Dogodilo se na današnji dan 2.Februar / Veljača

Danas je  Četvrtak  2.Veljače 2023. A mi kažemo i Fe bruar istog datuma. i kod nas će trajati do 24 00 ili 00 00 po srednje evropskom vremenu.

Nekad se sve jednostavno poklopi. Kažu Febraur i Četvrtak   je .

Poslije njega nam ostaju tri trice – 333 – al kad bi se šalili . Nismo frajeri da ukantam   prestupni dan za trošenje koji nas ove godine ne sljeduje. Valjda i bez njega  ispadne na dobro i godina nam potraje barem do kraja ove godine.

Nema nikakve simboilike , ali ima guta  trica.

Ej Kinđe , Ej Dražene, kako vam tamo idu trice.Ovdje malo otanjilo sa vrsnošću.

Mir sa vama Dobri ljudi.

Ovi četvrtak   persistiraće kao drugi  dan veljanja  ove godine u trošenju.

Ovaj pojam –  trošenje je veoma sumnjiva riječ. Neko nam je podvaljuje. Smutnju pravi. Na silu hoće da “lajemo”.

To neko , ko biva nas izaziva. E , vala neće moći ove noći, a bome ni na dalje , ni  ubuduće, dok smo pri zdravoj pameti.

A jopet ,uvik   nam govorili , nikad od vas čojkova neće biti . Oklen mahalašima pameti u nepameti.

I u pravu su bili. U glavi nemamo ništa što nema veze sa trošenjem i onom koja se  ne mere potrošiti , a na koju bi potrošili i zadnji tjelesni damar  , a bome i  bogatstvo do kokuzluka.

A lovu ? – pitaju neuki baksuzi.

Kakave lova, idite u banke i mjenjačnice, tamo lovu trošite.

Dižite i ulažite.

Vama se jedino lova diže i ulaže.

Mi se volimo u đardinu trošiti. I  tamo dizati i ulagati. Nako , dođe mu samo od sebe.

Digne se ,  i  to se mora negdje uložiti. Recimo povjetarac.

Ili  , recimo tulumbe , a to je  slatko.

Žene vole tulumbe, muškarci vole baklavice ili ružice.

Stvar ukusa,okusa , a i konfiguracije.

I kako ti se neće dići, zameračiti – da probaš jal tulumbu , ako si insanka, jal baklavicu ako si insanski hajvan pa blejiš u to slatko, u tu ljepotu čitav život  i ne mreš joj pera odbiti.

Samo vi mislite  mi mješamo jabuke i kruške.

Jok boni. Dobro je ponekad promiješati i promiješati. Slatko,  dakako. Recimo tulumbe i baklavice.

Ne ljutimo se ako nas pripadne ružica. Ni njoj pera ne moš odbiti.

Može se sve potrošiti za zemnoga zemana .

I život.

Samo se jedna stvar ne mre  potrošiti.

Ne mo'š joj pera odbiti.

Nemate pravo pogađati ni sekunde. Ako se zamislite i mili sekundu niste naša fela.

Ali  ona u prave i  nema pera , ona  ima …

Ima svašta nešto.

Ljepotu ,  šmek, čaroliju , zadivljujuću sposobnost prilagodbe svim datim i nedatim situacijama, prilikama i neprilikama.

Vi'š ba,  nema pera   , a pera joj ne m'reš opepeljiti. Čista filozofija, pride psihoanaliza.

Takva vam je ona , perasta , lepršava i vazdušasta. Čovjek bi je jemah na srce , na grudi , na usne , na udove prislanjo i … rak rane liječio .

Sjećate se one igre poklape. Ne sjećate.

Onda nam je vaske mlogo ža’. Kako ćeš ovoj pera pokušati odbiti ako nisi čuo za poklapu, a to znači da ne znate  igrati poklape.

Poklapa , veoma starinjska, najstarinskija igra. Samo poklopiš i eto igra počinje. Igra bez granica .

Kad jednoć počme insan bi volio da se nikad  igra ne svrši. To je u redu. Ali neki se spotaknu, ovi što ne znaju igrati i brzo ispadbu iz igre.

Jazuk. Bolje da je  nisu počinjali .

Šro bi poete rekle:

Poklapa je carica svih igara.

U prevodu:

Blentovijo, merhumu, ili kako se ti ono već  vabiš , ne mo'š ti njoj pera odbiti.

Tako skontana i zbog toga iz raja nogirana .

Levatima i papcima za ibret.

1509.- Portugalci su pod komandom Fransiska de Almejde uništili indijsku flotu tokom bitke u Indijskom okeanu, u blizini grada Diu na sjeverozapadu Indije, poslije čega su uspostavili kontrolu u vodama oko indijskog potkontinenta.

Čuvena indijska flotilaa brojala 12 škuna i šesnaest ribarskih čamaca na vesla.

1536.-Španski istraživač Pedro de Mendosa osnovao na ušću reke La Plata grad Buenos Ajres, glavni grad Argentine od 1880.

1709.- Škotski mornar Aleksander Selkrejg, poznat kao Aleksander Selkirk, izbavljen je s pustog pacifičkog ostrva, na koje je 1704. prispio poslije brodoloma. Njegova priča je inspirisala Danijela Defoa da napiše roman “Robinson Kruso”.

1801.-Britanski parlament održao je prvu sjednicu kojoj su prisustvovali i irski predstavnici.

1808.-Napoleonove trupe okupirale Rim pošto je papa Pije VII odbio da prizna Napuljsko kraljevstvo pod francuskom vlašću i da se pridruži alijansi protiv Velike Britanije. Napoleon potom 1809. odveo papu u zatočeništvo u Fontenblo. Papska država restaurirana posle Napoleonovog pada 1814.

1834.-Srpski knez Miloš Obrenović objavio treći hatišerif turskog sultana Mahmuda II, kojim je uobličen politički status i pravni karakter Kneževine Srbije. Tim dokumentom Srbiji pripojeno šest nahija, a posebnim beratom knez Miloš dobio dostojanstvo srpskog i naslednog kneza.

1878.- Grčka objavila rat Turskoj.

1848.-Meksiko i SAD u gradu Gvadelupe Idalgo sklopili su mir poslije dvogodišnjeg rata. Poraženi Meksiko je morao, uz naknadu od 15 miliona dolara, da preda Teksas, Novi Meksiko, Arizonu i Kaliforniju, ukupno više od milion i po kvadratnih kilometara.

1865.- Rođen je arheolog i povjesničar Ćiro Truhelka.

Ovaj Čiro nije imao nikakve veze sa fudbalom,to znači ni sa Blaževićem.Onako fiziološki su poprilično slični,reko bi čovjek blizanci.

1882.-Rođen je irski pisac James Joyce, jedan od najvećih u 20. vijeku, koji je eksperimentima u narativnoj tehnici i strukturi romana, primjeni toka svijesti i novatorskom odnosu prema jeziku, dao nov pravac modernoj književnosti. Počeo je kao buntovnik protiv rimokatoličke vjerske zatucanosti i uskogrudosti irske sredine, ali je glavni grad Irske Dablin, njegovu istoriju, žitelje i topografiju učinio središnjom temom svog djela. U najpoznatijem djelu, romanu “Uliks”, na 700 strana je opisao jedan dablinski dan svog junaka, prema jednom književnom kritičaru “na vješt i katkad neprimjetan način, lica i događaji paralelni su onima u Homerovoj ‘Odiseji’, čiji se gotovo svaki detalj može naći u ‘Uliksu'”. Taj humorni, vitalni i robustni roman označio je revoluciju epskog oblika i vjerovatno je uticao jače od bilo kojeg djela na razvoj književnosti 20. vijeka. Ostala djela: romani “Portret umjetnika u mladosti”, “Fineganovo bdijenje”, pjesme “Kamerna muzika”, pripovijetke “Dablinci”, drama “Izgnanici”.

1901.-Rođen je američki violinista porijeklom ruski Jevrejin Jaša Hajfec, jedan od najvećih virtuoza na tom instrumentu. Priređivao je koncerte od djetinjstva, a internacionalnu karijeru je počeo 1912. Pisao je kadence za violinske koncerte i transkribovao kompozicije starih i savremenih majstora. Naročito je cijenjen zbog čistoće i melodičnosti tona i visoko razvijene tehnike sviranja.

Ako ste primjetili svi najpoznatiji violinisti dvadesetog vijeka su bili Jevreji.Očevi im bili kamatari i namakli love dovoljno da mogu odvojiti za Stradivarijeve violine.Oni siromašniji su kupovali Amatijeve.

1904.-Rođen je ruski pilot Valerij Pavlovič Čkalov, koji se proslavio mnogim poduhvatima, uključujući prelijetanje Sjevernog pola. Ostvario je 1937. prvi let preko najsjevernije tačke Zemlje bez spuštanja, preletjevši avionom “An-25” za 64 časa i 25 minuta razdaljinu od 12.000 kilometara od Moskve do američkog grada Vankuver kod Portlanda, što je bio svjetski rekord. Amerikanci su mu u Vankuveru, u čast tog senzacionalnog leta, podigli spomenik i posvetili muzej. Isprobavajući novi tip lovačkog aviona, poginuo je u decembru 1938.

Hoće on prebrzo živjeti.

1907.-Umro je ruski hemičar Dmitrij Ivanovič Mendeljejev, otac moderne hemije, koji se među najistaknutije naučnike svih vremena uvrstio otkrićem opšteg zakona o periodičnosti hemijskih svojstava, prema kojem su svojstva hemijskih elemenata periodično zavisna od njihove atomske težine. Na osnovu tog zakona je formulisao Periodični sistem elemenata koji mu je omogućio da predvidi svojstva niza kasnije otkrivenih elemenata. Periodični sistem elemenata je postao osnova moderne nauke o strukturi materije. Njegova knjiga “Osnovi hemije” prevedena je na mnoge jezike, a u oko 500 radova obrađivao je sva područja hemije, pitanja fizike, mineralogije, filozofije, pedagogije, čak i slikarstva. Proučavao je razvoj industrije u Rusiji, naročito uglja, nafte i metala, prvi je preporučio podzemnu gasifikaciju uglja i hemijsku preradu nafte.

1908.-Umro je pisac Milovan Glišić, jedan od začetnika realizma u srpskoj književnosti. Studirao je u Beogradu tehniku i filozofiju, zatim uređivao novine i bavio se pozorišnom dramaturgijom. Napisao je tridesetak pripovijedaka, dvije komedije i prevodio je s francuskog i ruskog jezika, uključujući “Rat i mir” Lava Tolstoja. Opisivao je život srbijanskog sela pritisnutog birokratijom i zelenašima. Djela: pripovijetke “Glava šećera, “Roga”, “Redak zver”, “Šilo za ognjilo”, “Prva brazda”, pozorišni komad “Dva cvancika”, komedija “Podvala”.

1920.- Mirovnim ugovorom u Dorpatu Sovjetska Rusija priznala nezavisnost Estonije, koja je od 1721. bila pod ruskim suverenitetom. Sovjetske trupe zaposele tu zemlju u junu 1940, posle čega je Estonija postala deo SSSR.

1924.-Rođena je Mira Alečković, pjesnikinja, romansijer i dječiji pisac. Djela: zbirke pjesama “Tri proleća”, “Tragovi bez stopa”, “Noć ova poslednja”, pjesme za djecu “Podzemni heroji”, “Dani razigrani”, “Zvezdane balade”, “Poljana”, “Ljubavi je malo”, “Srebrni voz”, “Sanjalica”, “A ja rastem”, romani “Zašto grdiš reku”, “Zbogom, velika tajno”, “Jutro”, “Zatečena u ljubavi”.

1924.- Umro je pjesnik Aleksa Šantić, autor antologijskih pjesama “Ostajte ovdje”, “Emina”, “Veče na školju”. Pripadao je mostarskom krugu oko književnog lista “Zora”, koji je pokrenuo s Jovanom Dučićem i Svetozarom Ćorovićem. U vrijeme aneksione krize, izazvane 1908. austrougarskom okupacijom Bosne i Hercegovine, izbjegao je u Italiju, zatim je bio poslanik u Bosanskom saboru. U početku je bio pod utjecajem srpskih pjesnika Branka Radičevića, Jovana Jovanović – Zmaja i Vojislava Ilića, ali je potom izgradio vlastiti pjesnički izraz, karakterističan po elegičnim motivima i rodoljubivim temama. Njegovi stihovi su muzikalni, a pjesme osjećajne, pune ljubavi za nacionalno i socijalno potlačene, s jakim revoltom protiv tiranije. Prevodio je s njemačkog i češkog jezika. Skoro cijeli život provodi u rodnom gradu Mostaru, gdje postaje jedan od glavnih utemeljivača kulturnog pokreta. Umire u Mostaru od tuberkuloze. Ostala djela: drame “Hasanaginica”, “U magli”, prevod “Lirskog intermeca” Hajnriha Hajnea.

1933.-Adolf Hitler raspustio je njemački parlament.

Samo koji dan prije je postao kancelar.Brzo je djelovao i radio brze stvari.Neke vitalne stvari  nije mogao uopšte raditi.Pitajte Evu Braun.

1943.-Potpunim slomom Nijemaca završena je Staljingradska bitka, ključna za ishod Drugog svjetskog rata, kojom su konačno pokopani snovi nacističke Njemačke o munjevitom ratu. U bitki, koja je trajala od juna 1942, učestvovalo je više od dva miliona vojnika na obje strane, 20.000 topova, 2.000 tenkova i isto toliko aviona. Na njemačkoj strani borila 81 divizija, u čijem su sastavu bili i saveznici Trećeg rajha – Italijani, Mađari, Rumuni i Hrvati. Nijemci su Staljingrad razarali artiljerijom, oklopne armije su neprestano jurišale u pokušaju da ostvare stratešku zamisao – odsijecanje Kavkaza od ostalog dijela SSSR, ali je grad odolio, a sredinom novembra 1942. Crvena armija je prešla u ofanzivu i okružila njemačke snage, zarobivši 91.000 vojnika, uglavnom iz sastava Četvrte i Šeste njemačke oklopne armije, uljučujući komandanta – feldmaršala Fridriha fon Paulusa, 24 generala i 2.500 oficira.

1969.-Umro je američki filmski glumac engleskog porijekla Boris Karlof, koji je igrao u prvim horor filmovima i četiri decenije bio neka vrsta zaštitnog znaka tog žanra. Filmovi: “Zakon podzemlja”, “Ludi genije”, “Frankeštajn”, “Lice sa ožiljkom”, “Izgubljena patrola”, “Mumija”, “Maska Fu Mančua”, “Stara mračna kuća”, “Čudotvorac”, “Crna mačka”, “Frankeštajnova nevjesta”, “Hodajuća smrt”, “Frankeštajnov sin”, “Teror”, “Mete”.

1970.Umro je engleski filozof, matematičar i pisac Bertrand Rasel, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1950, jedan od rodonačelnika analitičke filozofije. Ogledao se u raznovrsnim oblicima filozofskog istraživanja, matematike, publicistike, političkog i moralnog angažovanja. Posvetio se borbi za mir i u mnogim akcijama se iskazao kao protivnik intervencije SAD u Vijetnamu i nuklearnog naoružanja. Osnovao je međunarodnu porotu koja je dobila naziv “Raselov sud”. Djela: “Kritičko izlaganje Lajbnicove filozofije”, “Istorija zapadne filozofije”, “Logički atomizam”, “Analiza materije”, “Skeptički eseji”, “Naše saznanje spoljnog svijeta”, “Ljudsko znanje”, “Principi socijalne rekonstrukcije”, “Putevi ka slobodi”, “Praksa i teorija boljševizma”, “Sloboda i organizacija”, “Osvajanje sreće”, “Ljudsko društvo u etici i politici”, “Zašto nisam hrišćanin”, “Principi matematike” – s Alfredom Nortom Vajthedom.

Dvoljno je da pročitate naslove njegovihg radova pa da skontate kakav je to ubleha,bombaš u mrzitelj običnog čovjeka bio.Ono raselov sud je samo radi slave i ličnog probitka tradio.Nikakvog efekta ni od suda ni od djela.

1971.-U SAD-u je zabranjeno reklamiranje cigareta na radiju i televiziji.

1972.-Britanska ambasada u Dublinu uništena je u prosvjedima nakon Bloody Sunday.

To je samo kapljica u moru zločina engleske/ britanske krune. Šta hoće ti Irci .Ustrijeljeno je samo 26 demostranata u jednom danu.Jes da su dvojica bili prehažana tenkjovima.U jednom vremenu u jednom momentu u Australiji je na životu bilo samo dvadeset osam Aboriđana koje Britanci nisu ubili ili stavili u kavez.

1978.-Dvojica sovjetskih kosmonauta sa svemirskog broda “Saljut” su u otvorenom svemiru, prvi put u istoriji kosmičkih letova, obavila su operaciju dopune goriva.

1979.-U New Yorku je pronađeno tijelo Sida Viciousa, basiste legendarne punk grupe Sex Pistols. Sa 17 godina upoznao je pjevača grupe, Johnnyja Rottena koji mu je i dao nadimak Sid (po vlastitom hrčku koji je gricnuo Sida Velikog za prst). Službeno, karijeru je započeo u bendu The flowers of romance. Prvi koncert Sex Pistolsa održan je 3. travnja 1977. godine u Londonu, a bend u siječnju 1978. kreće na američku turneju. U bendu se odmah znalo da će Sid biti frontmen zbog svoje nevjerojatne karizme i neobičnog stila. Na toj američkoj turenji nastala je i Sidova tetovaža „”Gimme a fix” ( Daj da se popravim), na prsima.

1986.U kneževini Lihtenštajn žene su prvi put glasale na parlamentarnim izborima.

Bez riječi.Inače nam to nije običaj.

1989.-Kabul napuštaju posljednje trupe Sovjetskog Saveza, čime je završena devetogodišnja sovjetska intervencija u Afganistanu.

1990.-Južnoafrički predsjednik Ferdinand de Klerk ukinuo je zabranu Afričkog nacionalnog kongresa Nelsona Mandele.

1994.-Sekretar Forin ofisa Daglas Herd izjavio je u Vašingtonu da je London spreman da pruži uslovnu podršku eventualnim vazdušnim udarima NATO-a u Bosni, ali se, prije svega, zalaže da sve tri zaraćene strane mirnim putem dođu do rješenja krize, u čemu bi SAD trebalo da odigraju aktivniju ulogu.

1994.-Umro je Zaim Imamović, bosanskohercegovački interpretator sevdalinke.

Sevdalinka ostala bez prvog barda.

1995.- Lideri Izraela, Jordana, Egipta i PLO su se prvi put okupili zajedno da bi na sastanku u Kairu iznašli mirovno rješenje i podržali izraelsko-palestinski sporazum.

1996.-Umro je američki filmski glumac, režiser i baletski igrač Džin Keli, jedna od najznačajnijih figura u istoriji mjuzikla. Briljantno je spojio klasični balet s modernim igračkim senzibilitetom. Filmovi: “Amerikanac u Parizu”, “Ples na kiši”, “Gusar”, “U grad!”, “Poziv na igru”, “Helo, Doli!”.

2002.-Holandski princ Viljem Aleksander oženio se Maksimom Zoreguietom, Argentinkom, čiji je otac bio pripadnik hunte, i time oživeo tradiciju kontroverznih brakova holandske kraljevske porodice.

2006.- Vanraspravno vijeće Odjeljenja jedan za ratne zločine Suda BiH donijelo je rješenje kojim se osumnjičenom Dragomiru Abazoviću, teško ranjenom u akciji EUFOR-a ukida pritvor.

Bookmark the permalink.

Komentariši