Dogodilo se na današnji dan 6.Februar / Veljača.

 

Danas je Ponedeljak  6. Veljača / Februar 37 dan ove 2023. sezone nove ere. Ima još nekih dana do njenog kraja.

Manje ili više berićetli. Kako kome i kako se glede.

Ljudi pogrešno kontaja pa kažu računato po Hristu. Mi se opet volimo  igrat doljevuše. Jal nezvanom gostu uvaliti takarli nadoštiklanu  kafu , ja bajatu , jal takarli inofrmaciju.

Od  kada je opat  Dionizije Mali, pogrešno Hista podmladio  za četiri godinu  i odredio   Anno Domini,  napravio je pravu papazjaniju.

Sada se ne zna kako pravilno oslovljavati nultu godinu. Nova era ili naša era , engleski: Common Era, “opća era”, doslovno “obična era”; latinski: Era vulgaris, rjeđe tekuća era jesu izrazi kojima se označava vremenski period koji je počeo prvom godinom gregorijanskog kalendara, odnosno izrazi koji služe kao alternativa eri Anno Domini .

Pseudo “nauka “, time mislimo Rimokatolička crkva je “dokazala” da se Isus rodio 13 . Marta  , 4 godine prije Isusa, kao što je dokazala da se rodio 6., 7. i 8. godine prije Isusa.

Datimi rođenja su takođe  dokazivani više puta: 20. mart, 20. maj, 20. april ili 29. septembar.

Nisu se potrudili da objasne da li je Isus  svake te godine , od   26.  do 36. godine , računate po Hristu, nako trećeg dana od raspeća vaskrsavao.

Svemu tome treba dodati historijsku istinu da Isus Hrist nije rođen ni 25. decembra ni 14, Januara, i da to vjerodostojnici , te crkva nikad nije obznanili ili ispravili.

I sada poslije svih ovih mućki i mešetarenja treba vjerovati u autentičnost najgenocidnije institucije u povijesti čovječanstva.

Što bi poete rekle:

-Aha , kako da ne.

U prevodu ,:

Mnogo su  lažljiva i krvava ta sveštenstva.

Neovisno o eri , danas nije surbota , što bi Fata rekla. Njoj nije bitan datum već dan i da u nazivu     ima slovo r. Ako nema ona ga umetne.Jer dogovor je dogovor.Svakog  dana koji ima  r  u imenu  nosi  takar.

Onda bi sutrašnji dan trebao da bude Ponedljerak. Aferim za Fatu. Voli stih i rimu za kićenje  , drito u sridu.

No bez obzira na Fatine afinitete i potrebe ,danas   je šesti  dan veljače 2023.

Ma šta se Fati prisnilo,ni ona ne može promjeniti ono što se zbilo na današnji dan.

1515.Umro venecijanski izdavač i štampar Aldo Manucio, poznat po tome što je prvi upotrebio kurzivna slova i uveo mali format. Njegova izdanja danas su bibliofilske retkosti.

Da li ste možda primjetili da je uvijek neko prvi,neko drugi neko treći itd.,a neko pretposlednji ili poslijednji.

1564.Rođen je engleski pisac Kristofer Marlou, koji je usavršio pisanje u jambskom desetercu i izuzetno utjecao na Viljema Šekspira. Njegove tragedije prikazuju žudnju za vlašću, odlikuju se zvučnom retorikom i na mahove poetskim žarom. Djela: “Tamerlan Veliki”, “Dr Faustus”, “Jevrejin sa Malte”, “Edvard Drugi”.

1665.-Rođena je engleska kraljica Ana, koja je vladala od 1702. do 1714, posljednji monarh iz dinastije Stjuart, tokom čije su vladavine 1707. ujedinjene Engleska i Škotska. Njena vladavina obilježena je i oštrim rivalitetem vigovaca i torijevaca i pojačanim neizvjesnošću u pogledu nasljednika prijestola.

1685.Umro je engleski kralj Čarls Drugi Stjuart, sin Čarlsa Prvog, pogubljenog u građanskom ratu 1649, koji je postao monarh 1660, poslije ukidanja republike uspostavljene 1653. pod Oliverom Kromvelom. Stupajući na prijesto Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Irske, obavezao se na poštovanje prava parlamenta i ličnih sloboda građana, što je pokušao da izigra, pokazujući apsolutističke težnje. Tome se usprotivila Stranka vigovaca i parlament ga je 1679. primorao da potpiše akt “Habeas corpus” kojim su ozakonjene izvjesne građanske slobode. Njegova vladavina u istoriji je označena kao period restauracije.

1701.Počeo rat za špansko nasleđe posle kog je Španija izgubila Gibraltar, posede u Holandiji, Milano, Napulj i Sardiniju. Rat vođen na evropskom tlu i u kolonijama, a završen Utrehtskim mirovnim ugovorom 1715.

Znači Španija se igrala fenjera.

1793.Umro italijanski pisac Karlo Goldoni, reformator italijanskog pozorišta. Napisao preko 100 pozorišnih komada i smatra se osnivačem italijanske realističke komedije.

1802.Rođen je engleski fizičar Čarls Vitstoun, pionir telegrafije. Pronašao je i metod za određivanje električnog otpora i istraživao elektricitet, svjetlost i zvuk.

1804.Umro je engleski hemičar i filozof Džozef Pristli, koji je otkrio kiseonik, amonijak, hlorovodonik, azot-oksid, ugljen-dioksid i sumpornu kiselinu. Bio je vatreni pristalica Francuske revolucije i ogorčeni protivnik ateizma prosvjetitelja – vjerovao je u besmrtnost duše. Djela: “Hartlijeva teorija o ljudskom duhu na principima asocijacije ideja”, “Slobodni razgovori o materijalističkim učenjima”, “Sokrat i Isus”, “Istorija i sadašnje stanje elektriciteta”.

1830.U Srbiji objavljen hatišerif turskog sultana Mahmuda II o autonomiji Srbije u okviru Otomanskog carstva. Krajem septembra sultan izdao berat kojim je knezu Milošu Obrenoviću priznato nasledno kneževsko dostojanstvo, pod turskim suverenitetom i ruskom zaštitom.

1838.Rođen je engleski glumac Džon Henri Brodrib, poznat kao Henri Irving, jedan od najvećih tragičara 19. vijeka, prvi glumac kojem je 1895. dodijeljena plemićka titula. Njegova gluma se odlikovala plemenitim patosom, posebno u tumačenju likova iz drama Vilijema Šekspira.

1876.-U Srbiji osnovano Društvo Crvenog krsta, nepunih 13 godina posle prve Međunarodne konferencije Crvenog krsta u Ženevi. Inicijator bio vojni lekar Vladan Đorđević, a za prvog predsednika izabran mitropolit Mihajlo.

1897.-Rođen je brazilski filmski režiser, scenarista i producent Alberto de Almeida Kavalkanti, koji je između dva svjetska rata, radeći u Evropi, znatno utjecao na francusku filmsku avangardu i englesku dokumentarističku filmsku školu. Filmovi: “Ivet”, “Voz bez očiju”, “Kapetan Frakas”, “Odmor đavola”, “Smrt noći”, “Nikolas Niklbi”, “Prvi džentlmen”, “Zemlja je uvijek zemlja”, “Pjesma mora”, “Gazda Puntila i njegov sluga Mati”.

1897.Ostrvo Krit u Sredozemnom moru ujedinjeno je sa Grčkom. Istog dana 1869. Grčka je bila prinuđena da popusti pred ultimatumom Otomanskog carstva i prepusti mu Krit.

1899.- Senat SAD-a je ratifikovao Pariski mirovni ugovor, kojim je okončan američko-španski rat. Poražena Španija je primorana da Amerikancima prepusti Filipine, Kubu, Portoriko i Guam.

1900.-Osnovan Međunarodni sud u Haagu.

1905.Rođen poljski političar Vladislav Gomulka, vođa Poljske radničke partije od 1943. do 1948. i od 1956. do 1970, kada je podneo ostavku pod pritiskom radničkih nemira. 1949. bio sklonjen iz partijskog rukovodstva i potom uhapšen kao nacionalista. Iz zatvora pušten krajem 1954. Važio za simbol otpora sovjetskoj vlasti.

1911.Rođen je američki državnik Ronald Vilson Regan, predsjednik SAD-a od 1980. do 1988. Prethodno je bio filmski glumac i guverner Kalifornije od 1966.

1918.U Velikoj Britaniji žene dobile pravo glasa.

1922.Potpisivanjem ugovora u Vašingtonu završena je konferencija SAD, Francuske, Japana, Italije i Velike Britanije, na kojoj su se velike sile obavezale da ograniče upotrebu bojnih otrova i podmornica u ratnim sukobima i utvrdile novu raspodelu pomorskih vojnih snaga. SAD su stekle pravo da drže mornaricu koja neće biti slabija od britanske i koja će nadmašiti flotu Japana.

1931.Rođena Marija Estela Isabelita Martines, kasnije poznata kao Isabela Peron, predsednik Argentine od 1974, kada je na tom položaju nasledila preminulog supruga Huana Dominga Perona. Sa vlasti zbačena vojnim udarom 1976, posle čega je na osnovu odluke vojne hunte bila u zatvoru do 1981.

1932.Rođen francuski filmski režiser Fransoa Trifo, jedan od tvoraca “novog talasa” francuskog filma. Svetsku slavu stekao prvim filmom “400 udaraca”, snimljenim 1959, a za film “Američka noć” dobio nagradu “Oskar”.

1952.Umro britanski kralj Džordž VI, tokom čije vladavine Indija stekla nezavisnost, a britanski kraljevi izgubili titulu “car Indije”. Nasledila ga kćerka, kraljica Elizabeta II.

Dakle bili su kraljevi svojim otočkim podanicima,a carevi urođenicima.Zato su ih neštedimice tamanili,tek toliko da se una ko je car.

1958.U avionskoj nesreći poginula 23 putnika, među kojima 8 igrača engleskog fudbalskog kluba “Mančester junajted”. Nesreća se dogodila pri povratku iz Beograda, gde je engleski tim igrao utakmicu evropskog Kupa šampiona s “Crvenom zvezdom”.

1989.Umro je francuski filmski režiser Andre Žan Kajat, koji se bavio i advokaturom, novinarstvom i pisanjem scenarija, ali je slavu stekao kao režiser. Filmovi: “Svi smo mi ubice”, “Ogledalo sa dva lica”, “LJubavnici iz Verone”, “Pravda je zadovoljena”, “Prije potopa”, “Prelaz preko Rajne”.

1992.Pakistan je po prvi put objavio da posjeduje nuklearno oružje.

1993.Umro američki teniser Artur Eš, prvi crnac koji je pobedio u Vimbldonu, 1975.

1993.Predstavnici tri zaraćene strane u Bosni odbili, na pregovorima u Njujorku, mirovni plan kopredsednika Konferencije o bivšoj Jugoslaviji. Kopredsednici Vens i Oven zatražili od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da obavezujućom rezolucijom podrži taj plan, a predsednik SAD Bil Klinton najavio alternativan plan za rešavanje bosanske krize.

1994.Šef opozicionih socijaldemokrata Marti Ahtisari dobio prve direktne predsedničke izbore u Finskoj, pobedivši ministarku odbrane Elizabet Ren.

1994.Dva vasionska broda, teška po sto tona – najveća ikad spojena u kosmosu – susrela su u prvom američko-ruskom svemirskom “randevuu” poslije 20 godina.

1997.Kongres Ekvadora smijenio je predsjednika Abdalu Bukarama, proglasivši ga neuračunljivim

1999.U zamku Rambuje kod Pariza predsednik Francuske Žak Širak otvorio mirovnu konferenciju o Kosovu. Srpsku delegaciju predvodio potpredsednik Vlade Srbije Ratko Marković, a albansku jedan od lidera OVK Hašim Tači.

2000.Finska dobila prvu ženu na mestu predsednika države Tarju Halonen, dotadašnjeg ministra inostranih poslova.

2000.Rusija objavila završetak vojnih operacija u glavnom gradu Čečenije, Groznom.

Nije više imala šta rušiti i ubijati.

2000.Ubijen je jugoslovenski ministar odbrane Pavle Bulatović. Na njega je pucano u restoranu Fudbalskog kluba “Rad” na Banjici.

2001.Gradsko vijeće federalnog Sarajeva zvanično je pokrenulo proces kandidature grada Sarajeva za domaćina Zimskih olimpijskih igara 2010. godine. Međunarodni olimpijski komitet odbacio je ovu kandidaturu

2001.Na izborima u Izraelu pobedila desničarska partija Likud, a njen lider Arijel Šaron izabran za premijera.

Uopšte ne znamo što se Izrailjci muče sa izborima,kad promjena vlasti ništza ne mjenja.Uvijek je na čelu Izraela neka fašističko-cionistička vlast

2001.Posle 50 godina, kineski brod legalno uplovio i ukotvio se na ostrvu Čuemoj, koje se nalazilo pod tajvanskom vlašću.

2002.Katolički sveštenik Atanas Seromba predao se Haškom tribunalu, pred kojim je optužen za genocid koji su 1994. u Ruandi pripadnici etničke zajednice Hutu izvršili nad Tutsima.

Ništa iznenađujuće.Vise ko iznenadili što je katolički svećenik optužen za genocid.

Da li je on službenik Vatikana?jeste.Da li je vatikan tokom svoje historije vršio masovne genocide?Jeste.Pa čemu onda čuđenje.To je samo derklarisani inkvizicijski kontinuitet.

2003.Savjet bezbjednosti UN-a razmatrao je izvještaj generalnog sekretara UN-a Kofija Anana i šefa UNMIK-a Mihaela Štajnera o situaciji na Kosovu i zaključio da uslovi za donošenje odluke o krajnjoj sudbini pokrajine nisu sazreli i da su svi pokušaji da se prejudicira ta odluka ilegalni i neprihvatljivi.

2004.Njemački kancelar Gerhard Šreder podnio je ostavku na funkciju predsjednika partije, ali ostao na položaju kancelara.

2006.Nakon objavljivanja karikatura proroka Muhameda val protesta širio se ulicama Afganistana.

Bookmark the permalink.

Komentariši