Dogodilo se na današnji dan 24. Januar / Siječanj

Danas je Petak   24.Januar/Siječanj 2020.

Daklen vako vas se stvari prisjebuvale:

 

Štiri in dvadeset  dena dolikana. Ena štiviljka tri na sto , navarno česteres dva , bum bilo do kraja

ovogo'šnjeg stađuna.

Mnogo smo vam ubavi. Kaj ne frajlice. In ostale grlice od ženskog roda.

Ne bojte se roda , rodila vas majka rodne. Ne donose rode djecu , to i dojančad znaju.

Ha se prihelvete sisi , nema mrdanja. One kriva za rađanje djece.  Takvu slast ni odrasli ne propuštaju.

osim ako nisu…anamo oni.

 

Muška djeca imaju za života šenkrat plaho,neutaživu glad za ženskim grudima.

Djevojčice opet ne meru bez dojkenja. samo bi dojile.

Perpetum mobile

Ništa ovi sječanj. Malo zagrmio pa ga proljetni dani šutnuli, nek sječe u sahari ili u Tunguziji.

Tamo je sve moguće. Ili je to u Bengaziju. mere bit da bidne i na Trumpovoj vlasulji .

Ne može on nadoštiklati kose koliko mu ona opada. Šta će čovjek oženi mlađahnu spon… ,

ma , spontanu balkanku fatalis i nema da fatanja  fali.

 

Što bi poete rekle:

-Ko fato , fata , i fataće uvijek.

 

U prevodu:

-Ne pravi pitu ko pljačka narodske pare, nego ko se naučio.

 

41.-U zavjeri Senata, vojske i pretorijanaca, pripadnici pretorijanske garde ubili su rimskog cara Kaligulu. Omražen zbog rasipnosti, megalomanije i despotizma u svoje vrijeme, u istoriju je ušao kao jedna od najgrotesknijih carskih ličnosti.

Njemu nisu odgovarali insani za senatore.Bio je inovator.U senatorske vode je uveo konje. Inače senatori kod većine imperatora nisu ništa revnosniji od konja.

76.- Rođen je rimski car Hadrijan, koji je tokom vladavine od 117. do smrti 138., konsolidovao prostrano carstvo i utvrdio granice u Britaniji (Hadrijanov bedem) i Germaniji. Ugušio je ustanak u Judeji, a Jerusalem je pretvorio u rimsku vojnu koloniju. Podigao je veći broj gradova, među kojima i Hadrijanov grad u Trakiji (Jedrene). Bio je veliki poštovalac grčke kulture i pokrovitelj umjetnosti.

1556.- U snažnom zemljotresu u kineskoj provinciji Šensi poginulo je oko 850.000 ljudi, a stotine naselja je uništeno. To je po broju žrtava bila jedna od najvećih prirodnih katastrofa u istoriji čovječanstva.

Juče su drugi hroničari objavili da se zemljotres desio 23.01.1556. i da je poginulo 830.000 ljudi .I hroničari se nekad ne usaglase ni po datumu i po broju.Ovom današnjem,izgleda milina zaokriživati cifre.

1712.- Rođen je pruski kralj Fridrih II Veliki, koji je po dolasku na prijesto 1740. u duhu prosvijećenog apsolutizma reformisao zakonodavstvo i sudski postupak. U dvorcu “Sansusi” okupljao je filozofe, pisce i umjetnike, među kojima i Voltera. Teritorijalno proširena i vojno ojačana, Pruska je za njegove vladavine bila jedna od najvećih evropskih sila.

1732.- Rođen je francuski pisac Pjer Ogisten Karon de Bomarše, vijesnik Francuske revolucije. Smjelo je kritikovao podmitljivost sudija, pokvarenost društva i korupciju. Djela: komedije “Seviljski berberin”, “Figarova ženidba” – koje su inspirisale Đoakina Rosinija i Volfganga Amadeusa Mocarta da komponuju istoimene opere, autobiografsko djelo “Memoari”.

1776.- Rođen je Ernst Theodor Amadeus Hoffmann, njemački književnik, skladatelj, glazbeni kritičar i slikar, bio je najpoznatiji predstavnik romantičke novelistike. Život mu je bio buran, nalik fantastičnim zgodama ‘Hoffmannovih priča’, koje dočaravaju svijet u kojem sve vrvi od priviđenja, sablasti, vila i čarobnjaka, dok su ljudski likovi sanjari, čudaci i razvratnici. Umro je 25. lipnja 1822. godine u Berlinu.

1838.- Samuel Finley Breese Morse (1791.- 1872.), američki izumitelj i slikar promovira svoj novi uređaj, telegraf, na kome je promijenio telegrafsku šifru,  numerički kod za svako slovo. Naime, za svako slovo abecede koristi se kod koga čini mješavina tačkica i crta (Morseov kod) koji se i danas koristi.

1848.- Džejms Maršal je u Kaliforniji pronašao grumen zlata. U ratu 1846/7. Sjedinjene države su preotele tu teritoriju od Meksika. Čuvena “Zlatna groznica” započela je u decembru iste godine kad je izvještaje o pronalasku plemenitog metala potvrdio predsjednik SAD Džejms Polk.

1859.- U gradu Fokšan, Skupština narodnih predstavnika donijela je odluku o ujedinjenju rumunskih kneževina Vlaške i Moldavije, čime su postavljeni temelji rumunske države. Za zajedničkog vladara izabran je moldavski knez Aleksandar Kuza.

1892.- Rođen revolucionar Aleksa Dundić, heroj Oktobarske revolucije, proslavljeni komandant konjičkog bataljona. Njegovo pravo ime i prezime i mjesto rođenja nisu pouzdano utvrđeni, ali je najvjerovanija pretpostavka da je rođen u selu Ražana kod Kosjerića u zapadnoj Srbiji. Kao dobrovoljac srpske vojske u Prvom svjetskom ratu je poslije ranjavanja pao u austrougarsko zarobljeništvo, odakle je prebegao u Rusiju i pridružio se Crvenoj armiji. Postao je čuven po hrabrosti i među prvima je odlikovan “Ordenom crvene zastave”. Poginuo je 1920. u bici kod Rovna u Ukrajini kao pomoćnik komandanta puka Šeste konjičke divizije Crvene armije. Kao znak priznanja urna s njegovim pepelom je položena u zidine Kremlja, a u Rovnu mu je podignut spomenik.

1906.- Eduard Slavoljub Penkala, hrvatski inžinjer i izumitelj patentira prvu mehaničku olovku na svijetu.

1915.- Britanski ratni brodovi su u Prvom svjetskom ratu u Sjevernom moru potopili njemačku krstaricu “Bliher” na kojoj je poginulo 870 ljudi.

1920.- Umro italijanski slikar i vajar Amedeo Modiljani, čija su djela jedinstvena po prepoznatljivoj izduženosti figura. U Parizu je živio od 1906. i jedan je od najznačajnijih predstavnika “Pariske škole”. Najviše je slikao ženske aktove i portrete.

1924.- Nekadašnja prijestonica carske Rusije, Petrograd, dobila je novo ime – Lenjingrad, u znak sjećanja na vođu Oktobarske revolucije, Vladimira Iliča Lenjina.

1933.- Rođen je bosanskohercegovački nogometaš Asim Ferhatović – Hase.

1937.- Kraljevina Jugoslavija i Bugarska potpisale su pakt o vječnom prijateljstvu.

Pakt je trajao pune četiri godine.Vječnost za skakavce i mrave.

1946.- Na osnovu rezolucije Generalne skupštine UN-a, koju su inicirale SAD, Velika Britanija i Kanada, osnovana je Komisija za atomsku energiju.

Pojma nemamo zašto se u to upetljala Kanada.Možda radi anglosaksonskog kolorita.

1948.- Osnovan je Institut za nuklearne nauke “Vinča”, u prvo vrijeme kao Istraživački centar za realizaciju nuklearnog programa tadašnje FNRJ. Od aprila 1953. preimenovan je u “Institut za nuklearne nauke”.

1959.- U Berlinu je rođena njemačka glumica Nastassija Kinski. Prvu ulogu tumači u filmu ‘Pogrešan pokret’, a prvi značajan uspjeh postigla je ulogom nimfete u filmu ‘Takva kakva si’. Film Romana Polanskog s kojim je bila u vezi. ‘Tessa-čista žena’ donio joj je svjetsku slavu.

1965.- Umro je engleski državnik i pisac Vinston Čerčil, premijer Velike Britanije 1940.-‘45. i 1951.-‘55., jedna od najmarkantnijih političkih ličnosti XX vijeka, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1953. godine za memoare iz Drugog svjetskog rata.

Šuplja nagrada za još šuplje memoare,koje obavija ogromni oblak alkoholnog i duvanskog dima.Čovjek volio pušiti tompuse,a i nije se nikad  trijeznio.Možda je ponekad popušio i nešto drugo,a da toga nije bio svjestan.

1972.- Japanski vojnik Šjoići Jokoi otkriven je na pacifičkom ostrvu Guam, gdje se 28 godina skrivao u džungli, ubijeđen da Drugi svjetski rat još traje.

1983.- U Italiji su uhapšena 32 člana organizacije “Crvene brigade” pod sumnjom da su izvršioci kriminalnih djela, uključujući i ubistvo bivšeg italijanskog premijera Alda Mora.

Mi ne bi mješali djela terorista i mafijaša.Svako za sebe i svoja djela odgovara.

1983.- Umro je američki filmski režiser Džordž Kjukor, dobitnik Oskara za film “My Fair Ledy”. Snimio je više od 50 filmova od kojih su najpoznatiji “Male žene”, “Filadelfijske priče”, “Plinsko svijetlo”, “Zvijezda je rođena” i “Bogati i slavni”, posljednji film je snimio 1981. u dubokoj starosti.

1986.- Armija nacionalnog otpora bivšeg ministra odbrane Ugande Žoverija Musevenija ušla je u glavni grad Kampalu i zbacila vladu generala Tita Okela. Museveni je 29. januara proglašen novim šefom države.

1998.- U eksploziji koja je izazvala požar u oknu rudnika uglja Vangđiajing u kineskoj provinciji Liaoning poginulo je 77 ljudi.

1999.- Jordanski kralj Husein potpisao je dekret kojim je starijeg sina Abdulaha odredio za nasljednika na prijestolu.

2000.- U Hrvatskoj su održani predsjednički izbori. Pobjedom nad Draženom Budišom u drugom izbornom krugu 7. februara, predsjednik Hrvatske postao je Stjepan Mesić.

2001.- Za direktora Britanske berze, stare 200 godina, prvi put je imenovana žena, bivša bankarka Klara Furs.

2002.- U Bejrutu je ubijen bivši libanski ministar Eli Hobeika, koji se smatra jednim od odgovornih za masakre u palestinskim izbjegličkim logorima Sabra i Šatila 1982.

Pogodite po čijem je nalogu radio.

2003.- Vlada Republike Srpske pozvala je sve osumnjičene za ratne zločine, uključujući i bivšeg predsednika RS Radovana Karadžića, da se dobrovoljno predaju Haškom tribunalu.

2004.- NASA-ino svemirsko vozilo Oportjuniti bezbjedno je sletjelo na Mars i poslije četiri sata poslalo je prve snimke te planete na zemlju.

2005.- Generalna skupština UN-a održala je prvu komemorativnu sjednicu u znak sjećanja na oslobađanje nacističkih koncentracionih logora i tako podsjetila da masovna ubistva i genocidi još uvijek predstavljaju prijetnju u svijetu.

Na vrijeme.Šezdeset godina poslije.

2006.-Umro je jedan od najznačajnijih njemačkih poslijeratnih producenata i scenarista, Franc Zajc. Bio je producent oko 80 filmova, među kojima je i “Limeni doboš, iz 1979. koji je dobio Oskara za najbolji strani film.

2006.-U jednom hramu u Luksoru, egiptolozi su otkrili 3.400 godina staru statuu Kraljice Ti, žene Amenhotepa III, jednog od najvećih egipatskih faraona i bake dječaka-kralja Tutankamona.

2008.-Umro je američki fotograf Berni Boston najpoznatiji po legendarnoj fotografiji demonstranata u Vašingtonu 1967. protiv vijetnamskog rata, koji stavljaju cvijeće u cijevi pušaka vojnika.

 

 

Bookmark the permalink.

Komentariši