Dogodilo se na današnji dan 23.Januar / Siječanj

Danas je ponedeljak 23 janura  , odnosno mjesec koji sječe. Godina je  2023. Tako nam rekoše. A nije, nikako nije. Ima hejbet , plus bukadar eona prije ovih siromašnijih  i istrošenijih  godina ove ere.

Zavrtili smo digitron i on stade na brojci 342.

Što li , ne znamo?

Kasno paljenje, toliko vam ostaje dana do kraja godine. Ako vam se posreći. Ako ne …

Ne gledajte u nas tako tužno. Nismo mi ni'ščim krivi. Samo kažemo mnogima,milionima se neće posrećiti da proslave dolazak nove  misice 2024.

Nismo ni nikakvi vehti  proroci . Jok . Ni zloguki.  Mi samo slijedimo zakone morzeove azbuke , renesanse i tam tama.

Kažu sječanj. Ma koji sječanj kad ne sječe ni sekundu, a i sa snijegom je tankosava.Sve nešto hoće neće.Bar kod nas u gradu.Ne znamo kakvo je stanje u prvinciji. Otuda nam šilju provincijalizam, umjsto sijega. I retrogadnost;debelu, naconalističko fašističku.

Dva tri dana malo zarezalo , hiljadu pahuljica provejalo, a  ljudi vrište kijamet.

Ma kakav kijamet boni ne bili. Kad vam dođe kijamet nećete se moći ni počešati , a kamo li  žaliti na neke tegobe. Ima da vas nema.  Sviju.  Poslije toga, ima da vas ima ili nema . dolaze aferimi na naplatu.

Mislite – Nema vas ,pa vas ima, kao igraćete se sakrivača.

Uh , tu nastaju belaji za polovicu pučanstva. Pola ih  ide u jednom  željenom i hladovitom pravcu. Oni dobri.

Druga polovina ne ide u tom pravcu. Jok . Idu u sasvim suprotnom pravcu. Zaslužili su. Tamo gdje oni idu nema hladovine. Jok ,ne žeže, već plamti. Neka se ne plaše, nema ni sunca. Tamo  ih sunce neće ogrijati.

Ali paklena  vatra hoće , i ključala vode dakako , e , to im je garantovano.

Ej, brato mili ,  taka je ona da je  ni u snu ne bi mogli sanjati. Tako što ni smrtnom neprijatelju ne bi htjeli zaželjeti. Velike plamteće vatre u ambijentu koji se pržun zove.

Teško onima , i teško onima kojih se pržun dotakne.

Onih koji kažu ima vakta, kad tada će se sve srediti.

Što bi poete rekle:

Jes , kako ne.

U prevodu:

Đe'š  ba to prevoditi. Jazuk je Mi se laganice  idemo  moliti i dobri biti.

Sve se da srediti osim onoga što je bilo. A i to su sredili , uglavnom frizirali.

1516.- Umro Fernando II, kralj Aragonije od 1479, koji je sa ženom Izabelom I, kraljicom Kastilje od 1474, ujedinio te dve glavne pirinejske države od kojih je kasnije nastala Španija. Tokom njihove vladavine osvojena Granada, 1492, poslednje mavarsko uporište, iste godine proterani Jevreji, a 1480.  uspostavljen inkvizicijski sud. Opremili ekspediciju Kristofera Kolumba, koja je otkrila Ameriku, a 1503. preuzeli od Francuske Napuljsku kraljevinu.

Dakle Ferdinand  II Aragonski i Izabela I Kastiljanska  su bili najrevnosniji službenici i sljedbenici Vatikana koji su tamanili sve što nije bijelo i što  ne šmeka krst. Nikad nisu nagrađeni zlatnim krstom sa krvavim vijencom za dostignuća u domenima genocidu.

1556.- Zemljotres u Šensi provinciji u Kini, prouzrokovao je smrt 830.000 ljudi.

Brate mili kako je to moralo drmati.Prije četiri i po vijeka nije bilo ni trokatnica,

Samo su ameri napravili toliko drmanja da pogine više od milion stanovnika Hirošime i Nagasakija.

1571.- U Londonu je osnovana Kraljevska mjenjačnica (The Royal Exchange).

Kruna je garantovala valutu uz nadoknadu.Biznis je biznis.

1719.- Ujedinjenjem Vaduza i Šelenberga stvorena kneževina Lihtenštajn.Još da su ukljućili Mićkin gaj bio bi pravi raj.

1783.- Rođen francuski pisac Mari Anri Bejl, poznat pod pseudonimom Stendal, začetnik velike književne epohe francuskog realizma.

Stendal ,isac Crveno i Crno,Parmski kartuzijanski manastir i Rasprava o ljubavi (najpoznatija djela) je bio vizionar kome Gete   nije ni do koljena, a Verter nije Žilijenu Sorelu ni do članaka.Sve gluposti što je Šekspir škrabao ne mogu primiriasati Manastirskim ljubavima.

1793.- Rusija i Pruska sporazumele se o drugoj podeli Poljske.

Skontali smo da su Poljska i Bosna dvije zemlje koje su krstaški i ini  ratovi najviše čerečili.

1744.- Umro italijanski filozof, istoričar i teoretičar prava Đovani Batista Viko, ili Đambatista, osnivač filozofije istorije i preteča moderne estetike.

1806.- Umro engleski državnik Vilijam Pit Mlađi, koji je u 24. godini, 1783, postao najmlađi premijer u istoriji Velike Britanije. Vodio ekspanzivnu kolonijalnu politiku, učvrstio britansku vlast u Indiji, a u Evropi bio glavni organizator koalicija protiv revolucionarne i Napoleonove Francuske.

Tipični engleski nadobudni genocidac.Ekspanzija robovlasništva i plljačke preko istočnih kompanija i ličnog ćara.

1832.-Rođen francuski slikar Eduar Mane, preteča impresionizma i začetnik novog likovnog izraza koji je označio prekretnicu u francuskom i evropskom slikarstvu.

Impresionizam je jedan od rijetkih „modernijih“ stilova kojim se  ne ubija poetika likovne umjetnosti,već je obogaćuje i unosi neslućene stvaralačke valere.

1878.- Tokom rusko-turskog rata Britanija, na zahtev sultana Abdul Hamida II, poslala svoju flotu u Konstatinopolj.

Te godine je Turska definitivno riknula i sišla sa trona prve svjetske sile.

1888.-Umro francuski pisac Ežen Martin Labiš, koji je u komedijama i vodviljima duhovito karikirao građansko društvo Francuske u 19. vijeku. Djela: “Slamni šešir”, “Put gospodina Perišona”.

1891.-Rođen je italijanski revolucionar i teoretičar Antonio Gramši, osnivač Komunističke partije Italije 1921. Fašisti su ga uhapsili 1926. i 1928. osuđen je na 20 godina robije. Oslobođen je 1936., ali je izmučen robijanjem i bolešću ubrzo umro.

1898.- Rođen Sergej Mihajlovič Ejzenštejn, najznačajniji ruski filmski režiser i teoretičar koji je snažno uticao na tokove svetske kinematografije. Svoje ideje i iskustva izneo u dve knjige izdate u Njujorku, “Filmsko osećanje” i “Filmski oblik”. Njegov film “Oklopnjača Potemkin” jedno od remek-dela filmske umetnosti.

1916.-U Krfskom kanalu, u Prvom svjetskom ratu, počelo je sahranjivanje srpskih vojnika u “Plavu grobnicu”. Poslije natčovečanskih napora u gudurama današnje Albanije i dodatne golgote od 160 kilometara pješačenja močvarnim primorjem od Skadra do Valone, zbog toga što se nisu pojavili obećani saveznički brodovi, vojnici su masovno umirali od tifusa, gladi i iscrpljenosti. Kako nije bilo dovoljno mjesta na Krfu i ostrvcu Vido, na koje su prebačeni tifusari, a i zbog opasnosti širenja epidemije, odlučeno je da ih sahranjuju u moru. Prema zvaničnim ali nepotpunim podacima, jer svi umrli nisu evidentirani, do 23. marta 1916. u Krfskom kanalu sahranjeno je 4.847 srpskih vojnika i oficira.

Neprovjereni podaci govore i o 10.000 mrtvih.

1920.- Holandija odbila da saveznicima izruči bivšeg nemačkog cara Vilijema II, koji je po abdikaciji u novembru 1918. emigrirao u Holandiju. Njegovo izručenje traženo zbog zločina u Prvom svetskom ratu. 1928. Rođena francuska filmska glumica Žana Moro, koja se proslavila u filmovima francuskog “novog talasa” posle Drugog svetskog rata.

1928.-Rođena je francuska filmska glumica Žana Moro, koja se proslavila u filmovima francuskog “novog talasa” poslije Drugog svjetskog rata (“Lift za gubilište”, “Ljubavnici”, “Opasne veze”, “Moderato kantabile”, “Žil i Džim”).

1931.- Umrla ruska balerina Ana Pavlovna Pavlova, najveća umetnica klasičnog baleta početkom XX veka. Karijeru počela u Petrogradu s Vaclavom Nižinskim u Ruskom baletu Sergeja Đagiljeva. Potom osnovala sopstvenu grupu s kojom je nastupala širom sveta.

1937.- 1937.- Prva grupa od tridesetak Jugoslovena otišla je u Španiju da se bori protiv fašizma. U republikanskoj armiji borilo se 1.300 Jugoslavena, a od njih je 670 poginulo.

1941.-Charles Lindbergh predložio pakt SAD-a s Hitlerom.

Malo je falilo da uspije u namjeri.Hitler je zbog svoje politike prem Jevreijimam,po glasovima čitalaca  bio ličnost godine u načuvenijem američkom časopisu TIME.

1943.- Britanska Osma armija pod komandom feldmaršala Montgomerija zauzela Tripoli u Libiji.

1944.- Umro norveški slikar Eduard Munk, jedan od začetnika ekspresionističkog likovnog izraza, autor čuvene slike “Krik”.

1945.- Sovjetske trupe   napredujući ka Berlinu stigle na reku Odru u Poljskoj.

1956.-Rođen je Laza Ristovski, muzičar i kompozitor. Svirao je u grupama “Smak” i “Bijelo dugme” i predstavnik je generacije koja je obilježila rok scenu Jugoslavije.

1963.- Dvostruki agent Kim Filbi (Kim Philby), prebjegao je iz Engleske u SSSR.

1968.- Mornarica Severne Koreje u teritorijalnim vodama zarobila američki špijunski brod “Pueblo”. Posada broda puštena na slobodu u decembru.

1989.- Umro španski nadrealistički slikar Salvador Dali, jedan od najvećih umetnika XX veka. Radio i kao kostimograf i scenograf u filmovima španskog režisera Luisa Bunjuela “Andaluzijski pas” i “Zlatno doba”. Sahranjen u kripti ispod staklene kupole u Dalijevom muzeju u mestu Figueras u Kataloniji.

1997.-Madeleine Albright postala prva  SAD žena državna tajnica.

1997.- Beogradski studenti vatrometom, pištaljkama i trubama obeležili 100. sat neprekidnog stajanja pred policijskim kordonom u Kolarčevoj ulici, u centru Beograda. Policija 24. decembra počela da sprečava studentske i građanske antirežimske demonstracije koje su počele 20. novembra zbog falsifikovanja rezultata lokalnih izbora u Srbiji.

2000.- Više od milion demonstranata prošlo kroz centar Madrida protestujući zbog eskalacije nasilja baskijske separatističke grupe ETA, u čijim je nasilničkim akcijama tokom 32 godine ubijeno oko 800 ljudi.

Nikad niko nije protestvovao protiv španske krune i inkvizicije za desetine miliona ubijenih i bestalih „indijanaca“ i „ urođenika“ širom amerike i svijeta.Nismo računali sli sigurni smo da

Da je   cifra ubijenih Baskijaca premašuje desetine hiljada.

2002.- U Parizu u 71. godini umro jedan od najpoznatijih francuskih i svetskih sociologa Pjer Burdije, pokretač pravca kritičke sociologije novog doba, kritičar neoliberalizma i globalizacije. Njegovo knjiga “Mizerija sveta” doživela komercijalan uspeh kao nijedno drugo delo iz oblasti sociologije.

2002.- U pakistanskom glavnom gradu Karačiju kidnapovan, a kasnije i ubijen, dopisnik američkog “Vol strit žurnala” Daniel Perl, koji je istraživao islamske militantne grupe u toj zemlji.

Evidentni CIA  špijun.Čujte molim vas.Vol strit žurnal ima interese u Pakistanu.

2003.-U Boliviji su ugledni biznismeni uputili apel vladi da odmah proglasi vanredno stanje i time okonča proteste širom zemlje, koji su doveli do gušenja ekonomije i gubitka ljudskih života. Osam osoba je poginulo tokom demonstracija stotine hiljada ljudi koji su su danima blokirali autoputeve zahatijevajući smanjenje siromaštva.

Kada je „ugledne“ biznismene bila briga za državu.Nikad ,osim kada su u pitanju njihovi interesi.

2004.- Međunarodna organizacija za rad pri UN-u saopštila je da je broj nezaposlenih u svijetu dostigao cifru od 185,9 miliona, odnosno 6,2 procenta od ukupnog broja zaposlenih.

2004.-Evropska sonda “Mars ekspres” detektovala vodu u formi leda na južnom polu planete Mars.

Ništa od malih zelenih.

2005.-Viktor Juščenko, kao lider zapadno orijentirane ukrajinske koalicije, polaže prisegu na mjesto predsjednika Ukrajine, poslije maratonskih izbora. Naime nakon što je Vrhovni sud proglasio izbornu prevaru, određuje ponavljanje izbora gdje Juščenko pobjeđuje sa 52 posto osvojenih glasova.

2005.-Umro je Džoni Karson, američki komičar koji je blizu 30 godina vodio najpopularniju televizijsku emisiju “Večerašnji šou”.

Provjereno nije ništa u rodu Džonu Vejnu i Džonu Vajsmileru.A ni papi Ivanu Pavlu II.

2010.- Umrla je bitanska glumica Džin Simons, koja je, pored ostalog, igrala Ofeliju uz Lorensa Olivijea kao Hamleta, pjevala u mjuziklu sa Marlonom Brandom i glumila uz Gregorija Peka, Pola Njumena i Kirka Daglasa.


											
Bookmark the permalink.

Komentariši