Na današnji dan 27. Novembar / Studeni

Danas je petak 27.novembar 2015.

8 g.p.n.ere umro Horacije ,najveći lirski pjesnik,kojise poetici učio na njenom izvoru u Atini.Za razliku od grka koji su stremili lepršavosti Horacije je imao hladan izraz,trezvene ironična opažanja.Džaba mu estetska savršenost i raznovrsnost kada stihom vladju strogi moralni principi.

1582.William Shakespeare oženio Anne Hathaway.Imao osamnaest godina. Bili Mlakonja slobodan prevod prezimena ( Shake = trese se  speare =  slabost).Jedan od ubleha koji je o ljudima imao razmišljanja koja su ga vodila mizantropiji.To izbija i svakog njegovog djela.

On kaže  : Snošaj i dok traje je prljava stvar.Toliko o njegovoh ljubavi sa Udaljenom Hatijom.

1701.Rođen Andres Celziuas.Astronom i fizičar a izumio toplomjer.To je mogao uraditi samo šveđanin.Njima je zimi toliko hladno da su moirali provjeravati da li su živi dahom na ogledalo.Svima je laknulo kada je napravljen mjerač toplote.

1874.Rođen cionista Haim Azrijel Vajcman.On je sa Britancima i Vatikanom ukrao zemlju Palestinu i 1948.napravio genocidbni Izrael.Kažu: Historija est magistra vita!Ma nemojte nam kas'ti.Samo tri godine prije samo malobrojni Jevreji su preživjeli holokaust koji im je pripremila Njemačka nacistička  arijevska rasa. Izraelci već 67 godina to isto rade Arapima na okupiranim teritorijama.

1879.Francuska skupština se premjstila iz Versaja u Pariz.Joj hablečina,majko moja.Uz bazilku Sakre Ker Versaj je nešto najljepše što Francuska može ponuditi Svijetu.

1895.Alfred Nobel oporučio Nobelovu nagradu.Konta čovjek ,bolje prije riknjave pokušati umiriti savijest i dobiti neki poen radi iskupljenja za stotine miliona mrtvih koje će njegov izum pobiti u narednom periodu.

1895.Umro A.Dima Jr. Koji je napisao Damu sa kamelijama.Božanstvena Garbo jhue njegovo djelo približila svijetu dvadesetog vijeka glumeći Margaret Gotje koja je napravljena prema liku mlade,ali čuvene pariške ljepotice i  kurtizane Mari Diplesi.U ovom nježnom i neretnom liku Verdi je napisao operu Travijata.

  1. Španija objavila svijetu da je Maroko njen protektorat.Nisu im vjerovali;otkada je porobljavanje nekog naroda pokroviteljstvo.

1919.Bugarska je zbog crvenih kartona dobijenih zbog pripadnosti Centralnim silama izgubila Trakiju (Grčka),Strumicu,Bosilegrad ,Caribrod /Dimitrovgrad (Kraljevini SHS).

1921.Rođen slovak Aleksander Dubček.Viđa pokreta „Praško proljeće“ iako je bi gen.sekr.KP Čehoslovačke.Normalno poslije sovjetske tenkovske  intervencije i gušešnja proljeća dvadeset godina bio u kućnom pržunu.1989.pada komunizam u Čehoslovačkoj a on postaje Skupštine.Ko bi gori sad je doli,ko bi doli gori pristaje.Neko će reći citiramo truhlog sušičara Njegoša.To su neuki ljudi.Njegoš je tu ireku pokupio iz islamske svete knjige Kur'ana.Volio se i on ko brega malo lakomiti na tuđu umjetnost.

. provjeravti

1940.Njemačka anketirala francuske oblasti Lorens i Alza.Francuska klepnula ušima.Malo kasnije će De gol zažditi u Englesku da se sa njene teritorije „herojski“ bori protiv njemaca.

1940.rođen Brus Li kultni kungfuist.Kažu pogino od rekviziterskog metka.Ha,ha i ha.

1941.Velika britanija slomila „hrabre“ Italijane i oslobodila Etiopiju,Eritreju i Somaliju.I to je sve što su Britanci  napravili u II svjetskom ratu.

19412 rođen Đimi Hendriks,kultno ime roka sedamdesetih godina i jedan o najboljih gitarista koje je dao rok.Umro od predoziranja 1970.god.Tih godina je predoziranje bilo sasvim normalna stvar.Tako su se CIA i njene bratske asocijacije obračunavale sa nepoželjnom i slobodoumnom djecom cvijeća.

Danas je utorak, 27. novembar/studeni, 332. dan 2012. Do kraja godine ima 34 dana,

1942.Francuzi potopili vlasitu flotu da ne bi pala u ruke Nijemaca.A i ti njemci.,Mi ih hvalili zbog pedanterije,a oni čekali dvije godine da Francuzi unište svoju flotu.Ipak moramo naglasti da ta flota nije vrijedila ni pišljiva brabonjka.

  1. god, poginuo Ivo Lola Ribar vođa mladih partizana.Naslutio svoju smrt u poemi Jama.

1953.Huso Hodžič ,učesnik NOB proglašen narodnim herojem.Neko se sjetio da jedanaest godina po pogibiji   ime Tešnjaka upiše u zlatnu listu.

1953.umro Juđin  GledstonO'Nil;još jedan Jevrej koji nije htio da živi u cioniji.Nbije frajer,kada je postao tvorac američke moderne drame i dobitnik Nobelove nagrade za knjićževnost 1936.

1961.SSSR predložio zabranu nuklearnih proba bez međunarodne kontrole.Za to vrijeme na kubi postavili na Kubi stotine raketa sa bombama koje imaju moć fisije.Naivni ko mađarska sobarica:mislili ameri će naletiti na minu.

1967.de Gol branio Velikoj Britaniji ulazak u evropsko zajedničko tržište.Šta su mu to jartani skrivili za vrijeme njegovog „herojskog „ ratovanja protiv nacista sa obale Temze 1940-1945.

Inače kao vojni dezerter je 1940.god bio osuđen na smrt.

1968.Aleksandar Ranković srpski nacionalista naredio da vojska i policija u krvi unište demonstracije Albanaca na Kosovo.Otada je nastao slogan Kosovo republika.Ranković je smijenjuen,a Kosovo je kasnije dobilo ne republiku nego državu.

1970.Kolumbijski slikar  u manili pokušao ubiti papu  Pavlu VI. Svako malo neko pokuša ubiti papu,ali bne uspije.Dobar EPP.

1971.Siovjetska sonda Mars 2 se uspješno spustila na planetu Mars.Kako,zašto i zbog čega nikome nije jasno.To je isto kako kad dijete praćkom ubaci kamenčić u more.

1990.Džon Mejđor postao premijer Velike Britanije.On je jedan od trialteralaca ,kao i George Buš.Uz Vatikan i Miterana oni su glavni saučesnici bosanskog pakla.

1992.Umro Ivan Generalić glavni hadžija slikarske suvremene naive Hrvatske i Jugoslavije

2001.Nasa prijavila da je huble detektovao atmosferu na planeti udaljenoj 150 svjetlosnih godina od Zemlje.To je bila prva planeta van sunčevog sistema kojoj je utvrđena atmosfera

2006.U Obrazovnom centar Jasenovac ubačeni novi podaci o broju žrtava.Sada je broj žrtava sasvim podnošljiv za hrvatsku javnost.Memorijalni centar Jasenovac je vrlo pedantan.Njihov konmpjuter je izbacio brojku od 72.l93.ubijena insana u Jasenovcu.Tako je Njofra Tuđi men za života  bez komjutera prognozirao: 70 tisuća mrtvih;po  30 milja srba i jevreja i 1o milja cigana.

Međunarodna komisija za Jasenovac opet barata cifrom od 803.000 hiljade od toga 110.000 djece.Međutim njihove brojke su nepouzdane jer oni zaokružuju zadnje tri cifre na nulu.

Nije nam jasno kakav se to obrazovni centar vodi u Jasenovcu?Kakva se tamo kadar obrazuje?

Imaju li barem jedan sto,šahovnicu ,kamu i bombu da se zaklinju:Za dom spremni kao u vrijeme NDH odnosno vlasnika krvavog stratišta Jasenovac.

 

Konačna cifra vam je ovakva,mislimo dana ove godine:

-365 dana ova godina imala

-331 dan nogiran

-34 dana ostala ako se ne javi neki apokaliptičar,vrač ili Jehovin svjedok.

 

Bookmark the permalink.

Komentariši