Dogodilo se na današnji dan, 21. Septembar/Rujan

Danas je  Četvrtak  21.Septembar/Rujan ove , ko biva  2023. godine.

Minulo je 262 dana ,za minuće još sitno  dana. Vi se sigurno pitate koliko?

Eto , sada nam lakše što možemo od srca najaviti dolazak 102 prelijepa dana do kraja ove nazoćne godine, ako je vjerovati kilometraži koja je obrće jal po ekvatoru , jal po polovima..

Vama ko biva fali jedan dan. A?

Uvijek zaboravljata ovaj dan u kome ste. I on bivstvuje sa vama .

Uživajte  u njemu kao i svima . Radujte se  i živite.

Život je ovaj , kako reče Propovjednik , stvoren samo radi zabave i igre. Sve stalo je taština i samo taština.  ( Dašta nego prepisao od …,a bome šta on tu  može . Izmišljeno davno , vrlo davno prije njega

Pogledajte današnji dan. Svi su takvi.

Prelijep je. Vedar i osunčan, nježan i blag  , Božjom milošću i svjetlošću sjaji.

Takva je ivaša duša. Ali većina ne zna. I prljaju je jedom i čemerom.

I to nije najgore. Mimo zaboravljene , u stranu potisnute duše , se može roditi veliko zlo. I rađa se.

Ali nećemo zlom bojiti današnji dan. Ni potonje. Mi to ne radimo. Mi ljubav slavimo.

Danas je dan za ljubav i radost. Kao i svi dani u životu.

Poklonite jedni drugima koju lepršavu riječ. Koji mirisni cvijet. Zagrlite one koji su pored vas. Recite im da ih volite. Onima koji su malo dalje poručite da mislite na njih. Pošaljite im riječi milosti , ljubavi i nježnosti.

Ako sijete dobro i ljubav , oni će vam se vratiti.Multiplicirani . Vjerujte na riječ.

****

Što bi peote rekli:

Ljubav nije san ,

ljubav je svaki dan

i svaki dodir.

U prevodu:

Sve je u Ljubavi. Bespogovorno.I milosti.

Ostalo seod prilike do neprilike rađa.

(E, vala , mogli bi i vi nešto prevesti , a ne samo se preslagati)

19.- p.n.e. Umro Publije Vergilije Maron, pesnik carskog Rima, autor nacionalnog junačkog epa “Eneida”. Smatra se najvećim pesnikom antike i uzorom latinskog i zapadnoevropskog stvaralaštva. Dante ga uzeo za vodiča kroz podzemlje u “Božanstvenoj komediji”.

Na vikipediji zapisali: Publije Vergilije Maron (Publius Vergilius Maro, 15. listopada 70. pr. Kr. — 20. rujna 19. pr. Kr. Kalabrija) prvosvećenik je rimske poezije i Augustove restauracije. Pripada vremenu Cezarova nasljednika Oktavijana Augusta.Ne mogu s eprepisivači zdogovoriti.

1327.-Engleski kralj Edvard II ubijen u zamku Berkli. Smatra se da su zločin izvršili kraljica Izabela i njen ljubavnik Rodžer de Mortimer, koji je potom vladao u ime prestolonaslednika Edvarda III.

Edvardova supruga Izabela, kći Filipa IV. Lijepog je sa svojim ljubavnikom Rogerom Mortimerom 1326. zarobila Edvarda, svrgnula ga u korist sina Edvarda i dala ubiti. Edvard II. smaknut je 1327. u dvorcu Berkeley, prema legendi užarenim žaračem stavljenim kroz metalnu cijev u debelo crijevo, što je bio način usmrćivanja koji iza sebe nije ostavljao optužujućih tragova i djelovao je kao prirodna smrt usmrćenog, a vjerojatno je bio i osveta zbog njegovih homoseksualnih sklonosti.Interesantno niko se nije bunio protiv ovakve smti.Smatralo se da je zasluženo dobio svoj dio zemaljske kazne.A o onoj gore,ne bi mu bili u pešovanskoj koži.

1452.- Rođen italijanski verski i politički reformator Đirolamo Savonarola, dominikanski kaluđer koji je zbog sukoba s papom Aleksandrom VI spaljen kao jeretik 1498. Njegov lik inspirisao mnoga književna dela i kontroverzne rasprave. Smatran mračnim fanatikom, ali i pretečom reformacije, mučenikom i svecem.

Vladar Firence i mecena mnogih renesansnih umetnika Lorenco Mediči bio   pokrovitelj i Savonarole. Ipak ,Lorenco i njegov sin Pjetro Mediči postali su meta Savonarolinih propovedi.

Kad je svrgnuo Medičije, Savonarola je postao vladar Firence i uspostavio je demokratsku republiku, koju je opisivao kao „hrišćansku i versku republiku“. Jedna od prvih odluka je da sodomija postane zločin kažnjiv smrću. Glavni neprijatelji Savonarole su bili vojvoda Milana i papa Aleksandar VI. Papa je izdao mnoge dekrete protiv Savonarole, koje je Savonarola ignorisao. Savonarola je bio jako opasan za moralno pokvarenu crkvu, jer je ukazivao na nemoral, razvrat i korupciju. Papa mu je čak nudio mesto kardinala, samo da prestane sa propoveda o nemoralnosti.

1792.-Na prvoj javnoj sednici Konventa, revolucionarnog parlamenta, ukinuta monarhija u Francuskoj.

Nacionalni konvent (fr. Convention nationale, skraćeno Konvent) je naziv za ustavotvornu i zakonodavnu skupštinu Francuske u periodu francuske revolucije. Prvi put se sastala 10. 8. 1792. a s radom prestala 26. 10. 1795. godine. U prvim godinama Prve republike je imala i izvršnu vlast. Znameniti članovi Konventa su bili Robespierre iz Kluba jakobinaca, Jean-Paul Marat i Georges Danton.

1832.-Umro škotski pisac Valter Skot, autor istorijskih romana “Rob Roj”, “Ajvanho”, “Veverli”. Skupljao i narodne pesme i pisao epove iz istorije Škotske. U engleskom prevodu objavio bosansku narodnu pesmu “Hasanaginica”. Izvršio uticaj na evropski roman.

Hasanaginica je bosanska i bošnjačka usmena balada,[1] koja je nastala između 1646. i 1649. u okrilju begovske bošnjačke porodice iz Imotske krajine, koja je tada bila dio Bosanskog pašaluka, i vjerovatno se prepričavala s koljena na koljeno po Imotskom i okolini dok je od zaborava nije otrgnuo italijanski putopisac i etnograf Alberto Fortis 1774, nazivajući je “morlačkom baladom” (morlačka = ilirska).

1860.- Umro nemački filozof Artur Šopenhauer. Njegovu duboko pesimističnu filozofiju prihvatila generacija razočarana neuspehom nacionalnih pokreta 1848. u Evropi, u filozofiji i književnosti našla odraz u delima Fridriha Ničea i Tomasa Mana.

Ovaj filozof je bio poznat po tome što je bio iracionalista, filozofski pesimista i otvoreni mrzitelj Hegela. Šopenhauer je smatrao da je bit čovjeka u intuiciji koja se ispoljava kao volja. Volja je bit svijeta i ona je organske i neorganske prirode. Volja sve pokreće, ona je gospodar, a intelekt sluga, a to je Šopenhauer obrazložio time što je rekao da ono što proturiječi srcu ne ulazi u glavu. Pojavne stvari su zakonite, volja ne podliježe zakonu, ona je slijepi nagon. Volja nastaje iz nedostatka i ona nikada ne može biti potpuno zadovoljena, pa je bol neminovna.

1866.- Rođen engleski književnik Herbert Džordž Vels. Prvim romanom, “Vremeplov”, utemeljio naučnu fantastiku.

Preko svojih dela ističe svoj pesimizam za budućnost. Njegovo delo Rat svetova je najbolji prikaz za problem ljudske evolucije. U kojem su vanzemaljci prikazani onakvi kakvi bi mogli biti ljudi u budućnosti.Orson Wels je to uradio kao izvanrednu radio dramu,kojom je izazvao paniku širom SAD.

1938.-Vlada Čehoslovačke prihvatila britansko-francuski plan o prepuštanju Sudetske oblasti nacističkoj Nemačkoj.

I normalno – fumaro totalitaris.

1939.- Rumunski fašisti, pripadnici Gvozdene garde, ubili premijera Rumunije Armanda Kalineskua.

1949.-U Kini formirana Centralna narodna vlada, na čelu s Mao Cedungom. Cedung 1. oktobra proglasio Narodnu Republiku Kinu.

1056.-U atentatu smrtno ranjen nikaragvanski diktator Anastazio Somoza. Umro osam dana kasnije, nasledio ga sin Luis.

1957.- Umro norveški kralj Hakon VII. Vladao od 1905, kada ga je, po ukidanju norveško-švedske unije, parlament Norveške izabrao za kralja. U I svetskom ratu održao neutralnost Norveške, kada su Nemci u II svetskom ratu okupirali Norvešku izbegao u London i formirao izbegličku vladu. Nasledio ga sin Olaf V.

1964.-Malta postala nezavisna posle 164 godine britanske vladavine.

1972.- Predsednik Filipina Ferdinand Markos zaveo vanredno stanje u zemlji i stavio u zatvor na hiljade protivnika režima. Markos ostao na vlasti do 1986.

Žena mu. Adwlida Markos imal 3 tisuće pari cipela .Aferim.

1973.- Jugoslavija prekinula diplomatske odnose s Čileom, 10 dana posle puča generala Augusta Pinočea, u kom je ubijen predsednik Salvador Aljende.

1974.-Umro američki filmski glumac Volter Brenan, prvi glumac koji je dobio tri Oskara. Poznat pre svega po brojnim epizodnim ulogama u vesternima.

1992.- Meksiko i Vatikan uspostavili pune diplomatske odnose, posle 130 godina dugog prekida.

Prekid traje od nogiranja Španije iz mexikanskoj života.

1993.-Predsednik Rusije Boris Jeljcin raspustio Parlament pod optužbom da poslanici blokiraju ustavne reforme i izbore. Pobunjeni poslanici zabarikadirali se u zgradi Parlamenta, odakle su isterani uz pomoć vojske 4. oktobra.

Taman dovoljno da Rusiju preuzmu mafiozi.

1996.-Na aerodromu u Bogoti, u avionu predsednika Kolumbije Ernesta Sampera, koji je bio spreman da poleti u SAD, posle anonimne prijave, nađeno oko četiri kilograma heroina. Predsednik osumnjičen za veze s narko-mafijom, Vlada saopštila da se radi o nameštaljci.

Ta CIA je vrlo stravična.

1999.- Na Tajvanu u zemljotresu poginulo više od 2.100 osoba, povređeno oko 8.700.

Novinsko izvješće: Poslednji veliki zemljotres na tom području dogodio se u septembru 1999. godine kada je na Tajvanu stradalo oko 2.400 ljudi.

Neko ovdje debelo laže.

2000.-Vlada Rusije odlučila da zamrzne ugovor sa Iranom o prodaji laserske tehnologije pošto su SAD navele zabrinutost zbog mogućnosti njenog korišćenja u izradi nuklearnog oružja.

Vrlo daleka prošlost.Sada Iran može od Rusije dobiti sve šta poželi,.Normalno genga je u pitanju.

2003._godine,Septembra   nakon 14 godina provedenih u svemiru, i 8 godina u ispitivanju Jupitera i njegovih satelita, Galilejeva misija je okončana slanjem orbitera u Jupiterovu atmosferu pri brzini većoj od 50 km/s, što je pomoglo da se umanji opasnost od kontaminiranja planete Zemaljskim bakterijama.

Bookmark the permalink.

Komentariši