Tako to rade vehti poslušnici i doušnici

 

Veoma važan,neuki rekoše jedan od tri najvažnija datuma u historiji BiH je prošao. Husein-kapetan Gradaščević bio je Gradačački kapetan, koji je bio na čelu bosanskih feudalaca u ustanku protiv reformi koje je provodio sultan Mahmud II. u Osmanskom Carstvu.

Večina historičara   tvrdi da je njegov pokret imao isključivo karakter feudalne borbe za očuvanje klasnih intersa,pod plaštom borbe za autonomiju Bosne.

Pogledajte smao zahtjeve pobunjenika i biće vam jasno da oni  nemaju veza sa autonomijom.

Kažu da je 12.septembra / Rujna je kažu Sarajevu proglašena autonomija Bosne u sklopu Osmanskog carstva. Međutim Ali Paša Rizvanbegović je imao drugačije mišljenje i potukao Zmaja od bose.

 

Čak da je istina ta takozvana borba za sutonomiju,ona je , u konačnici  ipak samo jedna izgubljena borba.

I mi se ne bi se složili da je treći najvažniji.Ali među prvih stotinjak  jeste.

Gospoda „bošnjaci“ su zaboravili / preskočili srednjevjekovnu Bosne.Koliko značajnijih datuma se zbilo u to vrijeme.

Samo nekoliko najvažnijih:

– 29.avgusta 1189. Napisana Povelja Kulina bana

-Osnivanje Bogumilske –Bosanske crkve .Niko od onih koji glorifikuju pobunu Zmaja od Bosne,a  ne brani Bosansku crkvu od podmetanja takozvanih historičara . prekrajača historije  novijih datuma,koji vrše prekrajanja kako žele,a Bosanski historičari šute.

-Nastanak Bosančice / Šireći se od 10. vijeka sa istoka, iz Bugarske, val ćirilice zahvatio je i dio bosanskog područja, gdje se razvio u poseban oblik i posebnu varijantu ćirilice sa primjesama glagoljice i latinice. To pismo ima svoj osobiti duktus, odbacuje stilska slova, a uvodi nove znakove za svoj jezik, te sa oblikom i pravopisom razlikuje od bugarske i srpske ćirilice.

-26.Oktobra / Listopada 1377.  krunisanje Tvrtka I Kotromanića za prvog Bosanskog kralja – Bosna postaje kraljevina. Stjepan Tvrtko I. Kotromanić, rođen oko 1338. godine, bio je ban Bosne od 1353. do 1377. gode, a zatim kralj Raške, Bosne, Dalmacije, Hrvatske i Primorja do 1391. godine.

– Pobjeda Tvrtka I Kotromanića / Bosanske vojske nad Ugarskim kraljem Ludovikom jula i septembra 1363. je mnogo, mnogo  značajniji datum jer je jedna od najznačajnijih pobjeda u historiji Bosne. Bosna je opstala a ,Tvrtko demonstrirao moć najveće države Balkana tog doba.

-Svi krstaški ratovi protiv Bosne,nastojanje Ugara da osvoje Bosnu su značajniji od pobunjenika koji se više borio za svoju slavu i korist,kasnije i svoju ghlavu,a manje za Bosnu.Da je tada Bosna nestala ,ko bi imao da priča o Husein kapetanu.

Važnijih datuma ima toliko d abi nam trebala jedna ontologija da ih sve pobrojimo i zapišemo i dokumentujemo njihov značaj i važnost za opstojnost Bosne.

Gospodo doktori i historičari,manite se šuplje priče i okrenite se Bosni i njenoj sveukupnosti ,koja tokom svoje  historiju bila najedinstvenija u svijetu  po najtolerantnijim multietičnim i relijijskim odnosima.

Gospodo budimo koegzistentni i civilizovani ,molimo ne slavite datume bitne za vještački stvoreno bošnjaštvo ,na račun Bosanske opstojnosti i Bosanstva.

 

Bookmark the permalink.

Komentariši