Dogodilo se na današnji dan 1. Februar / Veljača

Danas je  Srijeda 01.02. Februar / Veljača 2023. Valjda će nam do kraja godine biti dostatno preostala 334 dana.

Kako kome. Nekima će biti i previše.

A jopet Februar je Veljača. Tako skontali oni kojima je latinluk u srcu ,ali ne pri duši.

Sada bi se neko triba pitat :

-Kako to da ima razlike između srca i duše.

Jema kako nema. Mere biti da je velikačka , oliti ogromna.

Zamislite Kilimandžaro. Ne možete ? Povelik vam i snjegovit, a vama se ne pješači  i ne volite snijeg.

Ili možda ne znate šta je to?

Šteta. Ako ne znate , znači nepismeni ste, niste čuli za Hemngveja, ni geografiju.

A pješačenje je jako dobro za zdravlje. A snijeg je jedno od  Stvoriteljevih čuda.

Onda zamislite Etnnu i Vezuv. To merete .

Hem toplo hem prizemno. Kontamo ograisaćete. Volite pržun i mafijaše. Nije bitno koje fele.

Mafijaš je uvijek mafijaš. Bilo da je sicilijanski , kamora ili je od bagre i fukare bosanske. U svakom slučaju je organizirani kriminal.

Na Killamanđaru i oko njego toga nema .

Ameri , zapadni  Europljani ,    hadumasti  i bespolni Vatikanci , kolijevčani civilizacije skoro sve urođenike potamenili.

Sada ih bez metka , kame  i sjekire tamane. Boleštinama . Afrika postala besplatni poligon za testiranje svih mogućnih smrtonosnih boleščina , virusa i bakterija.

Što bi poete rekle:

-Ko drugom jamu kopa sam u govna pada.

U prevodu.

-Sami sebe belaj na homičku zadnjicu tovare.

No ,prije nego li  dani počnu tutnjati,da pogledamo kako su se stvari odvijale na današnji dan u nekim pređašnjim vremenima:

1328.-Umro je francuski kralj Šarl Četvrti, posljednji direktni potomak dinastije Kapet na prijestolu Francuske, koji je ujedno bio i kralj Navare, kao Šarl Prvi. Tokom vladavine od 1322. reformisao je administraciju u nastojanju da ojača monarhiju, a 1327. je sklopio mir sa Engleskom.

1519.-Niko spaljen na lomači.Ni jedna vještica ni jedan heretik.Ponestalo ogrevnih drva.Hladnoće su bile velike i Vatikanska inkvizicija nije željela da rizikuje, da joj neki od osuđenika ,umre od upale pluća.

1650.-Umro je francuski filozof, matematičar i fizičar Rene Dekart, osnivač novovjekovne evropske filozofije, posebno modernog racionalizma. Tvrdio je da su u osnovi svega dvije supstance, jedna osnova mišljenja i svijesti Res cogitans (misleća stvar), a druga tjelesnosti Res extensa (prostiruća stvar). Vjerodostojnost njihovog postojanja postiže se samo pomoću ontološkog aksioma Cogito, ergo sum (mislim, dakle jesam). Razlog i svrhu postojanja tih supstanci čini treća apsolutna supstanca – Bog. U matematiku je uveo promjenljivu veličinu i funkciju, što je bila prelomna tačka u razvoju te nauke. Djela: “Rasprava o metodi”, “Pravila za rukovođenje umom”, “Meditacije o prvoj filozofiji”, “Rasprava o strastima duše”, “Principi filozofije”, “Geometrija”.

Mislim dakle postojim nije mjerilo stvari.I biljke misle i osjećaju,ali su i plemenitije od mnogih ljudi.Volim dakle postojim je mjerilo stvari.Volim,vjerujem i imam milosti je konačnica svih života.Ali mi nismo suhoparni filozofi i šta mi znamo.

1748.-Ukazom carice Marije Terezije Novi Sad dobio status slobodnog kraljevskog grada u okviru austrijske monarhije. Taj dan proglašen za Dan grada kada je lokalnu vlast 1996. u Novom Sadu osvojila opoziciona koalicija “Zajedno”.

Carica se malo zbunila.Mislila da Mujo potiče iz te varoši.Zamijenila Petrovaradin za Bijelu i Žutu tabiju i Jajce kasarnu.

1790.- Prvi put zasjedao je Vrhovni sud SAD, godinu dana nakon osnivanja.

1793.- Revolucionarna Francuska, nepune dvije sedmice poslije pogubljenja kralja Luja Šesnaestog, objavila je rat Velikoj Britaniji i Holandiji.

Ipak će se malo načekati   slave ratova,barem do dolaska Napoleona.

1805.- Rođen je francuski revolucionar Luj Ogist Blanki, osnivač više tajnih revolucionarnih udruženja. Dvaput je osuđivan na smrt i dobio je nadimak “Okovani Prometej”, jer je u tamnicama proveo 36 godina i pet mjeseci. Konspirativan rad, zavjereničke grupe i oružani ustanak je smatrao jedinom taktikom proletarijata. Diktaturu proletarijata je zamišljao kao diktaturu male grupe profesionalnih revolucionara.

Hroničari tepaju revolucionar.Mi kažemo glasno i jasno asasin i krvnik.Blentovija i čovjekomrzaca , željnih vlasti i krvi nije nikad manjkalo ovo svijetu. A jednom kad se okusi krv ,onda to uđe u gene i prenosi se sa koljena na koljeno.Pitajte zločince svih vrsta i podneblja.Oni to najbolje znaju.

1840.-U američkom gradu Baltimor otvoren je prvi stomatološki fakultet u svijetu.

1860.-Rođen je filolog Milan Rešetar, univerzitetski profesor slovenske filologije u Beču i Zagrebu. Proučavao je jezik starih spomenika, dijalekata i akcenata, posebno književnu i kulturnu istoriju rodnog Dubrovnika i bio je najbolji poznavalac dubrovačkog novca.

Djela:  ništa značajno.Čovjek jednostavno bio book keeper ili prepisivač.Filolog i numizmatičar.Rijetka,nesuvisla kombinacija.Radi vjerodostojnosti ipak ćemo ih nabrojati ono što se navodi kao njegova djela: izdanje “Gorskog vijenca”, “Dubrovačka numizmatika 1 i 2”, “Nove dubrovačke povelje Stojanovićeva zbornika”, “Nikša Zvijezdić, dubrovački kancelar 15. vijeka”, “Najstariji dubrovački govor”, “Najstarija dubrovačka proza”, “Dubrovački zbornik od godine 1520.”, “Jezik Marina Držića”, na njemačkom jeziku – “Čakavština i njene nekadašnje i sadašnje granice”, “Štokavski dijalekt”, “Dubrovački spomenici 13-15. vijeka”.

1861.- Teksas se otcijepio od Unije i priključio Konfederaciji južnih američkih država.

U tom ratu su loše prošli.Pušili su tompuse ili ćešće  krđu u sjevernjačkim kazamatima.Ali su se 122 godine kasnije osvetili.Njihov sin Lindon Đonson je navukao Džona Kenedija , ko nahveću hablečinu da bi ga stetsonovci upucali.

1874.-Rođen je austrijski pisac Hugo fon Hofmanštal, čiji su stihovi i prozna djela natopljeni melanholijom i rezignacijom, saznanjem o prolaznosti i smrti. Već sa 17 godina pisao je pjesme najvišeg umjetničkog dometa, čija sugestvnost leži u tananim osjećanjima, jezičkoj preciznosti i gotovo neponovljivoj muzikalnosti. Sarađivao je s Rihardom Štrausom, za čije je kompozicije pisao libreta. Djela: drame “Ticijanova smrt”, “Luda i smrt”, “Malo svjetsko pozorje”, “Bijela lepeza”, “Elektra”, “Edip i Sfinga”, “Čovjek”, “Salcburško veliko svjetsko pozorje”, “Kula”, “Ćudljiv gospodin”, libreta “Kavalir s ružom”, “Arijadna na Naksu”, “Žena bez sjenke”, pripovijetka “Bajka 672. noći”, esej “Pismo lorda Čendosa”.

Čovjek koji riječima i emocijama priziva smrt je mentalno osakaćeni zombi koji ne zna šta su čari života.

1884.-Izdan je prvi svezak Oxford English Dictionary.

Radi uporedbe prvi/ štampani bosanski riječnik je izdat 1631.,a prvi srpski riječnik 1881.godine. 1601. godine Marvo Orbini je  zapisao da “Od svih naroda koji govore slavenski, bosanci imaju najglađi i najelegantniji jezik i diče se činjenicom da jedini oni danas paze na čistoću slavenskog jezika”. Prvi poznati, sačuvani, i do sada, otkriveni spomen bosanskog jezika nalazi se u jednom notarskom spisu grada Kotora, a datira iz 1436. godine.

1893.-Tomas Edison u Vest Orindžu u Nju Džersiju otvorio je prvi filmski studio u svijetu.

1896.- Podstaknuti pobunom u Grčkoj stanovnici Krita počeli ustanak protiv turske vlasti. Uz intervenciju evropskih sila, Krit 1898. dobio autonomiju, a 1912. pripojen Grčkoj.

1908.-Odgovarajući na teror režima, republikanski zavjerenici su u Lisabonu ubili portugalskog kralja Karlosa Prvog i njegovog sina, koji je trebalo na naslijedi prijesto

1918.-U austrougarskoj floti u Boki Kotorskoj izbila je jedna od najvećih pobuna mornara u Prvom svjetskom ratu. Topovski hitac s krstarice “Sankt Georg” označio je početak pobune više od 8.000 mornara sa oko 400 brodova u Jadranu. Pobunjenici su tražili neodložno zaključenje mira, demobilizaciju, pravo svih naroda u Austro-Ugarskoj na samoopredjeljenje, poboljšanje uslova rada na brodovima i amnestiju učesnika pobune. Pobuna je ugušena u krvi.

A ća se drugo moglo očeviti lipa šjora Mare.A si ti ,ona što se razumijede u krivin hablečinan. Čakulaj nam o tome gospe ti lipe.

1922.-Rođena je italijanska operska pjevačica Renata Tebaldi, nesumnjivo jedan od najvećih lirskih soprana 20. vijeka, koja je briljantno interpretirala velike role, posebno u operama Đuzepea Verdija i Đakoma Pučinija.

1924.-Prva laburistička vlada Velike Britanije priznala je SSSR, što je doprinijelo slamanju diplomatske izolacije te zemlje.

1935.-Počeo je štrajk solidarnosti studenata Beogradskog univerziteta s drugovima u koncentracionom logoru u Višegradu, a u sukobu s policijom je poginuo student prava Mirko Srzentić. Studenti su tražili puštanje kolega iz logora, odlazak policije iz zgrade Univerziteta i omogućavanje Srzentićeve sahrane. Uhapšeno je više od 300 studenata, a tridesetak poslato u Višegrad.

Režimi su uvijek nagrađivali solidsrnost sa zatvorenicima.Zatvorskim kaznama su omogućavali da se istomišljnici druže.nekda je pebrek bio dovoljan,najčešće metak.

1942.- Vođa norveških nacista Vidkun Kvisling u Drugom svjetskom ratu u okupiranoj Norveškoj postao je predsjednik marionetske vlade.

1945.- Norveški diplomata Trigve Li izabran je za prvog generalnog sekretara UN.

1946.-Mađarska je proglašena republikom, s predsjednikom Zoltanom Tildijem i premijerom Ferencom Nađom.

1958.Proglašeno je ujedinjenje Egipta i Sirije i zajednička država je nazvana Ujedinjena Arapska Republika.

1966.- Umro je američki filmski glumac i režiser Baster Kiton, koji je uvijek glumio usamljenog čovjeka, predodređenog sudbinom da se bori protiv svih. Činio je to virtuozno, kamenog lica, dovodeći do savršenstva jedinstvo gesta, mimike i situacije. Pojavom zvučnog filma publika mu je okrenula leđa, ali je ponovo postao popularan kad su njegovi nijemi filmovi ozvučeni. Filmovi: “General”, “Naše gostoprimstvo”, “Navigator”, “Šerlok Mlađi”, “Snimatelj”, “Bulevar sumraka”, “Svjetla pozornice”.

1974.- U požaru koji je zahvatio soliter u brazilskom gradu Sao Paulo poginulo više od 220 ljudi.

1979.-Iranski vjerski vođa ajatotah Ruholah Homeini vratio se u zemlju iz Pariza poslije 15 godina izgnanstva, mahom u Iraku. Time je nastupila nova faza islamske revolucije, kojom je u Iranu uspostavljena islamska teokratija.

1982.Proglašena je konfederacija Senegambija, nastala udruživanjem afričkih država Senegal i Gambija.

1990.- Da bi suzbila masovne demonstracije kosovskih Albanaca, koji su zahtevali političke reforme, Jugoslovenska narodna armija izvela tenkove na ulice kosovskih gradova, a borbeni avioni nadletali Prištinu. U sukobima demonstranata i policije poginulo 27 demonstranata i jedan policajac, a ranjeno oko 100 ljudi na obje strane.

1991.-U zemljotresu koji je pogodio pogranične oblasti Avganistana i Pakistana poginulo više od 1.200 ljudi.

1992.- Američki predsjednik George Bush i ruski predsjednik Boris Jeljcin potpisuju deklaraciju u Camp Davidu kojom formalno prestaje Hladni rat.

1995.-Poplave u Holandiji natjerale su skoro 250.000 ljudi da napusti domove, što je najveći egzodus u istoriji te zemlje.

1996.-Predsjednik Žak Širak objavio da je Francuska okončala nuklearne probe “jednom za uvijek.

2000.- Zbog učestalih napada naoružanih Albanaca na policijske i druge objekte srpske vlasti pojačale prisustvo snaga bezbednosti i Vojske Jugoslavije na jugu Srbije u regionu opština Preševo, Bujanovac i Medveđa u kojima Albanci čine većinu stanovništva.

2002.- Na suđenju za ratne zločine počinjene nad Srbima 1991. i 1992, bivši načelnik policije iz Gospića Ivan Dasović potvrdio da je tadašnji politički vrh Hrvatske znao za ubistva Srba u Gospiću.

2002.-Savet bezbednosti UN produžio mandat mirovnih snaga u Istočnom Timoru do 20. maja, kada je predviđeno proglašenje nezavisnosti te bivše portugalske kolonije. Posle odlaska Portugalaca 1975. tu teritoriju okupirala Indonezija, a mirovne snage upućene 1999, pošto je Istočni Timor samoproklamovao nezavisnost.zauvijek”.

2003.-Space Shuttle Columbia eksplodirao je nad Teksasom prilikom povratka u Zemljinu atmosferu. Poginuli su svi članovi posade, a bila je to posljednja planirana misija Columbije.

2009.-Jóhanna Sigurðardóttir postala je prva žena koja je izabrana na mjesto premijera Islanda, ujedno i prva koja javno priznaje da je homoseksualne orjentacije.

2004.-Ubijeni su šef bezbjednosti čečenskog proruski orijentisanog predsjednika Ahmada Kadirova, njegov sin i četiri pripadnika snaga bezbjednosti.

2005.-Stupa na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (Stabilisation and Association Agreement) kojeg je Hrvatska potpisala s Europskom unijom.

Bookmark the permalink.

Komentariši