Dogodilo se na današnji dan, 15. septembar

 

Danas je 15.septembar / rujan 2018. Godine novog vakta.

Na priliku je ostalo 108 dana do kraja ovog kalendara,a biće da je od istog istrgnuto 257 stranica.N avolju vam provjeravati.Lako je.Uzmete abakus i zrno po zrno.

 

A historičari ne posustaju i prepisuju,možda nešto i sakriju, nismo nazočili svakom vaktu.

1776.-Tokom Američkog rata za nezavisnost britanske trupe pod komandom generala Vilijama Haua zauzele Njujork.

1810. U Meksiku počeo ustanak protiv španske vlasti koji je s prekidima trajao do 1820, kada je proglašena nezavisnost Meksika od Španije.

1821. Španske kolonije Gvatemala, San Salvador i Kostarika proglasile nezavisnost.

Ha je Španija pala u Mexiku , namah su druge zemlje uzele fursat i davale nogu Špancima.

1822. Britanske trupe zauzele Kairo, a Rabi-paša, koji se predao Britancima, proteran na Cejlon. Kairo ostao pod britanskom kontrolom do 1922, kada je Egipat proklamovao nezavisnost, a grad postao prestonica države.

1830. Rodjen meksički general i državnik Porfirio Dijas, predsednik Meksika od 1877. do 1880. i od 1884. do 1911, kada ga je sa vlasti oborio vodja meksičke revolucije Fransisko Madero. Umro 1915. u emigraciji u Parizu.

1864. Tokom lova, nesrećnim slučajem se ubio engleski istraživač Džon Haning Spik, prvi Evropljanin koji je u avgustu 1858. video afričko jezero Viktorija, tvrdeći da je ono izvorište Nila.

Jes, slažemo se , ali smao Bijelog Nila. Plavi se odglavinja iz jezera Tana u Etiopiji.

1890. Rodjena engleska književnica Agata Kristi, autor popularnih kriminalističkih romana i pozorišnih komada, jedan od najuspešnijih pisaca svih vremena s 2 milijarde prodatih knjiga.

1904. Rodjen italijanski kralj Umberto II, poslednji vladar Italije, koji je na presto stupio u maju 1946. posle abdikacije svog oca Vitorija Emanuela III. Abdicirao mesec dana kasnije, u junu 1946, kada su se Italijani na referendumu izjasnili za republiku.

Mjesec dana kralj.Nije tako loše.Otac iz Kuće Savoja ,mu se nabebo multi penezi za vladavine Italijom od 1900. do 1946. godine.

1916. U bici na Somi u Prvom svetskom ratu Britanci prvi put upotrebili tenkove, napravljene prema projektu Ernesta Svintona.

1935. Nemački Rajhstag na vanrednom zasedanju u Nirnbergu doneo zakon o oduzimanju državljanstva Nemcima jevrejskog porekla i zakon o zaštiti nemačke krvi i časti kojim je bilo zabranjeno sklapanje brakova izmedju Nemaca i Jevreja i zapošljavanje Nemaca kod jevrejskih poslodavaca.

Koincidencija ili ne ,Židovi to isto pokušavaju uraditi sa Palestincima.  Primjenjujući nacistički nauk i sami postlai ganocidni fašisti.A inače prije arijevaca , jevrejima je zabranjeno sklapanje brakova sa nejerejima.

1946.-Proglašena Narodna Republika Bugarska pošto su se Bugari na referendumu izjasnili protiv monarhije.

1949. Konrad Adenauer izabran za prvog kancelara Zapadne Nemačke, Teodor Hojs za prvog predsednika republike.

U Adenauerovom kabinetu visoko kotirao Hans Globke, jedan od autora rasnih zakona iz 1935. godine. Dugačak je popis bivših nacističkih funkcionera koji su služili Adenauerovom demokratskom režimu poslije rata. Tu su Reinhard Gehlen, general Wehrmachta i kasnije američki i njemački antisovjetski špijun, pa Hans Filbinger, član Hitlerjugenda, a kasnije jedan od lidera CDU-a. Tu su i mnogi novinari, ali i vojna lica koja su djelovala kao glavni savjetnici za poslijeratno formiranje njemačke vojske, kao npr. nekadašnji nacistički Generalfeldmarschalla Ericha von Mansteina. Dobar im fazon.Graditi dem,okratiju sa osvjedočenim nacistima.

1967.-Komandant egipatskih snaga u šestodnevnom ratu sa Izraelom u junu 1967. Abdel Hakim Amer izvršio samoubistvo. U tom ratu Izrael gotovo uništio egipatsko vazduhoplovstvo, zauzeo Sinaj i prodro do Sueckog kanala.

1972. Španija i Sovjetski Savez potpisali ugovor o trgovini, prvi ugovor dve zemlje od okončanja Španskog gradjanskog rata.

1973. Umro švedski kralj Gustav VI Adolf, nasledio ga unuk Karl XVI Gustav.

1987. Nemački hakeri poznati kao “Haos klub” upali u kompjuterski sistem NASA i instalirali program “Trojanski konj”.

1999. Savet bezbednosti UN odobrio formiranje medjunarodnih snaga za Istočni Timor zbog talasa nasilja koji su izazvale proindonežanske snage, nakon referenduma na kom su se stanovnici te indonežanske pokrajine izjasnili za nezavisnost.

2000. U Sidneju otvorene 27. Olimpijske igre. Jugoslovenski sportisti osvojili 3 medalje, odbojkaši zlatnu, Jasna Šekarić u gadjanju iz vazdušnog pištolja srebrnu, vaterpolisti bronzanu.

Bookmark the permalink.

Komentariši