi dio Izraela oko Jerusalema. Seleukidsko carstvo je dio helenističkog koje je nakon smrti Aleksandra Velikog podijeljeno među trojicom njegovih vojskjovođa.

Mukotrpna je historija Jevreja.

Bili su izabrani narod. A onda se Jakov  ” borio ”  sa Bogom i dobio ime Izrailj, onaj koji se bori sa Bogom.

Takav odnos je odredio  usud Izrailjaca,jer tako se prozva i  Jakovljev narod.

Ropstvo kod Egipćana, lutanje pustinjom pred kapijom obećane zemlje i vječne borbe sa Filistejcima i njima sličnim paganskim susjedima nikad Izrailjcima nisu davali mira i vremena za predah.

David i Salamon su omogućila mali predah i napravili prosperitetno kraljevstvo po volji Nebeskoj. Salamon je izgradio Zavjetni sveti hram.

Čim bi zapali u blagostanje Izraelcima bi popustila religijska pažnja i zpadali bi u nevjerovanje i paganstvo. Mnogi sveštenici i proroci od Isaije,Jezekilja,Jeremije … su ih opominjali i prijetili gejanskom vatrom.Nije pomagalo.

Onda su kao proročka kazna 597.došli  Nabukodonosor i Babilonci ,da bi ih 1o godina kasnije porobili i odveli kao sužnje u Babilon  i razrušili Sveti Solomonov hram.Tako su postali dio Starog zavjeta u Danilovim svjedočanstvima.

Svojom pobožnoću ,marljivoću i vraćanju iskrenoj ,prednoj vjeri Bogu jedinom Izrailjci su prelomili babilonske vladare i ovi su ima dozvolili da se vrate na ognjišta.

Judeja je bio naziv   kraljevstva još od Vavilonaca.Obnovljen je Sveti hram

Zatim dolazi Aleksandar Makedonski i i vlast selukida se protegla skoro dva vijeka.

Historija nikad nije učiteljica života.

Rimljani su nova kazna.Oni su  došli sedamdesetak godina prije Hrista i  bili su okrutniji od prethodnih zavojevača.Poslije Velikog židovskog ustanka (66.-70)  Rimljani su učinili masakr na Izraeljcima i do temelja poravnili Bet HaMikadash na gori.

Nakon novih buna ;Kitoski rat (115.-117.) i Bar Kohbin ustanak (132.-135.) rimski car Hadrijan je dekretom  ukinuo Judeju i ozvaničio provinciju Syria Palaestina. Postavio je njeno sjedište u  Jeruzalema u Aelia Capitolina pokušavši tako izbrisati sve veze židovskog naroda s tim područjem.

Tada počinje pogrom Izrailjaca koji su raseljeni širom poznatog svijeta.Proganjanisu , mučeni, pljačkani i ubijani sve do 1946.kada su  na teritoriji Palestine osnovali novi Izrael.

U tih , nešto više od 1 800 novo vjekovnih godina praznici Hanuke  su bili rijetki trenuci opuštanja i slavlja.

Ovaj praznik svjetlosti i ulja su slavili naši,bosanski i sarajevski plavi Sefardi.Oni su nam poklonili priču o svjetiljki koja je sedam dana gorila bez ulja i nagovještaj da će naći mir i spokoj.

U mračnoj Evropi inkvizicije; progona,mučenja i getoizacije Izraelaca Sefardi su našli mir i svoju čarobnu svetiljku iz Svetog hrama koja je sijala do 1941.godine.Tada su neki zli ljudi učinili Izraelcima ono šro su pedeset godina kasnije učinili bosanskom narodu.

Mi se poželjeli hanuka halve ,kolač sličan bosanskoj halvi  naši  Jevreji  spremaju za ovaj blagdan.Predivna Estela ,žena našeg rođaka Kemala Ćelebićića je bila zadužena za tu slasticu.Za rata,njih dvoje sa zlatnom dječicom i većiniom sarajevskih Jevreja odoše u Izrael.Na žalost sa kartom bez povratka.Želimo im sreću .

Kraj kratke storije o Izraelcima ćemo završiti na Ladinu,jeziku naših Sefarda.

Hanukkah alegre.

Bookmark the permalink.

Komentariši