Tunguzija – Igrokaz na dan 4. Maj / Svibanj

Danas je  Nedelja  4. Maj / Svibanj 2022. godine računato po jevanđeljima.

Kažu da je proteklo okruglo 154 dana , a ostalo čoškastih 211 za dotok.

Kako smo skontali šta je okruglo , a šta je ćoškasto nismo sigurni. Valjda je ono pi presudilo.

Baš je čudno to pi.

Zakovrne se , pa sve bude okruglo pa na čoše.

A ljudi se prave pametni , pa misle da to razumiju.

Aha , kako ne.  Gdje ćeš ba skontati da je nešto okruglo a čoškasto. Ili čoškasto da bude okruglo.Ni u Tunguziji nisu vesla sisali da to skontaju.

A vi se sad  pitate šta je to tunguzije. Pojam/riječ vam sumnjiva.A ne bi trebala biti.Iza tunguzije nema ništa.Poslijednji korak ka gore.A gore vas čeka ono što vas čeka.Ono što ste ili niste zaradili .

To svijedoči Tunguzija ,oblast u Rusiji ( sada Evenkijski rejon ili Evenkija , koja nema blage veze sa našom Hankijom.).

Cela teritorija Tuinguzije leži na Srednjosibirskoj visoravni. Klima je kontinentalna. Julska temperatura može da dostigne +40 °C, a u januaru -53 °C. Od pakla do raja na zemlji i nazad.

I kao opomenu sa Neba se 30. juna 1908.   desi  pad nebeskog tela što je izazvalo strahovitu eksploziju, koja se čula hiljadama kilometara daleko. Sravnjeno je sa zemljom 2.150 km² tajge. Ni danas nije potpuno razjašnjena dilema da li je reč o meteoritu ili kometi. A neuki sumnjaju na vanzemaljusku letjelicu,onih malih zelenih stvorenih u malim bijelim umovima bez sive mase..

Što bi poete rekle:

Kontali vi ne kontali, odoste i na okruglo i na čoškasto i malo dalje od Tunguzije.

U prevodu:

Svakako vam valja mrijeti.Ne budite neuki i hvatajte se za najčvršće uže.

Bookmark the permalink.

Komentariši