Dogodilo se na današnji dan 19. Januar / Siječanj

 

Danas je četvrtak  19.Januar / Siječanj  2023. Sutra će biti  petak  dvadeseti , i tako dalje.

I onda nam ostaje  samo 346 dana. Kokuzno, a baš su vremena baksuzna. Ne za Dinu i Bregu.

Oni još uvijek kraduckaju i prave se umjetnicima, i uspjevaju da se prodaju,jer su drugi još gori od njih.Muzička i bilo kako drugo totalno nepismeni.

Oprostilo bi im se ,al’ su obadvijica cicije braćo mila. Za kintu bi i sjedalice  dali. Obraze su već prodali.  Škoti mu nisu ravni. Pitajte   Merlinovce i Dugmiće.

A  jopet, dunjaluku od njih  ne može ni zera zapasti. Zato i izgledaju kao da ih je poplava izbacila.

Eto jedan se kleo da negdje nikada neće zapjevati , zbog domoljublja. I šta ti  ” domoljub” učini.

Ha su mu ponudili   dobre penezi   zaboravio na domovinu i zapjevao pred ubicama njegove domovine i njihovim potomcima i sljedbenicima.

Drugi je ,opet, čitav rat proveo među ubicama svoje domovine i kerapio fuzbal sa njima..

U rodni grad navrati kad mu zafali koja kinta ili pokuša osnovati fo(ur)ndaciju za Rome iz koje će poput Kusturice lovu sisati i obraz prodavati za siću. Zaboravio čojk da Cigani nisu vesla sisali.

 

Dani ,mjeseci i godine se kolutaju ko filmska vrpca.Mi čekamo ono sutra u kome će se  dogoditi  nešto bitno za nas.

Što bi poete rekle:

Čekajući ono što neće doći ,  ništa i ne osjetimo, a život proleti poput komete.

U prevodu:

Usporite malo,mili naši.

 

I ovo o čemu ćemu pričati je proletil0 kao tren.Ostale su samo zabilješke o tome.Hroničari odlučuju koliko će riječi i na koji način će o njima pisati.

1419.- U Stogodišnjem ratu Francuske i Engleske ,grad Ruan predao se engleskom kralju Henriju V, koji je time okončao osvajanje Normandije.

1736.- Rođen škotski inženjer i fizičar Džejms Vat. Svojim pronalascima razvio i usavršio konstrukciju parne mašine koja je postala glavni pokretač industrijske revolucije u drugoj polovini XVIII i prvoj polovini XIX veka.

Da nije bilo njega ,garant ne bi znali kako da odredimo koju sijalicu da kupimo.Morali bi se služiti nogama i rukama da prodavcima objasnimo potrebe.Nama najbolje paše od 150 vati ili tri puta po pedeset.Dva puta po 75 je malo falično i nije paran broj;mislimo pjedinačno.

1747.- Rođen je njemački astronom Johan Elert Bode, koji je pomoću niza brojeva vrlo približno ustanovio srednju udaljenost prvih sedam planeta od Sunca. Bio je direktor Berlinske opservatorije i pokrenuo je 1774. godine “Berlinski astronomski godišnjak”, koji je izlazio do 1957.

1785.- U Novom Sadu umro Zaharija Stefanović Orfelin, pesnik, istoričar, naučnik, bogoslov, izdavač, kartograf, kaligraf prevodilac, leksikograf i farmaceut. Rođen u Vukovaru 1726. i bio jedan od najprosvećenijih Srba XVIII veka.

Lako je njemu bilo biti najprosvećeniji.Srbi tada nisu znali za slova,samo za gusle.Tek dvije godine poslije ,1787. se rodio Vuk koji će sliku poboljšati za 1%.

1798.- Rođen je francuski filozof i matematičar Ogist Kont, jedan od osnivača filozofije pozitivizma i nauke o društvu – sociologije. Želio je da reformiše nauku, filozofiju i religiju tako da odgovaraju “pozitivnom stadijumu” razvoja društva, jer je smatrao da su “teološki” i “metafizički” stadijum “istorijski zastarjeli”. Djela: “Kurs pozitivne filozofije”, “Rasprava o 1809.- Rođen američki pisac Edgar Alan Po. Za života gotovo nepoznat, postao jedan od najuticajnijih pesnika kada su vrednost njegovog dela otkrili francuski pesnici Bodler, Malarme i Valeri. Njegove kratke pripovetke smatraju se pretečom detektivskog romana cjelini pozitivizma”, “Sistem pozitivne politike”, “Pozitivistički katehizam”.

1853.- 1419. U Stogodišnjem ratu Francuske i Engleske grad Ruan predao se engleskom kralju Henriju V, koji je time okončao osvajanje Normandije.

1736. Rođen škotski inženjer i fizičar Džejms Vat. Svojim pronalascima razvio i usavršio konstrukciju parne mašine koja je postala glavni pokretač industrijske revolucije u drugoj polovini XVIII i prvoj polovini XIX veka.

1785. U Novom Sadu umro Zaharija Stefanović Orfelin, pesnik, istoričar, naučnik, bogoslov, izdavač, kartograf, kaligraf prevodilac, leksikograf i farmaceut. Rođen u Vukovaru 1726. i bio jedan od najprosvećenijih Srba XVIII veka.

1809. Rođen američki pisac Edgar Alan Po. Za života gotovo nepoznat, postao jedan od najuticajnijih pesnika kada su vrednost njegovog dela otkrili francuski pesnici Bodler, Malarme i Valeri. Njegove kratke pripovetke smatraju se pretečom detektivskog romana.
1839.- Rođen je francuski slikar Pol Sezan, čije je izrazito revolucionarno shvatanje umjetnosti preobrazilo slikarstvo, ali i podstaklo ogorčen otpor konzervativaca. U mladosti je bio pod uticajem baroka, romantizma i impresionizma, ali je uspio da pronađe sopstveni put kad se povukao u rodni grad Eks-an-Provans. Nastojao je da prirodu ne analizira i reprodukuje, već da stvori sintezu oblika u prirodi i izrazi šta pred njom osjeća, čime je silno uticao na generacije slikara, posebno na sljedbenike fovizma, kubizma i apstraktnog slikarstva. Uradio je više stotina slika, uključujući remek-djela poput “Kuće obješenog”, “Plave vaze”, “Kartaša”, “Autoportreta”, “Zaliva pred Estakom”, “Planine Sent-Viktoar”, “Kupačice”.

1853.- U Rimu prvi put izvedena Verdijeva opera “Trubadur”.

1878.- Srpska vojska u srpsko-turskom ratu osvojila Vranje.

1899.- Velika Britanija i Egipat uspostavili zajedničku kontrolu nad Sudanom.

1902.- U Petrogradu rođen vizantolog Georgije Ostrogorski. Dugogodišnji profesor vizantijske istorije na Beogradskom univerzitetu i osnivač Vizantološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti, jedno je od najvećih imena vizantologije u XX veku. U mnogobrojnim delima proučavao sve vidove života Vizantije, a njegova “Istorija Vizantije” prevedena na više svetskih jezika.

1916.- Na grčko ostrvo Krf u Jonskom moru počele da stižu prve jedinice srpske vojske posle povlačenja preko Albanije u Prvom svetskom ratu. Do aprila na Krf prebačeno oko 140.000 vojnika.

1918.- Boljševici u Petrogradu raspustili Ustavotvornu skupštinu Rusije.

1919.- Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca u Srbiji i Crnoj Gori zamenila Julijanski kalendar Gregorijanskim, koji je u drugim delovima novostvorene države već bio u upotrebi. Srpska pravoslavna crkva zadržala Julijanski kalendar.

1938.- Umro Branislav Nušić, srpski i jugoslovenski komediograf, član Srpske kraljevske akademije. Uzori mu bili Gogolj i raniji srpski komediografi Sterija i Trifković. Njegove komedije i danas su na pozorišnim repertoarima.

1938.- Vazduhoplovstvo generala Fransiska Franka bombardovalo, u Španskom građanskom ratu, Barselonu i Valensiju. Poginulo najmanje 700 ljudi.

1943.- Rođena je američka pjevačica Dženis Džoplin, najpoznatija bijela pjevačica bluza šezdesetih godina 20. vijeka. Umrla je u oktobru 1970. zbog prekomjernog konzumiranja narkotika.

1945.- Sovjetska Crvena armija u prodoru ka Berlinu   zauzela poljski grad Krakov.

1966.- Indira Gandi izabrana za šefa Vlade Indije, osam dana posle iznenadne smrti premijera Lala Bahadura Šastrija. Siiki-ekstremisti, pripadnici njenog ličnog obezbeđenja, ubili je 31. novembra 1984. ispred rezidencije u Nju Delhiju.

1970.- U Sarajevu je umro Hamza Humo, bosanskohercegovački književnik. Humo se rodio 30. decembra 1895. godine u Mostaru gdje je pohađao mekteb, osnovnu školu i gimnaziju. 1914. godine interniran je u Mađarsku (Komarovo), a 1915. je mobiliziran u austrijsku vojsku. Do kraja rata je služio kao pisar i tumač u bolnici u Beču. Nakon rata vraća se u Mostar i maturira, a potom odlazi na studij historije umjetnosti u Zagreb, potom u Beč i konačno u Beograd. Od 1923. godine uređuje list Zabavnik, a od 1923. do 1931. urednik je časopisa Gajret, a potom sve do rata novinar je Politike. Drugi svjetski rat provodi u Cimu kod Mostara. Od 1945. godine uređuje list Novo doba, potom je urednik Radio Sarajeva i direktor Umjetničke galerije. Po motivima njegovog romana Adem Čabrić snimljena je televizijska serija pod nazivom Kože. Djela: Nutarnji život, pjesme; Grad rima i ritmova, pjesme; Strasti, pripovijetke;  Sa ploča istočnih, pjesme; Grozdanin kikot, poetski roman; Pod žrvnjem vremena, pripovijetke; Slučaj Raba slikara, novele; Ljubav na periferiji, pripovijetke…

1974.- Iz Kine pod optužbom za špijunažu je pet sovjetskih građana, uključujući jednog diplomatu i dva člana osoblja ambasade SSSR u Pekingu, što je bio još jedan znak ozbiljnog zahlađenja sovjetsko-kineskih odnosa.

1975.- Britanske vlasti i Irska republikanska armija saopštili da su održani prvi direktni pregovori, pet godina od početka sukoba u Sjevernoj Irskoj.

Ta nemojte nam kas'ti.Englezi i Irci se kerape vijekovima,a hroničati bilježe zadnjih pet godine.

1983.- Umro srpski lekar i naučnik Aleksandar Kostić, autor prvih jugoslovenskih udžbenika “Osnove histologije” i “Osnove embriologije” i “Medicinskog rečnika”, prevedenog na više stranih jezika.

1093.-U Boliviji uhapšen ratni zločinac Klaus Barbi, zloglasni nacistički šef Liona u Francuskoj pod nemačkom okupacijom u Drugom svetskom ratu.

1989.- SSSR saopštio da će jednostrano povući iz Evrope deo nuklearnih raketa kratkog dometa.

1991.- SAD i Iran potpisuju su sporazum kojim se otvara mogućnost oslobađanja 52 Amerikanca, koji su više od 14 mjeseci bili taoci.

1991.- Od eksplozije iračkih raketa tipa “skad” u izraelskom gradu Tel Aviv ranjeno je najmanje 17 ljudi.

U Izrailju ,primjetili smo,rijetko ka ima mrtvih u napadima takve vrste..Samo ranjeni.Šta se može.Ljudi dvadest vijekova plus šest,nose kriptonit kao amajlije.

1993.- Prve američke jedinice napustile Somaliju posle neuspele intervencije SAD u toj afričkoj zemlji.

1995.- Ruske trupe zauzele predsedničku palatu u Groznom, glavnom gradu Čečenije.

1998.- Potpisivanjem sporazuma u Tegusigalpi Honduras i El Salvador formalno su okončali pogranični spor zbog kojeg su svojevremeno i ratovali.

2000.-  U egzilu u Tunisu umro bivši italijanski premijer Betino Kraksi, koji je napustio Italiju 1994. pošto je optužen za korupciju.

2000.- Njemački list “Frankfurter rundšau” razgolitio lje aži NATO-a i njegovog komandanta u Evropi generala Veslija Klarka poslije bombardovanja putničkog voza na mostu preko Južne Morave u Grdeličkoj klisuri u aprilu 1999, kad je ubijeno najmanje 55 civila. Poslije tog zločina usred dana i pri vedrom vremenu Klark je na osnovu video-snimka ubjeđivao novinare da pilot nikako nije mogao da izbjegne voz koji se “iznenada pojavio”. Njemački list je angažovao eksperte koji su nepobitno dokazali da je “Klarkov snimak” ubrzan 4,7 puta i da je pilot prvog aviona, koji je pogodio voz, imao najmanje 40 sekundi da obavijesti pilota druge letjelice da je na mostu voz. Prema Klarkovoj verziji, riječ je bilo o samo jednom avionu, koji je ispalio dva projektila, a pilot je morao da reaguje za manje od sekunde-

Sada znate kako laži i mrtvi bole.Možete li zamisliti šta ste radili u Bosni.

2001.- SAD ukinule ekonomske sankcije protiv Jugoslavije, čime su se stekli uslovi za obnavljanje ekonomskih veza dve zemlje, što je bila jedna od poslednjih naredbi tadašnjeg predsednika SAD Bila Klintona

2002.- Umro Marti Mietunen, koji je, kao član Partije centra, od 50-ih do kasnih 70-ih bio član nekoliko vlada u Finskoj, a potom i premijer u više mandata.

2003.. Umrla je Fransoaz Žiru, poznata novinarka, koja je pisala o politici, seksu i feminizmu. Bila je glavni i odgovorni urednik ženskog magazina “El”, a potom i suosnivač vodećeg nedjeljnika “L'Ekspres” – 1953. godine. Žiru je bila prvi francuski ministar za ženska pitanja.

2004.- Vrhovni sud Hrvatske ukinuo je presudu Zorani Banić, kojom je zbog ratnog zločina nad civilima u Škabrnji osuđena na 13 godina zatvora, i predmet vratio zadarskom Županijskom sudu na ponovno suđenje.

2006.-Umro je veteran soula Vilson Piket, poznat po pjesmama “Mustang Sallhy”, “In the Midnight Hour” i “Fanky Broadway”.

2007.-Tursko- armenski pisac i novinar Hrant Dink ubijen je ispred zgrade novina za koje je radio u Istanbulu.

2009.-Rusija i Ukrajina potpisale su sporazum kojim se obnavlja isporuka plina Ukrajini čime se okončava dvosedmična kriza nedostatka plina Europi u vrijeme niskih temperatura.

2009.-Istaknuti ruski odvjetnik za ljudska prava, Stanislav Markelov i Anastasia Baburova, novinarka Nove Gazete, koja je radila na istraživanju neonacističkih skupina u Rusiji, ubijeni su u Moskvi.

Aferim Putine.Ne nađe ubojice.


											
Bookmark the permalink.

Komentariši