Dogodilo se na današnji dan 27. februara / veljače

Danas je Ponedeljak  27.februar / veljača 2023. Odnos potrošenih i neizvjesnih dana je 58/307.

Danas je    27.februar / veljača 2023. računate po Ješui Hanocriju . Odnos potrošenih i neizvjesnih dana  je 58/307.

Sreća da je Ponedeljak , inače bi teoretiačari baksuzluka nešto novo smislili.

Obično , srijedom ili četvrtkom ,vrane im piju  ono malo mozga što imaju.

Eto prije dvije milje godina skontali da čo'jk može vaskrnusti.

I od tada počeli godine isponove  brojati.

Ako kojim naopakim slučajem neko od nas u subotu rikne,

pa u nedelju vaskrsne ,hoće li po njemu neki pijani konzilij ,

nakon 300  , sa kusurom    od 30 godina skontati  brojanje vremena u novim , što bi rejkli taze  godinama?

Pošto ne vjerujemo ni jednom konziliju ( osim mahalskom ) ,  jer oni uvijek  postanu vođe zlih hordi, za sada ćemo se primirti i odustati od riknjave.

Nek’ teoretičari zavjere gledaju svoga posla,  nas ostave na miru

a novo vaskrnuće nek traže kod bludnice sa sedam brežuljaka.

Što bi poete rekle :

-Vatikanu slagat i genocid naručiti , ko gladnom se panje dokopat.

U prevodu .

– Mante usjrsnuća , dajte hljeba , mere i kolača i sladoleda i igara.

Ha, valja ova  , narode!

A evo koji su se takari  dešavali u prošlim vremenima:

280.- Rođen rimski imperator Konstantin I. Počeo hristijanizaciju Rimskog carstva, a prema nekim izvorima rođen u današnjem Nišu. 312. izdao Milanski edikt o toleranciji kojim je hrišćanstvo izjednačio sa ostalim verama, a 325. sazvao Prvi vaseljenski sabor u Nikeji na kojem je stvoren temelj dogmatskog i kanonskog sistema hrišćanske crkve. 330 osnovao Konstantinopolj, novu prestonicu Rimskog carstva.

1617.- U selu Stolbovo sklopljen je mirovni ugovor između Švedske i Rusije. Šveđani su vratili Rusiji područje Novgoroda i priznali dinastiju Romanovih, ali su zadržali južnu obalu Finskog zaliva i Karelijsku prevlaku i time odsjekli Rusiju od Baltika, što je trajalo sve do Sjevernog rata (1700.-‘21.).

1844.- Dominikanska Republika postala nezavisna od Haitija.

1846.- Rođen je njemački sociolog, istoričar i književni istoričar Franc Mering, jedan od vođa i teoretičara lijevog krila njemačke socijaldemokratije i osnivača “Saveza Spartaka” i Komunističke partije Njemačke. Djela: “Biografija Karla Marksa”, “Istorija njemačke socijalne demokratije” , studija “Legenda o Lesingu”.

1881.-Buri su pobijedili Britance u bici kod Majuba Hila u južnoj Africi. Na isti dan 1900. britanske trupe pod komandom lorda Kičinera odnijele su presudnu pobjedu nad Burima u bici kod Pardenberga.

1887.- Umro je ruski kompozitor i hemičar Aleksandar Porfirijevič Borodin, pripadnik muzičke grupe “Velika petorica” i utemeljivač ruske simfonije i kamerne muzike. Od djetinjstva je pokazivao i sjajan umjetnički talenat i interesovanje za prirodne nauke. Kao dječak je svirao flautu i klavir, kasnije i violončelo. Inspirisao se ruskom narodnom muzikom, narodnim pričama i legendama i istočnjačkim folklorom. Djela: opera “Knez Igor”, simfonija br. 2, simfonijska slika “U srednjoj Aziji”.

1902.- Rođen je američki pisac Džon Štajnbek, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1962. Preplićući naturalizam s humorom, pisao je o životu eksploatisanih u vrijeme velike ekonomske krize tridesetih godina 20. vijeka, o tegobnom životu seljaka bezemljaša, skitnica i probisvijeta, o animalnim porivima u čovjeku i pobuni nekonformističke mladeži. Djela: romani “Plodovi gnjeva”, “Zima našeg nezadovoljstva”, “Istočno od raja”, “Kvart Tortilja”, “O miševima i ljudima”, “U neizvjesnoj bici”, drama “Mjesec je zašao”, putopis “Putovanja s Čarlijem”…

1932.-Rođena je engleska filmska glumica Elizabet Tejlor, koja je debitovala 1942. u filmu “Lesi se vraća kući”, postavši svjetski poznata zvijezda već kao djevojčica. Ostali filmovi: “Mjesto pod suncem”, “Ajvanho”, “Staza slonova”, “Drvo života”, “Džin”, “Baterfild 8” , “Kleopatra”, “Hotel `Internacional`”, “Mačka na usijanom limenom krovu”, “Iznenada prošlog ljeta”, “Ko se boji Virdžinije Vulf?”, “Ukroćena goropad”, “Dr Faust”, “Odsjaj u zlatnom oku”, “Tajna ceremonija”.

1933.- Nacisti su zapalili zgradu Rajhstaga u Berlinu, optuživši za to komuniste, što je Adolf Hitler iskoristio da odmah naredi hapšenje 1.500 komunističkih funkcionera i optuži ih da su paljevinom dali signal za ustanak. Na procesu u Lajpcigu jedan od optuženih – bugarski revolucionar Georgi Dimitrov razobličio je planove nacista, pa se suđenje pretvorilo u njihov fijasko.¸

1936.- Umro ruski lekar i naučnik Ivan Petrovič Pavlov, osnivač Instituta za eksperimentalnu medicinu, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1907. Njegova teorija o uslovnim refleksima snažno uticala na mnoge naučne discipline, posebno na psihologiju, psihijatriju i medicinu.

1939.- Velika Britanija i Francuska priznale su vladu Franciska Franka u Španiji.

1952.- Održana je prva sjednica UN-a u novom stalnom sjedištu svjetske organizacije – u Njujorku.

1976.- – Eskimski lideri predočili su kanadskoj vladi da njihovom narodu pripada skoro pola miliona kvadratnih kilometara Kanade.

I ništa.To je sad vlasništvo bijelog kanađanina.

1999.- Međunarodne organizacije za borbu protiv korištenja nagaznih mina procijenile su da je u 64 zemlje širom planete rasuto preko 100 miliona nagaznih mina, od čega se sedam miliona nalazi na prostoru bivše Jugoslavije. Prema ovim podacima eksplozije nagaznih mina svakog mjeseca ubiju ili osakate 2.000 ljudi od kojih su 90 odsto civili, među kojima je najveći broj dece.

2002.- Umro je Spajk Miligan osnivač britanske komedije 20. vijeka.

2003.- Biljani Plavšić je u Haškom tribunalu izrečena kazna od 11 godina zatvora za ratne zločine, počinjene u ratu u BiH (1992.-1995.).

Bruka i sramota za cjelokupnu svejtsku civilizaciju.

2008.- Umrla je Mira Alečković (Novi Sad, 2. februar 1924. — Beograd, 27. februar 2008.), jugoslovenska književnica i pjesnikinja. Kao gimnazijalka, 1939. godine postala je članica SKOJ-a, a 1941. godine, od prvog dana narodnooslobodilačke borbe, i članica partizanske ilegale u Beogradu.Bila je jedna od najboljih učenica Desanke Maksimović i njena bliska prijateljica. Po završetku gimnazije studirala je opštu književnost i slavistiku u Beogradu, kao i višu Fušeovu školu pri Sorboni.Autorica je teksta pjesama “Druže Tito mi ti se kunemo” i “Jugoslavijo”.

1952.- Održana prva sednica Ujedinjenih nacija u novom stalnom sedištu svetske organizacije u Njujorku.

1963.- Dolaskom na vlast predsednika Huana Boša Gavinja u Dominikanskoj Republici posle 33 godine okončan period diktature. Osnivač i vođa Revolucionarne dominikanske partije, Gavinjo od 1930. živeo u izbeglištvu.

1976.- U Zapadnoj Sahari, koju je dan ranije Španija predala na upravljanje Maroku i Mauritaniji, oslobodilački front Polisario proklamovao Saharsku Arapsku Demokratsku Republiku.

1993.- Na pruzi Beograd-Bar u stanici Štrpci naoružani otmičari izveli iz voza 19 putnika, jugoslovenskih državljana, muslimana, i odveli ih u nepoznatom pravcu. Nebojša Ranisavljević, jedan od otmičara, 9. septembra 2002. osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

1994.- U eksploziji bombe u maronitskoj katoličkoj crkvi u Libanu poginulo 10, povređeno 60 vernika koji su pred oltarom čekali na pričešće.

Bookmark the permalink.

Komentariši