Dogodilo se na današnji dan 22. Januar / Siječanj.

 

Danas je  nedelja  22. Januar / Siječanj 2023. Do kraja godine ostala su još samo 343 dana.

Ako to oduzmemo od godišnjeg zbira dana ,znači ovo je , po svim zakonima logike , fizike i astronomije   22 drugi dan ove godine , a bome i januara.

Jesmo pametni.

Ako ne vjerujete ko vam kriv. Niste nimalo solidarni.

A i ne očekujemo.

Gdje si ba vidio solidarnost, a saborac ti rovi kontejnere.

Gdje ste boni  vidjeli samilost a nena/baka vam umire od gladi.

Gdje nađoste ljudskost a strah vas tronacionalističke bagre i fukare.

Gdje da nađete samilost , a djecu vam ubijaju, a onda počinju i vas.

I što je još gore vjerujete im kad vas huškaju jedne na druge.

I sretni ste što vam dozvoljavaju da vas u torove stpavaju.

 

Žalujemo  što danima urijetko nalazimo ljude i ljudskosti.

Tek sada nam žao što Diogen nije živ. Bilo bi se lijepo družiti sa njim i počastiti i počistiti pljačkašku bagru mudrošću i vjerom.

 

Nama ne treba fenjer da vidimo sve  same ovca i hajvani zabetonirani u torove.

Bojimo se kad ih nahuškaju iz torova , opet će nas poklati naci-fašističke zvijeri.

Što bi poete i Cigani zajevali :

-Hebeš štuke, hebeš mange.

Prevodioca danas nema. Priveli ga na informativni razgovor. Pominjao demokratiju i satrape.

Kada se jednom probudite , možda se nađete u Diogenovom “biseru”:

“Sokrat je na jednom vijećanju opisao čovjeka kao: “Dvonogo biće bez perja, koje ne leti”.

Čuvši to Diogen sutradan uhvati jednog pijetla te mu išćupa svo perje.

Kada je došlo vrijeme za slijedeće vijećanje, Diogen provali u vijećnicu te baci pijetla i uzvikne:

” Evo vam Sokratova čovjeka”.”

Mi bi ga ispravili:

-Evo vam čovjeka po mjeri mafijaške vlastele.

 

A prepisivači neumorno delaju i niko ih ne čerupa, jer pišu povijest /istoriju pobjednika.

1440.- Rođen Ivan III Vasiljević, veliki knez moskovski, a od 1462. i “svih Rusa” pošto je ujedinio velik broj kneževina. Oslobodio delove zemlje od Mongola, ojačao centralnu vlast, a 1497. izdao prvi ruski zbornik zakona “Sudbenik”. Zbog ženidbe s vizantijskom princezom Zoe smatrao se naslednikom Istočnorimskog carstva i u njegovo vreme prvi put se javila ideja o misiji Ruskog carstva kao zaštitnika pravoslavlja u kom bi Moskva bila “treći Rim”.

1517.- Vojska turskog sultana Selima I potukla je u bici kod Rajdanije blizu Kaira memelučke snage i sedam dana potom ušla u Kairo, priključivši Egipat Otomanskom carstvu.

1596.-Prvi put u povijesti Vatikanske inkvizicije da niko tog dana  nije spaljen na lomači.Kažu papu Klemeta VIII  bolio zub i nije mogao potpisati bulu.

1729.- Rođen je njemački pisac, kritičar i teoretičar umjetnosti Gothold Efraim Lesing, jedan od najznačajnijih pobornika evropskog prosvetiteljstva. Autor je prve njemačke građanske drame “Mis Sara Sampson” (1755.), a djelom “Laokon ili o granicama slikarstva i pjesništva” postavio je temelje modernoj estetici.

1771.- Španija je ustupila Foklandska ostrva Velikoj Britaniji.

Prije i poslije se vodilo mnogo ratova za ta ostrva.Ne znamo šta žele ti Argentinci.Njihovo ostrvo su Španci poklonili Britancima koji su hiljadama kilometara daleko.Pa šta.Aboriđani su bili dvostruko udaljeniji pa su ih Englezi potamanili.Šta zna bolesni um šta su hiljade kilometara i šta su „urođenici“.Geslo je: ubij sve što nbije bijelo.

1775.- Rođen je francuski fizičar i matematičar Andre Mari Amper, osnivač elektrodinamike. Zasnovao je teoriju magnetizma u nerazdvojivoj vezi s elektricitetom i proučio uzajamno dejstvo električnih struja. Po njemu je dobila naziv jedinica za mjerenje jačine električne struje.

Čovjek nema veza sa amrpa čorbom već sa strujom.Ljudi i ne znaju a dom im pun Ampera.

1788.- Rođen je engleski pisac Džordz Gordon Bajron (George Gordon Byron), najistaknutiji pjesnik romantizma i jedna od najpopularnijih ličnosti svoga vremena. Književnu slavu stekao je romantičnim epom “Čajld Herold” (1812), a potom i poemom “Don Žuan” i poetskim dramama “Manfred” i “Kain”. Umro je od malarije 1824. u Grčkoj, gdje je pomagao oslobodilačku borbu protiv Turske.

1793.- Francuski kralj Luju Šesnaesti – koga je u septembru 1792. revolucionarni Konvent svrgao s prijestola, a zatim zbog veleizdaje osudio na smrt – u Parizu je  je giljotiran. Na prijesto je stupio 1774. i formalno ostao tri godine poslije izbijanja Francuske revolucije.

Jedan cik i nema glave glava.I njegovoj ženi Mariji Antoaneti isto tako. Nama nje žao žao.Možda nam je rod.Bila je kćerka Martije Terezije,Mujine jaranice. Nekome se jako zamjerila  kad je francuskom narodu poručila: ako nemaju kruha, nek’ jedu kolače .Zbog toga se organizovala čitava jedna revolucija.Dva i po vijeka poslije ,   Čarli Hebdo  hrišćanima servira Mekdonaldove hamburgere od islamske djece po cijeni dva jedan.Vrlo i sasvim hrišćanski jer su u servis uključili i Isusa Hrista.

1808.- Portugalski kralj Žoao VI pobegao pred Napoleonovim trupama, s kraljevskom porodicom, u Brazil i premestio dvor iz Lisabona u Rio de Žaneiro.

1840.- Prvi britanski doseljenici stigli su na Novi Zeland.

Gdje britanci stignu tu monstrumi postanu i domoroce tamane.

1849.- Rođen je švedski književnik i dramatičar August Strindberg.

1863.- U delu Poljske koji je na osnovu odluke Bečkog kongresa 1814. i 1815. priključen Rusiji izbio ustanak pod vođstvom “stranke crvenih” Jaroslava Dombrovskog. Ustanak ugušen posle nekoliko meseci, a Poljska 1864. pretvorena u rusku guberniju.

1871.- U Parizu su izbile demonstracije radnika koje su pod vođstvom francuskog revolucionara Luja Ogista Blankija prerasle u ustanak protiv vlasti, koja je pripremala predaju grada pruskim trupama. Vlasti su odbacile zahtjev ustanika da stvore Komunu radi otpora pruskoj vojsci i na pobunjenike su poslale dva bataljona mobilne garde koji su ispred gradske vijećnice otvorili vatru i u krvi ugušili ustanak. Vlada je potom proglasila opsadno stanje i zabranila sve skupove, a ministar inostranih poslova Žil Favr potpisao je u njeno ime 28. januara akt o kapitulaciji.

1892.- Umro je engleski astronom i matematičar Džon Kauč Adams, profesor Univerziteta u Kembridžu, koji je 1845, na osnovu nepravilnosti u kretanju Urana, prvi odredio putanju i približan položaj do tada nepoznate planete Neptun. Otkriće nije blagovremeno objavio, pa je slava za otkriće Neptuna 1846. pripala francuskom astronomu Irbenu Žan Žozefu Leverjeu.

1901.- Umrla je britanska kraljica Viktorija. Tokom njene dugogodišnje vladavine od 1837, koja je obilježila epohu (“viktorijansko doba”), Britanska imperija bila je na vrhuncu privredne i političke moći.

Nju je opet svakodnevno  ,kaži i više puta na dan,obilježavao konjušar i sluga Džon Braun.

„ Viktorija je počela da se oslanja na škotskog slugu Džona Brauna. Postoje glasine o romantičnoj vezi i čak, tajnom braku. Jedan skoro otkriven dnevnik sadrži zapis za koji se smatra da je ispovest pred smrt kraljičinog ličnog kapelnika, u kome on izjavljuje da je lično venčao kraljicu i Džona Brauna. Mnogi istoričari sumnjaju u verodostojnost ovog dokumenta. Ipak, kada je Viktorijino telo smešteno u kovčeg, dva seta uspomena su smeštena sa njom, po njenom zahtevu. Pored nje je stavljena jedna od Albertovih haljina, a u njenu levu ruku je stavljen pramen Braunove kose, zajedno sa njegovom slikom. Glasine o aferi i braku zaradile su Viktoriji još jedan nadimak, Gospođa Braun.“

1905.- Carske trupe pucale su u Petrogradu na demonstrante, uglavnom radnike, koji su u maršu krenuli na carski Zimski dvorac, zahtijevajući demokratske slobode, kraj rata s Japanom i uspostavljanje ustavotvorne skupštine. U “krvavoj nedjelji”, kako je kasnije nazvan taj dan, ubijeno je najmanje 500, a ranjeno više hiljada ljudi.

Neće dugo Romanovići krvavo nedeljiti.Dvanaest godina poslije i njih je krv obilježila i nestala.

1849. Rođen je švedski književnik i dramatičar August Strindberg.

1871.-U Parizu su izbile demonstracije radnika koje su pod vođstvom francuskog revolucionara Luja Ogista Blankija prerasle u ustanak protiv vlasti, koja je pripremala predaju grada pruskim trupama. Vlasti su odbacile zahtjev ustanika da stvore Komunu radi otpora pruskoj vojsci i na pobunjenike su poslale dva bataljona mobilne garde koji su ispred gradske vijećnice otvorili vatru i u krvi ugušili ustanak. Vlada je potom proglasila opsadno stanje i zabranila sve skupove, a ministar inostranih poslova Žil Favr potpisao je u njeno ime 28. januara akt o kapitulaciji.

1941.-Italijanske snage u Drugom svetskom ratu kapitulirale u Tobruku pred britanskom Osmom armijom posle 11 dana opsade.

1973.-U udesu jordanskog “boinga 707” s muslimanskim hodočasnicima na povratku iz Meke, koji se u plamenu srušio na aerodromu u nigerijskom gradu Kano, poginulo 176 osoba.

1973.-Umro bivši predsednik SAD Lindon Bejnz Džonson. Potpredsednik od 1960, za vreme mandata Džona Kenedija, postao predsednik kada je Kenedi ubijen u Dalasu 1963, a ponovo izabran 1964. Tokom njegovog mandata došlo do eskalacije rata u Vijetnamu, što je u svetu i u SAD izazvalo oštre kritike njegove politike.

1980.-Sovjetski disident, fizičar Andrej Saharov, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1975, uhapšen, oduzete mu počasti i proteran iz Moskve u Gorki.

1993.-Posle godinu dana relativnog mira, ponovo se rasplamsao rat u Hrvatskoj, kada su hrvatske snage napale krajiške Srbe u zonama pod zaštitom Ujedinjenih nacija. Predsednik Republike Srpske Krajine Goran Hadžić proglasio ratno stanje i zatražio pomoć Jugoslavije, a u Srbiji počela prisilna mobilizacija srpskih izbeglica iz Hrvatske. Paravojne formacije Željka Ražnatovića Arkana i kapetana Dragana iz Srbije stigle na hrvatsko ratište.

Tresla se gora rodilo se Karađorđevo.Trebalo zamazati oči javnosti,kao ratuje se i u Hrvatskoj. Kako ne.

1995.-U samoubilačkoj bombaškoj akciji palestinskog teroriste u Izraelu poginulo 19 i povređeno oko 60 ljudi, među kojima je bio veći broj izraelskih vojnika koji su na autobuskoj stanici čekali prevoz.

1998.- Snage SFOR-a su u Bijeljini uhapsile su Gorana Jelisića, bosanskog Srbina  koji je pred Tribunalom u Hagu osuđen na 40 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti, genocid i kršenje zakona rata na području Brčkog.

2001.-  Jugoslavija dobila status specijalnog gosta u Savetu Evrope, kao znak podrške demokratskim promenama u zemlji po odlasku sa vlasti Slobodana Miloševića, u oktobru. Hroničari zaboravljaju navesti i zbog zasluga u pokušaju nestajanja jednog naroda.

2002.- Bosna i Hercegovina postala punopravan član Parlamentarne skupštine Savjeta Europe.

Jake fajde. Prvo gernocidna država ,pa država žrtva .Tako to radi EU.Zasluge i nagrade prije svega.

2002.-Na dvodnevnoj međunarodnoj donatorskoj konferenciji za obnovu Avganistana, u Tokiju, obećana pomoć od 4,5 milijardi dolara.

Ako je i bilo pomoći nju su dobile : Vojska UN 51% , industija maka 49%.

2008.-Irački parlament usvaja zakon kojim se mijenja zastava iz vremena Sadama Huseina.

Kviz pitanje : Ko je nalogodavac?


											
Bookmark the permalink.

Komentariši