BL RISING FEST

BL RISING FEST – humanitarni festival underground muzike

 

03.02.2018.

Prvi humanitarni festival underground muzike – BL Rising Fest 1.,2.,3. mart

Posljednjih godina Banjaluka, ali i drugi gradovi u državi su tanki sa metal svirkama i festivalima, pogotovo kada se radi o domaćim, lokalnim bendovima. Međutim, nešto se mijenja. Za tačno mjesec dana, tačnije 1., 2. i 3. marta biće festival underground muzike „BL Rising Fest“. Radi se o trodnevnom festvalu koji će se održati u već dobro poznatom banjalučkom City Pub-u. Na festivalu će učestvovati 12 bendova od kojih je 11 iz Banja Luke, a jedan iz Prijedora.

Pored podrške autorskim bendovima, ovaj festival će biti i humanitarne prirode, pa će tako sav prihod od prodaje ulaznica ići u humanitarne svrhe.

Kako organizatori navode, nisu mogli više da sjede skrštenih ruku i gledaju, iz dana u dan, sve veći broj socijalno ugroženih, jer je na ulicama nemoguće izbjeći nesrećne ljude koji kopaju po kontejnerima, kako bi obezbijedili egzistenciju. Plan je da BL Rising Fest ima određeni kontinuitet i kako tvrde, uvijek će biti humanitarnog karaktera. S druge stane svjedoci smo kulturne dekadencije, tjeranja umjetnika u ćošak i gušenja onog pokretačkog bunta u mladim ljudima, koji ih tjera na pozitivne promjene i stvaralaštvo. BL Rising Festom žele da daju primjer i poruče da svaka osoba treba da shvati da niko neće ništa promijeniti, dok sami ne uzmu stvar u svoje ruke.

Podsjećam da je posljednja metal svirka bila u decembru 2017. godine u istom lokalu, a u svrhu promocije prvog albuma thrash metal benda Cornix. Prije toga je u martu nastupalo 7 bendova. Dakle, predstojeći fest je značajan i svojim obimom i nastojanjem za održavanjem kontinuiteta. Da ovo ne bi bila jedna strogo banjalučka priča, te da bi dobila jedan širi i jači karakter, tu su i bendovi iz drugih gradova. Odlična prilika za građenje scene, upoznavanje, saradnju i podršku. Ne postoji drugačiji način.

Moram napomenuti da ovo nije prvi put da su pripadnici alternativne skupine supkulture pokazali svoju humanost. Možda ovakvi događaji umanje stereotipe koji u našem društvu još uvijek žive, a koje o njima gaje neupućeni ljudi, koji se možda samo boje nečeg što je „drugačije“.

Organizatori žele da se zahvale svim bendovima koji će nastupati te tri večeri i svima koji su pomogli u organizaciji. Napominju da je interesovanje bendova bilo veliko, jer su se pojedini sami javljali kada su načuli o festu dok je još bio samo u obliku ideje. Žale što nije bilo prostora i mogućnosti da svi zainteresovani bendovi nastupe na prvom BL Rising Festu, što je još samo jedan od podsticaja da se nastavi sa ovom pričom, kako niko ne bi bio zapostavljen. Trenutno su u potrazi za sponzorima, kako bi mogli pokriti troškove, kako bi sav novac od prodanih karata otišao u humanitarne svrhe.

Da se izbjegne stara, svima poznata, priča „piti pivo vani i ne ulaziti na svirku“ organizatori su se pobrinuli da cijene karata budu povoljne. Cijena ulaznice za sva tri dana je 10 KM, dok je za jedno veče 5 KM.

Bendovi koji će nastupati su:

ČETVRTAK 01.03.
MultiCultus // progressive rock
Aberdar // alternative rock
Pod Pritiskom // hard rock/metal/grunge
Alatka // heavy metal

PETAK 02.03.
Darth Vutrax // atmospheric dark horror ambient
My Last Suicide // melodic death metal
Logic Sistem Disorder // system metal
Degenek // nuclear thrash metal

SUBOTA 03.03.
Benefit // groove metal
Cornix // thrash metal
Futurephobia (PD/SM) // thrash metal
Odium Malum // raw black/death metal

Dođite i podržite!

 

**

Autor: Danko Kuzmanović

Bookmark the permalink.

Komentariši